facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Counter-Strike
Ревю | 30.09.2000 | автор: Бойко Маринков


оценка:
Производител:
Valve
Издател:
Sierra
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Half-Life е пример за това как една много добра идея и отлична реализация могат да се използват многократно, като всеки път сюжетът на играта изглежда съвсем различно. Възхищавам се на човека, на когото хрумват идеите за модификациите на HL.

70-те мегабайта, които представляват последния add-on, си заслужава да бъдат изтеглени до последния байт, защото играта е просто върхът, а на всичкото отгоре е безплатна (само модификацията, за съжаление) и лесно може да бъде свалена от Интернет.

Counter-Strike не продължава идеята на Opposing Force, нито редставлява
Team Fortress с нови нива. Напротив, засегната е идея, която е основа на
немалко 3D Shooter-и, а именно тероризмът и борбата с него. Единственият минус е, че и в тази модификация не присъства single player, но човек, играл веднъж в мрежа, няма и да помисли за самостоятелна игра.

Във всяка игра може да има три страни - лошите, по-лошите и тези, които
просто гледат, т.е. spectator-и. От Valve явно са спазили това условие в
жанра и в Counter-Strike има 2 враждуващи групи, както и още по-враждуващи кибици - Counter-Terrorist (лошите) и Terrorists (по-лошите), а към последната страна се присъединяват тези, които току-що са били убити.

За първи път в 3D shooter-ския жанр видях икономически елемент.  Когато
започвате играта, сте с начален капитал $800, които стигат единствено за по-добър пистолет от стартовия, както и за патрони. Вие получавате пари, когато вашият тим убива опонент или спечелва нивото. Парите са нужни, за да купувате различните видове оръжия, които никак не са малко и са доста различни. Има 5 основни типа оръжия - пистолети, shotgun-и, леки автоматични оръжия, пушки (снайпери и автоматични пушки) и леки картечници. Вашият избор не бива да се гради на моментното ви финансово състояние, защото то, макар да се печели лесно, се губи още по-лесно. Трябва да избирате подходящото
оръжие според три условия.

Най-важно е нивото. Ако решите, че сте на подходящо място, за да виждате противниците отдалеч и имате добра видимост върху мястото, където обикновено се развива действието, то вашият избор трябва да падне върху снайпер. Ако нивото е пълно с най-различни стаи и подземия, които не са много големи, трябва да се спрете на бързо автоматично оръжие или shotgun, а когато нивото е със заемки и от двата вида терен, използвайте универсалното решение - автоматичните пушки.

Второто условие, от което зависи изборът на оръжие, е финансовото състояние. Препоръчително е, ако не разполагате с много пари, да вземете някоя не толкова добра, но евтина пушка, както и защитна жилетка с амуниции за оръжието.

Последното условие за избора ви е синхронизирането на оръжията с останалите играчи от вашия лагер. Понякога е безсмислено всички герои от един отбор да се движат с автоматични пушки, защото при наличието на двама снайперисти от противниковия отбор и на още двама играчи с shotgun-и или с оръжия, подобни на вашите, шансът да стигнете до базата на врага става нищожен.

Нивата в Counter-Strike също заслужават добра оценка. Направени са така, че да няма идеално място за дебнене, защото във всяка ключова стая има поне два входа, а ако противниците са блокирали пътя до тяхната база и са завардили ключовите места още в началото, винаги можете да ползвате алтернативния път, който рядко е само един. Интересно е също, че всяко ниво си има своя мисия, например трябва да освободите заложници, да обезвредите или поставите бомба
или просто да вардите някакво помещение от врага за дадено време. Не е
задължително мисията да се изпълнява всеки път, защото в повечето случаи играта приключва, след като всички герои от някой от отборите загинат, но ако изпълните мисията (нещо, което е далеч по-сложно от това да изтребите всички врагове), вашата касичка с пари нараства много бързо.

Терористите и антитерористите са направени доста добре, като движенията им са  плавни. Дори когато дебнете зад някой кашон или стена, се вижда как играчът се подпира с лакти. За вашите герои има специални skin-ове, докато за терористите и антитерористите те са различни. Все пак като цяло те доста си приличат и ако не сте сложили опция на играта friendly fire, доста често ще ставате свидетел на убийства от съотборници.

Нека ви кажа и какво имах предвид в началото на статията за spectator-ите. Когато ви убият или влезете в игра по средата на действието, вие изчаквате тя да свърши и да почне новата. Това донякъде е малко досадно, защото, ако играят 32-ма човека, разделени на два отбора по 16, докато всичките се избият един друг, минават около 8-9 минути. Така че, ако сте били този, който е загинал пръв, през това време най-вероятно нервно ще се разхождате наоколо. Получава се така, че по средата на играта кибиците (spectator-ите) са доста повече от живите играчи. И все пак си представете какво би станало, ако след като ви убият, вие отново се върнете на бойното поле? Ще има един непрекъснат кръговрат на герои и реалността в играта ще се изгуби.
Трябва да сме честни - именно това прави играта толкова уникална и тя
наистина си заслужава времето, което ще и отделите. 

 
системни изисквания
Pentium 233 MHz, 32 MB RAM, 4MB AGP Video, DirectX, LAN или връзка с интернет, инсталиран Half-Life
напиши коментар
 

101 мнения
профил »
ted каза на 12.01.2011, 12:31 ?. :

като гледам изискванията на играта :) и ми става смешно.. помня как на 512 ram на 2GHZ не можеше да се постигнат 99 fps
До Екипът на PCmania имате една правописна грешка (може и повече не съм толкова добре с граматиката) и умолявам ви :) сложете картинки от менюто на 1вия CS все пак през 2000 :) още нямаше стиим :)

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 01.07.2012, 18:19 ?. :

"Имате една правописна грешка"

Можеше и да я посочиш, но карай.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Counter-Strike

Ревю:
Въпреки, че цялостната идея в CS: GO не се е променила много, тя е съвсем нова игра.

новини:
Тактическият шутър Tactical Intervention може да се очаква през първата половина на 2011 г., но премиерата му ще бъде само за територията на Съединените щати.
След един месец на напрегната борба победителите от първия турнир на 4Fun.bg по Counter Strike са ясни. Ето ги и тях самите...
Мин Ли отдавна е загърбил славата, която играта му донесе и се опитва да създаде собствен продукт, който да не съдържа недостатъците на легендарния шутър.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69