facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Conan: The Dark Axe
Ревю | 09.04.2004 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Cauldron
Издател:
TDK Mediactive
Жанр:
Екшън, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

Надали има човек, който да не е чувал за Конан - прочутия варварин, който с помощта на своя меч, мускулесто тяло и силна воля се е борил срещу злото дълги години. Той е един от тези герои, които са толкова популярни, че нищо чудно след години да се превърне в легенда, която да се разказва на малките деца. Живял е във времена, в които смелостта, храбростта и мъжествеността са добродетелите, нужни на всеки войн, за да оцелее. Борил се е срещу злото, което се появявало в различни краища по онова време на обитаваната земята.

Зли магьосници, странни същества и полубожества

не веднъж или дваж са били посичани от безмилостния варварин. Той безброй пъти е спасявал различни селища от злите сили на мрака, влизал е в битки с ужасни същества, за да избави красиви принцеси от злочестата им участ. Това е Конан! Надарен със сила, красота, бърз ум и съобразителност. Войн, непознаващ значението на думи, като страх и предателство.

След книгите, комиксите, разказите, пълнометражните филми и сериалите, които са правени за Конан, е съвсем нормално да излезе и игра. Естествено, в нея ще можете да погледнете през очите на великия боец и да изживеете заедно с него невероятни приключения. Да се сражавате с всякакви твари и да стъпите на чудновати земи, които по всяка вероятност все още не са помирисвали човешки крак. :) Ще се изправите срещу силите на злото, защитавайки доброто. Но нека кажа няколко думи и за самата геймка.

Добра работа

Най-хубавото е, че хорицата от Cauldron са се постарали да създадат една добра игра. Със сигурност не е една от онези, които след тридесет минутно джиткане ще захвърлим в най-забутаното,  прашно и тъмно кътче на стаята си. В приключенията на Конан са включени и някой ролеви елементи, като например качване на бойни нива, събиране на предмети, с които можете се екипирате и т.н. В интерес на истината със самото начало на играта Конан е малко несръчен и се държи така, все едно преди седмица е видял за пръв път през живота си истински стоманен меч. Но няма място за паника. Избивайки гадините по пътя си, ще натрупате точки, с които ще изучите нови бойни умения. За нула време героят ви ще придобие завидни умения в боравенето с хладни оръжия. Ще можете да правите различни комбота и то само чрез двата екшън-бутона. Древният свят, в който ще се мотаете, е осеян от предмети като каски, ботуши, ризници, мечове, брадви, ятагани и др. Също така из странстванията си ще се натъквате и на различни писма от загинали войни, древни свитъци, карти на терените и маса други полезни вам предмети. Измежду тях са и интересни свещени камъни, които ще играят важна роля за напредването ви в играта. С намирането им ще получавате правото да запазвате играта си на избрано от вас място. Ако не успеете да намерите подобен камък, нямате право на сейв. А това, честно казано, е малко неприятно.

Далечната древност

Действието в Conan се развива в древни времена, когато, както знаете, боговете винаги са се бъркали в делата на смъртните. Този път обаче намесата на бог Кром ще е във ваша полза. Той ще е така добър да ви дава втори шанс, след като умрете. Ще ви връща отново на земната повърхност, но само ако се справите с изпитанията, на които ви подложи. Като за начало веднага след смъртта ви ще се озовете на място, подобно на Валхала (там отиваха душите на мъртвите войни според скандинавската митология). След това ще се изправите срещу противник, избран за вас лично от боговете. Изтръгнете ли победа – няма проблем, връщате се на земята с пълна кръв, готови за нови подвизи. Но в случай, че загубите, ще потънете завинаги във вечността. Ако започнете да умирате обаче прекалено често, пред вас ще изникне малък проблем. Броят и нивото на противниците, срещу които ще се изправите в отвъдното, расте, а в зависимост от това шансовете ви да се върнете отново на земята намаляват. Много неприятно е, когато умрете по някой недостоен начин (не в битка, а при падане от високо, при изгаряне или нещо подобно). Тогава директно поемате пътя към безкрайността без да ви се дава какъвто и да е било шанс, защото боговете се смиляват само над воините. А в това да те прегази огромен камък или да паднеш от високо няма нищо мъжествено. :)

Малко се разочаровах, когато за пръв път стартирах играта - тя не ми тръгна. Оказа се, че минималната конфигурация, която изисква, включва видеокарта – GForce 3. Естествено, това пък беше добра причина за малко ъпгрейдче. :) Както и да е. Като изключим този неприятен факт,

визията на играта е достойна за изискванията

които има. Лицето на Конан не е от най-невероятните, но като цяло изглежда добре. Мускулестото му тяло се изписва от дълбоки рани, когато понесе повечко бой. Така, точно преди да умрете, обикновено сте почти изцяло червени. Новият енджин, създаден специално за тази игра, прави възможно постигането на зрелищни ефекти, свързани с различните местности, които ще посети варваринът. Ще се мотаете из призрачни пустини, мразовити и вцепеняващи планини, плаващи в лава пъклени островчета и дори красиви, изпълнени с растения и живот местности.
А сега да се пооплача малко. Става въпрос за напълно неадекватното състояние на камерата на моменти. Все едно операторът е твърдо решен да подобри световния рекорд по наливане с твърд алкохол за време без разредител. Просто ужасно! Понякога не можете да разберете какво става, защото за няколко секунди камерата така се обърква, че дори и тя не знае къде се намира. Това се случва най-често около вратите между помещенията или когато се намирате на ръба на пропаст. Също така е малко неприятно това, че героят ви не може да се оглежда нагоре и надолу. Конан има възможност да се върти единствено наляво и надясно. Но е много кофти, че когато например искате да слезете по някоя стълба, не можете да се наведете и да видите какво има долу.

Няма хора, които да не обичат да слушат интересни истории за отминали времена,  за красиви принцеси, смели герои, мъдри магьосници и т.н. Тази за Конан Варварина е една от най-добрите. Играта, направена по нея, не е толкова велика като самата история, но е достойна и лично аз ви я препоръчвам. 

 
системни изисквания
Win98/ME/2000/XP, DirectX 9.0
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58