facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
Beyond: Two Souls
Ревю | 06.10.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Quantic Dream
Издател:
Sony Computer Entertainment
Жанр:
Приключение
Платформа:
PS3
сайт на играта »

плюсове

майсторски развита история

брилянтно темпо

чудесна графика и презентация

интуитивен геймплей

играта е уникален жанр сама по себе си

минуси

The Last of Us вече има конкурент за игра на годината

Когато се появи преди години, Fahrenheit беше една тиха революция, която загатна за това, на което е способен геният на Дейвид Кейдж и неговото студио Quantic Dream. С Heavy Rain подобно на самото заглавие се отприщи неговият талант и умение да пленява сетивата и душата на геймърите. Beyond: Two Souls продължава тази традиция и затвърждава репутацията на французина, екипът му и PlayStation 3.

За разлика от Heavy Rain, където имаше половин дузина персонажи, тук действието се върти преди всичко около Джоди и нейният някогашен ментор Нейтън Доукинс. И, разбира се, Айдън – свръхестествено същество, което съпътства момичето още от малка и чиито способности напускат сферата на нормалния живот. Ако си мислите, че това е невероятно предимство за Джоджи обаче напълно грешите – още от дете тя е отритната от всички, останалите я заклеймяват като вещица заради всичко, което се случва около нея и единствените, които изглежда имат интерес от нея са агентите на ЦРУ. Умело разгръщайки се повече от десетилетие, историята в играта проследява чрез поредица от епизоди пътя на Джоди от малко момиченце през тайнственото Отделение 4 и Централното разузнавателно управление до нейното бягство от него и последвалите събития.

Един не дотам измислен приятел

Макар и добре тренирана в ЦРУ, Джоди все пак е само едно момиче; истинското удоволствие обаче идва, когато управлявате Айдън. Безплътното същество може да се рее свободно наоколо и да използва уменията си, за да прави какво ли не. Всъщност именно силата на Айдън е едновременно опияняваща и стряскаща. Той може да извърши нещо напълно невинно като това да събори бутилка или да помогне на Джоджи при експериментите, на които е подложена, но може да бъде и истински убиец, който да насочи оръжието на един войник към неговия другар без да трепне. С риск да разкрия една много силна сцена от играта (тя се случва в първия половин час, така че не е чак такъв спойлър) ще ви дам един пример, за да илюстрирам по-добре как Айдън влияе на играта.

Като тийнейджърка Джоди е поканена на един рожден ден, където неловко се опитва да общува с останалите си връстници, но за беда те се оказват сбирщина гадни глезени лигльовци, които единствено й се подиграват. При моето изиграване особено тежко приех факта, че едно от момчетата, което изглеждаше свястно всъщност се опита да спечели доверието на Джоди само, за да я обвини, че е курва. Нещата отиват наистина на зле, когато групата решава да заключи бедната Джоди в мазето, а едно от момичетата дори изгаря ръката й с цигара, защото вещиците трябва да бъдат изгорени. Разплаканата Джоди вика на помощ Айдън, който счупва вратата и тя се измъква навън. Тук може просто да си тръгнете или да използвате вашия невидим приятел, за да отмъстите. Сериозно разтърсен от случилото се до момента (а това отново е доказателство за силата на играта), аз избрах второто и в следващите минути се насладих неподправено на едно солидно отмъщение, което връхлетя доскорошните мъчители. С помощта на Айдън може да ги заключите в хола, да ги нараните физически, да направите пожар и изобщо да изпотрошите цялата къща. Звучи гадно, но с поведението си те си го просеха, а всичко това е само едно от проявленията на силата на Айдън. Но това е само началото на интересната връзка между него и Джоди. Той е неин защитник, но също така е затворен в нейния свят и това не му допада. "Айдън е като животно в клетка, а не някакъв шибан домашен любимец", казва Джоди в един момент и е напълно права.

