facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS3
 
   
 
Assassin's Creed: Rogue
Ревю | 16.11.2014 | автор: Коуди Велора


оценка:
Производител:
Ubisoft Sofia
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Приключение, Екшън от трето лице
Платформа:
PS3
сайт на играта »
Цена:
40.47
купи играта »

плюсове

Вплита в себе си всичко най-добро от франчайза досега

Имаме възможност да играем като тамплиер

Дава надежда за бъдещето на българската гейм индустрия

минуси

Няма какво да се лъжем - играта е Black Flag 1.5

Сенките са под всякаква критика

Що за животно е Assassin’s Creed: Rogue. Ако не сте го разбрали вече, това е новата игра на българското студио на Ubisoft. Играта, която всеки фен на поредицата трябва да изиграе непременно! Защо, ще попитате? Отговорът е прост и няма нищо общо с патриотичните чувства. Assassin’s Creed: Rogue е любовно писмо към почитетелите на един франчайз, който само в рамките на седем години успя да си спечели милиони верни привърженици по целия свят. Хора, които когато не разцъкват новия Assassin’s Creed, коментират с други като тях игрите, сюжета, развиват теории за символиката и голямата картинка и се интересуват от истинската история зад виртуалните си приключения.

До този момент в Assassin’s Creed поредицата почти ексклузивно сме поемали ролята на асасини – знаем тяхното кредо „Нищо не е вярно, всичко е позволено“, както и неговите три догми – „Не убивай невинни“, „Сливай се с тълпата“ и „Не излагай на риск братството“. През годините много фенове, в това число и моя милост, са се питали как изглежда светът през очите на злия противник – тамплиерите. Трябва ли да следваме сляпо в кредото и не е ли по-правилно да го поставим под съмнение в някой момент?

Отговорът се намира в Rogue – в нея поемаме ролята на асасин на име Шей Патрик Кормак, когото опознаваме отблизо в продължение на два сикуънса и постепенно ни се дава възможност да го обикнем. Шей не е типичният асасин – той е шегаджия, тарикат, но е свръх сериозен и концентриран, когато се налага. В един момент обаче вярата му в кредото и мотивите на Ордена биват сериозно разклатени. Не, няма да ви кажа какво става, ще разберете като стигнете дотам. Във всеки случай, след това Шей преминава в противниковия лагер и проследявайки неговата метаморфоза на ниво начин на мислене и възприемане на света, разбираме че диаметралната парадигма, на която сме били свидетели до този момент в поредицата, е изцяло погрешна. Нищо не е бяло или черно, няма лоши и добри, а всяка от страните има свой начин за рационализиране и оправдаване на действията си.

От това, че Шей става тамплиер произтичат няколко основни неща – първо, вече не ви се налага да сте безкрайно тихи, а убиването на цивилни не се наказва с десинхронизация. Вместо това по петите ви тръгва групичка асасини, която ви атакува постоянно. Те използват същите прийоми, с които сме свикнали от предни игри – крият се в купчини сено, пускат димки, правят опити за air assassination, следят къде ходите и прочее. Благодарение на асасинското минало на Шей обаче, можете да противодействате на всяка от тези хитрини. За това помага новия вид стрелички с пиратки, които изстрелвате от въздушната си пушка. В случай, че се чудите - тя заменя познатата от Black Flag и Liberation бамбукова тръбичка. Срещу задушливия дим от бомбичките и отровния газ, който е едно от многото нововъведения на Ubi Sofia, разполагате с маска тип „разбойник от дивия запад“, през Шей да диша в такива моменти.

В началото споменах, че играта е любовно писмо към феновете. Ето защо – към арсенала ви се присъединяват три вида гранати, които за разлика от тези в Revelations, не създавате сами. Те се изстрелват чрез – внимание – подцевен гранатомет, прикачен към въздушната пушка. Обикаляйки из улиците на някое от населените места в играта, ще чувате познат женски шепот, а към ийгъл вижъна ви е добавен също толкова познат компас, който указва къде наблизо се крие някой асасин в очакване да минете покрай него и да ви издебне в гръб. Завръща се и икономиката – ще има доста сгради за реновиране, от които ще печелите пари – елемент, който се появи в Assassin’s Creed II и след игрите с Ецио мистериозно изчезна. Ако ви липсват анимациите при контра-атаки от тройката пък ще се зарадвате да научите че бойната система е микс между тази на играта с Конър и Black Flag и заема най-доброто от двете.

И като споменах Black Flag – на пръв поглед Rogue може да ви се стори стопроцентов клонинг на пиратското приключение. И да, това е основата върху която е градено. Шей си има кораб, наречен Мориган, който ще можете да ъпгрейдвате и персонализирате, а от един момент нататък ще се сблъскате отново с морските търговски мисии, но този път без да имате нужда от дузина приятелчета в Uplay само за да ви ускоряват прогреса и да печелите бурета с експлозиви. Тези задачки ви възнаграждават богато, предимно с визуални ъпгрейди за кораба и самия Шей. Отделно, морските битки са усъвършенствани и вече имате пълен 360-градусов контрол над голямото дървено корито, зад чийто рул заставате.

