facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Call of Duty: Black Ops III
Ревю | 14.11.2015 | автор: Методи Константинов


оценка:
Производител:
Treyarch
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
68,14 лв.
купи играта »

плюсове

все така завладяващи престрелки

солиден мултиплейър

зомби режим с дълбочина

минуси

кампанията е малко объркваща

Хората могат и да одумват Call of Duty, но няма съмнение, че що се отнася до геймплей механиката, това е един от най-солидните шутъри на последното десетилетие. Въпреки че историята и обстановката се променят, самото действие наистина е много стабилно и играта заслужено си остава най-големият комерсиален хит на гейм пазара. Тя има своите силни (Modern Warfare) и слаби (Ghosts) страни, но покупката на следващото издание от поредицата си остава един от най-сигурните начини да вложите парите си.

И Call of Duty: Black Ops III не е изключение.

Отдавна сме се примирили с факта, че игрите от поредицата се харчат най-вече заради своя мултиплейър и затова бързаме да ви уверим, че тук нещата са на познатото обичайно ниво. Както може да очаквате, Black Ops III предлага огромен брой комбинации от оръжия и модификации за тях, заедно с множество пъркове, гранати и т.нар. Wildcards, като с всичко това получавате почти безпрецедентно ниво на кустомизация и забавление в онлайн режимите. Няма съмнение, че скоро най-добрите играчи отново ще намерят „своите“ предпочитани оръжия и ще възникнат неминуемите проблеми с баланса, но поне на този начален етап всичко в играта изглежда изключително балансирано и практически всеки може да си хареса оръжие и стил на игра, независимо дали предпочитате снайпери, картечни пистолети или помпи.

По отношение на картите, този път имаме обичайната селекция от някои много силни попадения и други, които са на средно ниво. Redwood бързо се оформи като ранен фаворит сред играчите и предлага множество зони, където да използвате новата паркур механика, докато Combine е една от най-добрите компактни карти, които поредицата познава. Други като Breach, Stronghold и Aquarium също предлагат различни и запомнящи се дизайни, докато Havoc пък напомня на Afghan от Modern Warfare 2.

Всички любими режими, начело с Uplink, се завръщат, докато единственото ново допълнение е Safeguard. В този режим, един отбор трябва да ескортира робот от единия край до другия, докато вражеският екип трябва да ги спре в рамките на наличното време като унищожи робота и избие пазачите му. Забавно е, но не очакваме да се превърне в режим, който мнозина ще играят дълго време.
Като цяло, мултиплейърът представлява изпипване на съществуващите режими и механизми, отколкото си поставя за цел да внесе кардинални промени, както това направи Advanced Warfare миналата есен. Паркур елементът внася нов начин, по който може да се придвижвате по картите и в същото време да изглеждате доста атрактивно. Стрелбата е прецизна както винаги и когато е във вихъра, играта наистина показва как всички елементи се сливат в един динамичен и вдъхновяващ геймплей.

Сингъл кампанията, от друга страна, не търпи чак толкова позитиви, макар че не е и разочарование.

Treyarch по традиция се опитва да направи нещо по-различно със сюжета и това е спазено и този път. За разлика от другите пъти, когато заплахата е ясно дефинирана, този път нямаме усещането, че над света е надвиснала някаква страшна угроза и в резултат мотивацията да покосявате вълни от врагове не е толкова силна. Нещо повече, определено минава доста време, докато нещата започват да се напасват в някаква по-смислена картина и дори когато това стане, не всичко е напълно ясно. Сама по себе си, кампанията не е лоша, но трябва да я завършите, за да осмислите всичко в нея, което може би не е толкова голям проблем.

По традиция скриптираните моменти присъстват и тук и дори имаме няколко изненадващо впечатляващи битки с босове, които въпреки че не са особено трудни, разчупват иначе до болка познатото тичане по коридори. Интересно е, че повечето мисии са по-дълги от обикновено и отнемат около 30-40 минути, така че в рамките на всяка дори може да се обособи самостоятелна история. Озвучението има своите силни и слаби страни и ако изпълнението на Кевин Спейси от миналата година ви е харесало, този път за съжаление няма толкова силно присъствие. Експлозиите, престрелките и всичко останало си е тук, просто е необходима повече концентрация, за да вникнете наистина в историята. Накрая, без да издаваме нищо повече ще кажем, че към края на играта има една мисия, която се различава напълно от всичко останало, което кампанията ви предлага, и това е чудесно.

Когато минете кампанията на която и да било трудност, отключвате Nightmares режима, който ви позволява да изиграете същите мисии, но с нови врагове и в разбъркан ред. На пръв поглед промените не са много – реално само са добавени зомбита и са преработили озвучението на някои сцени – но истината е, че това е доста забавно изживяване, което с малко повече ресурси щеше да е нещо специално.

