facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Battlefield 3
Превю | 03.03.2011 | автор: Иво Цеков


Производител:
DICE
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
Излиза на:
края на 2011 г.

сайт на играта »

За краткото време, откакто бе обявена официално, Battlefield 3 се превърна в ярка звезда на гейм небосклона. Очакванията към третата истинска част на легендарната поредица са огромни, затова ние не губим време и ви предлагаме превю, написано по материали от Eurogamer.

При все, че името Battlefield е познато на всеки един РС геймър, подробностите около новото заглавие на този етап са изненадващо малко. Затова не е изненадващо, че първият въпрос към Патрик Бах, старши продуцент на Battlefield 3, е съвсем директен – за какво ще става въпрос в играта?

„Та вие направо ме карате да ви разкажа историята!”, шеговито отвръща Бах, познат на феновете с работата си по предходната Battlefield: Bad Company 2. Засега знаем само, че Battlefield 3 ще бъде съвременен шутър от първо лице, в който американски части са разположени на границата между Ирак и Иран. Играта ще използва новата версия на Frostbite, собственият енджин на DICE.

И ще има земетресения!

Означава ли това, че земетресенията ще играят ключова роля, обусловена от „разрушителния” енджин? Или че играта ще има някаква прилика със Spec Ops: The Line, чието действие отново ни пренася в Близкия Изток, но този път в залетия от пясъчни бури Дубай? Бах упорито мълчи.

И това е нормално. Не можем да очакваме да разкрие толкова важна тайна, при положение че до излизането на Battlefield 3 остава още доста време. В гейм индустрията и особено в силно конкурентния FPS жанр подобен ход би бил пагубен за всеки един продукт.

Демонстрацията на играта е на РС

За щастие. Така дори и в този безспорно ранен етап можем да придобием непосредствена представа за това как изглежда на персонален компютър. Бах и екипът му показват сцена, при която главният герой и отрядът му се придвижват по улиците на иракски град, намиращ се в епицентъра на конфликта. Групата напуска бронираната кола, за да проведе кратък разбор с командващия офицер, което е добър повод на огледаме средата и да преценим нивото на детайлите.

А то е страхотно. Предметите и обектите, изградени от материали като плат, кожа и метал са впечатляващо подробно реализирани. Анимациите на героите изглеждат съвсем достоверни, сякаш гледаме живи хора. Когато след миг куршумите започват да свистят нещата не се променят. Войниците пълзят по земята със същите плавни движения, с които преди малко са се разтъпквали около колата. Оловната градушка изглежда и звучи особено реалистично и първоначалната ви реакция ви кара да потърсите с очи прикритие. Battlefield 3 изглежда страхотно! Поне за РС. Време е момчетата в Crytek да си вземат поука.

Нова механика

Източникът на куршумите са иракски бойци, разположени по балконите на околните сгради. Ставаме свидетели на класическа престрелка, при която нашите хора са приклещени и трябва да намерят прикритие, след което да отвърнат на огъня. Нещата се развиват именно по този план, но точно тогава един от враговете успява да насочи RPG-то си и да изкопае истински кратер в средата на пътя.

Тогава нещата стават интересни. Взривът засяга един от бойците във вашия отряд и го запраща безпомощен на пода. Бах, който провежда демонстрацията, бързо се приближава до него и след като натиска съответния клавиш, хваща безпомощния боец под мишниците и успява да го издърпа на безопасно разстояние. Там той получава първа помощ и отново е готов за битка.

Подобни помощни действия вече ще играят важна роля в Battlefield 3, намеква продуцентът като разкрива, че те ще бъдат чест спътник на играча. „Тези действия са толкова важни, колкото и самата стрелба. Освен това така престрелките стават по-реалистични, защото по този начин се развиват и действителните ситуации. Там е важно да помогнеш на другаря, за да успеят всички. Смятаме, че това е особено важен елемент за сингълплейъра на играта”, обяснява Патрик Бах.

Звук като на кино

Звукът на специалните ефекти е ключов елемент от всяка игра, а при шутърите помага да се засили чувството за реализъм. Наскоро станахме свидетели на доста добри ефекти при новата Medal of Honor, но по всичко личи, че Battlefield 3 ще бъде поне с класа над нея. Звуковият екип на DICE полага усилия всяка една среда и помещение да има специфично озвучение и ефекти. Влезте в закрито помещение като гараж и веднага ще усетите ехото във въздуха.