Само няколко копчета, а могат толкова много

Ако трябва да опишем начина, по който се играе Beyond то трудно бихме могли да намерим подходящо в сравнение с друга съвременна игра от самата Heavy Rain. Всъщност играта напомня по-скоро на някогашните класически point-and-click приключения, но реализирани в разкошна триизмерна среда и с безупречно внимание към детайла. Всяка игрова сцена в Beyond е с качество, по-високо отколкото повечето игри дори успяват да пресъздадат в кътсцените си. Светът на играта е жив, движи се, реагира на всяко действие и живее със собствен ритъм. Навсякъде из него са разхвърляни контекстни точки, с които героите ви могат да взаимодействат. Ако изберете по-високата трудност (в началото играта ви дава условното разделение според това дали играете често видео игри или не), то всякакви подканяния изчезват и единственото, което виждате са тези светещи бели (за Джоди) и сини (за Айдън) точки. Придвижването и действията стават според това на какво наподобяват – ако искате героинята ви да скочи нагоре трябва да бутнете десния стик във въпросната посока, ако трябва да се освободи от хватката на някой враг трябва да разтърсите бясно DualShock 3 контролера, използвайки неговата моушън функция. Играта практически няма никакъв HUD или допълнителен интерфейс и дори фактът, че е реализирана във формат, напомнящ кино продукциите (2.40:1) помага за пълното потопяване в историята на Джоди.

Екшън, но по-различен

Критиците на Heavy Rain, които се броят на пръстите на едната ръка на работник с трудова злополука, изтъкват че в играта няма достатъчно екшън сцени. Като цяло Beyond: Two Souls не изневерява на същият тип уникален геймплей и разказвачески умения, но този път екшънът определено присъства повече. И преди да се разочаровате от това, че Дейвид Кейдж може би се е поддал на порива да опрости играта си по подобие на поредния захаросан екшън, бързам да ви успокоя, че това не е така. Темпото в Beyond: Two Souls се води изключително умело и бавните емоционални сцени се редуват с напрегнатите моменти така както спомените на Джоди от нейното детство отстъпват място на тренировките в ЦРУ. Така в един момент може да си играете със снежни топки на кварталната улица, а в следващият сте лице в лице с един отряд за бързо реагиране. Напрегнати моменти има достатъчно, но те не са самоцелни, а служат, за да раздвижат действието точно тогава, когато е необходимо, както и за да покажат, че Джоди изобщо не е беззащитното и уплашено момиче, за което някои я взимат. Влаковото преследване е най-силната подобна сцена от Uncharted 2 насам, а когато малко по-късно трябва да се отскубнете от обсадата в едно малко градче, играта наистина заприличва на холивудски екшън с експлозии и изстрели, раздиращи нощното небе. Не много след това пък ви се налага да помагате при раждането на бебе в изоставена сграда, докато снегът нахлува през счупените прозорци. Така едновременно фантастична и адски човешка, историята в Beyond: Two Souls ви води през годините, показвайки ви Джоди и света й.

Но може би най-уникалната характеристика на Beyond: Two Souls е фактът, че няма друга игра, която да не ви заплашва с надписа Game Over, да не ви кара да мислите за точки живот, муниции и качване на нива и в същото време да ви подканя непрекъснато да продължавате напред. Историята е страхотна, сцените са пълни с емоции и напрежение, темпото е съвършено и всеки път, когато се готвите да изгасите конзолата неволно продължавате „само още малко“, водени от любопитството за това какво ще се случи в следващият миг.

Докато Microsoft продължава да залага на безсмислените екшъни и упорито да отхвърля всяка възможност за каквато и да било иновация, Sony и Quantic Dream отново ни показват, че са на светлинни години напред що се отнася до разбиранията за това как се прави завладяващо интерактивно приключение. „Има читатели и читатели. В тази книга има по много и за двата вида“, написа навремето майсторът на книгите-игри Робърт Блонд за своята култова „Небето ви чака“. Има геймъри и геймъри. В Beyond: Two Souls има по много и за двата вида. 


Презентация от ново поколение

За графиката в Beyond: Two Souls могат да се кажат суперлативи. Дизайнерите на Quantic Dream са сред майсторите на Cell и успяват да изстискат от достолепния ветеран последните битове мощност, за да реализират един красив и достоверен свят. Разбира се, специално внимание заслужава талантливата актриса Елън Пейдж и нейният колега Уилям Дефо, чиито герои са пресъздадени отлично не само като визия, но и като озвучение и движение.
напиши коментар
 

1336 мнения
профил »
sollider каза на 06.10.2013, 21:15 ?. :

Damn, още едно силно заглавие, което ще остане без PC версия. ;)

196 мнения
профил »
White Emperor каза на 06.10.2013, 21:26 ?. :

Често се замислям дали не си струва само за такива добри заглавия човек да си вземе конзола,все повече мисълта ме навежда над отговора "да".