И, разбира се, това не би било игра на Treyarch, ако в нея нямаше зомбита. Зомби режимът е тук и с него дори получавате картата Shadows of Evil, която е най-голямата зомби карта до момента. Стандартните вълни от зомбита си остават все така атрактивни, но трябва да отбележим и идеята за включването на едно митично същество, в чиято роля може да влезе по един играч на рунд. Като този звяр губите нормалното си оръжие, но пък получавате доста по-зловещата възможност да сграбчвате зомбита с пипалата си, както и умението да активирате различни електрически обекти по картата. Както обикновено, тук присъстват доста тайни и т.нар. easter eggs и откриването им ще ви отнеме доста време. Онези от вас, които търсят дълбочина и предизвикателство в този някога безкрайно страничен режим, ще открият най-добрата зомби кампания изобщо.

Независимо дали се борите със зомбита, преминавате кампанията или мерите сили с живи опоненти в мултиплейъра, Black Ops III се усеща като една солидна и богата игра с много потенциал. Прецизното движение прави маневрите по-зрелищни, а стрелбата е изпипана на обичайното високо ниво. Единствената дребна стъпка на криво е кампанията, която щеше да бъде по-добра, ако историята и усещането за надвисналата заплаха бяха по-силно развити, но дори и тя не е лоша в никакъв случай. Комбинирайки трите отделни режима, лесно получавате най-добрата Call of Duty игра за това поколение и задължителна придобивка в арсенала на всеки FPS геймър. 

 
системни изисквания
OS: Windows 7 64-Bit / Windows 8 64-Bit / Windows 8.1 64-Bit Processor: Intel® Core™ i3-530 @ 2.93 GHz / AMD Phenom™ II X4 810 @ 2.60 GHz Memory: 6 GB RAM Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX 470 @ 1GB / ATI® Radeon™ HD 6970 @ 1GB DirectX: Version 11 Netwo
напиши коментар
 

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 15.11.2015, 08:57 ?. :

Малко сте позавишили оценката.

117 мнения
профил »
Бай Хой от Ханой каза на 15.11.2015, 09:52 ?. :

5 от 6 за Failout
5.5 от 6 за Call Of Duty
НЕКА КВИЧЕНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 15.11.2015, 10:33 ?. :

По-високо оценена е от Black Ops 1.

406 мнения
профил »
Freedom or Death каза на 15.11.2015, 09:29 ?. :
Редактиран на 15.11.2015, 09:30 ?.

Определено най-добрият Call of Duty до момента!
Единствено кампанията е леко колеблива откъм история и запомнящи се персонажи и моменти, но това е може би защото и нея са я ориентирали към кооперативен режим.
Зомбитата ми бяха малко объркващи в началото, но вече като разбрах какво се прави и като ме пусне с адекватни играчи е много интересно. :D
Ще се играе дълго, вероятно и season pass-a ще си взема. То е ясно че ще пропусна Ghosts 2, който ще се появи 2016-та.

9/10
Toxic's Choice

1335 мнения
профил »
sollider каза на 16.11.2015, 00:45 ?. :

Далеч е от тая позиция... Само първият Black Ops (който принципно не се нарежда сред най-успешните CoD игри) отвява тоя по почти всеки параграф, да не говорим за класиките от 1 до 4 и WaW. Все култови и ЗАПОМНЯЩИ СЕ игри, а не безлични простотии като тая и миналогодишните. То едва ли ще става по-добре, поредицата отдавна се е изчерпала.

369 мнения
профил »
emsito каза на 15.11.2015, 17:49 ?. :
Редактиран на 15.11.2015, 18:42 ?.

В един друг мой коментар се изказах малко неподготвен и афектиран от това, което видях във Сингълплеър кампанията и самата оптимизация на играта, но реших да си я закупя и нещата съвсем се промениха. Играта никак не е лоша, особено Мултиплеъра са си достатъчно ангажиращи и забавни. Оптимизацията г/д я оправиха и те така. Аз лично съм доволен, въпреки че има още какво да се доизпипа.

345 мнения
профил »
Теодоси Иванов каза на 15.11.2015, 18:35 ?. :

Направо не 1 ами дозина врати за продължение си оставиха с тоя край. Иначе от кампанията съм доволен, макар, че само последната мисия имаше "WOW" ефект. Като цяло сякаш занижава, вместо да повишава това което беше BO2.

130 мнения
профил »
Osman каза на 15.11.2015, 19:21 ?. :
Редактиран на 15.11.2015, 19:23 ?.

