facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Batman: Arkham Origins
Ревю | 28.10.2013 | автор: Петър Йорданов, Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Warner Bros. Games Montréal
Издател:
Warner Bros. Interactive Entertainment
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

като цяло играта работи

ако другото не ви пречи поне има доста съдържание

геймплеят е фундаментално здрав...

минуси

... но и без почти никакви промени

бъгове съпътстват кампания

засега онлайн режимът е кошмар

прибързано изпълнение, липса на изпипване

Нека си го кажем направо – Arkham Origins е най-слабата игра от поредицата от момента. Това не я прави непременно лоша. Просто, уви, не е точно това, което очаквахме.

Всеки обича добра origins история. Ако си мислите обаче, че Arkham Origins е Batman Begins, ще останете разочаровани. Старши продуцентът Бен Матис описва заглавието като „Year Two” история. То ни пренася в Готъм Сити по време на силна снежна буря на Бъдни вечер. Осем от най-смъртоносните наемни убийци от вселената на DC Comics са по петите на Черния рицар. Нещо повече – именно в Arkahm Origins Батман ще се срещне за първи път и с Джокера.

Готъм е почти два пъти по-голям от света,

който имахме възможност да изследваме в Arkham City. В Arkham Origins откриваме острова от миналата част, този път не чак толкова опустошен. Особено дълъг мост го свързва с основната част на града, която досега бе недостъпна. По отношение на детайлността на света новите разработчици от Warner Montreal (да, това е първата игра от поредицата, която не е дело на Rocksteady), са свършили отлична работа. Градът е толкова голям, че спокойно може да се посветите цял ден в събирането на различни бонуси.

Поспрете за миг обаче и се вгледайте в това, което ви обкръжава. Веднага ще осъзнаете, че това е може би най-добрият опит да се пресъздаде вселената на DC в игра. Дори пещерата на Батман може да бъде изследвана свободно за първи път. Към всичко това можем да добавим и един куп нови злодеи, които бяха пренебрегнати в досегашните части, като лейди Шива и Firefly. В това отношение място за разочарование няма.

Същото важи и за самата история

Въпреки че не е origins в пълния смисъл на думата, тя е сред силните страни на играта. Ще видим един значително по-млад и неопитен Батман, който дори допуска грешки. Именно Arkham Origins ще постави началото и на отношенията му с едни от култовите злодеи в поредицата. Дори ще ни накара да се замислим дали присъствието на Черния рицар в Готъм всъщност е за добро.

Отсъствието на Марк Хамил в озвучението на Джокера е осезаемо, макар че Трой Бейкър прави всичко възможно, за да запълни тази празнина. И до голяма степен успява. В по-малка степен това важи и за Роджър Крейг Смит като Батман. В предишните две заглавия Кевин Конрой се справяше значително по-добре.

Arkham Origins обаче изглежда просто като експанжън

спрямо предишните две части. Warner Montreal просто са взели геймплей елементите на предните две части и са ги поставили в един по-голям отворен свят. Да, това е по-добрият вариант, отколкото да се опитват да нанасят промени, които впоследствие ще се окажат неуместни. Arkham Origins не допринася с нищо за развитието на поредицата. В някои отношения дори сякаш прави крачка назад. Да вземем за пример стелт стаите, които този път са с една идея по-малко. Warner Montreal са решили да добавят опцията да отстранявате противници, докато си седите на гарголитите, директно. Без дори да се наложи на Батман да се спусне надолу с главата към тях. Това прилича на своеобразен чийт и едно от движенията, които сериозните фенове вероятно ще отбягват.

Битките с босовете, с малки изключения, пък приличат просто на сражения с противници с повече кръв. Разбира се, те са особено зрелищно режисирани, като например мелето с Deathstroke, но говорят за липса на въображение по отношение на техническата част.

Нещо ново и потенциално интересно е

мултиплейърът в играта

Ако обаче се чудите дали сме оставили най-доброто за накрая, това не е така. Онлайн режимът всъщност е доста повреден и просто затвърждава лошото впечатление, което играта оставя. Самата идея не е чак толкова лоша и дори може да се нарече находчива – бандата на Жокера се бори с групата на Бейн за контрол над различни ключови точки в града като в схватката използвате различни специални умения и се опитвате да изчерпите respawn слотове на врага.  В същото време трета група, начело с Батман и Робин, се опитва да спечели като трупа т.нар. Intimidation точки, които се увеличават докато героите бавно и методично се прокрадват в нощта и елиминират противниците. Колкото по-разнообразни начини за това използвате, толкова по-бързо се трупат точките ви, а ако паднете жертва на някой бандит, метърът автоматично се намалява.

