facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3, Xbox One
 
   
 
Bayonetta
Ревю | 01.02.2010 | автор: Ивелин Г. Иванов


оценка:
Производител:
Platinum Games
Издател:
SEGA
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PS3, Xbox One
сайт на играта »
Цена:
119.00 лв.
купи играта »

плюсове

Ултра бърз и динамичен комбат

Безупречен контрол и камера

Оригинален дизайн на босовете и противниците като цяло

минуси

Визията на играта може и да не понесе на някого

Малко повече оригиналност нямаше да навреди

В известен смисъл японците СА извънземните на планетата Земя. Току-що съм ударил една пауза на Bayonetta, просто за да си дам минута почивка от графичния ураган, вилнял допреди малко на екрана ми. Така де, кой екип от нормални земляни (разбирай - не-японци) би могъл да хвърли такова количество работа в рамките на един гейм проект? В един-единствен фрейм се случват толкова неща, че е невъзможно да ги проследиш всичките, дори при по-напрегнато взиране. И което е по-важното – всяко от тези „неща” е полирано до степен на безупречен, нереален блясък. Както вече казах - японци.

Едва ли за сериозен геймър, видял дори и един скрийн от играта, ще остане някакво съмнение - Bayonetta всъщност е Devil May Cry с мацка. Една доста „гореща”, по един лайт садо-мазо начин мацка. И, не, това не е упрек. Още повече, че  

ключова персона в екипа на играта отново е Хидеки Камия 

един от бащите на DMC и неговия ултра-куул протагонист Данте. Освен това, като се има предвид че Devil May Cry създаде едва ли не свой собствен суб-жанр, използването на същата геймплей формула трудно би могло да бъде наречено плагиатство.

Всеки, който е имал поне бегъл сблъсък с японско аркейд екшън заглавие, знае, че историята и бекграундът винаги изглеждат умерено, а често и съвсем безумни. При това ефектът е умишлено търсен – „има си правила”, един вид. Ако не сте отявлени фенове на манга и аниме, има само един начин да оцелеете и той е... като проявите чувство за хумор. На мен поне ми се струва, че в подобни случаи (и DMC категорично не прави изключение) японците пускат в действие една елегантна, заслужаваща адмирации доза самоирония. За което мога само да ги уважавам. С други думи – няма да ви разказвам историята на Bayonetta. Това би било чиста загуба на време. Ще кажа само, че тя върши чудесно работата си за този тип игра.

И така, всички ключови „лостове” в геймплей машинарията на Devil May Cry са налице. Преди всичко – ултра бързият, прекомерен във всяко отношение и пропит от екстремно (но все пак манга) насилие комбат.

Байонета разполага с достатъчно богат арсенал от оръжия

които освен това могат да бъдат ъпгрейдвани и използвани в различни конфигурации. Чудесно решение на гейм дизайнерите е комбинациите от бутони за различните техники да са еднакви за всички оръжия. Така няма да ви се наложи да запомняте и тренирате до припадък нови комбота за всяка нова убийствена играчка. Променят се единствено анимациите и специалните ефекти, както и пораженията, които вървят с различните сеещи смърт изобретения. Разбира се, не липсват и повече от задължителните оръжейни екзотики, като например пистолетите в зашеметяващо високите токчета на ботушите на сексапилната вещица.

Огнестрелните канонади играят безспорно ключова роля в битките, но всъщност не те са истински голямата атракция. Най-ефектното (и ефективно) оръжие на Байонета е нейната... коса?! Дори в стандартното си работно облекло девойката има очевидно ефектна грива. Но почакайте да дойде време за някоя от специалните й атаки и ще видите как косата на вещицата всъщност може да се преобразява в гигантски звяр, торнадо, ботуш и бог знае какво още.

Резултатът от всичко това е различно садистичен

но винаги мега-брутален и зрелищен. И като че ли представлението не е достатъчно добро и такова, та въпросните магии успяват да разголят ключови части от анатомията на мис Байонета. Видите ли, оказва се че всички нейни дрехи всъщност са невероятно засукана част от прическата й. И когато косата на вещицата трябва да се превърне в гигантско чудовище... материалът просто не достига, за да прикрие изцяло убийственото й (играта на думи определено е търсена) тяло.  Не че дрешките й не са достатъчно предизвикателни и без друго, ама нейсе. Какво да кажа – може!

