facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: World at War
Ревю | 30.11.2008 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Treyarch
Издател:
Activision
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Кървава и особено брутална кампания

Отличен мултиплейър напълно в духа на Modern Warfare

Зомбита в кооп режим

Гласовете на Кийфър Съдерланд и Гари Олдман допринасят за добрата атмосфера

минуси

Понякога прилича твърде много на WWII мод на Modern Warfare

Убеден съм, че вече сте чули: действието на World at War отново е забито във Втората световна. Естествено, това предизвика мрънкане на килограми и редица повдигания на вежди от страна на хората, обикнали модерния сетинг в предния Call of Duty, дело на Infinity Ward. Но какво да се прави – такъв е животът. Тъкмо когато си мислиш, че темата за вечната битка между Оста и Съюзниците е отшумяла на игровия фронт, все ще се намери някоя високобюджетна игра, която да те опровергае. Така че никога не казвай никога – заглавия по Втората световна вероятно ще има, докато геймсцената е жива. Или поне докато не избухне Трета световна… Но да караме по същество.

Фактът, че повечето сблъсъци, които World at War пресъздава, са малко или много неизвестни за обикновения геймър, е плюс. Кампанията, посветена на американските войници, ще ви отведе на

Тихоокеанския фронт

където вие сте военнопленник на японската армия. Още щом отворите очи, ще станете свидетели на първата брутална сцена - командир ослепява ваш другар с цигара, след което отстъпва мястото на свой подчинен, който довършва жертвата, прерязвайки гръкляна й. Миг преди да е сторил същото и с вас, от нищото изниква американски войник, който разсича безцеремонно екзекутора и ви освобождава...

Оттук насетне започва истинският екшън. Параноята в тази кампания ще ви обсеби тотално още в първите минути. Японците постоянно ви устройват капани, дебнат в засада в храстите или по дърветата, изникват буквално от нищото или се преструват на умрели. Някои пък се втурват към вас с писък, готови да ви набучат на байонета си. Тогава не ви остава нищо друго, освен да ги намушкате първи, ако искате да живеете.

Именно затова в първия момент, в който се докопате до огнехвъргачката, ще почувствате истинско удовлетворение. С нея ще превърнете бойното поле в същински пламтящ Ад! Японците са се окопали добре, а на вас се пада съмнителното удоволствие да нахлуете на тяхна територия и да ги изпепелите живи! Естествено – огнехвъргачката си има и своите минуси. В един момент от истеричните писъци на горящите ви жертви, както и от осеяната с обгорени трупове земя, може наистина да ви се догади. Кой е казал обаче, че войната е хубаво нещо?

Истинско попадение е една от мисиите, която ще ви качи на пилотиран от компютъра самолет, като вашата задача е да потопите всякакви по вид плавателни съдове на японците, местейки се от едно оръдие на друго. В един момент ще трябва да се отбранявате и срещу самолети, а когато видите, че собствената ви армада е унищожена, ще се спуснете във водата, за да се опитате да спасите оцелелите войници... А междувременно продължавате да отблъсквате прииждащите противници. Няма такъв екшън, няма такива специални ефекти.

Пътят към Берлин

Руската част от кампанията, която ще ни пренесе в най-тежките дни от нацистката окупация на Сталинград, започва не по-малко брутално. Вашият герой се събужда в локва кръв, а около него е пълно с трупове на загиналите му другари. Гарваните кълват труповете, наоколо броди немец, стрелящ по онези, които според него все още дишат, а небето над вас е осеяно със самолети. Съдбата обаче е милостива към вас и войникът ви подминава, без да ви направи нищо...

Още в първата мисия ще вземете участие в една напрегната снайперистка игра на котка и мишка, в която ще обикаляте из улиците, дебнейки в окопите и избивайки наред всичко де-що видите. Немец се разхожда с огнехвъргачка? Изчакайте да се доближи до няколко свои приятелчета и стреляйте в резервоара на гърба му, за да ги взривите всички на куп!

