facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
BioShock 2
Ревю | 15.02.2010 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
2K Marin / Digital Extremes
Издател:
2K Games
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

Този път играете като Голям татко

Добре разказана история и интересни персонажи

Балансът от муниции, пари и АДАМ е реализиран перфектно

Мултиплейърът удължава живота на играта значително

Отново страхотен подбор от песни в саундтрака

минуси

Въпреки всички опити на авторите, BioShock 2 прилича изключително много на оригинала

Онлайн режимът не блести от оригиналност, не поддържа LAN

Когато стремежите надвишават способностите, хората обикновено умират. Болезнено. Такъв е случаят с подводния град Рапчър, в който първият BioShock ни потопи преди малко повече от две години. Желанието на един човек да създаде утопия, в която творецът да има цялата свобода на този свят и да се развива отвъд границите на нормалните възможности, се превърна в потънал ковчег от идеи и мечти. BioShock 2 ще ви подкани да посетите абсолютно същото място. Отново. Този път – десетина години по-късно.

Какво се е променило?

Всъщност – не много. Сплайсърите продължават да търсят АДАМ, тежкоподвижни механични големи поправят пукнатините в стъклата, гледащи към необятния океан и неговите спокойни обитатели. А градът – той е все така обсебващо красив, макар че ръждата започва да се прокрадва зад всеки ъгъл. Рапчър - някогашното царство на Андрю Райън - се разпада. Бавно, но сигурно. Това обаче не му пречи да се опитва да "изживее" всячески всеки останал миг от своето подводно съществуване.

Сега властта е в ръцете на София Лемб. За разлика от Райън, който вярва в гения на индивида, някогашната психиатърка и негов отявлен политически противник е убедена в способностите на колектива. В Семейството на Рапчър, както тя нарича новосформиралия се култ. Лемб успява да обедини сплайсърите и да ги накара сляпо да я следват, водени от чувството за дълг и цел.

Под нейното управление пък някои от Малките сестрички вече са пораснали – превърнали са се в бързоподвижни и изключително агресивни същества с водолазни костюми, владеещи силата на плазмидите. 

Татко се прибра!

Този път ще поемете ролята на Голям татко и по специално – на „Делта”. Първият, който успешно е обвързан с Малка сестричка, и единственият, който може да използва плазмиди. Действието в Bioshock 2 започва през 1958 г., само за да станете свидетел на един брутален акт на агресия към вас самите. Събуждате се десет години по-късно, а едно име е обсебило цялото ви същество – Еленор. Момичето, на което някога сте били „татко”, сега е в плен на Лемб – жената, накарала ви да си пръснете черепа - а вие ще трябва да направите всичко възможно, за да се доберете до него и да го спасите.

Безспорно това, което направи първия BioShock толкова популярен, бе мистерията, скрита зад самия Рапчър. Кой и защо е построил този подводен град, какви са били мотивите му, какво се е объркало през годините, какви са тези странно изглеждащи Големи татковци и Малки сестрички… Сега всичко това е известно. Завръщането ни в Рапчър не ни поднася кой знае какви нови изненади, а историята спокойно можеше да остане и неразказана. Това обаче не означава, че приключението в BioShock 2 не си заслужава или пък е по-малко увлекателно от първото. Просто откривателският елемент вече отсъства напълно и вместо като човек, борещ се за своето оцеляване, който е в пълно неведение за заобикалящия го град, ще кръстосвате Рапчър като същество, което е неразделна част от него и същевременно - най-емблематичната фигура на поредицата.

Ходеща месомелачка

Вместо с гаечен ключ ще започнете играта въоръжени с бургия – гигантска механизирана бургия, която разкъсва тялото на всеки, в който бъде забита. Сега тежките ви стъпки ще отекват в коридорите, сянката ви ще издава колосалния ви вид, а водните капчици ще барабанят по металния ви корпус. Въобще - усещането да си Голям татко е наистина страхотно, макар че авторите не успяват да го поддържат по време на цялата игра. По принцип сте значително по-бързоподвижни от останалите си „колеги”, което от гледна точка на геймплея е разбираемо, но разваля цялостното усещане. Освен това в началото сте изключително хилави, което разваля имиджа ви на подвижна крепост. А към края на играта, когато сте въоръжени с всевъзможни плазмиди и ъпгрейднати оръжия, ще имате чувството, че сте героя от първата част. Най-обикновен човек, погледнал света от първо лице.

BioShock 2 обаче си има и своите моменти. Когато ъпгрейднете бургията на макс – т.е. нанася повече щети, хаби по-малко гориво и рефлектира куршуми, докато се върти; ако я допълните с тоник, който я превръща в ледено острие; и когато се доберете до прословутото умение на татковците да се хвърлят към противника си с всичка сила, ще се почувствате наистина като гигантска машина за убиване.

