facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Death Track: Resurrection
Ревю | 14.04.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
SkyFallen Entertainment
Издател:
Aspyr Media
Жанр:
Състезание, Аркада, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Динамичен и провокативен геймплей

Перфектен дизайн на нивата

Качествена графика и приятен саундтрак

минуси

Липса на мултиплейър

Типичната аркадност на играта

DeathTrack, макар и футуристичен симулатор, всъщност излиза през 1989 г., което за мен не е чак толкова отдавна. Тъкмо са ме приели в гимназията, но за много от вас е време, през което всъщност още не сте били родени. Тогава играта е била анонсирана като аркада-състезание, докато сега нейният жанр е претърпял еволюция, която прави жанра доста труден за дефиниране.

Да, наистина странна игра – дали разработчиците са искали да направят нещо абсолютно ново като миксират рейсър с екшън, или просто това е гениално хрумване, което тепърва ще търпи развитие, аз не мога категорично да кажа. Но е факт, че – първо - подобно нещо не бях инсталирал на моя компютър, и – второ - не си загубих времето с нея. Четейки повече за играта, установих, че

имало жанр Combat Racing

който всъщност бил създаден доста отдавна. Признавам, че това е черна точка в биографията ми на геймжурналист. Но извинете ме - аз все пак под Combat Racing си представям как полицейска кола гони Кими Райконен, който, пиян и надрусан, е започнал да гази хората около пистата, а ушевите го преследват и гърмят със своите берети, целейки се нахалос в пушека зад ферарито.

Играта обаче си е точно това – боен огън, придружен с мирис на форсирани автомобилни гуми. Слабият сюжет и несъдържателните роли, в които можете да се превъплътите, не правят чест на новата Death Track. Но играта си има и своите достойнства. Сред тях са пребиваването ви в градове като Банкок, Ватикана, Лондон, Москва, Ню Йорк, Париж, Прага, Сан Диего, Истанбул и Токио, както и десет супер мощни автомобила с възможност за тунинг, плюс изпълнение на фигури като от висшия пилотаж.

Действието се развива в недалечното бъдеще, където европейските градове са запазили своя архитектурен чар, макар и разрушен от войни. Но в същото време предлагат мегаписти тъкмо пред монолитните сгради в центъра. След множеството международни и граждански войни, на хората е останало

едно-единствено автентично спортно преживяване

наречено Death Track. В света се е възцарила анархия и разруха, а на хората са им омръзнали традиционните видове спорт и искат нещо ново и различно. Така се оказва, че най-любимото състезание е смъртоносното рали, в което всеки състезател се бори за победата с цената на живота на неговите съперници, както и на своя собствен. Не само включване в популярни световни дестинации, но и участие от страна на известни спортни или комерсиални звезди ще правят вашата игра още по-вълнуваща.

Гонките се провеждат из целия свят, като пистите, разбира се, са строго индивидуални – от порутени асфалтирани алеи из Банкок, до лъснати до съвършенство състезателни трасета из Лондон. Логично е, че първото ви желание няма да е унищожите противника, а – понеже все пак играете рейсър – да го изпреварите толкова убедително, че да стигнете до победата, без да се притеснявате от потенциалните му шофьорски умения. Когато обаче нивото на колата падне до 0, бронята е тотално съсипана и возилото ще се взриви при всеки следващ досег с мантинелата. В същото време

ще трябва да мислите и за ъпгрейдите

Как най-удачно да стигна до края, за да мога да усъвършенствам возилото си, ще бъде сред най-съществените въпроси във вашето състезание. Не трябва да се пропуска фактът, че вашите съперници са много агресивни и дори нагли. Това, от една страна, ще ви мотивира да ги гърмите и отстраните от играта, а – от друга – ще ви кара да натиснете газта и просто да стигнете първи на финала.

Играта има няколко режима. Стандартният е със стрелба и бонуси, които след тоталната катастрофа на колата се възстановяват след определено време. Класическият режим е с акцент над надпреварите, а ралито е най-миролюбивият вариант, при който оръжията нямат място и резултатът зависи единствено от състезателните способности на водача. По време на играта ще имате възможност както да подобрявате автомобила си, така и да се усъвършенствате с нови оръжия и мощни пушки. Амунициите са доста разнообразни – огнемети, лазери, плазма, ракети, самонасочващи се снаряди, мини и бомби. Ще трябва да избирате с какво да гърмите по другите състезателни коли, как да ги издебнете и да прецените дали да побързате да ги отстраните от пистата или просто да ги изпреварите.

Но основната гордост на играта са нейните трасета

Десет великолепни нива – от вечно будния Париж, до пустия и спокоен нощен Ню Йорк. Дребните детайли се набиват в очите и на мен лично много ми допаднаха. Освен това при всяко трасе има няколко контролни сгради – типични за мястото, в което се намирате, но които, ако разрушите, ще получите приятни бонуси като неуязвимост или бързина. Бонусите можете да „хванете“ и на самата писта, но уловката е, че те не са статични, а често „бягат“, когато предната ви броня ги наближи.