560 мнения
профил »
dogma каза на 06.10.2013, 21:31 ?. :

Напълно си прав, колега, особено ако под "конзола" разбираш и PS3 :)

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 06.10.2013, 21:34 ?. :

Разширявайки още повече иновациите в играта, Sony пусна и приложение за мобилни устройства, с чиято помощ може да управлявате Айдън и реално да изиграете Beyond: Two Souls като ко-оп приключение. То се нарича BEYOND Touch и може да го свалите от тук - https://play.google.com/store/apps/details?id=com .quanticdream.beyondtouch

529 мнения
профил »
ildana каза на 07.10.2013, 00:18 ?. :
Редактиран на 07.10.2013, 00:20 ?.

Случайно да я има за Iphone(iOS)?

529 мнения
профил »
ildana каза на 07.10.2013, 00:20 ?. :

Вече я намерих.:D

242 мнения
профил »
angelsx каза на 07.10.2013, 08:49 ?. :

Ivo колко време ви отне да минете играта горе долу?

398 мнения
профил »
venenum каза на 07.10.2013, 14:18 ?. :

Г-н Цеков,
Пиша Ви като голям фен на вашите статии.В този случай останах възхитен от глупостта, която сте написали в раздел минуси.Защо по дяволите конкуренцията трябва да се приема като минус?Лично аз мисля, че тя единствено облагодетелсва нас потребителите.
Надявам се за напред да не допускате такива "грешки".С най-добри пожелания и не се съмнявам в качествата на статията, въпреки че не съм я прочел все още...

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 08.10.2013, 10:30 ?. :

много си буквален, момче!
човекът иска да каже, че играта няма минуси.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 07.10.2013, 01:22 ?. :
Редактиран на 07.10.2013, 01:25 ?.

Когато преди време видях клипове на Beyond: Two Souls останах доста възхитен, а и действително доста напомни за Heavy Rain. Това е "особена" игра, изобщо в заглавията, които правят тези разработчици, действително има много оригиналност и точно поради това коментирам в няколко мега комерсиални заглавия в последно време, че колкото и да са добри, им липсва точно тази иновация. Но не и тук. Все пак не съм играл тази игра, не притежавам PS3, но от видяното определено я харесвам.

Като споменахте за Робърт Блонд, нямам търпение да прочета новата му книга, която наскоро излезе, изглежда може да видим искра пробуждане в книгите - игри.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 07.10.2013, 04:55 ?. :
Редактиран на 07.10.2013, 05:05 ?.

Пак само заради добре разказана история, излиза че имаме супер яка игра. Дори тая от Beyond Two Souls има същата мутра като оная пикла от The Last of Us. Очаквам поне още 3-4 такива "игри" да излязат някъде в близкото бъдеще.

679 мнения
профил »
torrin каза на 07.10.2013, 05:25 ?. :

+1 първия разумен коментар под статията

1336 мнения
профил »
sollider каза на 07.10.2013, 08:28 ?. :

Май стана модерно в днешно време хората да не играят игрите, а мнението им за тях да се сформира от платформата, за която излизат плюс външността на главните герои. Не си фен на PS3 (както мен и повечето в сайта) но колкото и неприятно да е за признание, на тая платформа излизат достатъчно добри игри годишно, че човек да се замисли над покупката на такава конзола. И the last of us, и тази са игри, които определено си заслужава да се играят, а ако ти я коментираш на базата на youtube клипчета, по-добре не пиши нищо за играта повече. За torrin няма какво да кажа - нито the last of us му харесва, нито тази, нито GTA V - като се замисля из всичките му 614 коментара аз не съм видял нито един положителен за която и да е игра, на която пц маниа да са написали ревю.

445 мнения
профил »
goblin каза на 07.10.2013, 10:52 ?. :

Всъщност първите ревюта преди Сони да наложи ембарго за да не пострадат началните продажби, меко казано не я оцениха като супер игра

А за Елън Пейдж - тя личнo се възмути от Naughty Dog, че използват образа и след като има договеор с Quantic Dreams, но отговориха че Ели си е тяхно творение и това че е неин двойник е абсолютно случайно ;)

679 мнения
профил »
torrin каза на 07.10.2013, 15:46 ?. :

soldier - ама тука съм дал положителен коментар на vanmx, който доколкото си спомням е конзолен фен и обикновено бих му пуснал хейтърски коментар:P

1336 мнения
профил »
sollider каза на 08.10.2013, 09:16 ?. :

Дай положително мнение за някоя игра, не за мнението на някой друг. Не съм психолог, че да следя взаимоотношенията ти с другите потребители и какви коментари даваш на тях.

