facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Juarez: Bound in Blood
Ревю | 05.07.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Techland
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Приключение, Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
59.95 лв.
купи играта »

плюсове

Здрав екшън

Автентична атмосфера на Дивия запад

Отлична графика

минуси

Твърде кратка и лесна

Винаги съм се чудил защо Дивият запад е сравнително неразработена територия по отношение на компютърните игри. Със своите истории за прочути бандити и герои, престрелки и подвизи той представлява страхотна основа за много приключения. Поради една или друга причина обаче различните фентъзи или космически светове се оказват по-привлекателни за авторите, а и за феновете. Ето защо, когато първата Call of Juarez излезе за РС през 2006 г., се зарадвах истински. Три години по-късно нейното дългоочаквано продължение е факт и то е още по-малко добро.

Call of Juarez: Bound in Blood е екшън-приключение, което всеки ценител трябва да притежава. То ни предлага увлекателна история, излязла сякаш изпод перото на някой класически уестърн, много стрелба и напрегнати моменти и всичко това на фона на впечатляваща графика. Играта е достойно продължение (или по-скоро предшественик, тъй като представя историята преди това) на Call of Juarez и показва, че момчетата от полското студио Techland очевидно си разбират от работата.

Имало едно време на Запад

Или по-точно на юг, ако искаме да сме географски прецизни. Историята в CoJ: Bound in Blood започва в Джорджия в годините на Гражданската война. Притиснати от настъпващите северняци, братята Томас и Рей МакКол са изправени пред сериозна дилема – те трябва да решат дали да останат верни на армията и каузата или да напуснат, за да защитят родната си ферма. Всъщност те не се колебаят дълго и след уводната мисия, в която се разиграва сражение между армиите на Конфедерацията и на Съюза, братята се отправят към родното си място. За съжаление то не е пощадено от войната и много скоро Томас и Рей разбират, че вече нищо не ги задържа тук. Взимайки по-малкия си брат Уилям – през чиито очи всъщност е разказана историята в играта – те се отправят на запад в търсене на нов живот.

Огромната част от сюжета в CoJ: Bound in Blood се развива на границата между Съединените щати и Мексико, където братята се опитват да открият легендарното съкровище на ацтеките. Формално причината за това е желанието им да намерят средства за възстановяването на фермата им, но парите – особено когато са в големи количества – често изкривяват възприятията и водят до проблеми. CoJ: Bound in Blood ни предлага една отлична история, издържана в най-добрите традиции на уестърните. В нея ще откриете всички основни мотиви – храброст и героизъм, алчност, предателство и - разбира се - любов. По същество събитията в играта предшестват случилото се в Call of Juarez, но дори и да не сте имали възможност да се насладите на първата част, това по никакъв начин няма да попречи на удоволствието ви.

Един за всички, всички за един

С много малки изключения за повечето мисии в играта ще може да избирате между двамата братя. Всеки от тях има определени бойни качества и по едно специално умение. Рей безспорно е по-колоритната фигура. Типичен стрелец, той се ръководи от максимата, че всичко, върху което успее да сложи ръка и да задържи, му принадлежи. В игрово отношение той има няколко особености. Най-напред Рей може да си служи по-добре с двойката пистолети, което го прави особено опасен в близък бой. Двата пистолета позволяват по-дълго време за стрелба без презареждане, но пък не може да се прицелвате по-точно. Освен това Рей е специалист по експлозивите и може да хвърля запалени пръчки динамит по враговете. Това е еквивалентът на модерните гранати и е доста ефективен, като при това не струва и скъпо. Специалното умение на Рей, което по същество е разновидност на познатия ни булет тайм, му позволява да забавя времето за няколко секунди, в който интервал трябва бързо да придвижите мишката върху противниците, които са видими в този момент. Когато времето започне отново да тече нормално, Рей автоматично изстрелва поредица от куршуми върху избраните цели.

Томас е по-спокоен, но не по-малко смъртоносен. Той предлага по-балансирана игра, в която ще наблягате на далечната стрелба. Томас е отличен майстор на карабината, може да борави с лък, а освен това владее и ласото, което като предмет някои от вас познават от първата част на играта. С него ще може да се катерите по покриви и скали и да се придвижвате по трудно достъпни места. Специалното му умение отново забавя времето и ви позволява да се прицелите точно, като за всеки изстрел трябва да дръпнете мишката бързо назад с движение, наподобяващо истинска стрелба. И в двата случая уменията позволяват да оставите след себе си доста трупове. В определени ситуации братята действат кооперативно и тогава получавате възможност на забавен ход да стреляте по враговете си за няколко секунди. Разликите между двамата герои в геймплейно отношение не са чак толкова големи и независимо кой от братята МакКол изберете, ще ви се наложи да изхабите голямо количество куршуми, преди да стигнете до края на приключението. Въпреки това възможността да преминете един и същ епизод с двама различни герои дава известна стойност на повторното изиграване.

