facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Cossacks II: Battle for Europe
Ревю | 31.07.2006 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
CDV
Издател:
CDV
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Cossacks II: Battle for Europe е самостоятелен експанжън, което значи, че е ненужно да си купуваш оригнала, за да го подкараш. Това е добре, макар че феновете на реалновремевите стратегии едва ли са се разминали с него, тъй като заглавието е класика в жанра. Battle for Europe е изградена на основата на своя предшественик Napoleonic Wars, в която ставаше дума за Наполеон Бонапарт и политиката на Франция при неговото управление, поражението му, заточването му на остров Елба, по-късния му опит да си върне властта през стоте дни, поражението при Ватерло през 1815 г. и накрая изгнаничеството му на остров Света Елена, където остава при най-строг режим до смъртта си. Динамичният живот на великия френски деспот предполага и създаването на една исторически достоверна и интересна игра, каквато е Napoleonic Wars.

Какво обаче добавя Battle for Europe? Сигурно ще се изненадате, но

цели три знаменити сражения

са били пропуснати досега в Cossacs II – при Ватерло, при Лайпциг и при Бородино. Именно там ще можете да мерите милитаристичните си способности в настоящия експанжън. Увеличени са и броят на нациите (вече са девет), има десет нови бойни полета, четири нови кампании и въпросните три нови исторически битки.

Всяка индивидуална кампания предлага от 5 до 7 мисии, цялата сингълплейър кампания е конструирана като реално-времева, но има и възможност за походова битка. Картата на Battle for Europe е разделена на 24 провинции. Методите ви за доминация са чрез дипломация, мир, война, договорености, съюзи, търговия и всичко, за което можете да си помислите, би могло да допринесе за пълна победа над противниците. Позволено ви е да се съюзите с най-много 7 от своите съседи, като извън този кръг остават само 2 противника.

Играта, разбира се, има и мултиплейър. Освен стандартен режим, има скърмиш кампания, която е бърза битка от типа "всеки срещу всеки". Тя е предвидена и за сингълплейър и е базирана или на реални исторически събития, или на случайно избрани от играча.

Скърмиш кампанията е реалновремева. В началото започвате само със селяни, които трябва да съберат ресурси, с които да построят казарми за войниците. Както и в други Cossacks игри, ще трябва да се грижите за морала на своите войски, и да следите нивото на умора и изтощение. Лидерите на войските могат да поведат в битка големи армии и единично. По-добре е да съберете колкото се може повече опит за тях, така че да можете да управлявате по-бързо гигантски легиони.

Сингълплейър кампанията пък е концентрирана около историческите битки и събития, и позволява на играчите да контролират народите на Германия, Полша, Испания и разбира се Франция. Старите нации също присъстват – включени са и Австрия, Русия, Прусия, Британия, Египет. Като цяло всяка нация има свои

способности или пък недостатъци

но трябва да се признае, че Battle for Europe е добре балансирана.

Когато двете армии се срещнат, играта се премества върху карта на бойното поле, където и двете страни се движат в реално време. Картата представлява голяма част от някаква територия с различни села и градове, свързани със система от пътища, като всяко едно поселение снабдява с различен ресурс - примерно руда или въглища. Ако овладеете такова поселение, придобивате достъп над съответния ресурс.

Прави впечатление, че AI-то на играта е значително подобрено в сравнение с оригинала. Преди изкуственият интелект се задоволяваше да изпраща към играещия армии на периодични вълни и толкова. Сега той изглежда далеч по-притеснен примерно да пази усвоените ресурси, които се намират далеч от неговата територия или да напада, докато твоите хора са заети с презареждане на оръжието, грижи се за подредбата на формациите и използва кавалерия за разузнаване.

Малко е странно, че разработчиците са решили да нарекат този експанжън Battle for Europe, след като това е името на друга съществуваща кампания, която е част от Napoleonic Wars.

Графично детайлите и околната среда не са лоши, но според мен са далеч от модерните RTS-игри. Експанжънът

не е особено подобрен

в сравнение с оригинала. Всъщност разликите доста трудно се виждат. Все още няма 3D гейминг, тоест ако искате за приближавате или завъртате камерата, няма да ви огрее. Музиката е наистина качествена и емоционална, има добри звукове и ефекти.

Въпреки че играта е много назад в сравнение с най-новите стратегии, тя има едно безспорно предимство – богата е на исторически данни. Ако сте фен на историята, това е вашата игра, тъй като е изпъстрена с достоверни факти, детайлизирани мисии и освен това се развива с бавни темпове и няма да ви стресира. През 18-и и началото на 19-и век войната се е водела именно така – обмислено, претеглено, на подходящ терен и в подходящо време. Чак тогава хиляди мъже са се изправяли един срещу друг, подредени в редици, марширували са по бойното поле, а след това са стреляли по противника, докато едната страна не се удави първа в море от кръв. За да усетите класиката на подобен род битка, не пропускайте Cossacs II: Battle for Europe. 


Любопитно

- Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия кодекс. - Той е един от най-просветените владетели в историята. - Поставя още няколко членове на фамилията Бонапарт на няколко трона в Европа. - Говори френски език с ясно изразен италиански акцент през целия си живот и не пише граматически правилно. - Негов племенник на име Наполеон III управлява Франция през втората половина на 19 век.
 
системни изисквания
CPU 1.5 Mhz, 256 Ram, Win XP, 128 Mb video
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Cossacks II: Battle for Europe

новини:
Подобна информация ще дойде малко разочароващо на онези, които се надяваха на нова S.T.A.L.K.E.R. игра.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28