facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Company of Heroes 2
Ревю | 30.06.2013 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Relic Entertainment
Издател:
SEGA
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Страхотна визия и предизвикателна кампания

Theater of War е отлична идея

TrueSight внася доза реализъм

Подобрен в голяма степен мултиплейър

Twitch поддръжка

минуси

Новите идеи се броят на пръсти, а други, като зимата, могат да бъдат дразнещи

Слабо поднесена история в сингълплейър кампанията

Неинтуитивен интерфейс

Какво можеш да направиш, за да подобриш една наистина перфектна игра? Вариант А) да изоставиш стария геймплей и да се опиташ да предложиш нещо коренно различно, надявайки се пак да постигнеш революция? Вариант Б) просто да надградиш над механиките, които направиха заглавието ти толкова успешно. По отношение на StarCraft II Blizzard реши да заложи на второто. Relic Entertainment също.

Добрата стара формула все още е налице. Вместо да натрупваме сили и да ги изпращаме към вражеската база, тук се вихрят свирепи битки за ключови позиции. Контролираме относително малки отряди от войници и машини и съответно участваме в значително по-фокусирани битки. Можете да строите малки бази, но цената за тях и превозните средства е висока и те изискват голяма част от трите основни ресурса – гориво, муниции и човешка сила.  Company of Heroes 2 не прави нищо, което да я революционизира. В зависимост от това какви очаквания имате от играта, това или ще ви накара да се влюбите в нея отново, или ще ви отблъсне.

На Източния фронт

Може би най-голямата новост в играта е, че този път поемаме управлението на Съветската армия. Сингълплейър кампанията е доволно дълга и предоставя някои наистина интересни предизвикателства. Основното идва под формата на климатичните условия. На Източния фронт са се водили някои наистина брутални битки и Relic са се погрижили снегът и бурите да не са просто козметичен ефект, а нещо, което активно ви пречи или използвате за своите цели.

Намирате се пред заледена река? Можете да рискувате и да преминете пред нея, надявайки се че теглото на армията ви няма да се окаже прекалено голямо и да пропаднете във водата. А защо просто не взривите леда и не отрежете пътя на противника?

Надига се снежна буря? Внимавайте! Освен че ще забави вашата пехота, тя може дори и да убие хората, ако стоят на открито твърде дълго. Да, може да си построите лагер и да запалите огън, но по този начин рискувате врага да ви забележи.

На теория всичко звучи страхотно, но на практика зимата може да бъде наистина дразнеща. За щастие в мултиплейър опцията войниците ви да умират от виелиците може да се изключи.

Новият енджин Essence 3.0

върши перфектна работа в пресъздаването на всичко това. Именно той включва и новата технология TrueSight, която симулира далеч по-добре видимостта на единиците. Т.нар. „мъгла на войната“ вече не представлява един кръг, който се разкрива на равни темпове. Напротив – видимостта постоянно се променя в зависимост от мястото, където войниците се намират. Намирате се в гъста гора? Не очаквайте да виждате на повече от няколко крачки пред очите си.

Самата сингълплейър кампания, уви, не представлява нещо кой знае какво и е изпъстрена с нелепи опити за морализация, представяйки руснаците хем като лоши, хем като такива, които помагат на Запада. Тя ни запознава с Лев Абрамович Исакович – лейтенант, подложен на разпит в гулаг в Сибир. Той започва да разказва за различни събития и битки, като тези за Сталинград и Берлин, и бавно, но сигурно разбираме какво е довело до неговия арест.

Каквото и да си говорим сюжетът е по-слаб в сравнение с първата част, анимациите не са нищо особено, дори изглеждат леко остарели, липсват и запомнящи се герои. Геймплеят обаче си е все така железен. Основните механики са си същите – от контролирането на единиците до изграждането на основни структури.

Начинът, по който контролирате съветската армия обаче е с една идея по-различен. Всеизвестен факт е, че дезертьорите по онова време са били директно разстрелвани. Същото може да очаквате и в Company of Heroes 2. 