Дивият запад на вашия монитор

Едва ли някой се съмнява, че в игра, посветена на Дивия запад, няма да има достатъчно престрелки. Те са солта на играта и наистина са изпипани много добре. В по-голямата част от мисиите двамата братя се движат заедно, така че почти винаги ще имате партньор. Изкуственият интелект на приятелите и на враговете ви е добре направен и обикновено всеки върши правилно задачите си – първите се опитват да ви защитят, докато вторите ви обсипват с дъжд от куршуми. Противниците ви никнат като гъби от най-различни места, движат се, прикриват се и падат артистично, когато успеете да ги раните смъртоносно. Особено опасни са горните етажи на сградите и покривите, които представляват чудесно укритие за стрелци и снайперисти.

Много впечатляващи са сцените на индивидуални дуели с вашите противници. Те са изпипани изключително добре и създават у играча чувството, че наистина участва в ситуация на живот и смърт. При тези сблъсъци камерата се позиционира ниско зад вашия герой, така че да виждате неговите ръце и револвера му, а противникът ви е срещу вас. Следва малко дебнене, при което вие трябва да се движите така, че да не изпускате противника от очи. Когато чуете звуковия сигнал, трябва бързо да посегнете с мишката към кобура си и да простреляте врага.

Наборът от оръжия в играта не е особено голям, но това е нормално, като се има предвид историческият период, в който се развива действието. Най-често ще си проправяте път напред с няколко револвера и тежко оръжие – карабина или шотгън – плюс стрелите и динамита. Авторите са решили проблема с разнообразието по следния начин – всяко оръжие има различна степен на качество, която определя и неговите характеристики. В началото на играта ще боравите предимно със стари и използвани оръжия, които не са толкова точни, но с течение на времето и при съответните финансови възможности ще може да си закупите по-нови и качествени амуниции.

Ето така се прави игра

CoJ: Bound in Blood в много отношения е перфектната игра. Освен всичко друго, тя изглежда и се държи страхотно. За създаването й Techland са използвали четвъртата версия на своя собствен енджин Chrome и визуалните резултати са зашеметяващи. Когато веднъж минете цялата игра, може да се пробвате пак на по-високото ниво на трудност, което се отключва, или да се насочите към мултиплейъра. Този режим също е много интересен, а издателите обявиха, че ще пуснат и допълнителни карти за него.

Трудно е да предложа по-сериозна критика към играта, но ако трябва да го направя, бих изтъкнал това, че е относително кратка и на моменти прекалено лесна. Но плюсовете на Call of Juarez: Bound in Blood далеч надвишават всичко останало и я превръщат в едно от най-добрите екшън приключения в последно време. 

 
системни изисквания
Intel Core 2 Duo 1.86GHz, 1 GB RAM, 256 MB Video card, DirectX 9.0c, Win XP, Vista
напиши коментар
 

130 мнения
профил »
Omerta каза на 06.07.2009, 12:12 ?. :

Много голям почитател съм на уестърните, а играта е попадение в десятката. Не съм съгласен само за нивото на трудност. Всъщност играта е доста трудна.

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 06.07.2009, 12:46 ?. :

Хехе, нивото на трудност като повечето неща също е субективно. Ще се аргументирам така: аз лично никак не съм почитател на трудните игри (Tom Clancy GRAW е добър пример за това как може да отблъснеш голяма част от феновете заради прекалената сложност) и по принцип никога не играя на трудност, по-висока от Medium. Именно тази степен избрах и при CoJ: Bound in Blood и трябва да кажа, че почти не съм имал никакви проблеми при изиграването. Всъщност единствените места, където човек може да се поизмъчи са индивидуалните дуели, защото всичко става много бързо и е необходим както добър рефлекс, така и мъничко късмет. Но разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания и преценка. Важното е, че нямаме разногласия по основния въпрос - CoJ: Bound in Blood е наистина много добра игра във всяко едно отношение.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 06.07.2009, 13:27 ?. :

Е,и аз я играх на медиум,но някои моменти наистина са трудни.Особено в началото,когато си свикнал с другите шутъри,в които не прекъсваш стрелбата си след всеки изстрел.Иначе играта кърти отвсякъде.Историята също е доста интересна.