„За да постигнем толкова високо качество трябваше да приложим почти научен подход”, обяснява технологията аудио инженерът Щефан Щрандберг. „Важно е да се знае, че няма едно-единствено звучене при записа на звук. Може да го направите по различни начини и да използвате различни микрофони. Може да създадете своя собствена реалност и точно това направихме ние”.

За целта хората от DICE работят заедно с екипа именно от Medal of Honor и си партнират с шведската армия. Практическите занимания включат присъствие на маневри на военните, където звуците от стрелба се записват с цели 84 микрофона, разположени на различни места по терена. „Имахме хора непосредствено до мястото на стрелбата и екип на 5 километра от него. Всичко бе записано и синхронизирано”, споделя Щрандберг.

Практическият резултат от това уникално старание е, че звукът от стрелба в Battlefield 3 ще се променя съобразно позицията на играча по отношение на оръжието, което стреля, както и в зависимост от материалите наоколо. Щрандберг бързо демонстрира какво има предвид, като разполага позицията на виртуалния войник на единия край на горичка. След това започва да го придвижва напред, държейки непрекъснато натиснат бутона за стрелба. Звукът от автомата се променя сериозно с увеличаването на дистанцията като тежките басови звуци постепенно отстъпват място на по-кух звук, наподобяващ ехо.

Обратно към демонстрацията

Следващата задача на екипа ви е да се спусне в мрежа от подземни тунели, за да обезвреди една бомба. Някъде по средата на трудния преход целият екран се разтърсва от очевидно земетресение, за което бойците коментират по радиостанцията. Не се случва нищо повече, но това е намек за нещо по-сериозно. В крайна сметка войникът, управляван от Бах стига до помещението с бомбата и започва да я обезврежда. Веднага след това обаче е прекъснат от иракски боец и двамата се вкопчват в брутален ръкопашен бой.

Програмистите на DICE нямат търпение да впечатлят аудиторията със способностите на Frostbite 2, който вече може да пресъздава разрушение в много по-голям мащаб. За целта Бах отправя противотанкова ракета към балкона на намираща са наблизо сграда, където се предполага, че се крие снайпер. Прозорците експлодират за секунда и сградата се срутва под собствената си тежест, разпръсквайки навсякъде парченца стъкла.

Земята в Ирак очевидно е неспокойна и в заключението на демонстрацията отново се повтаря трус, този път доста по-мощен. Сгради и улици се сгърчват под могъщия напор на земните недра докато войниците наблюдават мини катаклизма като хипнотизирани. И там нещата приключват. Battlefield 3 наистина изглежда страхотно, това сякаш е ясно още на този етап. Но за какво точно се разказва в играта?

„В момента правим най-добрият съвременен шутър от първо лице”, завършва Бах.

Иска ни се да му вярваме. 

 
системни изисквания
още няма
напиши коментар
 

1220 мнения
профил »
vasito каза на 04.03.2011, 11:22 ?. :

Ей ги и официалните форуми http://forums.electronicarts.co.uk/battlefield-3/

40 мнения
профил »
rijankoo каза на 04.03.2011, 11:36 ?. :

ще се копува май май

233 мнения
профил »
dareas каза на 04.03.2011, 21:49 ?. :

кУпУва! Научи я тази думичка!

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 04.03.2011, 12:17 ?. :

Корекция - енджина е Frostbite не Frostbyte.

111 мнения
профил »
trenti каза на 04.03.2011, 12:31 ?. :

Battlefield и singleplayer.... вместо да се съсредоточат изцяло в мултито тия боклуци ще ми пробутват шибаната американска пропаганда за спасяването на света от лошите, земетресения wtf?!

дано поне въпросното помагане на някой ранен го има и в мултито иначе ще трябва да се чака няколко години за Project Reality и за тройката...

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 04.03.2011, 15:43 ?. :

колко е жалко че има още хора който мислят така! МНОГО ЖАЛКО! а какво ще правиш на мултито бе какаванин.ще бягаш и ще стреляш само.нали сингълът е тръпката.разнообразните мисии! къде ще чуваш в мултито такова узвочение като ти говорят по радио станцията.аман от прости хора с прости коментари!!!

145 мнения
профил »
SolidSatan каза на 04.03.2011, 12:33 ?. :

Някой може ли да даде линк към клипа на описаната случка под "Обратно към демонстрацията". Мислех, че има само 1 клип так където издърпва ранения с "WASD" и т.н?