Фактът, че носите водолазен костюм, също си има своите плюсове. Не един и два пъти ще ви се наложи да кръстосвате океанското дъно. Освен че действа успокояващо, предоставя страхотни гледки и може да попаднете на някой плужек с АДАМ, тук няма да откриете нещо кой знае какво. Факт е обаче, че тези сцени са сред едни от най-запомнящите се моменти в BioShock 2. Поне за мен.

My Heart Belongs to Daddy

Основната разлика в геймплея обаче се наблюдава в отношенията ви с Малките сестрички. Сега те не гледат на вас като на цербер, който иска да изстиска целия АДАМ от тях, а като на потенциален спасител. В Рапчър обаче нито една от тях не броди сама и за да се доберете до нея, отново ще трябва първо да отстраните нейния протектор, което в самото начало на BioShock 2 не е сред най-приятните задачи. След това обаче идва ред на първата дилема.

Ако в първата част можехте или да ги спасите и по този начин да получите малка част от носения от тях АДАМ, или да ги унищожите и да погълнете цялото количество, то сега възможностите са с една идея повече. Когато повалите Големия татко, който ги пази, имате две опции. Да ги унищожите или да ги осиновите. Естествено – ако искате да ъпгрейднете героя си с едни от най-мощните плазмиди и тоници, определено ще трябва да предпочетете втория вариант, който принципно е и най-интересен. В този случай Малката сестричка ще се качи на рамото ви и ще ви покаже пътя до т.нар. ангели – трупове, пълни с АДАМ. От вас се изисква да я оставите на земята и да й дадете няколко минути, за да го извлече със своята гигантска спринцовка. Това обаче не е сред най-лесните задачи, тъй като ще привлечете вниманието на десетки сплайсъри, които ще наизскачат от нищото и ще ви атакуват. От геймплей гледна точка обаче тези моменти са страхотни – изключително динамични и предизвикателни, които буквално ви изправят на нокти за минута-две.

Всяка сестричка може да извлече АДАМ от ограничен брой ангели, което означава, че рано или късно ще трябва отидете до вентилационната шахта и да изберете дали да я спасите или да я унищожите. Вашите решения, разбира се, ще бъдат определящи за края на историята и бонусите, които ще получавате по време на приключението си. До каква степен обаче – ще трябва да разберете сами за себе си.

Когато Малките сестрички пораснат

Ако в първия BioShock Големите татковци бяха най-предизвикателните противници в играта, то сега летвата е вдигната няколкократно в лицето на Големите сестри, които ще се появят в нивото, когато спасите или унищожени определен брой момиченца. Те ще бъдат ядосани, много, много ядосани и ще направят всичко възможно, за да ви унищожат. Могат да се телепортират, да мятат срещу вас всевъзможни тежки предмети и да ви обстрелват с огнени топки, а когато кръвта им намалее, ще отидат до най-близкия сплайсър, за да изсмучат неговата. С други думи – битката с тях ще е на живот и смърт и ако искате да излезете победители, ще трябва вземете всички необходими мерки. На пръв поглед залагането на капани предварително може и да не изглежда най-забавното нещо на този свят, но често те се оказват по-полезни, отколкото предполагате.

Praise the Lord and Pass the Ammunition

Що се отнася до плазмидите – промените при тях са незначителни и повечето от тях са свързани с дребни корекции при функциите и наименованията. При оръжията пък ще откриете шепа нови. Както вече стана дума – бургията идва на мястото на гаечния ключ. Т.нар. rivet gun замества пистолета, а spear gun – арбалета. Отново всяко едно оръжие разполага с три различни муниции (с изключение на бургията разбира се), а сега и с по един допълнителен, мощен ъпгрейд, който става достъпен едва когато изучите първите два. Например двуцевката ще изстрелва и електрически заряд освен всичко останало, куршумите на картечницата пък ще рикошират, ако случайно не достигнат желаната от вас цел и т.н.

Решението в кое оръжие ще се специализирате и кой път на развитие при плазмидите ще предпочетете, зависи изцяло от вас и от стила ви на игра. Тук се крие и основният чар на поредицата – съществуват всевъзможни комбинации и в края на BioShock 2 няма да може да изучите абсолютно всичко на макс, което вероятно ще ви стимулира да изиграете приключението повторно. Този път обаче, вместо да наблягате на директния демидж, бихте могли да предпочете по-тактическия подход като полагането на капани, хакването на летящите машинки, които да се бият на ваша страна, и т.н.

Тук и там по нещо ново

В този ред на мисли - хакването като мини игра също е префасонирано и сега колкото по-добре се справите, толкова повече бонуси ще получите. Изследването на слабите страни на противниците ви пък се осъществява посредством видео камера, а не фотоапарат, където ясната снимка е заменена от проява на изобретателност при елиминирането на врага. Но всичко това са дребни и на пръв поглед незначителни промени, които не влиаят коренно на геймплея в поредицата.