Все пак любимият ми трик се оказаха не описаните по-горе ексхибиционистични прояви. На всяко от по-сериозните нива на трудност, и дори на “normal”, просто няма как да оцелеете ако не използвате  “dodge”, или на чист български „избягване на атаките”. Прилагането на тази техника изисква от вас прилична доза усет за правилния момент, без това да я прави дразнещо трудна. Успеете ли да се измъкнете с ловък финт в последния възможен миг, това задейства т.нар. “Witch Time”, който забавя времето за всички наоколо освен за Байонета. Това позволява на вещицата не просто да изненада в гръб противниците си, но й да спечели важно преимущество пред онези от тях, които иначе изглеждат почти непробиваеми.

Бос битките, логично, отново са неделима част от геймплея  

Общата ми оценка за тях е отлична, най-малкото заради почти безупречния баланс . Освен това дизайнът на босовете е адски находчив, като повечето от тях са с огромни размери, което кара Байонета буквално да спринтира по туловищата им в търсене на слабата точка. И всичко (стига да се доберете до края на битката)завършва зле, много зле за великанските изчадия, като агонията им е показана особено ефектно.

Да говорим за графиката на играта е на практика безсмислено. Въпрос на вкус е дали ще харесате стила й, но просто няма как да отречете зашеметяващо високото й качество. Да не говорим за динамиката на действието, ултра високия фреймрейт и безупречната камера - все неща, дето господа японците просто ги умеят. Дизайнът на героите и чудовищата е издържан изцяло в духа на някои от най-запомнящите се, гениално безумни манга и аниме образци. Сексапилът и умерената cartoon перверзия (ако последните три думи могат въобще да  се използват в една и съща фраза) се движат ловко по ръба на добрия стил, стига – както споменах – да ви понася анимето.

Bayonetta е игра, която трудно можеш да пропуснеш. Другото трудно за пропускане нещо е смайващият перфекционизъм на японските гейм дивелъпъри. Техните творения често остават неразбрани от западната публика. Но да не видиш любовта и всеотдайността, вложени в един такъв проект, вероятно те прави или безнадежден циник, или човек с ампутиран фин инструментариум. Затова – моите горещи почитания към екипа на Platinum Game. И към Байонета, разбира се… 

напиши коментар
 

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 02.02.2010, 08:19 ?. :

Определено играта кърти мивки и има доста висок replay потенциал, особенно ако човек е почнал от easy. Евалата на джапанките, успяха да детронират Данте (които самите те създадоха) .

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 02.02.2010, 08:32 ?. :

Кой е казал, че са успяли... Devil May Cry все още си носи короната. Но играта ми се вижда доста добра.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 02.02.2010, 08:41 ?. :

Аз съм от хората,които спадат към единия от посочените минуси.Наистина визията и не ми понесе...то не бяха безумно светещи комбота и някакви чудесии.Не мога да разбера къде се намирам.Не може да създадат игра с някакво маце,което има чифт готини цици и задник и при всеки нейн удар цялото бойно поле да свети като новогодишна нощ :/

103 мнения
профил »
gadmc каза на 02.02.2010, 09:05 ?. :

Верно си е че японците са като извънземни.Тоя стил игри хич не ме кефи.

43 мнения
профил »
BusterFreeman каза на 02.02.2010, 09:16 ?. :

Хубаво че са японците, че да поиграя малко игри, не гадни, комерсиални, тъпанарски американски бози!

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 02.02.2010, 12:00 ?. :

Абе тези дето са правили девила към сега ли са вече? Щото в тази игра има доста заемно от Соник ънииш

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 02.02.2010, 12:40 ?. :

към SEGA са, да

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 02.02.2010, 12:28 ?. :

Майонет?

12 мнения
профил »
Deprivd каза на 02.02.2010, 15:09 ?. :

Минета ?

143 мнения
профил »
viviboy каза на 02.02.2010, 12:45 ?. :

7-мия screen xD

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 02.02.2010, 13:10 ?. :

Без PC версия разбира се...

556 мнения
профил »
ciborg каза на 06.02.2010, 20:47 ?. :

А дали има шанс да излезе такава или да не се надяваме?