До някаква степен този режим е наистина забавен, особено когато останете сами в отбора си и знаете, че Батман ви наблюдава някъде от покривите на града в очакване да направите някоя грешка. Влизането в ролята на Човека-прилеп също е интересно, тъй като предлага доза адреналин и напрежение в нещо, което иначе би било просто един обикновен екшън от трето лице.

Големият проблем обаче е, че мултиплейърът в Origins е изключително, ама изключително бъгав. Всъщност бъговете в играта започват от самата кампания и просто логично се пренасят онлайн.

Веднага даваме пример – една от кулите Енигма, които са доста важни за главен куест от сингъл кампания, практически не може да бъде премината в РС версията. Доста вероятно е да зациклите на един от двата малки куеста, тъй като играта не ви дава възможност да разпитате хората, които трябва да разпитате. Така ще ви се наложи неколкократно да рестартирате епизода поради бъгове като невъзможността да отворите врата или да се спуснете надолу по въже. В друг случай цял куест трябва да се преиграе наново понеже събитието, което трябваше да се случи не се активира. Друг път самото рестартиране предизвиква бъг, който ви връща още по-назад. Понякога врагове се появяват напълно случайно, прекъсвайки хода на битката, а веднъж дори един се залепи за стената и предизвика доста интересна гледка. Кадрите в секунда на моменти падат застрашително и точно такива относително дребни, но адски дразнещи проблеми загатват за това, че на Origins просто не е отделено нужното време. Самият мултиплейър често забива – веднъж на два-три мача – и дори е възможно да заличи целия ви прогрес, което автоматично праща по дяволите всички отключени умения и оръжия и съответно убива мотивацията да продължавате.

Ако беше в техническа изправност, Origins вероятно щеше да е добра игра

Не велика, но добра. В този си вид обаче тя е приемливо решение, покрито със срам, който просто не трябваше да се допуска. Дори да оставим настрана факта, че тя е практически копие на Arkham City, а не толкова оригинален проект, честите бъгове допълнително развалят удоволствието ви доста по-често отколкото приляга на ААА заглавие. Вероятно част от проблемите ще бъдат изгладени с последващ пач (пачове?), а други могат да бъдат преодолени със стискане на зъби и загуба на известно количество време. Защо обаче е нужно да се стига до там? Онези, които очакват свежо и иновативно приключение също ще бъдат разочаровани. Далеч сме от идеята да омаловажаваме труда на WB Games Montreal, но е очевидно, че сляпото придържане към установените от предните игри норми не може да замени липсата на оригинални идеи. Системата не е променена изобщо и ще установите, че много от комботата  имат абсолютно същия резултат, който сте свикнали да виждате от предишните игри. Новите врагове и босовете също не са толкова атрактивни и е жалко, че студиото е пропуснало да отдели повече време на тях, за да разнообрази битките. Визуално Origins изглежда добре, стига да не обръщате внимание на факта, че сме в края на 2013 г. Същата визия, която захранваше предната част от 2011 г. отново е тук, макар и с елементарно освежаване. Така „Три пъти за щастие“ определено не е максима, която важи във вселената на Arkham игрите. 

 
системни изисквания
Intel Core 2 Duo, 2.4 GHz / AMD Athlon X2, 2.8 GHz, NVIDIA GeForce 8800 GTS / AMD Radeon HD 3850 или по-добра с 512 MB of VRAM, 2 GB RAM, 32-bit: Vista, Win 7, Win 8
напиши коментар
 

506 мнения
профил »
Azriel каза на 30.10.2013, 09:32 ?. :

То беше ясно още когато WB заявиха че сменят студиото ще започнат и проблемите на поредицата.След 1 час игра новият Батман не ме впечатли с абсолютно нищо,даже е доста слаб в сравнение с предните две игри.

95 мнения
профил »
motherfucker каза на 30.10.2013, 09:45 ?. :

В предишните две заглавия Кевин Конрой се справяше значително по-добре.

Ъм, Кевин Конрой озвучава Батман от 1994 г. Мисля, че да кажеш, че Гласът на Батман се справя значително по-добре е меко казано несериозно.

196 мнения
профил »
White Emperor каза на 30.10.2013, 10:38 ?. :

Явно само аз намирам играта за забавна и добра(ако гледаме и оптимизацията като фактор,даже по-добра от Arkham City).