757 мнения
профил »
soti_n каза на 04.03.2011, 12:52 ?. :

Брат, натисни средното (второто) видео горе, то е само сцени от демото. Две от сцените асоциативно са от случката, за която искаш да разбреш: за кратък момент виждаме как нашият герой се спуска от високо и пада в някакво мазе; другата случка, как въпросният иракски боец забива един на Бах.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 04.03.2011, 12:38 ?. :

Защо винаги трейлърите на такива игри ме карат да се разтреперя?

529 мнения
профил »
ildana каза на 04.03.2011, 13:02 ?. :

Такива игри,като Battlefield 3 винаги трябва дасе купуват!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 06.03.2011, 11:34 ?. :

Какви? Неоригинални, но с добра графика?

58 мнения
профил »
taner_gerrard каза на 04.03.2011, 13:27 ?. :

6te se igrae mnogo tazi igra .. spored men Batlefield 3 6te stane Hit .
4akam q s net1rpenie :)

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 04.03.2011, 13:53 ?. :

Играта ме надъхва все повече и повече.

473 мнения
профил »
nomadspy каза на 04.03.2011, 14:15 ?. :
Редактиран на 04.03.2011, 14:15 ?.

НОВИНИ от DICE : Който още кара на XP да духа супата :D :D :D Играта ще e само DX11 (eвентуално DX10)

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 04.03.2011, 17:50 ?. :

Ако наистина го направят така, ги признавам за идиоти :D

473 мнения
профил »
nomadspy каза на 04.03.2011, 17:58 ?. :

Що ?

323 мнения
профил »
Ic3S каза на 04.03.2011, 18:45 ?. :

Значи вече имам основателна причина да ъпгрейдвам на Win7 ;)

233 мнения
профил »
dareas каза на 04.03.2011, 21:51 ?. :

Няма евентуално DX10 - ЩЕ има DX10! Иначе 2/3 от геймърите няма да могат да я играят.

115 мнения
профил »
bob4estia каза на 25.03.2011, 15:26 ?. :

ХАахааххааха евентуално DX10.... я се стегни

375 мнения
профил »
grand6master каза на 04.03.2011, 16:12 ?. :

да бе ако продължават да правят американците с М4 и талибаните с АК-47 направо ше имам чувството че играя некоя игра от ново поколение
затова уважавам повече COD 4

1220 мнения
профил »
vasito каза на 04.03.2011, 16:22 ?. :

А с кво да ги правят? С М4 с детектори на движение и такива неща ли? А талибаните с G36 може би?

А иначе и аз уважавам повече КуЦ 4. В мултито дето 12 човека се трепят без никакви превозни средства или реалистично въоръжение.

И с магическите си пушкала без никакъв откат и които звучат еднакво.


nomadspy кви ги говориш? Много ясно че ще има DX10

375 мнения
профил »
grand6master каза на 04.03.2011, 21:20 ?. :
Редактиран на 04.03.2011, 21:21 ?.

хахахаха значи толкова си играл COD и особено мулти-то , да си чувал за KILLSTREAKS a? нямало превозни средста само дето няма каруци

233 мнения
профил »
dareas каза на 04.03.2011, 21:52 ?. :

@grand6master
Ако за теб 15 секунди управление на оръдието (!) на самолет се нарича превозно средство...

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 04.03.2011, 16:58 ?. :

Незнам дали е поствано тук, но ето още малко геимплей
http://www.youtube.com/watch?v=avKdA12ATpc&featur e=player_embedded#at=15

46 мнения
профил »
asovete каза на 04.03.2011, 17:35 ?. :

Singleplayer-ът май ще се различава доста от този на Battlefield 2?!?!?! :/

1220 мнения
профил »
vasito каза на 04.03.2011, 18:42 ?. :

БФ2 няма сингъл има само ботове.

В БФ3 сингълът ще е нещо като урок за Мултито. Да те научи на teamwork и как да летиш разни неща и т.н.

369 мнения
профил »
emsito каза на 04.03.2011, 18:46 ?. :

играта ще е луда графиката направо е реална а и звуците найстина са реалистични

78 мнения
профил »
Altay каза на 04.03.2011, 21:52 ?. :

Абе, РС маниа, какви земетресения ви гонят на 2-рата снимка ?!?!?!?!
Това е лека взривна вълна, в резултат от експлозия, която се е случила в покрайнините на това забравено от бога място..