130 мнения
профил »
Omerta каза на 06.07.2009, 13:40 ?. :

Съгласен съм и с двама ви. Всеки играч ще прецени сам за себе си дали играта е трудна или не. В крайна сметка статията е написана много добре, а всеки фен на жанра ще я играе с удоволствие, без да му пука за дребните минуси.

693 мнения
профил »
perro каза на 06.07.2009, 14:47 ?. :

Наистина е яка играта! на средна трудност е точно като за мен - не си като на разходка в парка, ама не блъскаш и мишката в масата от яд. :)
A относно уестърн игрите: имаше още няколко, но в главата ми е останал шутъра на Лукас от 1997-ма (май че беше) с енджина на Дарк Форсес и якото уестърн име Outlaws... Няма да забравя лафа "Where are you Marshall?" дето се носеше из половината игра... И в едни каньони имаше един момент трябваше да скочиш в пропастта за да е поеме вятъра и да те дигне нагоре за да продължиш...
Eх, милата ми 386-ца от това време...

105 мнения
профил »
deqncho каза на 06.07.2009, 16:44 ?. :

Имам да добавя,че графиката е перфектнаи върви на макс дори на машини от среден клас.Един приятел мисли обаче,че графиката на новият Хари Потър е по-добра от тази на Call of Juarez 2,но предполагам всеки си има свое мнение...

10 мнения
профил »
n0reaga каза на 06.07.2009, 18:04 ?. :

Просто шедьовър.На които му се струва лесна след като я преварти на Hard отключка Very Hard нека там да се пробва. ;)

268 мнения
профил »
Demon II каза на 06.07.2009, 20:33 ?. :

hora taq igra k1rti az q imam da no i na vas vi haresa

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 07.07.2009, 04:57 ?. :

Имам забележка към анимирането на героите. Движат се някак схванато и дървено - като роботи.

5 мнения
профил »
vlado_gamer каза на 07.07.2009, 12:26 ?. :

Нещо за оптимизацията?

38 мнения
профил »
bubino каза на 07.07.2009, 14:10 ?. :

уникално зрелище !

21 мнения
профил »
Dante каза на 07.07.2009, 16:21 ?. :

Мога ли да я подкарам на машина : 1гб рам гф 7600 256 и 2.8 едноядрен ?

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 07.07.2009, 20:55 ?. :

Да Dante, би трябвало да ти върви без проблем.

21 мнения
профил »
Dante каза на 07.07.2009, 21:24 ?. :

Върви, а играта е брутална.
Само дето зациклих на онова ниво, където бягаме с каретата, аз съм вътре, замерям ги с динамит, нямам видимост, а ме преследват конници. Винаги умирам и то незнайно как. Някой да има идея как се минава ?

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 08.07.2009, 00:04 ?. :

Стой клекнал и се показвай само за малко. И не използвай динамит, а пистолет или пушка.

21 мнения
профил »
Dante каза на 08.07.2009, 09:50 ?. :

Не става. Нямам абсолютно никаква видимост. Даже не знам от къде ми идва и умирам. Виждам ги на 2-3 пъти за около ДВЕ секунди и е невъзможно да убия някого. Някаква цака, нещо няма ли ?

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 08.07.2009, 07:14 ?. :

TOВА Е ИГРАТА! Най-добрата! Тази драма... тези престрелки... ааах... точно така ме беше заинтригувала и играта "Mafia"... Де да имаше повече игри като тази... :?

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 08.07.2009, 12:21 ?. :

igrata ima o6te минуси primerno trqbva da dobavite 4e konete sa kato bronirani tankove taka tro6at stenite na postroikite i ogradite 4e si ...

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 08.07.2009, 12:21 ?. :

ina4e kato cqlo ne e lo6a igrata no e s malko neponqtno upravlenie ;)

48 мнения
профил »
Tedycheck каза на 08.07.2009, 20:03 ?. :

И кое му е "непонятното" на управлението? Играта е уникална и една от най-добрите за тази година, ако не и най-добрата. Единствените минуси са тези изложени в ревюто.

39 мнения
профил »
SG_MelonHead каза на 09.07.2009, 09:39 ?. :

Нечовешката игрица, предлага класически уестърн моменти, колкото и клиширани, толкова и зрелищни и култови! Страхотна графика и геймплей, екшън на макс и Рей е най-големиО пич!

