facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Darkest of Days
Ревю | 11.09.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
8Monkey Labs
Издател:
Phantom EFX
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Играеш със стотици войници и от двете страни

Пътуваш във времето

минуси

Доста трудно е да убиеш дори индианец с картечница

Сюжетът можеше да бъде значително по-оригинален

Предлага само една сингълплейър кампания, нищо повече

На моменти изключително хаотично поведение на противниците

Трябва да се признае, че няма чак толкова много игри по темата за Гражданската война в САЩ, особено от жанра на шутърите. Но да участваш в голямото сражение за Америка с амуниции от бъдещето, си е още по-голяма иновация. Да мажеш наред с модерни оръжия, бълващи огън за секунди, докато жалките войничета от отминалата епоха едва презареждат своите ретро пушки за няколко минути, е не само забавно, но и доставя онова чувство, което вероятно ще изпитат извънземните, когато най-после дойдат на раздираната ни от войни и разруха в околната среда Земя. Докато това стане обаче, ние ще можем да пътуваме из различните човешки времена с помощта на плазмена сфера, която ще ни спасява задника в последния момент!

Как е реализирано всичко?


Признавам, че играта не е с особено оригинален сюжет, но пък нали играем шутър – за какво ни е повече? И ако сюжетната линия не е особено вълнуваща, то - от друга страна - поне се опитва да бъде разнообразна откъм нива и периоди, в които са вмъкнати безброй мисии и кампании. Сред големите плюсове на заглавието е, че вашата скромна личност не се възприема от враговете като най-големия злодей в групата ви и не всички дула са насочени непременно към вас. Противниците стрелят така, както вие гърмите по тях – ако някой ви е на мушка или ви се е изпречил – няма да му простите и толкова. Точно както, ако бяхте в истинско сражение.

Започвате от името на Александър Морис, тежко ранен в първата си мисия. От неизбежна смърт го спасява агент от бъдещето, който го отнася в далечни времена, а нашият човек трябва да преодолее културния шок, че пътувания във времето са възможни. Той обаче е кораво момче – адаптира се своевременно. Пък и кой не предпочита да попадне в една на пръв поглед враждебна футуристична платформа, отколкото да бъде лишен от скалпа си от освирепял индианец минути по-рано? А къде всъщност са ви отвели, ще попитате. Хората от бъдещето ви казват, че съществува неизвестна фракция, която се опитва да пренапише световната история в своя полза. Вашата задача ще се състои в това да установите нейното ръководство и да възстановите естествения ход на историята. Както може би се досещате, чистото пуцане е малко банално, ако не е съпроводено от морални основания. Ето защо в края на играта просто ще участвате между

битката на доброто и злото

Морис стартира в новия свят с обучителна мисия, защото, идвайки от архаичната атмосфера на Гражданската война, той трябва да овладее използването на модерните оръжия с един интензивен курс. А пък и злодеите не се ограничават до средствата и методите за постигането на целта си. Заплашени от унищожение са не само важни исторически личности, но и цели градове и държави. Малка остатъчна част от хората, които не са минали на страната на ужасната фракция или не са били убити, организират съпротивата, към която трябва да се присъедините и вие. Така ще попаднете последователно в Първата световна война, Втората световна война, за втори път в сражение от Гражданската война в САЩ и дори ще се озовете в 79 г. от Хр. е. в известния с тъжната си съдба римски град Помпей, където ще станете свидетел на изригването на вулкана Везувий.

Воините от другите епохи имат фактори като морал и страх, така че ако направите една мигновена атака, ще внесете суматоха в редиците на солдатите, те ще бъдат обхванати от паника и ще се разпръснат по бойното поле във всички посоки. Но ако те имат значително числено превъзходство, Морис и неговата група няма да могат да ги уплашат и със самочувствие, те ще ви атакуват, независимо от футуристичните ви оръжия и облекло. Впрочем ако ви се наложи да застреляте сто легионери, въоръжени със саби и щитове, не си го слагайте на съвестта, защото и без това те ще бъдат унищожени без капка жал от представителите на организацията. Ето защо вашата чистка с помощта на карабината е начин да ги освободите от ужасите, които им предстоят, и от мъките, които ще трябва да преживеят.