БЕЗАПЕЛАЦИОННО най отвратителното Call of Duty до момента.Имам над 1000 часа в мултито на BO2 и по малко от един на това лайно,което ме е гнус дори да коментирам.А и думите са безсилни за да се опише тая отврат.
Говоря за мултито.Сингъла не го играх,по принцип сингъл след MW3 на тая поредица не играя.
Поразгледайте отценките на юзърите в метакритик само :
http://www.metacritic.com/game/xbox-360/call-of-d uty-black-ops-iii

428 мнения
профил »
kamengtaiv каза на 18.11.2015, 14:04 ?. :

Оценките за last-gen са много слаби поради графиката и perfomance-а .

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 16.11.2015, 11:32 ?. :

Ще коментирам само сингъла, защото пробвах zamunda изданието, нямам представа какво е положението в оригинала. С две думи - пълна трагедия. Производителнсот - нулева! i5-2400 го натоварва на максимум, "врътката" с "threads" помогна до някъде, за да засича само от време на време. 8 GB Ram ги яде като гладен циганин. Направо не вярвам че името на Treayrch стои под тази кампания. Малоумно AI, та дрънка. Рибите от Ghost са по-умни от противниците тук. Възможно е сега да има пачове и да за закрепили положението, но просто бях отвратен и замина в коша след час на харда ми.

Дано мултито да задоволява играчите и да не останат прецакани, че са я купили.

369 мнения
профил »
emsito каза на 24.11.2015, 09:06 ?. :

Братле, та ти какво очакваш от "zamunda изданието" ? Аз играя със AMD процесор и нямам никакви проблеми, дори и при рам паметта. Смея да кажа, че твоят коментар е неподготвен. Да, играта първоначално беше недодялана, но точно след 3 пача играта е съвършена, това че имаш проблем със пиратската версия си е лично твой проблем.

80 мнения
профил »
jenssnn каза на 16.11.2015, 13:57 ?. :

това е един от най-солидните шутъри на последното десетилетие


хуьахуьахуьахухуьахуьахуьахуьаху нимоъ !

93 мнения
профил »
Okab3 каза на 16.11.2015, 14:10 ?. :
Редактиран на 16.11.2015, 14:10 ?.

Изобщо не съм съгласен за кампанията. Факта, че липсва усещането за надвиснала опасност над обществото, освежава поредицата. Да, първите два-три пъти в които се чувстваш като спасител на света е готино, но когато това се превърне в основата на всяка игра, ефекта се губи.
Също така, изпълнението на Кристофър Мелъни и героят му, ми харесаха доста повече от тези на Кевин Спейси, който е един от любимите ми актъори. В момента в който видях, че Keвин Спейси ще участва в AW, ми стана ясно, че ще изпълнява ролята на злодей.
Като към това прибавим perk системата, co-op режима и новите зомбита, това се превръща в едно от най-разнообраните и добри CoD игри правени някога.
А за това, че играта се развива в бъдещето и на много хора не им харесва, мога само да кажа, че това са същите хора, които до сега ревяха как всеки КоД е един и същ, и когато най-накрая Treyarch направиха една наистина различна игра, ореваха света от носталгия по миналото.

80 мнения
профил »
jenssnn каза на 16.11.2015, 14:10 ?. :

naj dobrata singel kampaniq na COD e Black OPS I брутални развръузки ... а таз .. от маймунда го проах подкарах го на читави с 60 фпс уж всичкото на ултре мега а то една грозотияяяяя ти кааааааааам едни дървени физики от 2003та година едни low res текстури на пушеци олееейй ...

е поне ... героя вече си има сянка веее !

3 мнения
профил »
petshop каза на 23.11.2015, 23:34 ?. :

Нищо общо с Black Ops, MW или MW2. Още си спомням как избягахме с Уудс във Виетнам в сцена като от "The Deer Hunter" и епичната престелка с хеликоптера малко след това. Карти като Nuketown, AK-то и Famas-a ги няма и няма да се повторят.

Оръжията са меко казано абсурдни и нямат никакъв откат.

Играта е поредният отвратителен конзолен порт и имам чувството, че нарочно не е оптимизирана.

RiP Call of Duty, явно ще се цъка БФ4 докато не излезе нещо ново!

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Call of Duty: Black Ops III

новини:
Новината задочно бе потвърдена от актьора Джеймс Бърнс, който влезе в ролята на сержант Франк Уудс от предните игри.
Пакетът Zombies Chronicles е колекция от всички зомби режими от предните игри на Treyarch, която излиза на 16 май за PlayStation 4.
Call of Duty: Black Ops 3 ще има четвърти и последен DLC пакет на име Salvation, личи от изтекла от PlayStation Store информация.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69