facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Deadlight
Ревю | 05.11.2012 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Tequila Works, S.L.
Издател:
Microsoft Studios
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотна и мрачна визия

Добри геймплей попадения

минуси

Лошо озвучение

Повтарящи се пъзели

Рандъл не може да плува

Жестоката истина е, че освен ако не сте от онези хора, които се чувстват принудени да изиграят всяка една игра със зомбита, по-добре стойте настрана от Deadlight - поредният пример за това как една солидна идея може да бъде опропастена от слабо изпълнение.

Годината е 1986-а 

Изминали са няколко месеца от началото на зомби апокалипсиса, настъпил вследствие на Пациент 0. Вие сте Рандъл - начумерен тип, който се опитва да открие своето семейство и приятели. Трудно ще се привържете към него, нито пък наистина ще му повярвате, че е отчаян в желанието си да се добере до своята съпруга и дъщеря през останките от света. Това се дължи до голяма степен както на слабо поднесения сюжет, така и на изключително аматьорски озвучените реплики.

Е, тук-таме историята си има и своите силни моменти - например когато Рандъл разбира защо незаразените хора искат да го убият. Но като цяло няма да ви изненада особено много така, както The Walking Dead успява и вълнува вече четири епизода подред.

Що се отнася до геймплея,

Deadlight въвежда една доста любопитна идея - вие не трябва да се биете със зомбитата, а да ги отбягвате всячески. Да се катерите нависоко, да подскачате от покрив на покрив и т.н. Можете дори да ги вкарвате в капан. Всичко това звучи добре и първите няколко нива определено ще ви се понравят. Впоследствие обаче ще осъзнаете, че това е основното нещо, което ще трябва да правите през абсолютно цялата игра, а плоските пъзели, които ще се изпречват на пътя ви, няма да стават и капчица по-трудни от първоначалните.

Често ще се изпречвате и срещу задачи, които противоречат на здравия разум. Може да скочите и да се хванете за отсрещния ръб. Но ако се изправите срещу ограда, която е със същата височина, но част от конкретен пъзел, това е невъзможно.

Не по-малко дразнещ е и фактът, че Рандъл не може да плува, така че дори и да нагазите в нея до колене, пак ще умрете буквално за секунди.

Deadlight обаче има един огромен плюс

и това е нейната стилна визия. Светлинните ефекти й придават особено уникален вид и я отличават от масата заглавия, посветени на зомби апокалипсиса. Мъглявата й визия обаче е и нож с две остриета - често тя ще ви пречи при преодоляването на дадени препятствия или пъзели.

В края на краищата - ако искате зомби игра, по-добре си намерете нещо друго. Съществуват достатъчно добри алтернативи както на въпросната тематика, така и на жанра, в който Deadlight се опитва да пробие. Ако все пак можете да преглътнете постната история и не особено задоволителните пъзели, ще попаднете на игра, в която ще бъдете под постоянно под напрежение, бягайки и криейки се от множеството зомбита. 

 
системни изисквания
2GHz+ процесор или по-добър, видео карта с Shader model 3.0, 2GB RAM, Windows XP SP3 / Vista / 7
напиши коментар
 

58 мнения
профил »
dimitarlalev88 каза на 06.11.2012, 11:12 ?. :

Абе играта си е супер бе!

1336 мнения
профил »
sollider каза на 06.11.2012, 11:19 ?. :

Играта е доста добра. Превъртях я преди 2 дена и въпреки че не си падам по 2D игри, тази ми допадна като атмосфера и история.

34 мнения
профил »
GodDeadGod каза на 06.11.2012, 11:28 ?. :

Много яка игра ще я има ли за PC

524 мнения
профил »
white storm каза на 06.11.2012, 11:38 ?. :

Да, наскоро я портнаха. Иначе е старичка.

524 мнения
профил »
white storm каза на 06.11.2012, 11:34 ?. :

Сетинга е прекрасен, както арта и самата идея. Сървайвъл привкуса се допълва от липсата на муниции, като в по-голямата си част играта се превръща в едно бягство и намиране на друг начин за справяне със зомбитата.Пъзелите не са кой знае какво, но радват.Може би, ако бяха с една идея по-добри играта можеше да да се превърне в нещо наистина изключително. В този си вид е просто едно добро заглавие, което ще забравите след изиграването, но и ще ви донесе приятни емоции, ако сте фенове на зомби жанра.

