facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Batman: Arkham Origins Blackgate
Ревю | 03.04.2014 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Armature Studios
Издател:
Warner Bros.
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Оригинално приключение в Arkham вселената

Задължителен визуален фейслифтинг

Работи на базово ниво

минуси

Често пъти скучни карти на нивата

Постна презентация

Очевидни ограничения в битките

Batman: Arkham Origins – Blackgate се превръща в поредната игра, дело на трети издател и производител, която започва своя живот като ексклузивно портативно заглавие, но не остава твърде дълго с този статут. Преди това игри като Resident Evil: Revelations, Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Faith и Assassin’s Creed: Liberation дебютираха за портативни конзоли, но на по-късен етап бяха портнати за техните домашни колеги и РС. Сега същото се случва с Blackgate, която излезе най-напред за 3DS и PS Vita миналата есен, но вече има порт за PC, PS3, XBOX360 и Wii U.

Малко предистория

Действието в Batman: Arkham Origins – Blackgate започва почти веднага почти след края на Arkham Origins – 3 месеца, ако трябва да сме точни - и се явява прикуел на Arkham Asylum така, че ако искате да спазите последователността в историята за Човека-прилеп - това е редът, в който може да изиграете игрите. В самото начало на Blackgate един обир среща Батман с Жената-котка, която пък на свой ред отвежда супергероя в едноименния затвор. За разлика от по-прочутия Arkham Asylum, Blackgate е затвор за престъпници, които не се считат за психически увредени. Не че това прави мястото по-малко опасно – тук са познати лица като Жокера, Пингвина и Черната маска, които заедно със своите подчинени бандити отново ще направят опит да вгорчат живота на Батман.

В различна посока

Портативните версии на известни видео игри често пъти правят грешката да се опитат да пресъздадат своя „батко“, което обаче обикновено не се получава предвид ограничения хардуер и особеностите на малките конзоли. За честта на студиото Armature трябва да отбележим, че с Blackgate то е тръгнало по по-различен път в сравнение с титулярната Arkham серия. Играта на практика е напълно оригинална, със собствена 2.5D визия и относително различен геймплей, който заменя изтънчената бойна система с повече пъзели и изследване на нивата. За съжаление докато амбицията и добрата идея очевидно са на лице, реализацията тук все пак оставя доста, което може да се желае.

Прилеп във второ измерение

Като визия Blackgate представлява екшън от 2.5D перспектива – малко специфичен подвид на традиционните сайд-скролинг игри, който в последно време бе реализиран най-успешно в чаровната серия LittleBigPlanet на Media Molecule. Като жанр е очевидно, че играта е черпила вдъхновение от т.нар. Metroidvania игри – игра на думи от двете култови конзолни поредици Metroid и Castlevania – които се характеризират с динамично движение между нивата в непрекъснато търсене на нови места, които не са били достъпни преди това. Самото студио Armature пък е създадено от ветерани от легендарното студио Retro, което добре знае как се правят подобни игри – ядрото дизайнери в Armature напуска Retro веднага след създаването на Metroid Prime 3: Corruption.

За разлика от конзолните игри, Batman: Arkham Origins – Blackgate заменя триизмерните битки със значително по-ограниченото 2.5D пространство. Това, разбира се, е напълно разбираема жертва, но в резултат значително страда една от най-силните страни на поредицата – ръкопашните схватки. Интуитивните маневри и плавния ход на битките отстъпват място най-вече на еднообразно натискане на бутони, а по-специфични действия като контриране, отбягване на ударите и изпълнение на комбо атаки просто не са достатъчно интуитивни и зрелищни. В допълнение управлението не е толкова прецизно, колкото бихме искали да бъде, което води до някои нелепи завършеци при иначе стандартните платформинг моменти. За щастие поне традиционни джаджи като батаранга, скенера и експлозивният гел присъстват в арсенала на Батман и позволяват да се вживеете допълнително в ролята.

Един скучноват затвор

Игрите от типа Metroidvania разчитат изключително много на интелигентния дизайн, който кара геймърите да се връщат отново и отново към уж познати места, само за да установят, че предния път са пренебрегнали някой дребен елемент и сега пред тях се разкриват напълно нови места. Предвид, че действието в Batman: Arkham Origins – Blackgate все пак се развива в един-единствен затвор, няма как да очакваме прекалено разнообразни нива. Въпреки това създателите на играта можеха да проявят малко повече въображение, правейки дизайна на нивата. След като веднъж очистите даден регион от врагове, картата остава пуста и скучна и не ви стимулира да се впуснете в по-подробно изследване. Прекосяването на същите зали и коридори, но този път без никой на пътя ви, трудно може да се нарече стимулиращо. Играта разчита на сканирането на околната среда, за да откривате нови предмети и капани. Това обаче се повтаря прекалено често, което е глупаво особено, когато се принуждавате да сканирате отново и отново само за да откриете очевидни задачи. Липсата на изразен ролеви елемент също не предполага преиграване.