Следващите мисии пък ще ви пренесат в последните дни на войната, когато Червената армия напредва към Берлин. Тогава ще бъдете въвлечени в едно наистина безцеремонно клане на нацисти – разстрелване в гръб или директно през дървените им укрепления, хвърляне на коктейли „Молотов” в окопите, пръскане на черепите на полуживите... Друга мисия ще ви натовари на прилично брониран танк, екипиран с огнехвъргачка, за да направите на пихтия всичко, което все още мърда по пътя ви. Въобще - Treyarch не са пестили от към извращения и червена лепкава течност, така че се подгответе за някои наистина брутални сцени.

Никой не се сражава сам

За всеобщо нещастие соловата кампания е почти толкова кратка, колкото и тази в предната част. Но добрата новина е, че отново може да преминете през нея заедно с още няколко свои приятелчета, благодарение на кооперативния режим на игра, който Treyarch така умело са вплели.

Каквото и да си говорим обаче, мултиплейърът в World at War е същинската черешка на сладоледа. На пръв поглед той прилича особено много на този в Modern Warfare, най-малкото защото е също толкова динамичен и брутален. Treyarch обаче са се постарали, доколкото могат, да го доразвият и да добавят по някой и друг нов елемент.

Най-общо казано, подобно на соловата кампания, и тук ще може да се сражавате на две основни бойни полета. В едното се колят руснаци и немци, а на другото – японци и американски пехотинци. За разлика от Modern Warfare обаче в първия конфликт ще може да използвате и бронирани превозни средства – факт, който особено много допринася за разнообразието на геймплея.

WWII мод на Modern Warfare или нещо повече?

Ако сте прекарвали часове в оналйн престрелки из бойните полета на Call of Duty 4, в играта на Treyarch, ще се почувствате като у дома си още от самото начало. Системата за „развитие” на героя отново е тук, наред с добрите стари perks. С течение на времето ще трупате опит, ще качвате нива и ще научавате нови умения, ще получавате още оръжия или различни ъпгрейди за тях.

World at War възнаграждава играчите по начин, подобен на този в Modern Warfare. Тук-таме обаче се открива по някоя свежа идея. Например ако успеете да убиете седем души, без да умрете, ще може да викнете любимите ми кучета, които да погнат противника ви или да открият неговото скривалище.

Повечето perk-ове в World at War обаче са идентични с тези в Modern Warfare. Просто са преименувани, за да паснат повече на епохата, в която се биете. Например Claymore е вече Bouncing Betty. Естествено, има и няколко нови като Flamethrower и Fireproof, които говорят сами за себе си. Благодарение на Toss Back пък, ще връщате всеки път противниковата граната в последния момент, а Shades ще ви снабди със слънчеви очила, които ще ви предпазват от ослепяващата светлина на фосфорните фалш-феери.

Суровото лице на войната

Във визуално отношение никой не би могъл да има каквито и да било забележки към World at War, която използва модифициран енджин на Modern Warfare. Освен може би хората с по-слаби щайги. Иначе играта изглежда великолепно, в пъти по-кървава, отколкото която и да е досегашна Call of Duty част, и предлага зрелищни експлозии, дебнещи зад всеки ъгъл. Звуковите ефекти също не са за подценяване – взривове, викове, крясъци, свистящи куршуми... Знаете за какво иде реч. Що се отнася до музикалното оформление – то е нечовешки добро и повдига адреналина на макс. А за да допълнят усещането, че се намирате в киносалона, гледайки някой холивудски филм, на помощ идват актьорските таланти на

Кийфър Съдерланд и Гари Олдман

Особено характерният глас на главния герой от „24” озвучава ефрейтор Роубък – същият, който ви спасява още в самото начало на играта. Гари Олдман, който доказа, че може еднакво добре да играе и граф Дракула, и затворника от Азкабан, пък ще влезе под кожата на жадния за кръв и отмъщение сержант Резнов, с когото се сражавате рамо до рамо в руската кампания на World at War.

