facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Blitzkrieg 2 - Fall of the Reich
Ревю | 14.02.2007 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Nival
Издател:
CDV
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Много готини нови мисии

Най-доброто от руската и немската бойна техника от края на войната

Няма американци

минуси

Нововъведенията са като роми висшисти - 'ич ги няма

Прекалено трудна за начинаещите

Има опасност да ме обвинят в дискриминация заради първият минус

Претоплената манджа е готина, ако готвачът е добър

Втората световна война. Период на истинско мъжество, големи бойни машини и ... ъ-ъ-ъм, чакай малко, това вече сме го писали. Да пробваме пак: няма по-героичен момент в човешката история от разходката ми през циганската ма'ла в 12 и половина през нощта... Така си е, ама няма общо с играта, още повече с Втората световна война, въпреки че част от пейзажа поразително напомняше Берлин след бомбардировките. Абе аман от игри по тематиката бе, ей! Ало-о-оу, дизайнерите, продюсърите и лелката на хотдозите - стига де, изчерпахте се, то бива бива, ама чак пък толкова. Но, НО - има готини игри, хардкор, за рийл нинджас.

Такава беше първият Блицкриг, такъв, но малко олекотен и по-лесно смилаем за масите е и вторият. Независимо от всички други качествени стратегии на сцената, за мен си остава нумеро уно. Настоящият експанжън не е нищо повече от пакет с мисии, но някои неща го правят маниашки.

През сеното

Да речем, че си средностатистически юзър с геймкултура, изчерпваща се до 12-те иконки на десктопа на произволно ПеЦе в съседният геймклуб. В такъв случай единственият танков екшън, който си виждал, е C&C: Generals. Значи ще си в свои води - събираш всички юнити, даваш им Ctrl + клик зад вражите позиции. След това се отиваш да си правиш кафенце, като се върнеш има две опции.

Вариант 1 - твойте танкчета са се сгънали.
Вариант 2 - твойте танкчета са сгънали... лошите такива.

При опция едно повтаряш действието нужния брой пъти, за да стигнеш до опция две, пътьом внимаваш с количеството кофеин, което поглъщаш, и/или от време на време сменяш на чайче. И така до първата сериозна мисия. Там запецваш, отиваш на торент тракера, от който си свалил играта, и я оплюваш, както си знаеш, и се чувстваш пич.
На пръв поглед простовата, играта има доста интересен геймплеен модел. Имаш определено количество попълнения, които можеш да извикаш във всяка мисия. От теб зависи какви точно - пехота, леки/тежки/средни танкове, AT/АА фиксирани и мобилни установки или микс от всичко. Тръпката на пилешката трътка е, че тези попълнения са една обща цифра за цялата кампанийна карта, на която си избираш кое в какъв ред да громиш. А след като минеш през няколко мисии, те чака баш мисията, в която ще имаш всички попълнения, които си спестил. С други думи - гърчи се сега, за да ги гърчиш после.

Be a PRO, be a ninja, ninja!

Естествено има и друг начин да минеш двете кампании. Тъй като ще отправиш поглед към последните дни от войната, ще се сблъскаш с две неща. Първо това са високите за времето технологии - някои от танковете в играта се използват и до днес в някои от бившите руски републик. Второ - руснаците са повече, а немците са освирепели в защита - две перфектни предпоставки за възможно най-добрия екшън, който може да се получи.

Ако се опиташ да изстискаш максимума от тактическите си умения и да завършваш мисиите с минимум поражения, ще трябва да си внимателен като комар в зала с ръкопляскащи хора. Всяко едно неправилно движение, всяка една небрежно позиционирана единица ще ти коства много. Разпределяй ъпгрейдите правилно и проучвай картата сантиметър по сантиметър със спецотрядите. Използвай пълния потенциал на собствените си сили и не оставяй непокрити дупки. Това е рецептата за успех. Ако се постараеш, ще ти бъдат поднесени едни от най-масивните и добри мисии в игра за Втората световна. Точно затова съм дал и високата оценка за геймплей: не защото играта предлага нещо кой знае какво ново, а заради това как сервира претопленото. За това се иска талант. Когато минеш кампанията пък, ще можеш да се пробваш в някоя от самостоятелните мисии или да изтеглиш някой от по-известните модове.

Старите техники

работят и тук. Всяка една моторизирана единица има различна броня в различните си части. Логично най-силна тя е отпред, затова смело одупените към лошите танкове свършват само по един начин - с разцепена задница. Постоянно ще се налага да въртите всеки един поотделно, за да е насочен по най-добрия за него начин.

Винаги трябва да поддържате и добро разузнаване. Този, който види пръв другия, стреля по-рано, а при положение, че обхватът на оръдията в някои случаи двойно надвишава полезрението им, използването на спецчасти еволюира от гъзария в нужда. Експириънс умения като стрелба във веригите или повишен шанс за критичен удар дават шанс и на по-слабите юнити срещу най-тежките танкове. Те пък от своя страна си остават гръбнака на вашата армия, защитаващи с почти непробиваемите си гърди по-леките и скорострелни пехота и артилерия. Но най-ме напълват самоходните оръдия. Постоянно мобилни и нелошо бронирани, те са истинска сила, стига да проявите достатъчно търпение, за да ги усъвършенствате.

Тихичко

ще ви разкажа за всички технически елементи, които по традиция се слагат в края на статията. Графиката е сладурска и нищо повече - няма подобрения, но пък от своя страна и не изисква много, което пък на свой ред позволява мелета от по 60+ танка и още толкова други обекта. С други думи - новият Blitzkrieg не е най-красивото нещо, ама второ като него няма. Пък и на по-старички (или немодерни, да не се засегне някой) машини върви. Озвучаването е реалистично до перфектност и винаги си е било такова.

А общият ефект от рева на прелитащите бомбардировачи и разтрисането на целия екран при падането на бомбите е едно от нещата, които правят играта неустоима. Може би съм прекалено пристрастен към поредицата, но за мен това е играта, избягала от финтифлюшкена графика, разтакаване с герои и прекалено много скриптове - проста и изчистена и в същото време много комплексна. А и не се подлъгвайте по това, че експанжънът е stand-alone: ако не сте минали някоя от предишните игри, шансът да се преборите дори с първата мисия е доста нисък. 


Тактика "Крава и пиле"

Прилагането й е възможно заради нечовешката точност на артилерията в играта. Тя в случая ще бъде кравата или "суперкравата", която да измъкне пилето от кофти ситуация. Пилето пък са танковете ви. Бутвате едно танкче максимално напред, за да откриете точната позиция на лошите. След като го гръмнат, зареждате сейв от малко, преди да го пуснете в действие и целите местата на противотанковите оръдия и танкове (окопите си ги оставяте за десерт). Ако не можете да запомняте добре, използвайте водоизтриваем маркер, за да нацвъкате хиксчеста по монитора. Точно като в едноименния анимационен филм по CN.
 
системни изисквания
1 GHz CPU, 320 MB RAM, 64 MB Video
напиши коментар
 

2 мнения
профил »
Даньо каза на 07.01.2011, 00:02 ?. :

Страхотна статия!Ако знаете колко съм я препрочитал(пък и целите списания)...
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28