80 мнения
профил »
maximalniq каза на 09.07.2009, 12:45 ?. :

Задължително ще я пробвам ! ;)

19 мнения
профил »
AlumeN каза на 09.07.2009, 14:24 ?. :

Играта е нечовешка, сигурно една от най-добрите, които някога съм играл... а получава колкото ХП 6. Да ви имам смешната рейтинг-система.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 10.07.2009, 09:47 ?. :

не че съм фен на Хари Потър, но двете игри са различни жанрове и с различни тематики. Да се правят сравнения е неуместно. Щом не ти харесва Хари Потър защо въобще си "влязъл" да прочетеш статията? А иначе аз не съм фен и на "Дивият запад", но този игра изглежда достойна за уважение. Без роши чувства сега =) Нали?

19 мнения
профил »
AlumeN каза на 10.07.2009, 15:05 ?. :

Фен съм на Хари Потър, не на дивия запад. Но Call of Juarez е страхотна и би се харесала на всеки геймър, а ХП не се харесва дори на зарибените ХП фенове, какво остава за останалите геймъри. Смешно е игрите да имат еднаква оценка, макар че са от различни жанрове - все пак, оценката показва общото ниво на играта, а не нивото й в сравнение с другите игри от нейния сегмент.

33 мнения
профил »
chigot каза на 10.07.2009, 19:51 ?. :

Фен съм на Хари Потър, фен съм и на Клинт Истууд, но това няма значение. Докато за играта, първата беше не очаквана изненада, която страшно много ми хареса. Знаех си, че и при тази ще е така. Никой обаче не каза нищо за фона на повечето бойни сцени. Просто тая природа ми спираше дъхът, понякога се спирах и въртях мишката, само за да се нарадвам на пейзажите. Тези поляци са велики!

11 мнения
профил »
Smokekiller каза на 11.07.2009, 15:06 ?. :

Нивото при команчито беше страхотно направено. Пейзажа беше толкова зашеметяващ че направо ми напомняше на Карл Май поредицата за Винету. BTW Няма да е лошо да направят игра по книгите на Карл Май.

2 мнения
профил »
lukankatq каза на 11.07.2009, 15:21 ?. :

ахх много готина игра не съм играл първата част но тази кърти.При битката ми с "2рия Бос" в Мексико неможах да го победя излезнах и ми се прееба сейфа... :\

12 мнения
профил »
pnk каза на 12.07.2009, 09:03 ?. :

naistina e lesna no pak e s mnogo zdrav ek6an dano prodaljat dapravqt ek6ani s dvamata bratq :D

15 мнения
профил »
Wanted каза на 13.07.2009, 10:48 ?. :

Играта е страхотна! Геймплей, история, графика, звук всичко е номер 1. Препоръчвам я на всеки ценител. Наистина е малко лесна, защото я превъртях за 7 часа на нормал, но това не мисля, че е от значение!

71 мнения
профил »
Klm каза на 13.07.2009, 11:23 ?. :

Много интересна игра....Тея братята като са заедно как лафят много ме радват

25 мнения
профил »
dido100 каза на 14.07.2009, 07:51 ?. :

Играта наистина е добра, но има две неща, които намаляват удоволстеието-
1. излишният трети брат-малоумен инфантилен идиот;
2. абсурдният и лигав край.

След като избих сума ти и народ се оказа,че е било за нищо. Не очаквах, че религиозните пристрастия на авторите могат толкова да повлияят на играта.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 14.07.2009, 09:29 ?. :

Точно пък мога да ти кажа,че беше добре да се види историята през очите на някой неутрален.

15 мнения
профил »
Wanted каза на 01.08.2009, 23:26 ?. :

Края не е абсуреден и лигав, защото ако си играл 1-та част на играта там действието се развива след тази и Рей е свещенник и тн....
Ако не си я играл. Направи го!

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 14.07.2009, 14:05 ?. :

Играта е много оригинална,с много добра графика.Какво повече може да се иска от нея,а и игри за Дивия запад са рядкост(при това хубави).

