facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Crime Cities
Ревю | 16.02.2001 | автор: Бойко Маринков


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC

Действието се развива в далечното бъдеще, където вие влизате под кожата на Garm Tiger - таен агент, който е внедрен на планета, обитавана единствено от закоравели престъпници, корумпирани полицаи и контрольори на градския транспорт (винаги съм си мислил, че и те спадат към категорията на най-бруталните мародери :-)). Мисията ви е да разберете кой стои зад безредиците, които заливат наказателната колония, където са ви изпратили. Накрая, както винаги, се оказва, че работата е доста по-дебела, отколкото вашите хора са предполагали.

Всъщност вие се забърквате в делата на една от най-големите терористични организации. Единственият начин да оцелеете е да спечелите доверието на важните клечки в подземния бизнес. Това това става по един или друг начин, тоест като изпълнявате мисии за тях. Задачите ви варират - трябва да придружите някой луд учен до извънземна база, да оберете банка и да извърште саботаж. Разбира се, както за всички други неща в живота, за това също се плаща, при това не малко.

Боят прилича на нещо като

Quake във въздуха

или по-скоро на Flying Heroes, ако си спомняте тази игра. Разполагате ужасно много оръжия, като някой от тях удивително приличат на rocket launcher, chaingun и дори railgun. Имайте предвид, че амунициите не се намират безплатно по нивата. Трябва да си ги купувате сами със заработените средства, така че бъдете по пестеливи. Когато се биете, гледайте да не се приближавате прекалено много до противника, защото неговите лупинги може да ви накарат да се откажете от тази игра.

Управлението е фасулско за такъв тип игра. Спокойно можете да контролирате  вашия кораб само с копчетата напред, назад, стрейфовете и мишката. Е, разбира се, за по-голямо улеснение обикновено разполагате с координатите на враговете и тяхното откриване не е особена трудност. Освен това разполагате с карта и радар на местността, които ви помагат да се ориентирате по-добре.

Ще ви се наложи да

управлявате нещо много странно…

Ако джетовете във Forsaken са ви изглеждали чудати, почакайте да видите това. В първо ниво вие трябва да командвате някаква кола, която напомня кадилак от зората на капитализма. Той обаче няма колела и пърха из въздушното пространство! След като изпълните една-две по-трудни мисии и съберете достатъчно пари, вие ще можете да си ъпгрейднете превозното средство с нов двигател или с подобрен боен арсенал. Това става в специални клетки. Всъщност не е нужно вие да се намирате там, за да поръчате това, което ви трябва. Освен това монтирането става моментално. Ако ви е писнало полицаите да ви преследват заради смъртта на N-брой мирни граждани, от същите клетки можете да си купите нови идентификатори. Докато тренирате стрелба по превозните средства на цивилните понякога се появяват и онези, които би трябвало да пазят реда и законността. Техните коли обаче са толкова слаби, че можете да ги хапнете за закуска.

Комуникацията ви с другите тайни агенти и вашите настоящи работодатели става по електронната поща. Заедно

с важните съобщения идват и SPAM-ове

които най-често са реклами за "горещи" телефони. Изборът на работодател се осъществява посредством Глобалната мрежа където Сульо и Пульо пускат обяви, че търсят някой наемник като вас. И понеже престъпността тук е многократно по-голяма, отколкото полицията би могла да поеме, ще получавате задачи и от органите на реда. Сюжетът на играта е почти праволинеен. Това ще рече, че вие си избирате каква мисия да изпълнявате, но все пак събитията следват една линия, от която може да се отклоните, само ако започнете да се дъните много сериозно. Тогава в глобалната мрежа плъзват обяви, които предлагат солидна сума за вашия скалп.

За жалост, когато преминавате към следващата планета, не можете да си запазите колата, с която досега сте играли. Колко тъжно, че сте инвестирали толкова много пари, за да я оборудвате с оръжия, брони и нови двигатели. Нивата са направени жестоко! Всички сгради са небостъргачи, на които са окачени неонови реклами и светят като коледни елхи. Има ужасно много други коли като вашата, на които не им писва да карат бавно и да се въртят в кръг. На почти всяка крачка има и полицаи, които обаче стоят май само за красота, а вие трябва да вършите тяхната работа. Трафикът от мирни и нищо неподозиращи граждани се разпределя на три нива и най-долу почти никога не е толкова интересно като на последните етажи.

Музиката на играта е добра, макар че в началото симфоничните изпълнения не ми се връзваха с урбанистичната обстановка. Звукът също е на отлично ниво - когато запалите опашката на някой противник, дори в кораба ви се чуват неговите предсмъртни крясъци. Ако имате по-хубава sound-карта, ще можете да чувате и въздуха, който се "цепи" докато правите лупинги.

Графиката на играта изглежда достатъчно добре. Не успях да разбера дали енджина на Crime Cities е писан специално за играта или е взет отнякъде другаде. За да се радвате на нормален геймплей, ще ви трябва някаква 16 MB видеокарта и, разбира се, процесор с честота над 300Mhz. За жалост обаче multiplayer-ът на играта далеч не е толкова интересен, колкото мрежовите битки във Forsaken, Freespace или Starlancer. Можете да джиткате Crime Cities в интернет, стига да имате достатъчно дебела жица до някой доставчик, който не разчита само вътрешния трафик в България. Играта е на две CD-та като първото служи само за инсталация.
Като цяло Crime Cities е приятна игра, която няма претенции да бъде някакъв суперхит. Може би точно затова тя успя да задържи моето внимание много по-дълго, отколкото очаквах. Всъщност тя се оказа супер! Сигурен съм, че и вие ще се позабавлявате с нея, поне ако екшъните са по вкуса ви. 

 
системни изисквания
Pentium 200 MHz, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68