facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Brutal Legend
Превю | 22.09.2009 | автор: Ивелин Г. Иванов


Производител:
Double Fine Productions
Издател:
EA
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS3, Xbox One
Излиза на:
13-ти октомври 2009-та

сайт на играта »

Някой сеща ли се кой по дяволите е Тим Шейфър? Не? Споко, аз също ще трябва да призная (с известна доза срам), че доскоро не свързвах това име с нищо конкретно. Докато не мернах въпросния господин на фона на няколко интригуващи плаката, до един свързани с бруталното куест минало на Lucas Arts. Manic Mansion: Day of the Tentacle, The Secret of Monkey Island, Full Throttle и Grim Fandango! Иии-хаа-аа! Това си е кажи-речи нещо като Зала на славата на адвенчър жанра. А мистър Шейфър и турил по един пръст във всяко от тези  заглавия, като последните две са едва ли не негови соло-творения. Какво да кажа още освен – шапки долу, господа геймъри!

Може би не сте чували още и за Brutal Legend? Или по-скоро - Brűtal Legend, ако трябва да сме точни. М-не, това не е новият албум на Manowar. Не е ничий нов албум, всъщност. Но иначе – добър опит! Хеви метълът категорично има нещо общо с тази... игра. Излиза, че гореспоменатия Тим Шейфър е заклет хеви метъл маниак. Като му гледам ЕГН-то (адски близко до моето, хе-хе), това е по-скоро неизбежно. Всъщност, хеви метълът май никога не си е тръгвал от сцената. Миналата година Мейдън взеха британската награда за турне на годината, а хлапета на възрастта на сина ми се мотат с метъл фланелки година след година, след година.

Ако ще се прави хеви метъл игра, то кога, ако не сега?

И за да се върнем на новото творение на мистър Шейфър – я да видим кой друг откачалник на средна възраст (макар от малко по-различна сфера на развлекателния бизнес) беше луд на тема „тежък рок”? Кратко мълчание... Дами и господа, имаме участник познал верния отговор! Джак Блак, разбира се! (Мини през редакцията да си получиш наградата,  малкия и-ии... доведи някой от родителите си, окей?) Така-аа, Джак Блак е озвучил всичките няколко хиляди реплики на главния герой на Brutal Legend – Еди. Всъщност, Еди дори малко прилича на Джак. Или по-скоро на Джак, какъвто той самия се е виждал в своите най-необуздани хеви метъл пуберски фантазии. Ще рече, метър деветдесет и два, 48 сантиметра бицепс, буйна метълска грива и... всичко останало, което върви с комплекта. Видите ли, Еди е нещо като супер-роуди. Какво е „роуди”? Леле, мале, момчета и момичета, ма вие съвсем ли престанахте да четете?! Боже, добре, пускам ви още един жокер, безплатен... но това да ви е за последно!  „Роудита” (от английското “road” – „път”, или в случая по-скоро „турне”) са онези добри рок духове-помощници, които правят турнетата на мега-звезди като Металика и Мейдън възможни. Това са хората, които общо-взето вършат цялата черна работа по един концерт – от разтоварването и нареждането на тонове апаратура до настройването на инструментите. Между другото, много бъдещи идоли на рока са започнали като роудита на великите групи от своето време. Това очевидно е и мечтата на нашия Еди, но за съжаление нещата нещо не се движат в неговата посока напоследък. И както често става в живота,

именно на ръба на отчаянието идва чудото!

Еди се пренася магически в легендарното царство на хеви метъла с главно „Х” и главно „М”. (Добре де, от мен да мине – нека всичките букви да са главни!) Това владение на здравата музика е претъпкано до тавана с убийствени рифове, легендарни герои, непристъпни крепости, смразяващи кръвта чудовища и – разбира се! – яки гаджета! Време е мистър Еди Ригс да запретне ръкави и да се превърне в Брутална легенда!!

