facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
BloodRayne 2 - тактика
Тактика | 31.08.2005 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
Издател:
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC

Играта е изключително линейна, така че ако сега седна и започна да ви обяснявам да минете от тая стая в оная и да изтребите всичко живо, бих изглеждал доста банален. Така че в настоящето ръководство ще ви предложа ценни идеи и съвети за това как да използвате максимално ефективно въоръжението на Рейн, както и нейните вампирски сили. Освен това ще намерите полезни стратегии и трикове за битките и с минибосовете, и с главните гадини.

I. Въоръжение
Наред със своите смъртоносни остриета и дълги крака, с които Рейн се бие като истинска тигрица, героинята разполага и с две малко по-специфични оръжия. Едното сякаш е взето директно от известния на всички ни Mortal Kombat, а другото представляваш чифт хищни пистолети-кръпоийци - може би най-оригиналната хрумка в играта. Няма какво да ви заминавам с точното изпълнение на десетките комбота и завършващите удари (fatality) – всички те са описани що-годе подробно в основното меню на самата игра. Така че преминаваме по същество.

1. Харпунът
Макар и изключително удобен за разрешаване на т.нар. killing puzzles, харпунът не нанася кой знае колко много щети на противниците ви. Освен това обхватът му е ограничен и отнема известно време, докато свикнете с начина на действие. Така че може би е добра идея да си поиграете с него още в самото начало, за да се научите да го използвате така, както трябва.

Особено полезен е и за трупане на carnage – например като мятате враговете си в електрически табла, през парапети, на закачени за стената или лежащи на земята остри предмети, към взривоопасни контейнери, в боклуджиски камион и т.н.
Всеки път когато натрупа достатъчно касапски убийства на своята сметка, Рейн ще става по-добра – сиреч ще й се увеличат скалите за кръв и рейдж. С харпуна може да събаряте и най-различни крехки конструкции върху главите на противниците си, така че оглеждайте се внимателно.

2. Карпатските дракони
В BloodRayne 2 мацката разполага с един-единствен чифт пистолети – т.нар. карпатски дракони. Те обаче притежават шест режима на стрелба, по-голямата част от които ще изучите с течение на времето. Колкото повече използвате някои от тях, толкова по-ефективни ще стават – с повече муниции и по-голям демидж.
Уникалното при карпатските дракони е, че за да ги презаредите, ще трябва да ги забивате в противниците си и да ги пълните с кръв.
Винаги дръжте под око количеството муниции – в момента, в който те свършат, ще може да стреляте, но с цената на своята собствена червена артериална субстанция.

Blood Shot – първият и най-слаб режим. Бих ви посъветвал по-скоро да не си губите времето с него и да не се опитвате да го ъпгрейднете.
Blood Stream – наподобява узи и е много по-мощен. Заслужава си да го качите до трето ниво.
Blood Spray – изключително подходящ в случаите, когато искате да обезоръжите враговете си.
Blood Bomb – доста неприложим режим на стрелба, но пък е ефектен и забавен.
Blood Flame – нещо като огнехвъргачка, с която естествено подпалвате враговете си. Но ако не сте внимателни, и вие самите може да го отнесете.
Blood Hammer – същински ракетомет, подходящ за босове.

II. Вампирски сили

1. Aura Powers
Aura Vision – това умение е кажи-речи безплатно и ви позволява да виждате враговете си дори и през стените, да разбирате на колко кръв са и на всичкото отгоре – да откривате тайните леговища на вампири (те ви снабдяват със здраве, покачват рейджа или пък презареждат карпатските дракони). Чрез него ще знаете кои рампи са подходящи за пързаляне, кои стълбове – за катерене и накъде точно трябва да вървите, за да минете нивото. Така че е хубаво да го включвате от време на време, особено когато не знаете какво точно трябва да правите.
Ghost Feed – ако се нуждаете от кръв, но едновременно с това сте принудени да се движите постоянно и нямате време да впиете зъбите си в някого, това умение е направено специално за случая. Върши работа и когато трябва да се биете с по-опасни босове, обградени от множество обикновени гадове.
Enthrall – превръща враговете ви в съюзници. На пръв поглед изглежда добре, но в момента, в който осъзнаете, че докато си играете с другарчето ви, рейджът значително намалява, ще го намразите. Ще кажете – в такъв случай просто ще го изключа. Е, да, но когато се опитате да направите това, например чрез убийството на въпросния ви съюзник, рейджът ще спадне на нула. Общо взето безполезно умение.

2. Rage Powers
Blood Rage – когато го активирате, Рейн няма може да бъде наранявана. Всеки удар върху нея ще намалява нейния рейдж, но не и кръвта й. Изключително подходящо е за битки с босове.
Blood Fury – едно от най-добрите умения. Хем е по-мощно от Blood Rage, хем забавя времето, хем получавате допълнителни и доста ефектни комбота.
Blood Storm – изисква изключително много рейдж и поради тази причина може би не е кой знае колко добра идея да прибягвате до него, освен ако наистина не ви се наложи. Което надали ще стане, защото горните две ще ви свършат не по-малко добра работа. Но все пак прави враговете ви на кайма.

