facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Corsairs
Ревю | 01.05.1999 | автор: Морган Кроу


оценка:
Производител:
Microids
Издател:
Microids
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC

Искало ли ви се е да попиратствате на своето домашно PC, но наистина, а не по начина, както го правят продавачите на дискове от площад "Славейков"? Желаете ли да развеете знаме с череп и кръстосани кости и да се гмурнете в отдавна отминалата епоха на бруталните морски сражения?

Ако това е така, новата игра Corsairs е нещо, което ще ви се отрази добре. Тя е един светъл лъч на фона на иначе еднообразната маса от стратегии в реално време, които масово се роят на геймърския пазар напоследък.

Corsairs е нелош клонинг

на класическия военноморски хит Prates! и неговия осъвременен вериант Pirates! Gold. Двете игри бяха създадени от гениалния Сид Майер още в епохата, когато гордостта на родната дигитална индустрия, наричана още Правец-16, се намираше в своята младенческа възраст. За жалост и двете изглеждат доста грозни и несъвършени според геймърските стандарти в края на 90-те. Така поклонниците на битките с платноходи бяха принудени или да си развалят очите с изображение 320Х200 точки, или просто да се откажат от своето любимо занимание.

С Corsairs обаче мъките им поне за момента приключват. Играта е дело на не особено популярната френска фирма Microids. Тя е известна най-вече с това, че разпространява голяма част от продуктите на Monolith из Западна Европа, с изключение може би само на Германия. (Не е учудващо, тъй като французите и швабите определено не са първи приятели.) Това обаче е тема на друг разговор. Важното е, че европейски производител на игри пак се оказа по-изобретателен от ограничените янки:-)

Corsairs е първата стратегия в реално време, която е концентрирана само върху битките по вода. Ще можете да се върнете в началото на 18-ти век, когато Англия, Франция, Испания и Холандия са си оспорвали лидерството в световния океан. Както се разбира от името на играта, вашият главен герой е корсар или казано с други думи "узаконен" пират. В началото той е капитан на един кораб и може да се бие на страната на французите или англичаните. Героят разполага със специално разрешение от монарха на съответната държава, което му дава "право" да плякосва плавателните съдове и колониите на останалите страни. Част от плячката отива за нуждите на кралската корона, а останалото - за капитана и неговия екипаж. Казано с други думи, можете да грабите в името на някоя "справедлива кауза".

Действието на играта е оформено като отделни мисии. За разлика от Pirates! ще громите вражески флотилии по целия свят, а не само в Карибите. Можете да посетите и моретата край Австралийското крайбрежие, Азиатския регион и дори остров Мадагаскар. Постепенно трябва да оборудвате цяла морска ескадра, способна не само да потопи всеки вражески кораб, но дори да превземе която и да е колония на друга държава. Можете да управлявате пооделно всеки плавателен съд от вашата флотилия. Имате възможност да избирате измежду десет вида бойни гемии - корвети, фрегати, бригантини, клипери и какво ли още не. Всяка от тях може да носи точно определен брой оръдия, повече или по-малко хора и придвижва се с различна скорост. В зависимост от това трябва да подбирате тактиката си - стрелба от разстояние или директна атака. Освен всичко друго можете да внедрявате шпиони на борда на противниковите кораби или в техните колонии. Те ще ви дават подробна информация за това с какви сили и ресурси разполага опонентът ви.

В зависимост от вашите желания можете да помитате противниковите сили с оръдеен огън или да ги взимате на абордаж. За разлика от Pirates! тук можете да подбирате боеприпасите, които ще използвате. Някои видове гюлета повреждат корпуса на корабите, други са предназначени за избиване на жива сила, трети правят платната на решето и на практика обездвижват вражеския плавателен съд. Както и в Pirates!, сте принудени да се съобразявате със силата и скоростта на вятъра. Въздушните течения могат да бъдат най-верния ви съюзник или да ви хвърлят право в лапите на вражеска армада.

Едно от интересните нововъведения в Corsairs е, че ръкопашните битки следват принципите на истинските стратегии в реално време. В предишните пиратски игри героят можеше да наблюдава безучастно двубоя с противниковия екипаж или най-много да се дуелира с вражеския капитан. Сега вече можете да ръководите всеки един от моряците, включително капитана на кораба и главния корсар, тоест вашия основен герой. Всеки от тях се сражава по различен начин и има по-добри или по-лоши бойни умения. Ще забележите, че ако ваш капитан бъде ликвидиран, моряците започват да се паникьосват. Ако пък не дай си боже загине вашия корсар, тогава просто трябва да презаредите играта.
Абордажите изключително наподобяват битките във Warcraft, само че с пирати. Единственият кусур на тези сражения е, че когато трийсетина озверели моряци се впуснат в ръкопашен бой с поне толкова противници, настава едно наистина невъобразимо меле. Поне за мен не беше никак лесно да запазя малката си армия в някаква стройна формация повече от 10-20 секунди. В един момент всеки мой моряк започваше да се бие с когото му падне. Но може би абордажите действително са били толкова хаотично нещо...

Друга новост в сравнение спрямо Pirates! е възможността да развивате и своите колонии.

Можете да строите по-мощни укрепления, които да отблъскват набезите на врага, да си изградите фар, чрез който да забелязвате противника на по-голяма дистанция или пък сух док, където да строите или ремонтирате корабите си по-бързо. Разбира се, можете да продавате заграбените стоки или да печелите от разликата между курс "купува" и курс "продава" в различните колонии, ако предпочитате по-миролюбивите тактики.
Интерфейсът на Corsairs също съдържа няколко нелоши хрумвания. По края на екрана са разположени икони, които показват посоката към вашите плавателни съдове, намиращи се извън зрителното поле. Тези икони ще ви помогнат да разберете дали даденият кораб е обект на нападение или не. Ако искате лично да направлявате неговите действия, просто трябва да кликнете с левия клавиш на мишката върху съответната икона и веднага се озовавате в епицентъра на бойните действия. Така за секунди можете да се местите от единия до другия край на картата.

За разлика от Pirates!, новата игра на Microids е стратегия в истинския смисъл на думата. Целта на Corsairs не е само да кръстосвате световния океан и да тършувате из трюмовете на всеки изпречил се кораб. Често ще се налага да разделяте ескадрата си на части, да оставяте морски патрули на някои стратегически места или пък да пазите с някои от своите кораби ключовите съюзнически пристанища. Т.е. Corsairs e нелош хибрид между Pirates! и клонинг на Command&Conquer, но в морски вариант. Това обаче не бива да ви смущава - играта наистина си я бива. 

 
системни изисквания
P200, 32 RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28