facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Bet on Soldier
Ревю | 31.10.2005 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Digital Jesters
Издател:
Kylotonn Entertainment
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Ехе, бавно почти неусетно лятото премина в зима. И както си тичкахме жизнерадостно по потници и с бира в ръка, първите хладни повеи ни запратиха с размах в онова зиморничаво потръпване на едно място и триене на лапите една в друга. В същото време геймпазарът се съживи и буквално за дни ни заля с цяла камара "must have" заглавия. Нищо ново на фронта в общи линии. Тук-там плахо се прокрадва, като зайче в ТКЗС-градина, по някоя и друга свежа дизайнерска идея, стъпкана брутално от комерсиализма на пъблишъра (справка "Бело и Църно дуве"). Но не, ако смятате, че сега ще изпадна в журналистическата апатия, превърнала се в мейнстрийм за повечето колеги, то дълбоко се лъжете. И докато всички сме затаили дъх в очакване на "предколедния порой от хитове", аз с оптимистичната усмивка на проститутка, запътваща се към гинекологичен преглед, ще ви представя Bet on Soldier.

Заложи на солджърите

Още от сега ви казвам, че абревиатурата BOS, съответства на заглавието, а не на Blessing of Salvation, най-малкото защото след World of WarCraft 1.9 последното ще е нърфнато зверски. Става въпрос за една приятно неангажираща откъм мозъчна активност геймка, с достатъчно динамика и пърхащи идеи, за да носи фън и циклизъм и в същото време e прекалено клиширана, за да се натaмъни сред по-запомнящите се другарчета в жанра.

Историята е следната. Лето господне 1997-мо. Война - пълна, тотална, абе мазало отвсякъде. Стоиш си с готската мацка до теб, току-що чукнал 16-така, наливаш се алкохол, пушиш трева, бе изобщо МЪЖ си, копеле. И изведнъж ти се стоварват двама чичковци на главата, нахлупват ти каска и маскировъчна екипировка (която и в момента на излизането си беше комична, не фешън, ама модата си е мода) и те пращат да смучеш кални топки, докато си се заровил в окопите, вместо на мацето... носа, например.

Естествено цялата тази война води до просперитет на всичко живо, що предлага и върти търговийка с оръжия. Така властта попада в ръцете на Синдиката. Въпросният синдикат достига до световно господство - само с едно махване на ръка лидерите му могат да създадат или спрат конфликт в която си поискат част от света. И това не е всичко: те създават телевизионно шоу, наречено Bet of Soldiers. В него правилата са прости - два отбора, пълно въоръжение, кой стреля по-точно. Победителят се бори за шампионската титла. Не, забранявам ви да си правите каквито и да е асоциации с Unreal Tournament, ама никакви, тази геймконцепция е супер иновативна, революционна и ... бе кой заблуждавам.

И така, набивате се в голямата игра.

Кампанията

е разделена на мисии. Всяка със своето ниво на трудност и съответната награда. От една хубава репрезентация на световната карта ще можете да подберете точно накъде да се запътите и кой евентуално да ви придружи. Ще ви се изнесе информация за противника, срещу който ще можете да поставите залог. Ще можете да екипирате човечето си с нови дрешки и пуцала или просто да поправите и презаредите старите.

Имате на разположение 4 боеца при избор на помощници. На първо място стандартен кашик, оправен във всичко, освен в личната хигиена. Снайперист, пуцащ от далечко с завидна точност и плюещ си на петите при първа опасност. "Защитник", който не разполага с голяма огнева мощ, ама и мре досадно трудно. На финала е инженерът, който поправя разни нещица (прегрели тостери, счупени часовници, поразен от микроядрена ракета танк, все дреболии от този сорт) и поради особената си важност ви бива зачислен служебно във всяка игра. 

Кешовият ви запас е доста важен елемент от геймплея. Вече споменатите залози са единственият начин за неговото набавяне. А дълбочината на джоба ви оказва влияние на прогреса в играта точно толкова, колкото и умението ви да раздавате хедшотс бързо и качествено. Всяко убийство на други солджъри и шампиони ще ви носи кинти. Ще можете да си закупувате брони и оръжия, които де факто сменят ролята ви в играта. Вие сами преценявате кой стил ви изнася най-много. Това пък, от своя страна, води до една малка, но съществена небалансираност и някои от ролите, които можете да поемете, са просто прекалено силни. Това, в съчетание с малоумния на моменти изкуствен интелект, би могло да превърне играта в скучновата и монотонна, докато не ви излезе пришка на средния пръст от зуумване със снайпера.

И говорейки си за пуцалки, не мога да не спомена най-къдрещата част от арсенала ви, а именно:

Екзоскелетите

Като един върл дърт фен на MechWarrior игрите съм изпаднал в дива апатия относно Microsoft-ската неебателност относно поредицата. Има някакъв чар, роматика ако щете в това да знаеш, че тялото ти е обвито в няколко тона тежковъоръжен метал, че с всяка стъпка смъкваш половината листа на близкостоящите дървета и разтреперваш гаджетата наоколо. Пък и за всеки заклет пацифист комбината от многоцевна картечница с тежък ракетомет би се сторила най-малкото заинтригуваща.

В играта има два типа ходещи гиганти - бойни и транспортни. Всеки един от тях може да бъде екипиран с две оръжия и са единствения начин да разпилеете по-тежката машинария на врага си. Основният им недостатък е, че са неизползваеми в затворени пространства, но на открито къртят мивки. По време на игра инженерът се грижи за поправката на бронята им, а след всяка мисия можете да ги ремонтирате и презаредите генерално.

Останалата част от наличните ви средства за бързо разрешаване на спорове са сравнително стандартни. Започвайки с боен нож - за красота и по-бързо тичане (всеки тича по-бързо с нож, не го ли знаете), минем през няколко типа щурмови скорострелни карабини и свършим със снайперите, енергийните щитове и тежката артилерия. Готско е, че стандартният набор от гранати е обогатен с газови, халюциногенни и напалмови.

Ще можете да се отдадете на деструктивност в един не много интересни, по-скоро клиширани и постни затворени пространства. За сметка на това мисиите "навън" ми обраха точките по оригиналност и множество решения във всяка ситуация. Всичко това е напъхано в едно хубавко 3D-гащеризонче, оправдаващо системните си изисквания и нищо повече. Може би хората са прекалили с кафявата гама, може би аз одъртявам.

Финално

Почти сигурен съм, че някой от колегите ми вече е зачепкал по страниците на списанието темата за виртуалните спортове vs. реалните такива. Истина е, че сега си седя удобно в уютния дом, подпийвам водка с мляко (и разни други течности със завъртени имена, обединяващи се в името "уайт ръшън") в някакъв изтерзан от барманските ми напъни коктейл и ми е гот. Или поне ми е по-гот, отколкото ако реално се бях набутал в калта да лазя и да се пазя от свистящи с бясна скорост желатинови топчета. Наречете ме женчо, ако искате, но BOS ми дава почти същото количество адреналин и чувство за pwnage. И всичко в него е на една мишка разстояние. Никак не лоша игрицата, предлага динамичен и на моменти наистина зверски интересен геймплей, но от друга страна и нищо особено, носещо се на границата на посредствеността.

Чакаме Serious Sam 2 между другото... 

 
системни изисквания
P4 2.0 ghz, 512 MB ram (1gb recomend), 4gb HDD, DX 9.0c, Win Xp, 2k, 1x PC DVD rom
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Bet on Soldier

Ревю:
Не мога да ви кажа да закупите това заглавие. Играта може да се хареса под формата на пълнеж за излишно време.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68