Дано сега, когато най-накрая успяха да направят играта по Втората световна, за която винаги са мечтали (поне по собствените им твърдения), Treyarch ще загърбят този изтъркан сетинг за добро. Поредицата Call of Duty има огромен потенциал и доказа, че хората обичат динамични, зрелищни и силно скриптирани военни шутъри. Нека само да не забравяме, че Оста и Съюзниците не са единствените, воювали на този свят. Gearbox, авторите на Brothers in Arms, работят от отдавна по тактически екшън по филма „Пришълеца”. А Infinity Ward показаха, че модерният сетинг в поредицата Call of Duty е особено популярен. Така че крайно време е и Treyarch да измислят нещо по-различно. Защото ако следващата им игра отново е шутър на подобна тематика, честно казано ще им се изсмея в лицето. 


Нощта на злите немъртви нацис

Сигурно ще си помислите, че някой в дизайнерския екип на Treyarch е тотално превъртял, но бонус кооп режима Nazi Zombies е може би един от най-яките и забавни моменти в World at War. Вие и трима ваши приятели ще се окупирате в бункер и ще се опитате да устоите на множество вълни от зомбита, които всячески се опитват да стигнат до вас. Колкото по-дълго успеете да оцелеете, толкова по-трудно ще става. Естествено – рано или късно ще умрете. Въпросът е кога.
 
системни изисквания
Intel Pentium 4 3.0 GHz или AMD Athlon 64 3200+, 512 MB RAM, 256 MB NVIDIA GeForce 6600GT или ATI Radeon 1600XT или по-добра, Win XP/Vista
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 11:16 ?. :

Доста клиширана игра.Де факто,останах с чувството,че взима COD 2 и COD 4 в едно.Вярно,че играта НАЙ-НАКРАЯ не проследява,чак толкова руския фронт,колкото беше преди.Хареса ми кампанията срещу японците,срещу тия,очевидно,манияци,тръгващи със своята прословута "Банзай"-тактика и убиващи всичко,до което се докопат.Не ми хареса,обаче скриптирането на играта.За разлика от други по-известни шутъри,играта (също като своя предшественик) се скъсва от скриптове.Просто омръзва в един момент цялата тази филмираност (като казах филмираност-Гари Олдман рулзз).Въпреки това,моментите с огнехвъргачката наистина дървиха и ме караха да се чувствам като истински терминатор,насред бойното поле.Като мултиплейър играта остава същата,с изключение на Наци-зомби-режима,който е едно от НАЙ-ЯКИТЕ неща,които съм виждал скоро в игра.Както каза "колегата"-"Все някога ще се умре,въпросът е кога".Все пак не съм стигал до края и се чудя,дали има въобще такъв край на наци-режима на игра.Все пак оригиналната кампания е отново убийствено кратка,но явно е направена така,с цел да не дотъпее.Дори и най-якия екшън все някога омръзва (пример:Сириъс Сам)

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 09:25 ?. :

Поредната игра за втората световна колкото и да е добра аз предпочитам модерните битки от четворката Call of Duty 4 Modern Warfare.

370 мнения
профил »
des каза на 03.04.2009, 12:23 ?. :

Аз също

22 мнения
профил »
didar каза на 05.04.2009, 11:44 ?. :

Няма по-добра игра от COD на тази тематика.А относно коя по точно е по-добра от поредицата е въпрос на вкус ,все пак изполват един и съш енджин.

БРАВО на Activision !!!!!

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 07.04.2009, 15:53 ?. :

Лично аз предпочитам шутъри със скриптирани сцени, които да напомнят на филми. Half-Life и BioShock например, нямаше да бъдат толкова велики игри, ако не бяха толкова скрипирани и имаха широк и отворен свят. Причината е, че прекалената свобода на действието раводнява сюжета и в един момент спира да ти пука за историята. Eстествено най-добрия вариант е компромис между двете, както е при Halo например.

9 мнения
профил »
nasko696 каза на 28.05.2009, 19:37 ?. :

igrata e dosta qka ..otnosno grafika zvuk gameplay vsi4ko e PERFEKTNO :)

70 мнения
профил »
Arag0rn каза на 29.05.2009, 15:30 ?. :

4tvorkata e po dobra ! Po 2rata svetovna ima prekalenno mnogo igri i s tva 4e activision napraiha 5ticata po WW2 i precakaha gameplaya !Edinstveno ideqta da puska6 ku4eta da se biqt za tebe me kefi!!!