445 мнения
профил »
goblin каза на 30.10.2013, 11:48 ?. :

Играта си изглежда нормална Батман игра, вярно поиграх съвсем малко при познат колкото да я пробвам (чакам да видя коледно намаление да я купувам), но като цяло си има всичко корто имаше и в Аркам Сити

Но при поредиците има фактор пресищане когато излизат твърде начесто. Само сравни отзивите за новия Батман (почти никави иновации, доят ни с ДЛЦ) и AC4 (твърде различна от оригиналните игри, доят ни за нещо дето няма право на това име)

Получава се "зайо що си без шапка" ;)

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 31.10.2013, 08:31 ?. :
Редактиран на 31.10.2013, 08:31 ?.

Не си само ти, просто ние, които я харесваме, я играем, не пишем коментари в нета :) Много хейт, много нещо. И всички ревюта в нета са като написани от един и същи човек...

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 30.10.2013, 11:29 ?. :

amen to that brotha

742 мнения
профил »
jenssn каза на 30.10.2013, 13:08 ?. :

слаба е игрицата. ... варви по добре от предната част защото повечето от текстурите за замаскирани с снежна буря и мъгла ... а луната почти не се вижда както преди ... което си беше баш DC атмосферата ... а не таз длц залъгалка !

162 мнения
профил »
Вол.Да.Ви.Чука каза на 30.10.2013, 13:20 ?. :

goblin моля те не я купувай! Ще си помислят, че на хората им е харесала и може да правят следващата част със същото студио...

445 мнения
профил »
goblin каза на 30.10.2013, 14:07 ?. :
Редактиран на 31.10.2013, 09:12 ?.

:)

Те гледат само продажбите първия месец. Останлото което е с намаления е за статистика и реклама

P.S. A относно следващия Батман - Rocksteady си работят по-него. Инфото е че и той е прикуъл, връща ни към Silver Age на DC от 50те и първата среща на Батман със Жокер. Кевин Конрой туитва през май относно слуха че щял/нямало да е отново гласът на Батман: "Confusion in Dallas. I am in new Arkham game coming soon, not Arkham Origins coming this fall."

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 30.10.2013, 16:01 ?. :

И сега е момента ония малоумния да си втълпи, че става въпрос за дракон а не за прилеп и да довстаса :)))

291 мнения
профил »
bushido каза на 30.10.2013, 17:05 ?. :

Един приятелски съвет. Не си губете времето да изпълнявате куеста на Енигма. Събирането на "дата файловете" (разбирайте питанките) е изключително скучно и еднообразно и е сложено едва ли не заради идеята. В предните две игри повечето пъзели на Ридлър бяха що годе интересни, имаха своя индивидуалност в решаването им и стимулираха играча да мисли. А в Ориджинс 90% процента от гатанките се свеждат до хакване на панелче или спрейване на стена. Голям праз, че градът е два пъти по-голям, когато правиш едно и също 100 пъти. Да не говорим, че краят на куеста няма нищо интересно - нито ниво, нито кътсцена (няма да спойлвам). Единственото нещо в играта, което е интересно да се направи е мейн куеста, куеста с Deathshot и детективските куестове. Всичко друго е еднотипен пълнеж.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 31.10.2013, 07:50 ?. :

Скучни са, но така си отключваш fast travel кулите - като цяло е вид улеснение при разкарване за мисии от точка А до точка Б.

291 мнения
профил »
bushido каза на 31.10.2013, 14:15 ?. :

Кулите се правят бързичко. Но събирането на дата файловете и чупенето на релета е скучно и безсмислено.

1192 мнения
профил »
Toxic Forever каза на 30.10.2013, 18:47 ?. :

Splinter Cell: Blackshit - 5 от 6
Batman Arkham Origins - 3.5 oт 6

GG!


320 мнения
профил »
radqtor каза на 30.10.2013, 19:59 ?. :

emi kato si tup est che nqma da ti haresa

445 мнения
профил »
goblin каза на 30.10.2013, 21:38 ?. :

Все едно от вчера четеш ревюта с оценки от РСмания ;)

Само да ти напомня как едновременно дадоха 1.5 на MGR и в същото времеGoW:Ascension получи 5.5/6 (и то по превю от тийзър геймплей клиповете) - като първата си беше солидна 8ца, а втората трудно да и дадеш и 7/10

Като сме се събрали тук отбор тролове, кво критикуваме авторите че ни тролят :)

20 мнения
профил »
-Господ- каза на 30.10.2013, 19:02 ?. :

3.5? What the actual fuck?????