1220 мнения
профил »
vasito каза на 04.03.2011, 22:06 ?. :

Има земетресение. Даже в трейлъра си го казват. На границата на Иран и квото и да е там другото има два земни пласта.

Ето тук http://www.megaupload.com/?d=ZNQNL0MV може да свалите геймплей видео в което се вижда земетресение и падат целите сгради направо.

Не давам линк към youtube защото ЕА ги свалят.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 04.03.2011, 22:47 ?. :
Редактиран на 04.03.2011, 22:49 ?.

@nomadspy Ако картата ми е DX 9 примерно ще я подкара ли?

Може XP-то да ми харесва повече или примерно дъното ми да няма драйвъри за Windows 7.

473 мнения
профил »
nomadspy каза на 04.03.2011, 22:55 ?. :

Ако картата ти е само DX9 тя ще да е примерно Nvidia 7XXX серията и в такъв случай B3 няма как да върви нормално,а и в сайта на DICE изрично е казано Vista & 7 ONLY DX10/11 т'ва е положението.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 04.03.2011, 23:14 ?. :
Редактиран на 04.03.2011, 23:16 ?.

То няма лошо да е само DX 10 нагоре, но да е с добър двигателя и да е интересна играта.

За XP-то е малко кофти, поради горе споменатите от мен причини.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 05.03.2011, 09:54 ?. :

Medal of Dutyfield!

1220 мнения
профил »
vasito каза на 05.03.2011, 10:37 ?. :

Kви ги говориш бе?

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 06.03.2011, 05:01 ?. :

Еее не.... хехехехехе :D... тва за земетресенията ме разби... на втория шот... хехе

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 06.03.2011, 21:30 ?. :

trenera81 - скрий се бе, мързеливо мекотело!

88 мнения
профил »
Pesho ™ каза на 07.03.2011, 06:20 ?. :

Аве давайте ми Serious Sam 3 и Duke Nuken, ко ма занимавате с тези "реалистични" шутарчита :]

1220 мнения
профил »
vasito каза на 07.03.2011, 07:08 ?. :

Aко мислиш, че всички реалистични шутъри са като особено "реалистичната" КуЦ значи си зле. Тъй че STFU!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 07.03.2011, 08:26 ?. :

Когато премахнат Рамбовидния герой, тогава ще мога да ги нарека "реалистични".
"Убивам хиляди терористи за 5-10 минути! Зими тоя реализъм!"

1220 мнения
профил »
vasito каза на 07.03.2011, 08:43 ?. :

Нали знаеш, че говорим за Мулти? Шото БФ сериите винаги са мулти? Или не знаеш? Тва че в КуЦ се спаунват безброй мангали за требане не означава че и в БФ3 ще е така.

88 мнения
профил »
Pesho ™ каза на 07.03.2011, 11:37 ?. :

Говориш за мулти... къде отиде при спаунване на ботове, после намеси мангалите? Успокой се бе и приеми факта, че не всеки харесва игри претендиращи за реалистични ала КуЦ и бътфак :]

PS: Защо съм написал коментарите?
- Е как ве и аз искам да кажа нещо :)

128 мнения
профил »
bratochka каза на 07.03.2011, 14:50 ?. :

Малко инфо от BFP4F :

NewsWe're Oscar Mike, the OB is fast approaching!
Posted 4th Mar 2011 by Silvanoshi

A lot of great work has been done during the Closed Beta, thanks in no small part to the excellent feedback we have received from you, our Closed Beta testers. We're on the home stretch now, it's time to make one last push before we move into Open Beta on the 4th of April!1220 мнения
профил »
vasito каза на 07.03.2011, 19:32 ?. :

Тоа па. Претендиращи за реалистични ала КуЦ. call of duty-тата пък въобще не са реалистични. Даже са аркадни. Тва, че ни залива индустрията с такива игри не означава, че няма 1-2 които да са шедьоври. То се вижда колко ти е ограничена гейм културата да не знаеш за Battlefield.

Пиши коментари в теми които те засягат. Щом мислиш, че БФ3 ще е тъп реалистичен шутър не си изказвай мнението, щото е доста тъпо.

Повече от 64 играча онлайн всичко може да е разрушено геймплей който много залага на отборната игра всякакви превозни средства от джипки до танкове и джетове. Базирана на класове мултиплейър игра.