Имате възможност да повиквате подкрепления абсолютно безплатно. Впоследствие може да ги използвате ги хвърлите напред в битка, за попият първия нападателен удар, или да превърнете в по-специализирани единици – решението е ваше. Доколко е успешна тази идея, всеки ще си прецени сам за себе си. Мен лично ме дразни, тъй като нарушава усещането за контрол над малък отряд, така характерно за първата част. Така или иначе това е геймплей механика, с която Relic иска да подчертае особено дебело бруталността и броят на хората, загубили живота си на Източния фронт. И успява.

Каквото и да си говорим обаче, силата на Company of Heroes две се крие в 

онлайн режима

Налична е мачмейкинг система, която вече остарелите мултиплейър опции в оригинала. Може да играете от 1v1 до 4v4 буквално с натискането на един бутон.

Постоянно ще отключвате нови скинове, командири и подобрения (например на щетите, които нанасят единиците) благодарение на leveling системата, което пък създава чувство за прогрес и дори престиж, така че определено ще си имате занимание за дни напред.

Онези от вас, които търсят кооп и PvE битки пък, ще останат особено доволни от т.нар. Theater of War. Налични са сингълплейър предизвикателства, кооп битки и различно по вид съдържание, което няма да ви изправя лице в лице с други играчи. Тук откриваме сценарии, посветени на важни битки, които така и не са успели да намерят място в кампанията, до определени предизвикателства, които ще тестват вашите умения или ще ви разкрият нови тактически възможности. Тези сингъл и кооп сценарии са значително по-качествени от мисиите в кампанията, тъй като предлагат значително по-голяма свобода на действие.

Що се отнася до визията,

Essence 3.0 енджинът, наред с DirectX 11 ефектите, определено вдъхват живот на бойното поле. На пръв поглед може и да не видите кой знае каква разлика спрямо оригинала. Ако се вгледате в детайлите обаче, може наистина да останете изумени.  Не забравяйте обаче, че това е тежка игра и за да я подкарате на максимални детайли, ще ви трябва сравнително добра машина (виж системните изисквания).

Звуковите ефекти също са особено впечатляващи – всеки изстрел, всяка експлозия се чува отчетливо. 

Дребни недоразумения

Разбира се, това не е перфектна игра. Ако оставим настрана слабата сингълплейър кампания, налични са и някои дребни недоразумения по управлението на единиците. Както без съмнение знаете, повечето от тях имат специални умения. Често те са от ключово значение за изхода на битката. Когато изберете много единици от различен тип обаче, тези умения изчезват от менюто. Трябва да кликнете на индивидуалния юнит, за да се появи и да може да се избере. 

От време на време пък единиците се заклещват или излизат на открито, където рискуват да бъдат разстреляни. Като цяло и интерфейсът не е сред най-интуитивните, на които може да попаднете.

Дори и с подобни недоразумения обаче Company of Heroes 2 си остава една страхотна игра. Да, тя не революционизира жанра, както първата част направи. Тя просто го надгражда, успявайки междувременно да подобри изключително много самото мултиплейър изживяване. 

 
системни изисквания
2Ghz Intel Core2 Duo или подобен, 512MB Direct3D 10 видео карта (GeForce 8800 GT или Radeon HD 2900XT), 2GB RAM, 32bit Vista
напиши коментар
 

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 01.07.2013, 06:34 ?. :
Редактиран на 01.07.2013, 06:36 ?.

Щом свърши сесията ще я пробвам, защото добри отзиви чувам за нея. Готина статия, ако може някой който е цъкал бета или вече я е пробвал също да си каже мнението по минусите.

15 мнения
профил »
beans каза на 01.07.2013, 09:47 ?. :
Редактиран на 01.07.2013, 09:49 ?.

Аз играх бетата и настина новите неща са няколко, а "близърда" (студа) е доста дразнещ. Доколкото видях не можеш да си избираш Commander Tree, когато отключиш точка играта автоматично ти я пропилява, което е също е дразнещо, с 2 думи нямаш право на избор. Релик са сложили интересни идеи, но слабо са осъществени. Според мен 1-цата беше много по-добра и интересна от тази.

707 мнения
профил »
sturba каза на 01.07.2013, 14:46 ?. :
Редактиран на 01.07.2013, 14:48 ?.