534 мнения
профил »
doggymien4o каза на 30.10.2013, 20:00 ?. :

Long story short, братлета,

EZIO AUDITORE IS BATMAN!!!


346 мнения
профил »
Gusto каза на 30.10.2013, 20:13 ?. :

"като цяло играта работи"

lol, да й имам уникалния плюс на играта....

445 мнения
профил »
goblin каза на 31.10.2013, 06:53 ?. :
Редактиран на 31.10.2013, 06:55 ?.

LOL
+ като цяло играта работи
- има бъгове за пачване и части от играта още не работят (обобщение на последните 3 минуса)
:))

btw понякога което е минус за един е плюс за друг. Като видях че основните минуси на Блекгейт (3DS) са че Батман в комбат трябва да разчита само на меле и няма "бързи батаранги" и че стелт секциите са много по-нарядко от обикновенно, стана ясно че на 8 ще се купува ;)

86 мнения
профил »
DeanWin каза на 30.10.2013, 20:46 ?. :
Редактиран на 30.10.2013, 20:48 ?.

По принцип лошо впечатление са ми правили само минусите във вашите ревюта, но този път явно сте решили да разнообразите малко.
"Като цяло играта работи", невероятен плюс!
Даваш само 120 лева за тази игра и освен, че вече я имаш, на всичкото отгоре и ти работи, йееей.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 31.10.2013, 08:39 ?. :

Просто лош превод на израз, който вероятно е прочетен в английски сайт и така написан на български се разбира погрешно :) Ако сърчнеш в Гугъл израза на английски, може да откриеш и ревюто, от което е взет ;)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 30.10.2013, 22:54 ?. :

Вярно е, че няма почти никакви промени по геймплея спрямо Arkham City, ама и вие сте се олели с критиките. Щом не сте видели толкова много плюсове, та сте писали за такъв факта, че играта "работела" (каквото и да значи това), ми е ясно, че това е поредната игра с потенциал, оставаща на тоя етап недооценена от геймъри и медии. Превъртях я вече, главният куест беше интересен, увлекателен и забавен. А рядко тези 3 фактора сработват добре, както е в Arkham Origins. :)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 30.10.2013, 23:20 ?. :

Малко отфопик:
Понеже по-горе някой беше отворил темата за новата AC4... бях един от малкото, които побързаха да наплюят играта още преди да е излязла и сега съжалявам за думите си. Графиката е перфектна (дори на ps3), геймплеят изглежда много увлекателен, като изключим битките по море между корабите, островчетата и транспортът между тях също са доста пипнати. Иронията е в това, че играта, която носи най-малко от символиката на името си, ще го измъкне от калта, в която го повлякоха последните няколко части на поредицата. Засега толкова, другото ще го споделяме след 3 седмици, след като излезе и за PC. А ако направят и един читав порт (което е най-обезпокоителният етап от разработката), ще отнесе всякаква конкуренция!

445 мнения
профил »
goblin каза на 31.10.2013, 06:32 ?. :

Напълно съм съгласен за АС4 че този път Юби уцелиха 10-ката. Само не разбирам какво точно имаш в предвид с "последните няколко части". Фактът че се отказаха да правят експажъни на 3-ката показа че и те усетиха че освен стъпка встрани е и крачка назад, но 2-ката и "Братство" бяха най-добрите части в поредицата, а и "Откровения" си беше ОК

1335 мнения
профил »
sollider каза на 31.10.2013, 07:16 ?. :

Ами визирам главно в тройката и brotherhood. За brotherhood - нито геймплея ми допадна, да не говорим за начина, по който се разкрива историята. Просто тази част беше фейл за мен. Докато AC3 можеше да се похвали с добър геймплей, макар и не дотам интересен story line. Но за black flag смея да твърдя, че ще изненада всички, дори онези, които са скептично настроени, както бях аз. :)

4 мнения
профил »
Makaveli187 каза на 31.10.2013, 00:35 ?. :

По вашата логика на оценяване новият CoD: Ghosts трябва да има половин звезда.