30 мнения
профил »
turok каза на 30.05.2009, 13:46 ?. :

страхотна игра а NAZI ZОMBIE-мода е страхотен

3 мнения
профил »
robito96 каза на 12.07.2009, 12:23 ?. :

abe az q prevartqh i da vi kaja 4estno nazi zombies e nai -tapoto ot celata igra igrata ina4e e velika ama are kajete ne6to i za 6-ticata

11 мнения
профил »
codblind каза на 13.07.2009, 10:50 ?. :

Хора помощ като пусна игрицата и ми излиза Error during initialization:Unhandled exception caught

32 мнения
профил »
Drago9205 каза на 09.09.2009, 08:54 ?. :

Аз пък мисля. че игри от рода на COD4 има прекалено много и че COD си е запазена марка за игри за Втората световна, а не за модерни битки, има 2-3 за WW2, които са сполучливи, а щутъри в реално и в нереално време има бол

10 мнения
профил »
vasi4 каза на 24.11.2009, 22:02 ?. :

Защо на жарнра на играта пише сървайвъл хорър :D :D

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 21.07.2010, 19:33 ?. :

+1 и аз сега го видях това :D

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 28.01.2010, 17:06 ?. :
Редактиран на 29.01.2010, 02:17 ?.

Играта никак не е толкова брутална. Но има добра графика и добър геймплей.
(AI на тая игра е умряла)

9 мнения
профил »
nasko696 каза на 11.06.2010, 09:45 ?. :

привет на всички.искам да попитам и тая ли е кратка като предищните call of duty 2

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 21.07.2010, 19:32 ?. :

А защо играта е жанр Сървайвъл хорър??? O.o

7 мнения
профил »
Georgi1998g каза на 28.10.2010, 15:27 ?. :

Абе да ви кажа хора и аз сам на мнение че трябваше да си продалжат с модерн уарфаре обаче и таз си я бива има развлекателни миси и други и доста интересни оръжия за това аз я препорачвам на всеки запален по call of duty, на мен ми хареса пък вие както решите но ви я препоръчвам.

1 мнения
профил »
igra4o каза на 30.08.2011, 22:06 ?. :

hora izvinete me no mi se e bugnalo za ezika i pi6a na .. izkam da vi pitam na zombie ima li drugi mapove ?????? da se otklu4vat ?? pls kajete

1336 мнения
профил »
sollider каза на 05.11.2011, 01:12 ?. :

Жанр:
Сървайвъл хорър ?!

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 20.11.2012, 14:14 ?. :

откога Call of duty са сървайвъл хорър?

60 мнения
профил »
Sinister Spade каза на 12.02.2013, 16:49 ?. :

За мен COD си беше най-силен в ВСВ периода. Тази част с японската кампания беше добро хрумване - след преексплотирането на Европейските бойни полета - също като Африканските мисии в COD 2. Дразнеше цялата пропаганда около руската кампания, но какво да се прави - играта не е правена от историци и то професионални такива и е просто с цел забавление и най-вече продажба. По-брутална, мрачна и интензивна - определено плюс. Е, винаги може да се желае още, но все пак. Руснаците си имат своя тежка картечница, но вместо това разработчиците са оставили само немските мг-та, но хайде, това е за педантици.

А в крайна сметка кога ли ще се появи някой шутър за ВСВ в който може да играем с "лошите". И тук изключвам Battlefield и Red Orchestra, които са може би единствените изключения.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: World at War

новини:
Vietnam Expansion Pack ви дава възможност да играете онлайн шутъра на Treyarch с атмосфера на Виетнамската война и доста подобрения и опции за кустомизация.
Според секретна информация от Activision точно това ще бъде името на номата игра от хитовата поредицата. Източникът? Мистериозна личност, близка до компанията.
Притежателите на РС версията на шутъра ще бъдат зарадвани от Treyarch с нов пакет карти за мултиплеър режима в предстоящия пач, версия 1.5 на играта.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Call of Duty: Black Ops: мултиплейър 30
Call of Duty 4: Modern Warfare 20
Call of Duty 2 3
Call of Duty 3
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22