Общо взето BioShock 2 е една игра, която всячески се опитва да оправдае съществуването си – ако не се беше появила на пазара, без съмнение нямаше да изпуснем почти нищо съществено, което да не сме виждали вече в BioShock. Това обаче в никакъв случай не я прави лоша. Да, ефектът на изненадата го няма, Рапчър не е обвит до такава степен в булото на мистерията (макар че нишки от историята на града продължават да се разплитат под формата на аудио дневници), а геймплеят изглежда практически непроменен. Въпреки това повторното спускане до подводната утопия категорично си заслужава. Без значение дали сте играли BioShock или не. 


Онлайн кланица

BioShock 2 предлага и мултиплейър, разработен специално за случая от Digital Extremes. Той изпълнява ролята на прикуел и ще ви отведе приблизително една година преди събитията в първата игра. Т.е. по време на Гражданските размирици в Рапчър. В него ще може да поемете управлението на осем различни героя, всеки един от които си има своя собствена история и уникално меле оръжие. Така например домакинята Барбара Джонсън е въоръжена с тиган, докато бизнесменът Бък Ралей – стик за голф.

На практика мултиплейър режимите не предлагат нещо съществено ново, но плазмидите, различните ъпгрейди и възможността да се превърнете в Голям татко за кратко, стига да намерите съответния костюм в нивото, ще привлече вниманието на мнозина. Дълбоко се съмнявам обаче, че хората ще си купят BioShock 2 единствено и само заради мултиплейъра.

 
системни изисквания
AMD Athlon 64 (3800+ 2.4GHz) или Intel Pentium 4 (530 3.0 GHz), 2 GB RAM, NVIDIA 7800GT или ATI Radeon X1900, Win XP (SP2) / Vista / 7
напиши коментар
 

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 16.02.2010, 16:09 ?. :

Страхотна игра, енджина е по-добре оптимизиран за PC версията от първия BioShock. Този път ни връщат назад във времето, може би не най-добрата идея, но все пак се запазва готината атмосфера от единицата. ДОВОЛЕН СЪМ. Моята оценка е 6/6.

3 мнения
профил »
sanz1234 каза на 16.02.2010, 16:18 ?. :

при мен графиката е ужасна а всички настройки са на макс с 9600 гт съм. Някой знае ли от какво може да идва този проблем?

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 16.02.2010, 17:35 ?. :

Вдигни резолюцията на тази на монитора или да е достатъчно висока. Ако 1024х 768 не помогне- давай още. При мен точно това оправи нещата.

366 мнения
профил »
Mersin каза на 16.02.2010, 16:29 ?. :
Редактиран на 16.02.2010, 16:30 ?.

Ми man,играй на DirectX10,при мен си е добре.

3 мнения
профил »
sanz1234 каза на 16.02.2010, 16:37 ?. :

то на мойто видео directx 10 дали 6е стане плус това аз съм със xp ОС

366 мнения
профил »
Mersin каза на 16.02.2010, 16:51 ?. :

Е там е проблема,трябва да минеш или на vista или на 7.Иначе видеото ти поддържа Dx10.

5 мнения
профил »
vlado_gamer каза на 16.02.2010, 17:00 ?. :

Пичове, наистина играта оптимизирана ли е???

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 16.02.2010, 17:09 ?. :

Аз и давам 4.5

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 16.02.2010, 17:18 ?. :

Играта е страхотна и ревюто също!

А моето лично ревю можете да прочетете в моя блог - http://www.ton4osblog.com/2010/02/bioshock-2_14.h tml

247 мнения
профил »
TheStudge каза на 16.02.2010, 17:34 ?. :

Аз съм на ХР и играта изглежда ужасно независимо че настроиките са на МАХ , после я играх на компа на един приятел c Windows Vista , играта изглежда невероятно добре :) 6/6

390 мнения
профил »
juni0r каза на 16.02.2010, 17:37 ?. :
Редактиран на 16.02.2010, 17:38 ?.

ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е СТАТИЯ СТИЛ РС МАНИЯ! БРАВО ГОСПОДИН ТОДОРОВ! САМО ТАКА!

3 мнения
профил »
sanz1234 каза на 16.02.2010, 17:56 ?. :

току що я минах, а като сложих директх10 графиката стана по добре но пак имаше недоизгладени неща но пак за сметка на това уиндоуса почна да се базика!