Играта е преди всичко класически екшън с гледна точка от трето лице в духа на класики като Devil May Cry и God of War. Основното оръжие на Еди са неговите два  „axe”-а. Ъъ  не, не става дума за популярен сред масите дезодорант от близкото минало. Видите ли, в доброто старо време когато метълът беше още млад,  китаристите викаха на китарите си „ахе”, не на последно място заради приликата на някои от по-шантавите модели с бойна брадва. От тази игра на думи явно са грабнали идеята авторите на Brutal Legend. Защото Еди разполага както с брадва, така и с китара, като всяко от тези две оръжия за масово поражение върви със своя набор от атаки. Брадвата е по-скоро за близките сблъсъци, а китарата може да поразява от разстояние, при това повече от един противник. Във втория случай трябва да се справите с мини-игра, в духа на Guitar Hero, като на всяка „магическа” атака отговаря различна комбинация от бутони. И както сигурно сте сетили, с течение на играта списъкът от начини за унищожение набъбва значително, макар всички да знаем, че в края на краищата едва ли ще използваме повече от 2-3 от тях.

По всичко личи, че Brutal Legend ще бъде една повече от забавна игра. Въпросът е само колко време ще трае очарованието й и дали то ще не отведе чак до самия й край, нещо което лично на мен (а предполагам и на вас) рядко се случва напоследък. Авторите на тази нова метъл сага всъщност добре са се презастраховали по линия разнообразие. Като начало -

това нещо очевидно ще бъка от яки лафове

До един смешни до побъркване, разбира се. Не сте забравили за диалозите на Monkey Island и Full Throttle, нали? Тим Шейфър определено е голям майтапчия, при това без грам ирония в това мое твърдение. За сметка на това иронията в творенията на мистър Шейфър е в наистина убийствени дози и аз поне спокойно мога да кажа, че рядко съм се смял така, както докато играех някое от неговите изброени в началото неща.

Вече споменах на няколко пъти рок легенди и те наистина не липсват в тази игра като при това са здраво намесени в действието. Ще ви спомена само за трима (защото знам само за тях, до момента J), но не изключвам възможността за някоя и друга допълнителна изненада. Така-а, да видим кой е поканен на купона... Разбира се, за къде без ”бащицата” – единствения и неповторим Ози Озбърн. После, Леми Килмистър, естествено, който в играта е кръстен “The Kill Master” (и това вероятно го е изкефило). И накрая става въпрос за още една незабравима метъл икона – мистър Роб Халфорд (ние все така те обичаме, човече, независимо от посоката на резбата ти)!

Но дори това не е всичко. Какво би била една сбъдната метъл мечта без съответното адско возило?! В случая това е хотродът, кръстен The Deuce, който Еди може да призовава с китарата си. Щом се озовете зад волана ви предстои зловещо

метълско меле в духа на добрия стар Carmageddon

Е да, колата ще ви служи и за да си довлечете задника от една до друга част на приличния по размер свят на BL. Но газенето на адски изчадия си е къде-къде по-забавно, нали? Още повече, че с напредването в играта ще можете да ъпгрейднете своя четириколесен звяр с нови и нови адски приспособления.

Един момент, къде тръгнахте? Дори това не е всичко! Вярвате или не, Brutal Legend предлага още две екстри –

стратегическа част и мултиплейър

Не, не пиша по две статии наведнъж (де да можех!) и не съм объркал двата текста поради едната бира, дошла ми в повече по нощите. Не, в Brutal Legend наистина ще можете да сформирате и управлявате свои мини-армии. Честно казано, не ми се навлиза в досадни подробности от сорта на „тая единица ще прави еди-какво си”. Но пък самата идея за стратегия в екшън от трето лице звучи изкушаващо, не мислите ли? Долу горе същото мога да кажа и за мултиплейъра в това метъл приключение. Едва ли ще бъдем шашнати от някой невиждан и нечуван режим, но пък защо не, мамка му, защо не?!