95 мнения
профил »
motherfucker каза на 07.10.2013, 09:02 ?. :

ПиЦи Мания, защо не направихте ревю на наистина забавни игри като Saints Row 4 и Castlevania: Lords of Shadow, които излязоха за РС? Календара и без това е толкова постен, можехте да си раздвижите мозъците и да обърнете внимание на тези игри.

193 мнения
профил »
Rostik79 каза на 07.10.2013, 09:31 ?. :

Защо посочвате все Фаренхайт като първообраз на тези игри. Точно тази компания първо изкара Omikron: Nomad Soul, която остана малко неразбрана, но беше уникален жанр и според мен е основоположник на този стил (който го правят само Quantic).

451 мнения
профил »
Logus каза на 07.10.2013, 10:11 ?. :

Това беше страхотна игра! Между другото са я пуснали в Steam.

Бих се радвал да видя римейк със съвременна графика.

173 мнения
профил »
Gesha440 каза на 07.10.2013, 15:09 ?. :

No seed... IF you know what i mean.

154 мнения
профил »
horhe каза на 07.10.2013, 10:34 ?. :

The Last of Us (страхотна игра) има конкуренция още с излизането си - Bioshock Infinite, а и след това има друг конкурент - скромната GTA V.

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 09.10.2013, 09:49 ?. :

Bioshock Infinte си беше едно голямо разочарование за мен...

Ето я годината за мен за сега :

1. Metro last Light
2. The Last of Us ( и не, не е перфектна игра ама си е баш добра)
3. Saints Row 4
4. Tomb Raider
5. Outlast

Не съм играл GTA V и я чакам за PC. Остават CoD : Dogs и BF4 от игрите, които най ме интересуват. Ама не се знае, може и малко да ми се пренареди класацията докрая.

445 мнения
профил »
goblin каза на 07.10.2013, 10:43 ?. :

При тази оценка предполагам че ембаргото което Сони наложиха на ревютата по pre-release копията не важи :)
Първите бяха все около 60/100 и обeдинeни че е страхотен интерактивен филм, но липсва елементът на геймплей и е гoляма стъпка назад спрямо Heavy Rain

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 09.10.2013, 13:11 ?. :
Редактиран на 09.10.2013, 13:12 ?.

Преди малко изгледах епизода със сомалиският Диктатор в туич.тв и абсолютно подкрепям казаното от теб. Няма геймплей, ти нищо не правиш реално погледнато. Освен това, колко абсурдни моменти видях не е истина просто. Хеви Рейн нямаше такива недостатъци, не помня да съм се плесвал в челото от изтъпление.... Куонтик правят страхотна крачка назад.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 07.10.2013, 11:02 ?. :
Редактиран на 07.10.2013, 11:07 ?.

@sollider, далече от истината си, може да се каже че съм Playstation фенбой. Въпреки това вече ми се драйфа от такива игри и това е единствената причина да не съм ги играл. Трябва ли да съм ги играл, след като освен филмчетата в youtube, съм изиграл една торба подобни "игри", включително и heavy rain и фаренхайт. Признавам си, че фаренхайт ме накефи защото тогава това беше нещо уникално, но пак не бих го нарекъл "добра игра" защото не става за преиграване и всъщност това не е никаква игра ами филм, представен по по-нестандартен за времето си начин. Heavy Rain пък e същата работа. След фаренхайт, Heavy Rain би могла да мине зе "морално остаряла", защото идеята вече не беше уникална. Само историята беше друга, според мен по-скучна. Ама нали беше големия хайп и Sony купиха половината "авторитетни" медии да я възхвалявят и да пишат 10/10, 2 месеца преди премиерата. Аналогично положението бе с първите God of War, както с the last of us, както сега с това нещо от ревюто горе.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 07.10.2013, 16:41 ?. :

Просто изиграй конкретната игра, а не хиляди други подобни на нея. Това, че не съм играл Uncharted може ли да се компенсира от факта, че съм играл Tomb Raider 2013, понеже игрите геймплейно доста си приличат? Не, нали. Такива крайни оценки се дават на базата на нещо конкретно, не на предполагаемо сходство с нещо друго от бранша. Излиза, че в момента оценяваш Farenheit, Heavy Rain, но не и Beyond: Two Souls. Имаш PS3 - инсталирай си я от замунда, след като си скептичен да даваш пари за нея, поиграй час-два, и след това ако изкажеш разочарованието си, всеки би го приел подобаващо. Но в момента на това твоето му се вика стреляне на посоки.

90 мнения
профил »
Roskouhunt каза на 07.10.2013, 11:17 ?. :

Но е за конзола което решава въпроса за мен,когато реши да си покаже таланта пред нашего брата ще го обсъдим по достойнствата му .