Кажи една "реалистична" игра която да ти предлага това. Или и ти си мислиш, че КуЦ е много реална и всички я копират.

12 мнения
профил »
SilentKill каза на 16.03.2011, 12:50 ?. :

Я само ми кажи, проблем ли ти е че има хора които не харесват BF? Или че харесват нещо различно от теб? Нали за това всеки си има вкус?!?!
Сега вземи ме питай дали и аз съм фен на CoD... Да кефи ме, играя CoD 4, MW2 и BO в мулти, зарибил съм се от преди година и половина, и какво... Да не да я играя защото е най-добрата игра ever? Не. Играя я защото ми харесва и не, не е както си мислиш, харесвам и BF. Просто ми е писнало такива фенбойчета да пишат коментари. И не, не ми казвай, че аз съм фенбой, защото си далеч от истината.
И ми кажи, като толкова те дразнят хейтъри, на нещата които ти харесваш, защо хейтваш техните???
А да и след като почти изкара BF като най-доброто нещо на света, STFU и отивай да си мастурбираш на клипове от твоята нова "любов"-BF3...

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 09.03.2011, 07:39 ?. :

говорите за реализъм.е аз ще ви кажа такава игра която се очаква с голямо нетърпение от много хора! operation flashpoint red river ето ви реалистичен шутър!!! превъртях старата и останах много доволен.сега се чака новата и мисля че ще стане голям хит! и мултито ще е адски добро! убедете се сами!

18 мнения
профил »
Figure00 каза на 27.03.2011, 10:58 ?. :

100% ще надмине Дутитата ... дано не е кратка и мултито е готино ! :)

1 мнения
профил »
One War of Bulgaria каза на 14.04.2011, 10:56 ?. :

Кога ще излезе изглежда покъртително с нетърпение я чакам.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 01.07.2011, 00:44 ?. :

SilentKill да та еба и в тъпака.

Хейтвам шото си заслужава хейтване. Кат не ти е кеф да ми четеш коментарите се скрий някъде и си реви че обиждам КуЦ.

34 мнения
профил »
Baraban4oSKT каза на 18.09.2011, 15:31 ?. :
Редактиран на 18.09.2011, 15:32 ?.

p1tbull преди 17 мин.

Как се казва този филм и кога излиза ? (Battlefield 3)

baraban4o_lp преди 4 мин.

Не знам обаче има доста оскари... Пък има един филм Modern Warfare 3 му дадоха не 1 ами 2 "Златни малинки"!... Направо сценариста Котик щял да се самоубие ,но си казъл - що пък като мога да взема още пари от играчите като ги изнудвам за Friend L

Не се здържах... xD

15 мнения
профил »
DaSergant каза на 29.07.2012, 12:23 ?. :

Аве хора от де мога да купя играта за Комп,у България (Без Оригин щото не приемали дебитни карти да ги еба у устата да ги еба).

3 мнения
профил »
vegas123 каза на 28.10.2012, 06:43 ?. :

Нямам нищо против Battlefield, но игрите им не са от най - хубавите. Във Battlefield 2 Bad Company 2 имахме отряд от четирима войника на път да бъдат пенсионирани които извършват прекалени геройства и най - накрая си приказват общи приказки след като са победили някакъв селски лидер за който никой не му пука и са се приземили "у дома" в Тескас. Направо прекрасно. И после генералът идва със военен джип и ги прибира. Ето за мен е не достатъчно изпипано и има какво още да се желае. А във Battlefield 3 това го имаме още от началото. Сцените във метрото са хубави, но след това - във втора мисия командирът ни седи разпънал карта върху няколко щайги и пие кафе. И след това ми казват "Това е сериозна мисия." Е не мога да приема това за сериозна мисия. Можеха да го направят 1000 пъти по - добре.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Battlefield 3

Ревю:
Игра, разработвана най-напред за РС, която да върне на геймърите онова, което им бе отнето в последно време - амбициите на DICE са дръзки и като че ли оправдани

новини:
ЕА обяви, че РС версията на Battlefield 3 ще бъде безплатна през нейната онлайн платформа Origin.
Шведското студио не трябва да става фабрика за производството на Battlefield игри, но засега като че ли това е най-печелившата марка.
В Origin Store се появи оферта за приордър на новия Medal of Honor, която обещава ексклузивен първи достъп до бета тестовете на следващия шутър на DICE.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69