facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Borderlands 3
Превю | 16.08.2019 | автор: Terwell


оценка:
Производител:
Gearbox Software
Издател:
2K Games
Жанр:
Шутър, Екшън
Платформа:
PC
Излиза на:
13 септември

сайт на играта »

Трябва да призная, че не съм гигантски фен на Borderlands. Преди доста време изиграх първата и помня единствено, че бяхме на планетата Пандора (по това време излезе Аватар и имах чувството, че всяка планета се казва Пандора), графиката беше странна и търсихме сейф, който май така и не намерихме - или намерихме, но беше празен, едно от двете. Пробвах и втората, в която робот с формата на кухненско кошче за битови отпадъци се опитваше да ме забавлява, но бързо прекратих този експеримент, след като осъзнах без нито капка съмнение, че заглавието - въпреки, че има соло режим - реално е мултиплейър екшън, предвиден за отборна игра и не съм добре дошъл без половинка.

Още от същото?

От излязлата информация за третата част, по всичко личи, че драстични промени по формулата на серията няма да има. Borderlands 3 ще си остане, както и досега, екшън от първо лице, в който стреляте, трупате точки опит, вдигате нива, но най-важни са предметите. Огромна част от тях са процедурно генерирани, тоест със случайни комбинации от характеристики. Това дава основание на авторите се хвалят, че така практически в играта има над един милиард оръжия (макар здравия разум да ни нашепва, че 999,999,900 от тях ще са практически еднакви). Оръжията могат да имат атаки, базирани на различни елементи - огън, лед, електричество и други подобни. Нововъведение е радиацията, с която можете да облъчвате врагове и да ги правите по-уязвими на последващи атаки, подобно на елемента "slag" от Borderlands 2. Значение ще има дори производителя на оръжието, като различните производители ви предлагат различни бонуси. Ако играете с други хора, ще имате две опции - предметите да се генерират на ниво сървър, тоест ще трябва да делите плячката; или, алтернативно, всеки играч да получава собствени предмети, съобразени с нивото му. Същото важи и за противниците - там също ще има опция те да са на същото ниво като играча, създал сървъра, а може и всеки играч да вижда само врагове на своето ниво. Не ми става съвсем ясно как ще работи това, но ще видим.

Говорейки за играчи, ще разполагаме с четирима напълно нови персонажа, с които да играем. Това са: Амара, "Siren", която призовава призрачни юмруци; Моуз "Gunner", яздещ робот на име "Желязната Мечка"; Зейн, "Operative", който разполага с редица джаджи; и FL4K, робот "Beastmaster", който призовава на помощ други същества. За разлика от предишните игри от серията, в която всеки персонаж имаше само едно уникално умение, сега героите ще имат по три, но само едно ще може да бъде активно в даден момент. Персонажите са научили и някои нови бойни маневри и умения, например "клечащото приплъзване", вдъхновено от сходни механики в Titanfall и Apex Legends, както и катерене по стени.

Действието ще започне на Пандора, но скоро играчите ще се сдобият с космически кораб, който ще е нещо като база между различните мисии. С него ще можете да пътувате до други планети, където би могло да има сейфове. Основната история и главните странични мисии ще отнемат около 35 часа. Ако пък предпочитате мултиплейъра, играта ще има интеграция с Twitch, така че да можете да разгледате инвентара или специалните умения на стриймъра. Играта съща така е едно от флагманските заглавия на Stadia, облачната гейминг услуга на Google.

Драма лама

Няколко от актьорите, озвучили персонажи в предишни части на серията, ще се завърнат и в тройката, например Ашли Бърч (Horizon Zero Dawn, Life Is Strange) и Крис Хардуик (Tales from the Borderlands). Други обаче няма да се завърнат и това всъщност е една от по-забавните драми около играта. Помните ли роботизираното кошче за боклук, за което споменах, на име Claptrap? Неговият озвучител определено няма да участва отново, след като обяви публично, че не му е било платено за ролята в предишните части от серията, а когато е повдигнал въпроса е бил обиждан и физически нападнат от Ранди Пичфорд, шефа на Gearbox. И то в момент, в който срещу Пичфорд се води съдебно дело, в което е обвиняван, че е злоупотребил с 12 милиона долара - за това се разбрало, след като Пичфорд забравил флашка с "barely legal" порно в ресторант... Ето това е добра история, може би Gearbox трябва да направят игра по нея. Трой Бейкър (Джоел от The Last of Us, Букър ДеУит от Bioshock: Infinite и още доста) също няма да участва, но неговата история не е толкова забавна, той ще бъде заменен от Рей Чейс (играл в Mass Effect: Andromeda - каква висока летва само).

Това обаче не е единствената драма - по-рано този месец стана известно, че издателите от 2K Games са изпратили мутри частни следователи в дома на ютюбъра SupMatto. Компанията го обвинява, че е показвал все още тайни геймплей видеа на всеки, готов да си плати определена сума. Той самият отрича обвиненията. Има я и цялата история с това, че Borderlands 3 ще бъде ексклузивна за Epic Games Store за шест месеца след излизането си. Това накара много потребители масово да поставят ниски оценки на предишните игри от поредицата в Steam.

Както и при ситуация с особено опърничаво гадже, предвид цялата тази драма не съм сигурен, че ми се занимава. Особено за нещо, което изглежда "още от същото" - не съм убеден, че тази част от поредицата ще промени предварително изградено мнение за играта. Ако не я харесвате, едва ли ще се впечатлите от 1 милиард пушкала, ако я харесвате, вероятно не се интересувате колко точно голяма отрепка е Ранди Пичфорд. Но пък някои хора не се плашат от драмата. Ще разберем съвсем скоро - играта трябва да излезе на 13 септември. 

напиши коментар
 

114 мнения
профил »
Gipo каза на 16.08.2019, 14:03 ?. :
Редактиран на 16.08.2019, 14:04 ?.

Поредицата е много добра за соло и феноменална за в парти. Чакам 3ката с нетърпение. Ако 3ката е толкова по-добра от 2ката, колкото 2ката е от 1цата(а тя е много яка)... очаква ни нещо епично.

390 мнения
профил »
venenum каза на 17.08.2019, 07:57 ?. :
Редактиран на 17.08.2019, 08:03 ?.

Тъкмо почнахме с преиграванията на старите,за да сме загряли добре за 3-ката. :)

114 мнения
профил »
Gipo каза на 18.08.2019, 12:58 ?. :

И аз така :) Изиграх enhanced едишъна на 1цата и сега съм на 2ката
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Borderlands 3

новини:
Броят играчи надхвърли рекорда на Borderlands 2 и продължава да расте.
Ако държите на Steam, ще чакате до април 2020 г.
След години тизъри и предположения, че се работи по този проект, на изложението PAX 2019 Gearbox потвърдиха третата част на играта и дори показаха клип
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69