3. Speed Powers
Dilated Perception – най-ниската степен на забавяне на времето около вас. Рейн намалява скоростта на движение – както на всички около нея, така и на самата себе си.
Super Speed – получавате умението още в началото, след като убиете Зеренски. Това го прави изключително полезно през абсолютно цялата игра. Особено в случаите, когато искате да застанете зад гърба на онези врагове, които се обръщат прекалено бързо, ако ги прескочите.
Freeze Time – както си личи и от самото име, Рейн замразява времето, но и получава възможността да се придвижва напълно нормално. Върши работа при битка с някои от последните босове.

III. Босове

1. Общи съвети
- винаги обръщайте внимание на онова, което Северин ви казва, или пък на размислите на самата Рейн за конкретната ситуация.
– не си хабете времето и нервите да се опитвате да използвате харпуна върху тях – просто няма да се получи нищо в по-голямата част от случаите.
– рейджът е основното ви средство, което ще ви позволи да излезете живи от схватка както с мини-, така и с главен бос. Никога не го оставяйте да падне на някакво твърде ниско ниво.
– карпатските дракони също не вършат кой знае каква работа (освен при Зеренски). В по-късен етап единствено режимът Blood Hammer е подходящ.

2. Минибосове
Мъжки дампир – не представлява особено предизвикателство. С включен Blood Rage ще го победите за отрицателно време. Опитайте се да минете зад него и да го атакувате в гръб. Ако го повалите на земята, в никакъв случай не го нападайте, докато е там, защото той веднага ще ви контраатакува, а и вие няма да му нанесете кой знае какви щети.
Кестрел – включете Blood Rage и атакувайте с удари от раздел Evasive Combat. Особено ефективно е следното: задържате Ctrl, натискате назад и интервал, след което веднага левия бутон на мишката. Ако ви се сторят прекалено бързи, включете умението Dilated Perception. Ритайте ги честичко – очевидно това е доста болезнено за тях.
Turned – тези огромни безмозъчни същества са изключително коварни противници. Най-лесният начин да се справите с тях е да ги изчакате да започнат да тичат, озверели като бик срещу вас, да скочите в последния момент встрани и да ги оставите да се забият в стената. Тогава ще имате на разположение няколко секунди, за да ги наложите както трябва, преди да се съвземат. Повтаряйте тази процедура, докато най-накрая не им вземете душичката. Всякакви опити за бой, освен ако не са добре премислени от ваша страна, ще доведат до фатални за личицето и дупето на Рейн последствия.
Foreman – само видът на техния гигантски чук е достатъчен намек за мощта на тези чудовища. Още повече в момента, в който го праснат в земята, вие ще отлетите към тавана като птичка. Така че избягвайте близки срещи с това оръжие. Не губете време – активирайте веднага Blood Rage или Blood Fury, за да не може да бъдете повалени, и накълцайте противника колкото се може по-бързо. Отново – старайте се да бъдете зад гърба му.
Женски дампир – подобно на вас самите, тези истински кучки са въоръжени и с остриета, и с пистолети. Стойте близо до тях и ги помпайте с включен междувременно Blood Rage – в никакъв случай не се отдалечавайте твърде много, за да не си изпросите преждевременна смърт.
Легионът-сянка или нинджите на Ефемера – едни от най-опасните минибосове в играта. Бързи, смъртоносни и способни да ви смачкат дори и от разстояние. Може да се опитате да използвате експлодиращите варели, разпръснати в района. Примамете една такава твар до нещо подобно, взривете го, за да я подпалите, и след това странете от тях – те ще тичат известно време, обзети от паника, а най-накрая ще тупнат на земята и ще си пукнат като си е редно.
Същества с розови костюми – не са никак трудни за убиване, стига да се придържате към добрата стара тактика от комбинация между Blood Rage или Blood Fury и удари в гърба. В едно от нивата обаче ще трябва да се биете с няколко наведнъж, докато междувременно разни други нисши твари се опитват да ви направят живота още по-черен. В този случай избийте колкото се може повече от обикновените противници, настанете се зад най-отдалечената от розовите типове картечница и ги помпайте, докато можете. Когато някой ви фрасне и изпуснете спусъка, отидете при най-безопасната от тях и повторете процедурата, докато подът не се оцвети в червено и не се осее с трупове.
Древен вампир – тези твари не представляват особена заплаха за вас, стига да имате достатъчно рейдж, да стоите близко до тях и да ги помпате здраво с активирани междувременно Blood Fury или Blood Rage. Ако се отдалечите от въпросните вампири обаче, ще бъдете брутално напомпани с куршумите на техните изключително опасни оръжия, които ще ви стопят здравето за секунди. Така че избягвайте да правите това. В случай че ви се опънат, притиснете ги в някой ъгъл, ритайте ги, за да паднат на земята, и след това ги млатете, докато се опитват да станат.