51 мнения
профил »
Herpes каза на 07.10.2013, 12:30 ?. :

Значи на тоя филм дадохте 6/6, а на GTA V 5.5/6? А защо тоя минус не го писахте на GTA, която 100% ще вземе наградата?

51 мнения
профил »
Herpes каза на 07.10.2013, 18:34 ?. :
Редактиран на 07.10.2013, 19:12 ?.

Освен това да кажа, че изиграх демото. Скука! 40 минути демо и само 10 секунди са "геймплей". По-добре да бяха говорили с някое Холивудско студио да го направят истински филм, защото предпочитам да дам 10 лева за кино вместо 120. Просто не си заслужава тая "игра".

777 мнения
профил »
veluvian каза на 08.10.2013, 00:43 ?. :

Внимавай, Watch Dogs дебне ;)


1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 20.10.2013, 12:27 ?. :

Вече не :D

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 07.10.2013, 19:10 ?. :

[ ...Само няколко копчета, а могат толкова много... ]


190 мнения
профил »
AngryGameCritik каза на 07.10.2013, 20:13 ?. :

ROME II ???????

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 09.10.2013, 08:48 ?. :

Поредното доказателство колко по-зрели за Sony и PlayStation от палячовците в Microsoft и жалката им конзола....

Играта е 6! Не мога да кажа, че е по-добра от The Last of Us, но определено е близо! Те са и основните претенденти за Game of the Year! Grand Theft Auto V определено е чудовищно добра и една от любимите ми игри, но според мен се дава път на новите заглавя, а не на утвърдени такива като хита на Rockstar! Но ще видим, има време!

445 мнения
профил »
goblin каза на 09.10.2013, 10:23 ?. :

GOTY отдавна си загуби смисъла след като се нароиха над дузина такива класации - ето ти непълен списък на игри спечелили Ultimate GOTY за 2012:
Dishonored, Borderlands2, ME3, Far Cry3, Journey, Fez, The Walking Dead ... , а пък почти всяко ААА заглавие взема някое GOTY в своя си категория - например Диабло3 получи за утешение "ММО с най добра музика" ?!?

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 09.10.2013, 17:00 ?. :

Е то Game of the Year е тази игра, която спечели най много Game of the Year награди за дадената година! :D

445 мнения
профил »
goblin каза на 10.10.2013, 11:16 ?. :

:)

Само трябва и да направят официално съкращението MUGOTYA - Most Ultimate GOTY Awards и решават проблема за 2-3 години ;)

1 мнения
профил »
EzioAuditore каза на 11.10.2013, 18:54 ?. :

Такива игри не се играят,те се изживяват.Но някак си я нямаше така силно тръпката като при Heavy Rain,защо по дяволите нямате ревю на тази игра.

86 мнения
профил »
DeanWin каза на 23.10.2013, 09:30 ?. :

Оф, за к'во си взех xbox 360, а не playstation 3? Ше умра от яд, честно..

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 27.10.2013, 08:15 ?. :

Незнам, но незнам защо са направили така още 80 милиона също не ги разбирам.

331 мнения
профил »
Koshmar каза на 01.11.2013, 07:18 ?. :

Харесва ми накъде отиват игрите. Учуден съм какво са постигнали с такъв стар хардуер. PC геймър съм, но тази игра и The last of us ги изгледах в тубата и съм здраво накефен. Не бих си взел конзола, но ми харесва как изцеждат до капка възможностите на сегашното поколение, нямам търпение да видя какво ще направят със следващото!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Beyond: Two Souls

Превю:
Когато зад проект като Beyond стои създателят на Heavy Rain, нямаме причини да се съмняваме, че ще получим поредното разтърсващо емоционално приключение.

новини:
Новото творение на гения Дейвид Гейдж обаче все още изостава спрямо продажбите на шедьовъра Heavy Rain, от който бяха продадени цели 3 милиона копия.
Новата седмица ще започне ударно с най-новото интерактивно приключение на Quantic Dream Beyond: Two Souls.
Ексклузивната за PlayStation 3 игра Beyond: Two Souls е цензурирана в Европа, съобщиха от Sony. Променени са около 5-10 секунди.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
God of War III 67
Assassin's Creed: Rogue 18
Sly Cooper: Thieves in Time 10
Prince of Persia (PS3 и X360) 6
Assassin's Creed Chronicles 3
Death Stranding 3
Bully 3
Mirror’s Edge Catalyst 2
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass 2
LEGO Star Wars II – The Original Trilogy