33 мнения
профил »
thaibox каза на 31.10.2013, 03:55 ?. :

Първите ми впечатления от играта бяха противоричиви. Вярно, чувството че играеш Arkham City го има, но след като навлезеш в играта, се усещат плюсовете и. Всичко от предходните игри е надградено. Битките, града, графиката (просто страхотна), пещерата на Батман, костюмите.....За първи път можеш да си отключиш костюм и да ти се появи и в кът сцените. А битката с Deathstroke е просто феноменална. Факт е, че Arkham city ми хареса повече, но сравнение с първия Arkham, тази определено е много по-добра. След като я превъртя ще мога да си направя финална оценка за играта, но не мисля че тя ще се промени. А отностно мултиплеъра, пробвах го и не останах очарован. Но за мен тази поредица е преди всичко сингъл.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 31.10.2013, 08:43 ?. :

Битката с Deathstroke наистина е скандално добра...Хореография, физика, звуци, реплики, всичко. За първи път да преигравам трудна битка в продължение на 2 часа и да не ми доскучее нито за секунда. Даже умишлено не направих никакви ъпгрейди преди това, за да я преигравам повечко...

162 мнения
профил »
Вол.Да.Ви.Чука каза на 31.10.2013, 09:55 ?. :
Редактиран на 31.10.2013, 12:15 ?.

Къде стоят сейфовете да си ги изтрия?

Edit: Оправих се

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 31.10.2013, 12:59 ?. :

3 неща, които ми пълнят epic метъра... Тупаницата с Deathstroke, боя с Жокера, дето го правиш на пастет и Batwing loading screen-a!

162 мнения
профил »
Вол.Да.Ви.Чука каза на 31.10.2013, 13:24 ?. :

За Deathstroke - 3 пъти правиш едно и също и е долу. Кое е оригиналното освен, че ако не си на Easy може да rage-ваш докато не прекараш 30 мин. за да го минеш...

121 мнения
профил »
NEXT каза на 31.10.2013, 15:22 ?. :

Качвай се в колата Робин ....... всички знаете кой на кой го казва :D

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 31.10.2013, 20:03 ?. :

От ревюто разбирам следните неща. Историята е яка, механиката не е пипана, графиката също и има дребни подобрения( с леки изключения), но за сметка на това бъгав мултиплеър и бъгав сингъл.Мен мултито не ме интересува и след като историята е яка и света в който се развива също и бъговете са поправими излиза че играта всъщност е яко продължение и не е никак зле. Като се вземе в предвид че е 3-та игра от поредицата, в ръцете на друго студио, то е по-добре че не са осрали пейзажа и са се придържали към тази формула, отколкото да се правят на интересни. Поне слушат феновете.

92 мнения
профил »
ex1s7 каза на 01.11.2013, 12:48 ?. :

Amen

326 мнения
профил »
Daynov каза на 02.11.2013, 04:59 ?. :

Ревюто е много точно. Играта е все същият Батман без никакви съществени промени по геймплея (там където са го пипнали е за по-зле), само че тоя път е изключително бъгав и липсва вниманието към детайлите, което беше характерно за предишните игри. Историята ако се разглежда отделно е добра, но като "origin story" изобщо няма смисъл ако се имат предвит AA и AC. Светът дори и по-голям е изключително безинтересен и празен, а мулти-то изобщо не искам да го коментирам...

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 03.11.2013, 11:00 ?. :

Добро ревю! Не е нещо скалъпено на бързо ( като играта :D ). Като фен на Батман ще си купя играта, но с някое намаления, защото явно не си заслужава всичките пари.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 10.11.2013, 23:54 ?. :

Офтопик, ама аватара ти трепе отвсякъде! :D

117 мнения
профил »
gerg каза на 01.01.2014, 21:36 ?. :

Едвам ти разчетох аватара...
"This Image or Video is curently unavaible"

48 мнения
профил »
Neurodrive каза на 09.11.2013, 02:44 ?. :

Na na na na na na na BATMAAAAN!!!

66 мнения
профил »
heartfall каза на 10.09.2014, 09:40 ?. :

Всички игри от поредицата са чудесни, не играя мултиплеъри така че точно дългата кампания, яките клипчета и хумора ме грабнаха - бях почнал аркам сити, но спрях и изиграх ориджинс само защото в играта ми хареса абсолютно всичко. Така че МОЖЕ БИ НАЙ ДОБРАТА ЧАСТ ЗАСЕГА Е ТОЧНО ТЯ.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Batman: Arkham Origins

Превю:
Новата част от сагата за Черния рицар изглежда като предните - и това е нещо добро. Вижте обаче кои са по-важните нововъведения в играта на WB Montreal.

новини:
В свой Facebook пост студиото говори за технически директор и програмисти, които ще имат за задача "да разширят вселената на DC в интерактивното пространство".
Докато сингъл кампанията ще продължи да се играе, мултиплейър режимът ще стане недостъпен.
Batman: Return to Arkham включва Batman: Arkham Asylum и Batman: Arkham City, отново преработени за PS4 и Xbox One.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80