105 мнения
профил »
deqncho каза на 15.07.2009, 06:54 ?. :

На мен пък края ми хареса-поучителен и драматичен. :-)

22 мнения
профил »
radogg каза на 15.07.2009, 19:42 ?. :

Третият брат не е излишен, нито краят е абсурден. По-скоро това е въпрос на вкус по отношение на сценария. Но лично според мен това е игра, в която се разказва добре написана история, съдържаща двама много пълнокръвни образа в лицето на Томас и Рей. А ако имаше повече инфантилни идиоти като най-малкия брат светът щеше да е малко по-добро място, но тва е друга тема.
Понеже и аз като Бат Бойко съм фен на книгите за Винету тази игра ми достави голям кеф. Отчасти, щото не бях разцъквал нищо свястно по темата окакто излезе GUN, а и отчасти, щото реших да поопозная интересите на бъдещия ни премиер (майтапя са)
Това, което бих си пожелал за тройката ( ако излезе такава) е повече творчество по отношение изпълняването на задачите. Тук всичко става по предварително определени пътища ограничени в рамките да не се отдалечаваш от брат си или да метнеш ласото еди къде си. Та за повече свобода се боря, да:)
Иначе играта е дивашка, пиша й 6 и й пожелавам успех в "следването" на сърцата на гениалните геймъри:) Аз казах. Хау!

25 мнения
профил »
dido100 каза на 16.07.2009, 09:09 ?. :

Май трябва да напомня на пишещите след мен, че става въпрос за 70-те години на 19 век, а не за началото на 21. Привнасянето на морални възгледи от позицията на нашето време стоят изкуствено и нелогично в история, която се развива във време, много по-различно от нашето.

22 мнения
профил »
radogg каза на 16.07.2009, 11:01 ?. :

Кви морални възгледи, кви 5 лева? Първо, ти наричаш малкия брат инфантилен идиот от позицията на нашето време. Но трябва да ти кажа, че тогава подобен род хора са изглеждали съвсем логично на фона на моралните устои и красивите идеали на тогавашното време. Такива хора съществуват,вярвам, и до днес - макар и не предрешени с расо и библия в ръка. Макар и по-малко на брой може би, макар и недотам хиперболизирани. Ако си срещал някои, който те променил към по-добро би трябвало да разбереш. Щото именно Рей, който си е почти отрицателен герой преживява някав катарзис, заради оня идот - брат си.

9 мнения
профил »
Proof каза на 18.07.2009, 11:20 ?. :

Ако някой се интересува дали първата игра е добра, бих казал, че е даже по-интересна и по-разнообразна от тази. Тя се развива 20 години след събитията от втората част. Там Рей е свещенник и е бая одъртял, а Томас е някакъв пияница мисля, и умира в началото още. Главният герой е едно момче, син на онази мексиканката. Голям филм, големи драми... Абе с 3 думи "изиграйте и двете".

56 мнения
профил »
ichkata97 каза на 21.07.2009, 07:32 ?. :

az q vratnah za dva dena ma naistina bila kratka ma mn qka

177 мнения
профил »
Vladety каза на 12.08.2009, 11:31 ?. :

Добро пресъздаване на Дивия Запад наистина.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 13.08.2009, 07:49 ?. :

Call of Juarez: Bound in Blood определено е сред най-добрите екшън игри за 2009 година на този етап и е истински бисер в жанра.

99 мнения
профил »
Statis каза на 18.08.2009, 06:51 ?. :

Играта е супер. Много ме израдваха лафовете на Рей и Томас.
Рей: You can't hit shit!
Томас: Shit ain't what I'm trying to hit.
Eпик! :D

11 мнения
профил »
MiLeN_kiLLerNO:1 каза на 14.03.2010, 06:30 ?. :

шапка им свалям на създателите :)

11 мнения
профил »
MiLeN_kiLLerNO:1 каза на 14.03.2010, 06:30 ?. :

шапка им свалям на създателите :)

1 мнения
профил »
Spydude каза на 30.12.2011, 13:13 ?. :

Като я пусна само ми излиза FATAL ERROR Cannot initialize renderer! Много ви моля помагайте, много искам да я играя, голям фен съм на Уестърните и направи ми стана лошо като ми изписа това.

13 мнения
профил »
hiero каза на 31.12.2011, 00:15 ?. :
Редактиран на 31.12.2011, 00:15 ?.

Прочетох коментар от 2009 Година гласящ Какво някакъв би искал от 3ката
и се замислих Каква Боза Е сравнение с 2ката...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Juarez: Bound in Blood

Чийт:
Дори и най-добрите традиции на класическите уестърни да са спазени, има моменти, в които ти трябват екстра кеш, за да си купиш оръжия, дрехи, уиски и табак.

новини:
Компанията Ubisoft и полското студио Techland подготвят трета част от невероятната поредица Call of Juarez, но изненадите не спират дотук...
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Juarez
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
L.A. Noire 42