Докато сте играли антична стратегия, няма как да не ви е хрумвала мисълта: „Ех, да имах сега едно РПГ, тези рицарчета щяха да станат купчина стопена ламарина...“ В играта наистина има ситуации, когато това ще е възможно, но подобни решения не са правило и обикновено пуцалата, които носите със себе си, са адекватни на епохата, в която сте се озовали. Впрочем оръжията са над двадесет вида, което си е забележително. Това с модерните оръжия е наистина добре обмислено решение и не нарушава баланса на играта. Как, ще попитате вие. Отговорът е много прост – когато патроните на картечния ви автомат свършат, не очаквайте

да ги намерите из колизеума

или форума на античния град, в който се подвизавате. Вие ще се принудите бързо да използвате тези амуниции, които ще откриете по картата. Същото е и с облеклото – подходящо е да сте накичен с актуалните за епохата одежди, защото някакси доста ще биете на очи, ако сте навлечен със скафандър и непромокаеми пластмасови апрески. Сред враговете в миналото са се интегрирали и агенти на организацията, които също са се дегизирали като местни хора. Вие ще трябва да проявите доста съобразителност, за да ги разпознаете и да предпазите ключовите фигури от тях, за да не могат да променят хода на историята, ако ги убият.

За съжаление играта оставя едно натрапчиво чувство за незавършен продукт. Историята можеше да бъде поднесена по-добре, битките често се превръщат в истинско хаотично мазало, а от презентацията (и графика, и звук) има доста какво още да се иска. В крайна сметка ако искате да опитате една на теория оригинална концепция, Darkest of Days е вашата игра. На практика обаче дупките в идеята са повече, отколкото вероятно бихте могли да понесете. 

 
системни изисквания
CPU 2.0 GHz, 2 GB RAM, Видео nVidia GeForce 8800/ATI Radeon 3000
напиши коментар
 

44 мнения
профил »
hahooh каза на 12.09.2009, 15:10 ?. :

На мен лично играта не ми хареса.

39 мнения
профил »
Side каза на 12.09.2009, 16:20 ?. :

Ще използвам цитат от ПЦМания


ПЪЛНА СКРЪБ!

43 мнения
профил »
BloodStF каза на 13.09.2009, 08:25 ?. :

igrata e mnogo slaba

195 мнения
профил »
GreenBlood каза на 13.09.2009, 17:35 ?. :

http://www.youtube.com/watch?v=aZbzikj42iw&featur e=channel_page ето едно ревю на играта.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 13.09.2009, 19:26 ?. :

За съжаление вече съм го гледал прекалено много пъти този филм - "Добра идея - кофти реализация"!

716 мнения
профил »
Drecher каза на 14.09.2009, 07:48 ?. :

Мен си ме изкефи.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 14.09.2009, 08:07 ?. :

Свежа и откачена идея с кофти реализизация. Жалко, можеше да се превърне в шедьовър. После да не се чудят защо не купуваме игри.

112 мнения
профил »
gogott каза на 14.09.2009, 17:10 ?. :

Аз нямам нищо против да чета статий писани след игране на пиратските релийзи,все пак аз и още 99% от читателите(българските читатели) ще играят тях.Даже браво,че поднасяте информацията толкова бързо!
Сега и за играта,не мисля че тя е толкова лоша колкото горните коментари и статията я описват.На мен ми хареса и си я цъкам с кеф,креатизма е на ниво а индиянците мрът лесно на Normal,сигурно играеш на Hard.Mного ми хареса гранатомета с който трепиш немци в една от 1вите мисий.

1124 мнения
профил »
vanmx каза на 18.09.2009, 20:00 ?. :

Играта наистина можеше да бъде направена по добре, но мисля че критиките към нея са малко пресилени. Според мен тази игра е по хубава от повечето стандартни пуцалки които излязоха напоследък. По стойностна е от например FarCry 2, около който се вдигна много повече шум (и то само заради името FarCry).

1335 мнения
профил »
sollider каза на 05.11.2011, 20:30 ?. :

Aйде моля ти се, Far Cry 2 си беше попадение в десятката, както и единицата! Точно пък тя не е изобщо удобна за сравнение с Darkest of days, тъй като двете игри са доста различни.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Darkest of Days

Превю:
Задава се най-смелото смесване на историческите времена от Civilization насам, но... в шутър вариант с пътуване във времето и мащабни сражения. Кой е против?

Чийт:
Ето го и най-смелото смесване на историята от Civilization насам в шутър вариант. Но наистина ли си струва да сеете хаос с картечница в Древен Рим без чийтове?

новини:
Пътуването във времето е интересна концепция, която изглежда е заинтригувала Холивуд и шутърът на 8monkey Labs ще се превърне в още една игра с кино адаптация.
Phantom EFX и 8Monkey Labs удържаха на обещанието си и пуснаха демото на Darkest of Days - футуристичен шутър, който ще ви позволи да пътувате във времето.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68