facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Blitzkrieg: Burning Horizon
Ревю | 08.07.2004 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Nival Interactive
Издател:
CDV
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Преди малко повече от година отнякъде се появи една игра, която смело закрачи нагоре по-стълбичките на стратегическата йерархия. Става дума, както сигурно сами се досещате, за Blitzkrieg. Не минаха и четири сезона и жадните за още тактически мисии фенове бяха зарадвани с адона Blitzkrieg: Total Challenge. Сега, броени месеци след появата му, ставаме свидетели на второ разширение. Според мен Total Challenge е бил пуснат на пазара с една-единствена цел: да подготви геймърите за появата на Blitzkrieg: Burning Horizon. Докато миналият адон беше нещо като мод, който изискваше вече инсталирания Blitzkrieg, то новото творение на Nival Interactive представлява самостоятелен експанжън и не се нуждае от оригиналната игра, за да бъде подкаран.

Prepare for Battle

Хапнете нещо, сипете си чаша кока-кола или отворете бутилка студена бира и се паркирайте пред PC-то. Обадете се на приятелката си и й кажете, че сте пипнали новия летен грип и през целия уикенд ще си почивате. :-) Сега вече сте напълно готови да се преборите с новата кампания в Burning Horizon.

Адонът е запазил основния принцип на игра, който оригиналът въведе. А именно – ръководене на военни отряди и изпълняване на най-различни стратегически мисии, без да е необходимо събиране на ресурси или строене на сгради. Burning Horizon се състои от осемнадесет мисии, които проследяват жизнения път на превърналия се в легенда немски генерал Ервин Ромел. В тях ще минете през Сицилия, Ел Аламейн, Тобрук, Нормандия и къде ли още не. Ще станете свидетели на едни от най-интересните битки, провели се през Втората световна война. Ще имате щастието да се пльоснете начело на 7-ма танкова дивизия, водена лично от генерал Ромел.

След като изиграете кампанията или пък преди да я започнете (или когато си поискате;-)), ще можете да изберете една от осемте солови мисии, чието действие се води на доста големи карти. Разбира се, всяка една от тях е напълно съобразена с историческите събития. Въпросните задачи пресъздават военни операции от периода 1939–45 г. В тях ще защитавате Сингапур, ще се биете в Бирма и т.н.

What’s new?

В крайна сметка в тези осем солови мисии ще се срещнете и с новата, леко дръпната нация в Burning Horizon, а именно - Япония. Нейното участие във Втората световна не е толкова популярно по нашите географски ширини, като това на Германия или Русия, но въпреки всичко японците никога не са били за пренебрегване.

Петдесетте нови единици ще вкарат нужното количество свежест във военния коктейл, забъркан от Nival Interactive. Като най-ярко попълнение се откроява немският Panzer IV, както и няколко нови вида, произведени в Германия артилерийски оръдия, бронирани коли и самолети. Забелязват се летателни машини Blenheim, Zero и Vickers Vildebeest. И още MP Stuart, танкове Chi Ha и т.н. Ще се срещнете и с японска пехота, американски морски пехотинци и войници от Австралия. Списъкът е дълъг...

Изкуственият интелект на вражеските единици не е пипнат кой знае колко много. По-скоро най-голямото приемущество на противниковите сили в Burning Horizon е, че сега са разположени на по-стратегически позиции, което затруднява играча допълнително.

Проблематичност?

Burning Horizon не е променен по никакъв начин по отношение на графиката (все още до болка познатият на ветераните в тази игра 2D енджин), звука и интерфейса (леко неудобен и пълен с миниатюрни бутончета) в сравнение с оригиналния Blitzkrieg. Ще кажете, това е нормално – все пак говорим за експанжън. Но винаги има какво още да се иска от една подобна игра, а не просто купища нови единци и един бюлюк карти, поставени там, колкото да не е без хич. Особено дразни, че авторите ги е домързяло дори да направят едно подзаглавие, което да се явне в основното меню на играта. Трябва да ви кажа, че това нещо доста ме озадачи, защото след неколкоминутно мотаене из менютата на играта не успях да открия дори следа от надпис “Burning Horizon”.

Мултиплейър режимът на игра също не е пипнат, може би защото авторите са предпочели да се съсредоточат повече върху соловата част от адона. Добавени са единствено нови карти, създадени от фенове на Blitzkrieg. Но ако оставим настрана тези малки, предимно визулани проблематичности, стратегията определено си я бива.

Само за стратеигически мозъци

Обещавам ви, че ще се поизпотите доста, преди да се справите с Burning Horizon. Подобно на оригинала, настоящият експанжън изисква изключително старателно обмисляне на всеки ход. Няма да постигнете нищо, ако се хвърлите с главата напред в атака. Това означава, че всеки, който няма търпение и желание за подобни мисловни операции, може би не трябва да не се занимава с тази игра. По-добре да си вземе някоя екшън-стратегия като Joan of Arc например, в която просто ще върви и коли противниковите единици без кой знае каква съпротива от тяхна страна.

Burning Horizon ще трябва да задоволи всички ни поне до края на годината, когато се очаква още едно разширение на тази прекрасна стратагия. А в началото на 2005 всички фенове на игртата ще могат да ликуват, защото най-накрая ще излезе и така очакваният от мен (и не само) Blitzkrieg II, който според обещанията ще представлява нещо наистина качествено ново. 


Кой е Ромел?

Ервин Ромел е роден в Германия през 1891 година. През Първата световна война е инструктор в Дрезденската военна академия. Забелязан от Хитлер, той е назначен да ръководи военни отряди по време на окупацията на Австрия и Чехия, както и на немската кампания в Полша. През 1940 е поставен начело на танкова дивизия, която участва при нахлуването във Франция. Там той демонстрира невероятна инициатива и своите изстински умения на пълководец. В резултат на това бива прехвърлен в Африка. През 1941, след поредица от успехи срещу 8-ма британската армия, получава прякора Пустинната лисица. В следващите години води голям брой важни битки. Почти без да получава подкрепления, той успява да се противопостави на английския генерал Монтгомъри, който го превъзхожда с войници и техника. През 17 юли 1944 е ранен от картечницата на изтребител, пилотиран от южноафрикански въздушен ас. Това слага край на кариерата му на фронтови генерал. Малко по-късно е въвлечен несъзнателно в заговор срещу Хитлер. На 18 октомври 1944 той има две възможности: или да се изправи срещу обвиненията в измяна от най-висша степен, или да се самоубие. Той избира втория вариант, поглъщайки отрова. Това е единственият начин да предпази семейството си от властите и да бъде погребан нормално, а не като предател.
 
системни изисквания
Pentium 450MHz, 64MB RAM, 16MB Video
напиши коментар
 

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 04.07.2012, 09:53 ?. :

Страшна игра! Винаги ще има място за нея на диска ми. Жалко, че тръгнаха в съвсем друга посока с 2рата.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28