Порт като порт

По отношение на портовете Batman: Arkham Origins – Blackgate покрива минимума, но нищо повече. Новата версия, наречена Deluxе Edition идва с известни визуални подобрения, поддръжка на 5-канален звук, нова по-удобна триизмерна карта, ново ниво на трудност и няколко нови костюма за Батман, плюс дребни козметични промени по враговете. Подобни добавки в никакъв случай не правят играта интересна за онези, които вече са имали възможност да я пробват на 3DS и PS Vita. Когато бе обявена миналото лято, Batman: Arkham Origins – Blackgate запали надежда в сърцата на геймърите, заложили на преносимата конзола на Sony. Те се надяваха, че мощният хардуер на PS Vita ще позволи реализацията на портативна версия, която по нищо не отстъпва на домашните игри. Бързо обаче стана ясно, че вместо нова Uncharted: Golden Abyss или Killzone Mercenary, тук общият знаменател ще бъде значително по-слабият 3DS така, че в крайна сметка Batman: Arkham Origins – Blackgate не предлага нищо съществено като графика. Моделите на героите са относително детайлни, но нивата са сиви и голи и очевидно при създаването им не е отделено достатъчно усилие. Вместо нормални анимации презентацията в играта е в комикс стил, което е скромно дори по портативните стандарти, а да не говорим, когато я гледате на голям телевизор или монитор. Накрая трудно може да бъде похвалено и озвучението на главния герой, което е дело на Роджър Крейг Смит. Актьорът определено се опитва и също толкова категорично не успява да докара уверения тон на Кевин Конрой, който даде гласа си на Батман в Arkham Asylum и Arkham Origins и ще го направи отново в предстоящата Arkham Knight.

Заключение

В първоначалния си вид Batman: Arkham Origins – Blackgate бе амбициозна игра, поела по свой собствен път. За съжаление нещо не й достигна, за да го извърви докрай – може би силите на Armature, може би по-малкия бюджет или пък дори прекомерните очаквания са си казали думата. А най-вероятно всъщност проблемът е в това, че създателите не са искали да поемат достатъчно рискове и да открият още по-оригинален и смел начин за работа с утвърдената марка. Като игра за РС и домашни конзоли тя не предлага абсолютно нищо отгоре – основното приключение може да бъде изиграно за не повече от 6-7 часа след което вече нямате никаква причина да посетите Blackgate отново. Все пак хубавото е, че това време няма да бъде пропиляно напълно. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista, 7, 8; CPU: Intel Core 2 Duo 2.4GHz или AMD Athlon X2; 2GB RAM; видео: GeForce 8800GTS или AMD Radeon HD 3850
напиши коментар
 

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 04.04.2014, 06:38 ?. :

Напълно съм съгласен с ревюто.Самата игра не е много лоша но не е каквото очаквах от игра която съдържа в името си "Arkham".Но игрицата става за да се убие време докато излезе Arkham Knight. Те май от Warner подготвят и DLC за Origins.

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 04.04.2014, 07:35 ?. :

Да, казва се Cold, cold heart.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 04.04.2014, 07:47 ?. :

С ms Freeze ли ще се играе в DLC -то?

748 мнения
профил »
rosniak каза на 04.04.2014, 10:34 ?. :

Срещу него.

12 мнения
профил »
Станислав Чолаков каза на 04.04.2014, 09:49 ?. :

На мен пък играта ми допадна. Ако си поставиш за цел да намериш всичко по картата, играта може да е доста забавна. Ако трябва да съм честен с много по-голямо удоволствие изиграх тази от Origins. Предполагам, че е въпрос на вкус. Нито графиката, нито рисуваните сцени ми пречат. За мен никога визията не е била определяща при избор на игра. Както мога да играя днес някое ново заглавие, така мога да си пусна игра от 90те без никакъв проблем.

560 мнения
профил »
dogma каза на 04.04.2014, 12:47 ?. :

Добра статия, бих казал дори изненадващо подробна за игра, която в основата си е за портативна конзола и е излязла преди половин година :) Иначе не съм имал възможност да я пробвам още, но според мен няма причина да не стане за еднократно изиграване.

350 мнения
профил »
radi каза на 04.04.2014, 18:10 ?. :

Добра е играта

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 06.04.2014, 18:01 ?. :

Струва ми се, че ако бяха направили цялата игра в анимирана като кътсцените щеше да е доста по-добре

707 мнения
профил »
sturba каза на 07.04.2014, 06:41 ?. :

Не мисля, че играта си заслужава парите честно казано... Аз поне лично съжалявам, че си я взех. Mirror's of Fate ми хареса много повече.

1 мнения
профил »
iliqn_seksa каза на 23.04.2014, 12:22 ?. :

6546465
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Assassin's Creed III 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80