facebook facebook
 
 
 
   
 
Blizzard наказаха тежко Hearthstone играч по политически причини
08.10.2019

Blizzard временно баннаха професионалния играч на Hearthstone - Chung “Blitzchung” Ng Wai за това, че е казал "Освободете Хонг Конг, революцията на нашата епоха!" по време на интервю след мач, като по този начин той е изразил подкрепа за протестиращите в Хонг Конг. Това е станало в неделя, по време на турнира Hearthstone Grandmasters. В резултат Blitzchung е бил изключен от турнира и му е бил наложен едногодишен бан. Освен това обаче Blizzard няма да му изплатят и сумите, които е спечелил до този момент в турнира. Добра работа, Blizz!

От компанията излязоха със становище, че интервюто нарушава правилата на турнира и по специфично: “Участие в какъвто и да е акт, който, според преценката на Blizzard, може да ви навлече лоша публична репутация, обижда или засяга дадена група от обществото или по друг начин вреди на имиджа на Blizzard, се наказва с премахване от Grandmasters турнира и редуциране на възнагражденията на този играч до 0 долара, в допълнение към други мерки, които могат да се приложат в съответствие с Наръчника и правилата на Blizzard.”.

Най-смешното е, че заявлението завършва с думите „въпреки, че ние заставаме зад правата на отделния човек да изразява своите мисли и мнения, играчите и другите участници, които са избрани да вземат участие в нашите турнири по електронни спортове, трябва да се съобразяват с официалните правила на турнира“.

Коментарът на Blitzchung определено ще му навлече "лоша публична репутация" пред някои китайски граждани, но по-важното за Blizzard е, че ако не накажат Blitzchung, това би навредило на собствения им имидж в очите на китайското правителство. То от своя страна не се колебае да предприема решителни действия срещу компании и организации, които намира за проблематични. Наскоро например беше възпрепятствано показването на две щатски баскетболни игри от NBA лигата, след като представител на отбор, участващ в тях, сподели подкрепата си за протеста. Или ако можем да обобщим – Blizzard не застават зад индивидуалните права на хората, когато спазването им може да навреди финансово на фирмата.

Blitzchung коментира случилото се пред esports сайта Inven Global: “Както знаете има сериозни протести в моята страна, точно в този момент. Моето изказване по време на стрийма е просто друга форма на участие в този протест и искам да привлека повече внимание. Вложих много усилия в това социално движение през изминалите няколко месеца и понякога не мога да се фокусирам достатъчно добре за мачовете ми от Grandmasters турнира. Знам какво означава това, което направих по време на стрийма. Ще ми създаде редица проблеми, дори по отношение на личната ми безопасност в реалния живот. Но аз мисля, че е мой дълг да заявя своята позиция по този проблем”.

От Blizzard са премахнали видеото от своите видеоархиви. Въпреки това действията на компанията навлякоха силен негативен отговор от страна на интернет потребителите, които осмиват действията на Blizzard в многобройни мемета, част от които можете да видите по-долу.

 


напиши коментар
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Blizzard

новини:
Версията на Blizzard North, която така и не видя бял свят, си остава забулена в мистичност.
Той е работил по редица проекти, като Overwatch, Diablo 3, WoW и предстоящата Overwatch 2.
Откриващата церемония ще започне на 1-ви ноември, точно от 18 часа наше време. Един час след това ще започнат всичките близардски е-спорт надпревари.

НАЙ-КОМЕНТИРАНО
Игрите през новата седмица 17.08-23.08 177
Завръщането на една легенда! 163
Grand Theft Auto V идва за PS4, XBO и PC 158
Петото "яйце", награди и регламент 154
Слух за изискванията на АС: Unity 152
The Division за PC няма да е прост порт 145
Assassin's Creed: Syndicate е официална, но закъснява за РС 131
Blizzard също прави разпродажба на игри 122
Най-разочароващо заглавие за 2014 г. 122