45 мнения
профил »
Daath каза на 07.02.2010, 21:13 ?. :

Не,няма да има за PC.Преебани сте,сори!

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 02.02.2010, 13:59 ?. :

Ххххх, аве готина е и ако можех (дааа, без РС версия -.-) да цъкам- със сигурност щях. Макар, да си падам по аниме (умерено), не ме кефи на моменти как са попрекалили. Вярно казва Zlob- ебаси като почнеш да чаграстиш по народа и става "звук и светлина" ама усилено на милион. New Year в New York. Пффф. И разни целувчици се връткат, някви ботуши и бушници от... коса (?!)... Аве шарения де, но оргазматрон атаките си rulz отвсякъде и наистина бос битките са красиви та дрънчат. В крайна сметка няма да се оплаквам- няма я за комп. Поне трейлъри има. :D

163 мнения
профил »
Pravilnika каза на 30.01.2013, 17:25 ?. :

Не забравяй и Walkthrough/Playthrough клиповете.:D

15 мнения
профил »
James.bg каза на 02.02.2010, 16:57 ?. :

Още една игричка за "като си купя PS3" листът ми

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 02.02.2010, 17:03 ?. :

за съжаление точно за тази игра ПС3 версията е доста сдухан порт заради недостатъчни средства :/ така че намери някой с кашон да я играеш при него.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 03.02.2010, 06:36 ?. :

Вие хора не разбрахте ли,че Xbox360 е по-добра конзола,както 2 ядрения 3 гигахерцов прецесор е по-добрия комп

15 мнения
профил »
James.bg каза на 03.02.2010, 08:33 ?. :

Sabaka,всеки си има собствено мнение за това коя конзола е по-добра,а и не мисля,че тук е мястото да кометираме коя конзола е по-добра.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 02.02.2010, 17:04 ?. :

http://zine.reflexgamer.net/wp-content/uploads/20 09/12/bayonetta-spalin-are-the-same1.jpg Хич не ми е красифа тая.

45 мнения
профил »
Daath каза на 07.02.2010, 21:14 ?. :

Твой проблем.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 02.02.2010, 17:47 ?. :

Абе в статията пише, че има ъпгрейди за оръжията аз досега 2 пътия првъртях и я почнах на qlimax трудност ама ъпгрейди няма. По скоро излзиат нови оръжия нови предмети нови чудесии, но не и ъпгейди на старите. А на тази трудност дтео съм стигнал сега е ебаси шинаото почти неможе да се влезе в матрицата а дори да стане е за супер малко време.

55 мнения
профил »
Nikos каза на 03.02.2010, 13:25 ?. :

God Of War си е на трона не DMC-to.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 03.02.2010, 13:48 ?. :

Gog of war изобщо няма такива комбоси като в тази игра.

45 мнения
профил »
Daath каза на 07.02.2010, 21:14 ?. :

Прав си,там има много повече и по-оригинални комбота.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 07.02.2010, 22:26 ?. :

Стрдаш от липса на компетентно мнение.

374 мнения
профил »
Blacck каза на 03.02.2010, 17:48 ?. :

Пффф тази женица има супер дразнеща физиономия и саунд трака е все едно започва японско ток шоу! Не ми харесва!

6 мнения
профил »
Хърфордиан каза на 03.02.2010, 20:07 ?. :

Ъгх... какво и е на лицето? Наречи ме мейнстрийм педалче, но ми изглежда привлекателна. А OST - то няма да ти хареса, ако не си анимарче.

556 мнения
профил »
ciborg каза на 06.02.2010, 20:49 ?. :

Все пак играта си е такъв стил, не може да и лепнат какъвто и да е саунд, колкото да го има... Колкото до мацката, мацка си е, стига плюхте.

87 мнения
профил »
peachy каза на 03.02.2010, 22:37 ?. :

Визията ми идва малко в повече, а и героите нещо не ме кефят, поне от клипчетата, които гледах. Май не съжалявам, че я няма за PC. А срещу Devil May Cry 3 просто няма шанс.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 04.02.2010, 11:15 ?. :

По яка е от Девила като геймплей и визия. Играл съм ги и 2 те и тази е по забавна за разцъкване. Просто са ги правили едни и същи хора и Девила е старата игра а тази е новата и е доста по ъпгрейдвана.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 04.02.2010, 19:43 ?. :
Редактиран на 04.02.2010, 19:43 ?.