Ситуацията може да се обобщи без статия. Ето го и обобщението
COH ToV + EF >>>> COH 2 !
Особено сега, когато след седмица ще излиза и втората фракция, която ще добави EF - Oshteer.
Друго обобщение - COH = Brian Wood
Трето обобщение - RIP Brian Wood

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 02.07.2013, 13:28 ?. :

Двете игри имат различни механики, не можеш да ги сравняваш. Освен това кефи ме факта, че 2ката не обезсмисля оригинала (както често се случва в наши дни). Други такива игри, за която се сещам са Бордърлендс, Доун ъв Уор, Лефт фор Дед и редица други. Игри, които те карат да чувстваш стойността на предната си покупка, дори години след като си купил продължението. Аз съм голям фен на ЕФ мода, но това не ми пречи да играя КоХ2 и да се забавлявам. В интерес на истината, все още играя оригиналният Блицкрийг от време на време, но това пък е съвсем друга, в която не желая да задълбавам.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 03.07.2013, 18:40 ?. :

Играта щеше да е много по-добра ако имаше повече от 2 фракций.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 08.07.2013, 07:05 ?. :

Ако правилно си спомням, бяха споменали, че ще има още генерали с още уникални за техните доктрини единици. Освен това скоро ще започнат да се появат и модове. Играта има доста потенциал да разгъва. Надявам се само, Релик да осигуряват поддръжка на играта си дълги години како направиха с оригиналът.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 09.07.2013, 12:12 ?. :

Искренно се надявам да добавят 2 нори фракций както направиха в opposing fronts.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 09.07.2013, 13:36 ?. :

Първият КоХ като излезе също имаше само две фракции, в тоя смисъл 2ката води с една идея, заради възможността за кустомизиране с тия бюлетини и повече доктрини. Така отделни юнити придобиват по-добри показатели, а от там и комплиментират по-добре доктрините и даден стил на игра. Гледам, че хората масово хленчат колко по-добре било оригиналът + едикой си мод. Пак казвам, оригиналът нямаше 4 фракции или 6 както е в случая на ИФ мода или пък разнообразието от юнити в Блицкрийг мода - това ще бъде достъпно с времето. Сега чакам едни пари от един проект и в момента, в който се разплатим ще си купя КоХ2, понеже съм силно убеден, че тази игра ще има живот поне колкото единицата. Всъщност, единицата има още доста живот, като поле за изява на всякакви модмейкъри и сантименталната стойност на кампаниите =)

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 04.07.2013, 20:54 ?. :

Срамно е колко малко коментари получава една добра PC игра в сравнение с 3 годишния конзолен порт Mortal Kombat. Наистина не ви разбирам зашо ругаете по конзолите като толко много се радвате на конзолните игри.

445 мнения
профил »
goblin каза на 06.07.2013, 10:44 ?. :

RTS жанра отдавна загуби феновете си - както за съжаление и TBS на които аз съм фен. В днешно време всяка стратегия която не е SC тотално се игнорира - http://www.metacritic.com/game/pc/company -of-heroes-2/user-reviews?sort-by=date&nu m_items=100 - отразява как се е променила масовата нагласа от времето на първия КоХ

За съжаление това се отмася за повечето жанрове :(. Например, сега играя DARK - "old school" стелт добре пресъздаващ стила на първите Thief и Hitman - от критиките които масово получава ("за кво правят игра с вампир, който издиша откъм комбат?", "пълна глупост - само да се крия и да следя гардовете вместо да ги отвея като в Dishonored") навява тъжните мисли как би се приел оригиналния "Крадец" днес и защо рибутът ще е стелт екшън с хедшотове :( - http://www.metacritic.com/game/pc/dark/us er-reviews?sort-by=date&num_items=100 - ето как се възприема класическия стелт в днешно време.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Company of Heroes 2

новини:
Той ще предложи на геймърите нова кампания, в която главната роля изпълняват американските сили в 18 мисии.
Искате да научите какво е бъдещето на Company of Heroes – стратегическата поредица на Relic?
Steam News обяви, че предстои безплатен уикенд за Company of Heroes 2 – историческата реалновремева стратегия на Relic.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Company of Heroes: Tales of Valor 10
Company of Heroes: Opposing Fronts
Company of Heroes
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28