131 мнения
профил »
Ragnarous2 каза на 06.11.2012, 12:38 ?. :

За жалост и оригиналната версия не е лишена от бъгове. FPS drops, Deadlight.exe has stopped working, No sound in cutscenes... Аз намерих как се оправят последните 2, за 1-вото има излязъл пач, не мога да си го изтегля за да си го сложа :-/ В общежитието интернета е много лош (50kb/s download 10kb/s upload). Иначе играта е интересна.

285 мнения
профил »
RogueSpeed каза на 06.11.2012, 13:36 ?. :

Къде си на общежитие с толкова слаб интернет ? О_o

506 мнения
профил »
Azriel каза на 06.11.2012, 15:20 ?. :

Отново със закъснение.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 06.11.2012, 15:28 ?. :

"Да се катерите нависоко, да подскачате от покрив на покрив и т.н. Можете дори да ги вкарвате в капан. Всичко това звучи добре и първите няколко нива определено ще ви се понравят." Е, тук не сте прави, играта е толкова кратка, че това не се забелязва, до този момент ти вече си я превъртял за 2-3 часа. Имаше си ефекти, и в нивата си не беше досадна, нито пресилена. Нивата бяха разнообразни, кратички, и не много дълги (5-10 минути). Така не ти става скучно в дадената атмосфера, било то в сграда, фабрика, или прекосявайки магистралите. Това, което не ми хареса беше аудито, като едва чувах говора на героя. Междинните сцени въобще нямаха звук, а картинките в тях ми напомниха за детството ми и тези от "Островът на съкровищата".

524 мнения
профил »
white storm каза на 06.11.2012, 16:01 ?. :

Липсата на звук не е дизайнерско решение, а технически проблем. При мен звука си беше ок.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 06.11.2012, 16:56 ?. :

Досетих се =) Кътсцените прекъсваха в звука, само в първата 1 секунда се чува някакъв звук, а другото е нямо кино.

131 мнения
профил »
Ragnarous2 каза на 06.11.2012, 18:31 ?. :

Интернета е такъв защото блокира нелегално съдържание, не е в България (спокойно). Това е интернет за учебни цели (да му сера...) и докато лайнарите от общежитието спат (сутрин за 3 часа) мога да тегля от сайтове с директни линкове (myrls.com) и така се сдобих с играта...

122 мнения
профил »
vladdim каза на 10.11.2012, 15:31 ?. :

Статията е определено субективна, а за доста неща просто не е вярна - например Рандъл се дави когато водата е над главата му, ако смъкне нивото и с вентил до кръста си, то бодро си джапа из нея; нормално е вместо да катериш ограда от бодлива тел да потърсиш маршут да я прескочиш; по-късно в играта намираш брадва, револвер и пушка за да се разправяш със зомбитата които ти се пречкат - но явно ревюто е писано след 20-30 минути игра.

Deadlight е 2.5D (виждаш протвниците идващи от дълбочина, но оперираш само в 2D) side-scroller. Геймплеят е платформени пъзъли (активиране на обект между няколко акробатични изпълнения като скокове, катерене, running jumps, wall jumps, rolling jumps ...) и бягане от орди зомбита / изтребване на по-малките групи от тях с много добра атмосфера на сървайвъл хорър. Пъзълите не са сложни но са доста разнообразни. 15-тина нива - всяко чисто от 5-10 мин, за да се изпълнят на 100% има secrets за откриване. Няколко чекпойнта на ниво.

Порта е доста добър - удобно управление с клавиатура+мишка. Кътсцените нямат говор ако не се пачне или не се сложи regional low на US или UK.

+ : страхотна атмосфера и забързан геймплей
- : твърде кратка (2-3 часа, с преиграване на сцените за тайните 6-8), не е преиграваема - nightmare mode (след като сте превъртяли играта) е безумен - ако имаше чекпойнтове м/у сцените, но без да се ресетват здравето и амунициите можеше да е предизвикателство, но така играта трае до 1-ва грешка

Лична оценка - приятен сървайвъл хорър, добре изпълнен за инди игра - 75/100
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Deadlight

новини:
Steam версията на отличаващият се с емблематична визия 2D хорър ще добави подобрена графика и целия санудтрак като бонус за забавянето.
Microsoft отново подготвя поредица от заглавия, които може да си купите онлайн на ниски цени, сред които най-интересно изглежда Deadlight.
Това ще бъде дебютът на студиото Tequila Games, а неговите дизайнери са работили по хитове като Heavy Rain, Castlevania: Lords of Shadow и Diablo III.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48