За последните си оцелели читатели ще спомена

няколко кратки, но съдържателни думи за графиката

Мм, я да видим сега... Убиец е!! Майтапа настрана - визията на BL кефи могъщо! (Или с други думи – „издържана е изцяло в духа на класическия хеви метъл кавър арт, към който изключително уместно е прибавена добре премерена доза стилизация, като всичко това има основателните претенции да се присъедини към списъка от безсмъртните визуални консепти в света на електронните развлечения.)

И така, последният въпрос, на който трябва да си отговорим, е „кога, по дяволите?” На 13-ти октомври тази година, по дяволите. За PS3 и XBOX 360... само... по дяволите! 

напиши коментар
 

601 мнения
профил »
Seigar -X- каза на 23.09.2009, 08:50 ?. :

Само 2 думи.... JACK BLACK !

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 23.09.2009, 10:21 ?. :

Как може толкова яка игра да не излезне за PC ;(
Още един факт потвърждаващ XboX > PS

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 23.09.2009, 10:28 ?. :

опа моя грешка - мислех че е само за XboX..

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 26.09.2009, 16:44 ?. :

колко си зле...

33 мнения
профил »
chigot каза на 23.09.2009, 12:28 ?. :

Дано някога да излезе и за PC, ако не, спиръм с ученетео и започвам да събирам пари за PS :D. Едно е да играеш Guitar Hero, съвсем друго е да се впуснеш в метълско екшън преключение.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 23.09.2009, 12:53 ?. :

Доста забавна статия за една доста забавна игра.... по дяволите и конзолите! Дано Майкрософт изкрънкат и някакъв порт за Уиндоус. Все пак Метълхедс има навсякъде, а и някои от тях притежават персонални компютри, а не конзоли (като повечето тук в БГ). Да, по дяволите! Брутъл Леджънд!

15 мнения
профил »
pchopat каза на 23.09.2009, 14:10 ?. :

Може би най-забавната игра последните години. Дано я пуснат за РС щото метълите сме в перманетна финансова криза, къде заради бира къде заради новия албум на мейдън...

53 мнения
профил »
redmaf каза на 23.09.2009, 14:38 ?. :

(rock)

Без да съм я играл казвам,че е яка (rock)

82 мнения
профил »
Ridler1 каза на 23.09.2009, 15:34 ?. :

Хора, няма да излезе за PC. Те дивелъпърите си научиха урока да не пускат игри на тая платформа защото само около 10% от хората които играят играта са си я купили.

481 мнения
профил »
denik каза на 23.09.2009, 16:56 ?. :

Тази игра нищо няма да струва, ако не излезе за ПЦ. Но излезе ли... ох мале!

103 мнения
профил »
gadmc каза на 23.09.2009, 18:05 ?. :

Изглежда супер.

481 мнения
профил »
denik каза на 23.09.2009, 21:21 ?. :

авторът обясни хубаво за роудитата, но защо не спомена нищо и за груупитата хехе :D :D

481 мнения
профил »
denik каза на 23.09.2009, 21:21 ?. :

... на които още повече се дължат концертите ... и добрите настроения на изпълнителите :D

481 мнения
профил »
denik каза на 23.09.2009, 21:38 ?. :

и все пак... по дяволите! ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ЗА ПЦ!

112 мнения
профил »
torbalan4o каза на 24.09.2009, 07:11 ?. :

Е се пак май забравяте и музиката. В тази игра наистина ще има много песни.Абе всичко кърти. Засега оставам с впечатление че ще бъде велика дано е такава. http://www.gametrailers.com/video/tim-schafers-br utal-legend/54010

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 24.09.2009, 10:06 ?. :

Няма PC???Защо Сатаната???Защо ми причиняваш това?Цял живот съм чакал подобна игра!Дори дявола не е толкова зъл

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 24.09.2009, 17:23 ?. :

За нещастие в полследно време гейм дивелпърите се оказаха по-зли от сатаната химселф =) Няма да давам примери всички ги знаете.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 24.09.2009, 18:12 ?. :

Има си причина играта да не излезе за PC. И повечето от вас допринасят за това.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 25.09.2009, 07:43 ?. :

Така е Сторм, но нека не забравяме, че живеем във фалшива държава с фалшиви стандарти.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 26.09.2009, 09:51 ?. :

... дано цъфне някой портец все някога. Беснея като луд цъкайки Guitar Hero когато се появи някоя по- жицарска песен и ме е яд, че няма повече, а това е ИГРАТА и - греда. Надеждата умира последна...