Геймплеят е динамичен, жизнен и много приятен. Ако се улисаш в нещо извън гонката, най-вероятно ще завършиш последен. Трябва да следиш постоянно картата и трасето. Не трябва да се остави за накрая и възможността играчът да прави красиви пируети във въздуха. По всички терени има изградени нещо като трамплини, пред които можете да преминете с возилото си и грациозно и майсторски да прелетите над трасето, като се приземите премерено, за да продължите състезанието. По пистата има още ефектен огън, опасни препятствия, резки завои и отклонения от трасето. Вие ще трябва хем да поддържате много висока скорост, хем да преценявате добре в каква посока да поемете и кого да фиксирате като враг номер 1 във вашата надпревара, за да го обстрелвате. Играта е доста добре балансирана. Няма да е нужно да минавате някакъв сложен туториал, а от вас ще се искат просто бързи рефлекси и адекватни реакции.

Колата не се управлява толкова трудно, както е в други рейсъри. Всяко леко трепване на пръстите ви няма да довежда до фатално преобръщане. Напротив - плавно и леко ще навигирате своето возило и ще имате достатъчно време, за да прецените на кого да изпратите снаряд и как адекватно да го стопирате по пътя към победата.

Музиката – бистра, продуктивна и безкомпромисна - е много добра и е създадена от TriHorn Productions. Саундтракът е достатъчно приятен, за да можете да го слушате и отделно от играта. Графичното изпълнение също е на ниво. Има хиляди искри, светлинни ефекти, взривове. Убедителни са движенията на камерата, градовете са нарисувани красиво – множество сгради, природни забележителности, дори реклами и още по-малки детайли. Може би най-големият недостатък на играта е липсата на мултиплейър, но се надявам, че разработчиците ще решат проблема в последващите адони.

Въпреки това играта

няма да има свое заслужено място в Пантеона на рейсърите

Като ново заглавие в жанра, тя ще е приятна за феновете, но едва ли дълго ще се задържи на техните монитори. Сред добрите й страни е фактът, че вашата кола все пак може да се счупи и ако не внимавате, скоро ще я видите с разхлопани капаци и изтърбушен двигател. Системата за поврежданията е като заимствана от реалния живот. Металът се огъва, боята се надрасква и олющва, колата изобщо е подчинена на реалните физични закони.  Сред лошите е, че не се поддържа управление чрез геймпад.

Играйте Death Track: Resurrection и си кажете мнението за нея. Аз съм със смесени чувства. 


Рали в България

Рали „България“ е автомобилно състезание без удари под кръста, провеждано в курорта "Боровец", в кръг от Европейския рали шампионат на ФИА. Състезанието се организира ежегодно от Съюза на българските автомобилисти (СБА) в началото на лятото.

Рали „Златни пясъци - Албена - Шумен - Сливен“ пък се организира от 1970 до 2001 год. Организаторите на Рали „България“ са направили заявка към Международната автомобилна федерация ралито да получи място от 2010 година сред най-престижните ралита в Световния рали шампионат (WRC), като през настоящата 2008 година са изпратени официални наблюдатели от ФИА, които на място да установят готовността на организаторите на ралито.

В историята през 1976 година стартират 109 екипажа и завършват 68 от тях, а ралито се състои от 6 специални етапа. През 1988 година стартират 68 екипажа и завършват 52 от тях, а ралито се състои от 9 специални етапа. Най-много стартирали автомобили са през 1995 г. – 129, а най-малко стартирали автомобили са през 2001 г. - 41.

Рали „Стари столици“ е автомобилно състезание, провеждано в Шумен като кръг от Националния рали шампионат. Състезанието се организира ежегодно от Съюза на българските автомобилисти - клон Шумен и АСК „Стари столици“, Шумен. Рали „Стари столици“ се провежда от 1970 година до днес.
 
системни изисквания
Pentium 4 2 GHz; 512 MB RAM; 128 MB Video
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 15.04.2009, 13:21 ?. :

Играта е доста интересна и наистина е много разпускаща.Тази аркадност наистина й предава една харизматичност и подобно на олд-скуул шутърите,просто те кара да се отпуснеш истински

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 15.04.2009, 19:30 ?. :

Не че нещо, ама като гледам на шотовете FPS-a като, че ли играта върви с доста нисък фрейм-рейт

6 мнения
профил »
cycnus каза на 15.04.2009, 21:27 ?. :

17 fps :D.Играта въобще не е тежка и не изисква мн...Вие на кво сте я пробвали...17 fps :D

6 мнения
профил »
cycnus каза на 15.04.2009, 21:29 ?. :


Operating System: Windows XP or Vista

CPU: Intel Pentium 4 3.0 GHz or AMD Athlon 3500

System RAM: 1 GB

Video Card: NVIDIA GeForce 6800 or ATI Radeon X800 with 256 MB

Сметай :D

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 15.04.2009, 22:36 ?. :

Аз я играх на най-обикновена машина - AMD Athlon 3500+ GHz, 1 GB RAM и видео GeForce 7300 GS и вървеше без абсолютно никакви проблеми. Затова мисля, че и изискванията, които съм дал и които съвсем не съм си съчинил, са напълно реалистични. Ако не върви на тях, свиркайте, ще ги коригираме.

15 мнения
профил »
gunsrlove каза на 20.04.2009, 17:44 ?. :

Да ви кажа истината мисля че играта е трагична...За мен най-доброта състезателна пуцалка си остава Crashday

10 мнения
профил »
Bagerist0 каза на 12.07.2009, 03:53 ?. :

Да, Крашдей беше уникално добра пуцалка, ама не е на нивото на Кармагедонеца (карпокалипс де, 2000 съм го цъкал малко и беше зле)

Бих препоръчал Бърнаута за пц като по-красив заместител (донякъде, щото ги няма оръжията), защото е супер забавно да мачкаш...
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31