facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
BlackSite: Area 51
Ревю | 31.12.2007 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Midway Studios Austin
Издател:
Midway
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Плашещо красива

Обикновена, но интересна

Извънземни и мистерия

минуси

Хардуерна пиявица

Бъгове

Слаб изкуствен интелект

Ако отдавна не сте избивали безкрайни орди извънземни същества, опитвайки се да спасите майката Земя, то със сигурност сте насочили жаден поглед към тази статия. Дори и нищо да не знаете за играта, заглавието предизвиква директна асоциация с извънземни експерименти, тайни връзки между американските военни с инопланетяни и всевъзможни заплетени конспирации.

BlackSite: Area 51 предлага именно това, което си представяте, плюс сравнително дълга сингълпейър кампания, здрав екшън, разнообразие от противници и шеметна визия. Естествено, всичко е гарнирано с някои недостатъци като дразнещи бъгове и малко недоправен изкуствен интелект на военния отряд, който командвате.

Шок

Супер странно е, че първата мисия от игра, която се казва BlackSite: Area 51, е локализирана в... Ирак. На мен ми се стори дори налудничаво. След като се впуснете в приключението обаче, ще започнете да свързвате престоя си в Ирак с по-нататъшните събития. Поемайки ролята на мълчаливия мъжага Аерън Пиърс – шеф на малък Echo отряд, ще трябва да оцелеете в родината на Саддам, търсейки къде са скрити неговите ядрени оръжия (които, както знаем, не съществуват). Между другото обаче, докато правите това, ще се срещнете с някои противници, които съвсем не приличат на обикновени хора. Първоначално се създава впечатлението, че те са плод на чудовищни експерименти. По-късно картинката се изяснява напълно.

След мисията ви в Ирак, действието се прехвърля не само в друга географска локация, но и по друго време. Следващите ви премеждия се случват в Невада, три години по-късно. Съвсем близо до мистериозната военновъздушна база Area 51 се случва нещо странно и вие сте изпратен там заедно със своя екип.

Типичен геймплей

Оттук насетне започват вашите премеждия. Тепърва ще се сблъсквате с все повече извънземни същества и съживени войници. Оскъдната информация, която получавате, ще ви кара постоянно да се чудите дали всъщност зад всичко това не стои провален правителствен експеримент или извънземно нашествие. Или и пък двете заедно. Подробностите ще разберете едва към края на кампанията, която се състои от цели 34 мисии.

Въпреки че арсеналът в играта е сравнително разнообразен, определено най-използваното пуцало си остава стандартната щурмова карабина. Иначе имате на разположение пистолет, снайпер, няколко вида експериментални оръжия, които ще изпадат от мъртвите ви противници, гранатомет, нещо като извънземна пушка и други. Вярната ви карабина дори няма алтернативна стрелба, но вместо нея притежава опцията за приближаване. Въпреки това тя е оръжие, което през по-голямата част от времето ще ви върши добра работа. Към него добре се връзват и гранатите, които не само разкъсват противниците на парчета, но и създават наистина зрелищни гледки, когато сте подкарали играта на достатъчно мощна конфигурация.

Пълен контрол

Както вече споменах, няма да се хвърлите напълно сами в сблъсъка за спасяването на света, а в компанията на своя боен отряд. За съжаление неговите членове са малко статични и не особено запомнящи се личности, но въпреки това вършат сравнително добра работа на бойното поле. Вярно, че на моменти изкуственият им интелект не блести с кой знае каква съобразителност, но като цяло, ако постоянно им давате заповеди, с които да се занимават, колегите ви по оръжие ще са ви от полза. Най-хубавото е, че управлението на съотборниците се осъществява само с един бутон. С натискането му и посочване определено място, те ще отидат там, заемайки бойна готовност. Спирането на курсора върху врата и натискане на клавиша означава пък, че след броени секунди вашите подчинени ще отстранят въпросната преграда. Като цяло идеята за крайно опростено управление на войниците е страхотна.

Втори шок

Вярно, че вече най-малките харддискове на пазара са от порядъка на 200GB, но когато при инсталацията на BlackSite: Area 51 се наложи да освободя 15 GB дисково пространство, си припомних, че пространството никога не стига. Този чудовищен обем обаче изглежда логичен, когато се запознаем с графичните способности на играта. Честно казано, не си спомням друго заглавие, в което да съм виждал толкова реалистично пресъздадени човешки модели. Да не говорим за околната среда, която е адски детайлна, а голяма част от нея подлежи на унищожаване. Например, още в първата по-сериозна престрелка ще забележите, че укритията, които използвате, изчезват под напора на противниковия огън. Най-якото нещо обаче е, че това става по супер зрелищен начин. Има и един много приятен ефект, който леко размазва погледа ви, докато се движите прекалено бързо, което създава известна доза реализъм. А взривовете и въобще всички дребни детайли са напълно в духа на нереалния енджин, използван от програмистите на Midway при създаването на BlackSite: Area 51.

Греда

Честно да ви кажа, не беше сега моментът Midway да издават тази игра. На пазара има далеч по-съвършени заглавия като Bioshock, Crysis, TimeShift и други. Ако бяха забавили още малко датата на излизане, програмистите по всяка вероятност щяха да отстранят и повечето от съществуващите бъгове, а челният сбъсък с 3D-титаните на пазара щеше да бъде избегнат. Днес играта не е особено добре приета от западните ни колеги. Сигурен съм обаче, че ако BlackSite: Area 51 се беше появила през късния януари, когато жадните за нови заглавия геймърски сърца се хващат за всяка игра като удавник за сламка, успехът й щеше да е далеч по-голям. Въпрос на сметки, явно Midway обаче не са добри в математиката... 


Area 51 затворена?!?

За щастие или нещастие, въпросната свръхсекретна база, стопанисвана от американските военновъздушни сили, продължава да съществува. Все още се намира на 85 мили северно от Лас Вегас. Слухът, че мястото, вдъхновило десетки разкази и филми, свързани с извънземни и различни конспиративни теории, е затворено, тръгнал през 1997-ма година. Авторът на лъжливата информация е журналист, работещ за известното списание Popular Mechanics. Поради факта, че той не успял да се срещне с човека, който трябвало да го заведе до мястото, загубил се в пустинята и стигнал до затворените порти на друга военна база, локализирана на 20 мили от Area 51, той написал, че съоръжението е затворено и дал началото на този нелеп слух, който е жив вече 10 години…
 
системни изисквания
P 3GHz, 1GB RAM, 256MB Video card, Win XP/Vista
напиши коментар
 

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 16.02.2010, 15:21 ?. :
Редактиран на 16.02.2010, 15:31 ?.

Наистина играта изглежда добре но на мене при промяна на видео настройките ме изкарваше от играта и дотам и я изтрих :)) а да и лоша "save" система.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69