facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Battle Engine Aquila
Ревю | 13.09.2003 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Lost Toys
Издател:
Infogrames
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

Да, лятото ни е налазило. От топлината мозъкът се поразтапя и предразполага към внимаване с резките поклащания на главата с цел предотвратяване на течове и разливи. Блаженство, мързел, живот. Но като се скапе времето или се събираме с компанията под някоя хижичка и тихичко унищожаваме промишлени количества нискоалкохолни напитки, или самосиндикално заставаме пред РС-тата си. А сезонът като че ли предразполага дивелъпърското вдъхновение да се създават игри тип Battle Engine Aquila (BEA). Ето ви един малък пример - преди точно 2 години се появи Incoming Forces, а заиграете ли се с отрочето на Lost Toys и Infogrames, няма как да не се сетите за нея.

Червени срещу сини

Не, не става дума за поредния измислен и смешен мач от нашето футболно първенство (още ми е чудно как някои се връзват и приемат диагнозата "български футбол" насериозно), а за идентификационните цветове на двете враждуващи фракции в играта: Форсети и Муспел. Действието ще ви отведе в звездна система Поррум на планетата Аллиум. Драстичните климатични условия през последните няколко десетилетия превръщат китният свят в един огромен океан с разпръснати по него острови. Всяко парченце земя започва да се цени повече от златото. И така двете сили се хващат за гушата за контрол над малкото останала суха територия. Ще поемете ролята на Hawk Winter - млад и надъхан младеж, работещ при доковете и по стечение на обстоятелствата първи пилот на BEA (Battle Engine Aquila). Съкращението може да се прочете и като "бий", тоест "пчела" - въпросното оръжие е свръхмодерен военен апарат, напомнящ огромно насекомо, носещ разрушителен арсенал и перфектен за всяка бойна ситуация. Има два режима на битки - в първия машината напомня на Mech Warrior сериите, а във втория бойната ви пчеличка се трансформира в супербърз изтребител - перфектен за сваляне на въздушни цели или за скоростното ви пренасяне от остров А до остров В.
 
Екшънът

Екшънът е чист и неопетнен като девица в приказен замък. Във всяка мисия ще трябва да се справите с промишлени количества вражеска бойна техника, която основно можем да разделим на три типа - сухоземна, въздушна и пехота. Роботът ви е екипиран с няколко оръжия, които ще ъпгрейдвате в течение на играта. Всяко е силно срещу определен тип врази. Например многоцевната ви картечница е перфектна за сваляне на изтребители и пехота и е сравнително полезна на далечни разстояния заради частично автоматизирания си прицел. Срещу приземил се боен кораб плазменото оръдие се оказва най-добрия избор. В карето можете да прочете повече информация за другите типове оръжия.

Готино са реализирани и самите мисии. Въпреки че се свеждат до ескорт или search&destroy, това не им пречи да са оригинални и забавни.
Сценарият на играта е организиран на базата на скриптирани ситуации и се създава усещането за огромен конфликт, в който вие сте само частица - наистина важна частица, но нищо повече. Просто кефят моменти, в които прелитате над двете сражаващи се армии, кацате в гърба на вразите и започвате да разпердушинвате де що ви попадне пред погледа.
Има два по-важни момента за воденето на битки. Първият е, че енергийното ви ниво служи и като щит и като заряд, докато летите.
Затова трябва правилно да си прецените кога и как ще литнете и най-важното къде ще кацнете. Второто е, че когато поемете щета, корпусът ви я абсорбира и предава заряда й към оръжейните ви системи.

И на финала малко за графиката и музиката в играта както и за доста забавните филмчета между мисиите. Графиката - яка, за музиката - ми същото. Просто цялата игра е непретенциозно зарибяваща - на втората секунда екшънът така ви е зашляпал по дупетата, че почти не обръщате внимание на останалото. А за филмчетата нещо ми направи впечатление - мутрите на всички са едни такива странни, издължени - първобитни... Вече знам как е  изглеждало липсващото звено от човешката еволюция. 


Оръжията:

IS-5 Pulse Cannon - IS-5 е подобрената версия на IS-2 Pulse Cannon, използван на повечето от танковете на Forseti. Стреля с мощни енергийни импулси, експлодиращи при съприкосновение. Перфектно оръжие срещу бронирани машини и големи обекти. Поради ниската скорост на снаряда е неефективно срещу бързоподвижни цели. IS-5 може да бъде допълнително зареждано (задръжте бутона за стрелба) с по-мощни заряди. Vulcan Cannon - Използва едни и същи муниции в Walker и Jet режимите. Многоцевната картечница е най-скорострелното оръжие в играта. Хрупка пехотинците като ученичка солети в час по музика. Може да се справи и с леко бронирани машини, буквално прегазвайки ги със стена от куршуми. Micro Missile Launcher - Микроракетите са малки, бързи и смъртоносни. Снабдени са с механизъм за прехващане на целите и преследват до дупка, преди да се взривят. По принцип изстрелва 5 ракети, но със задържане на бутона количеството им се удвоява с цел нанасяне на повече щети по масивни цели. Ако част от ракетите взривят целта, другите се насочват към най-близката. Перфектни при бързи прелети за бомбардиране на скупчвания от танкове. M-4 Blaster - оръжие, изстрелващо къси и бързи заряди лазерна енергия. Достатъчно скорострелно за справяне с пехота, и достатъчно силно, за да се спре танк. Сравнително неефективно срещу авиация. Flux Missile - Мултифункционално оръжие с проследяващи качества. Използва плазмени бойни глави, достатъчно силни, за да взривят танк и в същото време с нужната маневреност, за да контрират изтребители. Grenade Launcher - Далекобойно поддържащо оръжие. Grenade Launcher-а изстрелва плазмени гранати на огромна дистанция по контролируема парабола. Най-добре е да се използва срещу големи и статични цели (в мисията, в която трябва да пазите корабния конвой, е нужно само да се приземите на вражеската фрегата и да я потопите за едно мигване на окото). Ако стреляте от висока точка, можете да нанесете смазващи щети. Beam Laser - MBC-1X е подобрен вариант на MBC-1 Beam Cannon, монтиран на Вardiche Assault танковете. Стреля с продължителен фокусиран енергиен лъч. Перфектен за бързото унищожаване на големи танкови дивизии или цели пехотни отделения. Torpedo Launcher - Енергийните торпеда включват плазмена бойна глава с мощен двигател. Не могат да проследяват целите, но бързото презареждане компенсира този им недостатък. Rail Gun - Rail оръдието използва серии от електромагнити, за да ускори снаряда си почти до светлинна скорост. Пробива почти всяка броня. Spread Bomb - Spread бомбите са най-голямото и силно оръжие, с което можете да екипирате Battle Engine-а си в Jet режим. Те са чудесни за унищожаването на големи статични цели или за масирани бомбардировки, при които с едно натискане на бутона взривявате огромни скупчвания от вражи единици.
 
системни изисквания
P1000, 128 mb Ram
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15