Как ще са ги правили едни и същи хора?!
Къде са Capcom къде Platinum Games...

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 04.02.2010, 20:19 ?. :

Sega And Platinum Games Join Forces
Bayonetta, directed by DMC creator Hideki Kamiya, and is described by the site’s correspondent as a “stylish action game” with “a witch battling angels”. Apparently she has guns on her feet.

47 мнения
профил »
kycito каза на 05.02.2010, 22:11 ?. :

Стига бе стига, не им ли писна на произвоителите да правят такива глупави и посредствени игри! Дайте нещо направете като Mass effect.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 06.02.2010, 07:22 ?. :

Mass effect 2 излезе преди седмица.

28 мнения
профил »
nemezid каза на 06.02.2010, 09:48 ?. :

Не съм играл Devil May Cry, но по графиките ми прилича на Blood Rayne. Така ли е?

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 07.02.2010, 16:38 ?. :

Абе блуд рейн е много зле бе а това е много яко

103 мнения
профил »
gadmc каза на 07.02.2010, 18:09 ?. :

PCMANIA, не смятате ли скоро да пуснете нова ревю или поне да качите нова видео, защото мина доста време откато не сте пускали нищо?!!

45 мнения
профил »
Daath каза на 07.02.2010, 21:16 ?. :

МОЛЯ????

374 мнения
профил »
Blacck каза на 08.02.2010, 17:40 ?. :

Тези японци или китайци неги знам кои по точно.....ама малко да развият тоя жанр. Прекалено еднообразен е вече.Неможеш да очакваш да правиш пари и игра която ще се запомни с години като си копирал от по стари! Ако някой ми каже че тази игра ще се помни както DMC да ме напусува яката! :)

6 мнения
профил »
chavo_gamer14 каза на 11.02.2010, 10:26 ?. :

Играта не ми харесва ...

31 мнения
профил »
jhony каза на 12.02.2010, 07:16 ?. :

Първият плюс за мен е най-големия МИНУС - ултра олигофренично-френетично бърз... заедно с ултра шаренията може да докара някой по-лабилен да епилептичен припадък. А на мен просто това не ми харесва :/

12 мнения
профил »
locoenough каза на 19.02.2010, 11:33 ?. :

играта е много добра , но да се говори че е по-добра от DEVIL MAY CRY 4 просто не е вярно. 1- Играта е доста кратка за 1 ден се превърта 2 - Историята в играта е доста неясна кратка и на моменти вместо cut scene се появява някакъв комикс( може да са нямали пари) 3 прекалено много прилична на девила дори и босовете са доста сходни
4- саундтрака не е толкова добър невърви някакви спокоини музички да звучат докато се гавриш със 20 демона :Д :Д :Д

бих направил следната аналогия Ако Devil may cry 4 e Михаел Шумахер то Bayonetta e малкия му брат Ралф Шумахер

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 24.02.2010, 16:21 ?. :

Явно незнаеш за какво става дума. В тази игра несе биеш с демони, а с ангели.

14 мнения
профил »
Lylelovett каза на 09.03.2010, 10:57 ?. :

Играта я пробвах, става, не е зле, но не е по-яка от DMC.

15 мнения
профил »
maximum strength каза на 31.03.2010, 19:09 ?. :

Вапросът ми е далище върви и на двата Xbox 360 защото единият е Елит пак другия Arkada кой е по хубав
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Bayonetta

Превю:
Bayonetta е първото заглавие на новото японско студио Platinum Games, в което ключова фигура е Хидеки Камия, един от креативните гении на Devil May Cry.

новини:
Въпреки тежкото "радиомълчание" по отношение на третата част на Bayonetta, от Platinum Games са категорични, че работата по играта продължава.
Те ще поддържат 60 кадъра при 4К резолюция.
От утре игрите няма да могат да бъдат купувани за тази конзола
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Grand Theft Auto V 142
God of War III 67
Assassin's Creed 2 (PS3 и Xbox 360) 62
Grand Theft Auto V 29
Assassin's Creed: Brotherhood 29
Alan Wake 27
Metal Gear Rising: Revengeance 25
Transformers: The War for Cybertron 23
Quantum Break 19
Assassin's Creed: Rogue 18