407 мнения
профил »
Theron Fears каза на 16.02.2010, 18:28 ?. :

невероятно поредица
врътнах 2те игри в рамките на седмица и половина и атмосферата грабва още повече.
Първата игра си остава шедиовър, втората обаче ще си остане просто продължение на оригинала. Най много ми липсаше битката с босове, нови плазмиди и постоянното усещане че играя по скоро експанжън на 1вата игра

1220 мнения
профил »
vasito каза на 17.02.2010, 10:16 ?. :

Липсва ти осещането, че играеш експанжън?! О.о

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 17.02.2010, 10:37 ?. :

На мен нещо не ми хареса грам...
Първата и бях голям фен .. много ми хареса оригиналноста в Rapture подводния град и т.н.
Тук и историята някак ми се вижда много простичко измислена и някакси първата и пуцалката беше много по яка.
Тук на hard я играх и повечето оръжия са малоумни особенно картечницата (Machine gun) стряля кадето си поиска даже с ъпгрейд за точноста на стрелянето...
.. абе къв big daddy съм като ме резкат 2 пъти по главата и мръ , по-скоро съм little sister в костюм:)
Играта става , ама очаквах много повече .... даже пак ако бях преигал първата част можеби повече щях да и се изкефя , поне от графиката щях да си очаквам толко.
Както и да е Have fun

323 мнения
профил »
rampage85 каза на 17.02.2010, 11:31 ?. :

Много добра статия и много добра игра!

686 мнения
профил »
the_presator каза на 17.02.2010, 17:50 ?. :

Играта е много добра :)
Статията също.

67 мнения
профил »
sa6o666 каза на 17.02.2010, 17:52 ?. :

ИМА ЛИ ТОНИК ЗА ТЕЛЕПОРТИРАНЕ?!?!?! Превъртях я, пипнах няколко пъти едно телепортиращо се шише и ме телепортира до някакъв тъп тоник (за хак). ПЛС кажете къде да го намеря!

686 мнения
профил »
the_presator каза на 17.02.2010, 18:08 ?. :

Няма такъв тоник :)
Самият той те телепортира до този за намаление на цените :)

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 18.02.2010, 05:27 ?. :
Редактиран на 18.02.2010, 05:30 ?.

Някъде из нета се зачетох какви тоници има. Факт е, че съществува "секретен" такъв, който се взема с някакъв пиниз. Телепортиращия тоник и аз не успях да го грабна, ама не опитах да го държа с телекинезата. Предполагам, че точно той е тайната.
Аз като опитвах да го хвана той само бягаше из нивото и "кацваше" на разни места. Не ме е телепортирал никъде. :)

15 мнения
профил »
Godflesh каза на 21.02.2010, 00:05 ?. :

Аз съм доволен от играта и от графиката.Със уин 7 съм и си върви екстра.А на господата с бангии като 9600 ще кажа да дадат повечко пари за нещо,което може да се нарече карта,за да спрат да се оплакват от графика...

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 02.03.2010, 21:14 ?. :

Аз също съм с 9600 GT на Palit и съм много доволен! С Windows 7 64-bit съм и всичко си върви на макс. Нито съм я overclock-вал, нито нищо! 9600 си е много добра видео карта, хем евтина, хем мощна.

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 15.04.2010, 20:56 ?. :

Това вече е статиа стил PC MANIA !!!

370 мнения
профил »
des каза на 08.06.2010, 19:38 ?. :

Врънах игричката, видях в Ю Туб и другите 3 края, просто за да знам какво се случва, ама кво да ви кажа...дет се вика: "Още от същото". Не че е лошо, но все пак е яко, че можем да ползваме плазмиди и оръжия по едно и също време...

8 мнения
профил »
sashovec каза на 12.06.2010, 15:31 ?. :

Втората част не ме вкара в подобна атмосфера като първата. Май спешно парички са им трябвали на момчетата.Стори ми се много праволинейна и скучна. Едва ли тези които са играли първата част на играта не са разочаровани като мен.

99 мнения
профил »
d3s7roy3r каза на 02.07.2010, 10:24 ?. :

На мен играта не ми хареса... Врътнах я, но не усетих особено удоволствие. Просто не съм фен на игрите, в които през половината време луутвате трупове, патроните ви все са малко, а лошковците идват по 20 и за секи трябва по 1 пълнител, но иначе е добра. 4.5 от мен :)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 03.04.2012, 20:04 ?. :

Само на мен ли не ми хареса тази поредица?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
BioShock 2

Превю:
В BioShock 2 няма да сте просто кой да е Голям татко. Вие ще сте първото подобно същество, създавано някога!

новини:
Макар и да не е част от екипа, който разработва играта, той определено има ясна идея този екип към какво трябва да се стреми.
Портът за платформата идва от студиото, направило Мас версиите екшъните Mafia 2, и Batman: Arkham Asylum, както и оригиналния BioShock на Кен Левийн.
Подводното геймърско приключение ще се сдобие с хартиено издание, което ще бъде с предговор от самия Кен Ливайн и ще очаква още през пролетта на тази година.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
BioShock Infinite 57
BioShock 4
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69