86 мнения
профил »
Children of Bodom каза на 28.09.2009, 07:02 ?. :

Е..те т'фа е игра! РПГ и малко от Гитар Хиро! (Китара + Брадва).2 броя рЪчни краиника (лол) = Най-яката ИГРА !.....сега не ми остава време да напсувам конзоладжиите..:S...нищо вие се чувстваите поздравени ! :)

13 мнения
профил »
kakada93 каза на 01.10.2009, 16:04 ?. :

Тази си има всично което един ХИТ трябва да има :D

150 мнения
профил »
Алми каза на 01.10.2009, 17:39 ?. :

Няма начин в идната година да не я пуснат за PC. Помнете ми думите :)

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 01.10.2009, 18:28 ?. :

Тая игра ми звучи като гадна позьорска простотия - "Вижте ме,аз съм метъл,слушам само истинска музика и играя Brutal Legend".Все пак абсолютната позьорщина е характерна за "истинския метъл"

37 мнения
профил »
barcenal каза на 12.12.2009, 17:17 ?. :

Пич,като не ти харесва играта и метала... ми връщай се в CS 1.6 а ако незнаеш как да си го пуснеш твой си проблем :S

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 20.12.2009, 20:47 ?. :

Ти си бая глупав,а?

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 12.10.2009, 09:21 ?. :

Защо , Защо е само за конзоли :( много игри с много яки идеи ваобще не излязоха за РС наистина надеждата умира последна но лично според би могло да ми Brutal Legend за РС както стана и с Resident Evil 5 :) дано излезе но дори и да излезе наи-рано играта би излязла другата година молете се да и напраят РС порт. :)

2 мнения
профил »
mmilev каза на 12.10.2009, 18:20 ?. :

Една от малкото качествени игри, които са излизали през годините! Нямам търпение да е подкарам на PS3

5 мнения
профил »
unre4l каза на 17.10.2009, 19:58 ?. :

Не съм нито метъл фен ,нито нищо , но играта е страшно ненатоварваща и страхотно забавна !

1 мнения
профил »
daniwi каза на 16.11.2009, 20:39 ?. :

Защо Я няма за ПЦ това е супер дива игра квато не е излизала на скоро.Дано излезе за ПЦ

5 мнения
профил »
Traft каза на 18.11.2009, 16:01 ?. :

Играта не е лоша. Не натоварва и има стил. С три думи много ме радва. Личи си че е напревена с любов :).

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 28.11.2009, 20:57 ?. :

Играта е много хубава,може би една от най-добрите игри на 2009.Много жалко само че е няма за PC.Тея тъпи конзоли....тея геймдивелпъри....:@ Абе продължават ли така накрая ще трябва PC геймърите да се обединим и или да отидем до офисите на гейм студията и да ги разграбим избивайки всеки който е разработвал конзолна игра,или е дал идея за такава,или по-законно да си създадем наше собствено геймърско студио и сами да си разработваме игрите.На първото съм по-съгласен защото много взеха да ме дразнат тея конзоли.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Brutal Legend

Чийт:
Миналата година Мейдън взеха британската награда за турне на годината и хората се мотат с метъл фланелки. Защо да не чийтнем като метъли? Не е подсъдно...

новини:
Условието за това е новообявената Psychonauts 2 да се превърне в успех, обяснява студиото Double Fine.
Играта на Double Fine предложи един колоритен свят и Тим Шефър все още не се е отказал от идеята да го посети отново под една или друга форма.
В своя Twitter профил Тим Шефер написа, че става въпрос за напълно нов проект, а не порт или продължение на съществуваща игра. Всички сме в очакване.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Bayonetta 46
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Grand Theft Auto V 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19