facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Cabela's 4x4 Off Road Adventure
Ревю | 16.04.2001 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
FunLabs
Издател:
Activision Value
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

Когато разбрах за каква игра ще пиша, първата ми мисъл беше, че това е поредното безмислено автомобилно състезание. Със стартирането й обаче се оказа, че нещата стоят "малко" по-различно. Пък и в заглавието хората са си го казали - off road adventure, тоест приключение извън пътя.
Всъщност няма никакви състезания - само вие, камионът ви и терени за прекосяване. Като цяло замисълът е свеж, но реализацията куца.

Идеята на играта е да се справите с управлението на избрания от вас камион като го прекарвате през най-различни местности и терени - ледени, заснежени, пясъчни, скални и т.н. Предлагат ви се шест вида игра.
Т. нар. Skill има за цел да провери вашите шофьорски умения - трябва да стигнете до обозначеното на картата място. В Navigation целта е същата, но този път нямате карта, а само компас. Explore е усложнен вариант на първите два вида игра. Карате на много по-голям терен, а целта ви е да намерите шестте обозначения по картата. Трябва да разкривате терена стъпка по стъпка като отново си помагате с компаса.

След като се справите с всичко това, пред вас се отваря четвъртият тип игра - Discovery. Той наподобява Navigation, но вече нямате и компас. Единствено се ръководите от следите от гуми по пътя.  В Endurance пък ще трябва да изкарате възможно най-дългия курс, без да чупите своя камион. Нямате компас, но местата, до които трябва да стигнете, са обозначени на картата. Последният вариант е Freedom, който се открива след успешното приключване първите пет. При него имате достъп до всички останали аспекти на играта. В края на всяка мисия печелите по една автомобилна част, която може да инсталирате на возилото си във всеки един момент, когато пожелаете. За да улесните управлението на камиона, може да регулирате частите в него. Например определяте налягането в гумите, колко бързо да завивате, влиянието на спирачките и т.н.

Най-смешното и същевременно най-трагичното в играта е графиката. Терените са разположени предимно сред "природата" и от време на време се натъквате на някоя къща или електрически стълб. Но каква природа е това само! От близко разстояние може да се забележи колко грозни са дърветата и храстите и колко смехотворно се полюшват - подобно на метроном на забавени обороти. Веднъж, докато си карах, се натъкнах на река и малък водопад. Спрях камиона си с надеждата, че може да се зърне нещо хубаво. Но какво да видя - реката беше просто застинала. Не се движеше. Водопадчето също.

Изобщо графичното оформление на играта нищо не струва. Имайки предвид, че в Cabela's 4x4 Off Road Adventure не става въпрос за състезания, а просто за каране, можеше да се обърне доста повече внимание на терена. Звукът в играта е горе-долу добре. Паленето на камиона почти се доближава с действителността. Музиката обаче е нещо интересно. Доста си я бива, въпреки че по стил напомня за парчетата от NFS.  

С течение на играта самото шофиране омръзва. Преодоляването на редица грозни обекти става досадно, а и трудно. Хрумването да се излезе от очертанията на пътя и да се поеме по неутъпкани местности е хубаво, но е реализирано доста несполучливо. 

 
системни изисквания
P166 MHz, 64MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31