2. Главни босове
Зеренски – изключително елементарен бос. Използвайте Aura Vision, за да видите къде точно се намира, стигнете до него и го ударете веднъж-дваж. Така той ще се превърне в ято прилепи. Отново с помощта на Aura Vision стреляйте по онези крилати мишки, които излъчват слабо сияние. Добра идея е, докато се премятате по рампите и се катерите из стълбовете, да включете Blood Rage щом чуете цвърчене на прилепи, за да не ви съборят на земята.
Ефемера – при първата си среща не е нужно да се потите кой знае колко, защото това не е истинска битка с бос. Още повече в момента, в който се телепортира, тя си възстановява моментално цялата кръв. Когато се изправите срещу нея в парка обаче, ще видите малко зор. Включете Aura Vision и унищожете порталите, които създават нейната сянка. Проблемен е може би единствено онзи, който се намира над басейна с вода. За да го изключите, ще трябва да използвате харпуна си върху металния обект над водопада. Когато се справите с всички портали, ще може да я накълцате спокойно на парчета с вече познатата ви тактика от Blood Fury и издебване в гръб.
Слез – стига да знаете каква е цялата идея тук, и този иначе гигантски и страшен бос, обитаващ каналите, не представлява никакво предизвикателство. Фраснете единствената ръчка в помещението, за да покачите нивото на водата за кратък период от време. В този момент Слез е уязвима. Щом чуете пиукащ звук, значи срещу вас лети човек с прикачена към него бомба – уловете го с харпуна си и го хвърлете срещу нея. Повторете цялата тази процедура толкова пъти, колкото е необходимо. Не забравяйте да активирате ръчката периодично, защото в противен случай Слез ще спира летящите камикадзета с помощта на крилата си. Не след дълго ще пробиете дупка в стомаха й. Слезте долу, преминете по плаващите във водата платформи и влезте във вътрешността й. Щом видите разтуптяното й сърце, използвайте харпуна, за да я довършите.
Ферил – въпреки че се води за бос, не трябва да се биете с нея. Ще я срещнете на покрива на кулата, която изпуска субстанцията, предназначена да покрие небето и да предпазва вампирите от лъчите на слънцето. Просто я игнорирайте и унищожете помпите над вас колкото се може по-бързо. Не се застоявайте на едно място в никакъв случай, иначе изключително акробатичната Ферил ще ви догони и ще започне да ви пречи.
Ксеркс – първият път, когато се изправите срещу този луд учен, ще трябва просто да унищожите слънчевите оръжия с помощта на остриетата си, а не да се биете с него. Използвайте Aura Vision, за да се ориентирате. Не представлява никаква трудност. При втората ви среща обаче ще видите малко зор. С помощта на Blood Hammer мачкайте четирите розови неща, които Рейн посочва в началото, докато не се появят зелени. Използвайте харпуна, за да ги свалите. Три пъти са достатъчни, за да довършите Ксеркс. Помагайте си с уменията, контролиращи времето, в случай че се затруднявате.
The Unraveller – за да се справите с този бос, трябва да използвате харпуна си върху четирите странни неща на тавана в неговото леговище, за да ги накарате да се изпразнят, така да се каже. Достигането до тях обаче не е особено лесен процес. Ако имате проблеми, просто помпайте, колкото е необходимо, с Blood Hammer и презареждайте оръжията си периодично от обикновените гадове.
Кейгън – твърде елементарен за последен бос. Бийте го така, както намерите за добре, докато не отиде в басейна (който регенерира и вас самите), за да възстанови кръвта си. Тогава от изключително значение е веднага да активирате Freeze Time, за да не може да направи нищо по въпроса, и го довършете. Избягвайте моментите, в които се издига във въздуха и изстрелва мощен енергиен лъч. 

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
BloodRayne 2 - тактика

Ревю:
Кръв и цици в промишлени количества или историята на един полувампир - в BloodRayne 2 има всичко от това, а когато свършите, ще искате дори още.

новини:
Това стана ясно, след като Ziggurat Interactive придобиха правата над този и още няколко франчайза. От новия издател планират и нови игри в поредицата.
Вампирското екшън приключение от 2004 г. ще бъде преиздадено като PS2 Classic заглавие, но все още не се знае дали по играта ще има някакви подобрения.
Компанията Mаjesco Entertainment ще издаде нов 2D екшън, който ще се разпространява единствено през онлайн услугите за конзолите PS3 и XBOX360.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Assassin's Creed III 80