Black Flag ветераните ще забележат още при първото си качване на Мориган, че липсва малкото оръдие, което помагаше изключително много при абордажите. На негово място, още в началните мисии идва прототип на оръжие, наречено „пъкъл гън“, което на практика представлява малка картечница и е изключително ефективно срещу всякаква мореплаваща измет. Зад кораба ще можете да пускате и диря от запалена мазнина – в случая китова мас, която нанася сериозни щети на преследвачите ви и изглежда много ефектно. Абордажите пък стават значително по-лесно, но за да се компенсира нивото на трудността им, враговете също вече могат да ви взимат на абордаж и ще ви се налага да се отбранявате – изобщо, идеята за заставането от „другата страна“ е силно застъпено и тук.

Действието се развива в северната част на Атлантическия океан, а също Ню Йорк преди Големия пожар, както и специален свят, наречен Речната долина, който представлява мрежа от реки и неголеми полуостровчета и заливи, в които най-често се крие някое скътано селце или малко градче. Вече не сме на Карибите, затова очаквайте мъгли, заледени площи, айсберги, както и полярни животинки, които можете да ловувате. За феновете на колекционирането на разни нещица има много – ковчежета, викингски артефакти, пещерни рисунки, военни писма, познатите Анимус фрагменти, както и малки жълти кристали, които умножават количеството ресурси и пари, които заграбвате и печелите от разни места.

Преди финала, нека обърнем поглед и към съвременния сетинг – той отново е в офисите на Abstergo Entertainment, като този път сте друг безименен служител на компанията. Ровейки се в Анимус-а на бюрото си, вашият човек успява да пусне на свобода компютърен вирус, който прецаква по-голямата част от материалната база на Abstergo и между сесиите със Шей ще ви се налага да обикаляте и да поправяте компютри, което става чрез предизвикателна, но не много разнообразна мини-игра. По развалените компютри и таблети, разпръснати из офисите ще намирате файлове, които доразвиват фоновата история и представят познати ни от предните игри тамплиери в различна светлина.

Assassin’s Creed: Rogue е играта, която всеки фен на поредицата трябва да изиграе докрай. Ubisoft Sofia са надминали себе си и са създали едно уникално и правено с мисъл за феновете на поредицата асасинско-тамплиерско преживяване, което много дълго ще ви държи влага. А ако не сте играли нито една игра от франчайза досега – действайте! А ако нямате конзола, просто изчакайте няколко месеца, докато се появи за РС :)

 

напиши коментар
 

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 17.11.2014, 08:25 ?. :

Дава надежда за бъдещето на българската гейм индустрия ? Aз мисля че даваме възможност за работа на чужденци , тъй като българи в Ubi sofia са по-редки от кокоши зъби ама така ни се пада ..

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 17.11.2014, 08:55 ?. :

Що не са я направили по времето на турското робство?

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 17.11.2014, 09:07 ?. :

Защото никой е Европа не е чувал за България , пък какво остава да се интересуват от нашата история ...

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 17.11.2014, 09:23 ?. :

Нали уж играта е българска? Кво ни ебе за Европа? Или на Уби София просто им дават историята, а те трябва да я пресъздадат?

769 мнения
профил »
Soviet Reunion каза на 17.11.2014, 09:40 ?. :
Редактиран на 17.11.2014, 09:40 ?.

Какво разбираш под "играта е българска"?
Нито парите, които са отишли за създаването и са български, нито се прави за българските геймъри и пазар...

291 мнения
профил »
bushido каза на 17.11.2014, 11:44 ?. :

Tohi, твърде тъп си, за да си чувал за международен аутсорс. По твоята тролл логика Тесла трябва да е американец само защото е спонсориран от американските капитали на Морган и защото после си е извадил чуждо гражданство. Айде трай си, не се излагай още повече. Народа е казал - мълчи, за да изглеждаш умен.

769 мнения
профил »
Soviet Reunion каза на 17.11.2014, 09:10 ?. :

Нискобюджетният Black Flag клонинг Rogue е*а мамицата на хайпнатия боклук Unity.
Кеф!

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 17.11.2014, 09:11 ?. :

Аз повече се вълнувам от Spellweaver /TCG/, жалко, че бетата я отложиха за след средата на януари 2015-та.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 17.11.2014, 10:38 ?. :

Историята с Treyarch се повтаря само че при Ubisoft. Дъщерните студия правят доста по-добри игри от титулярите. Усещам че и киевския клон ще си е свършил добре работата по FC 4 и Ubi няма да затънат напълно в лайната.

445 мнения
профил »
goblin каза на 17.11.2014, 11:42 ?. :

Опасявах се ,че покрай "Unity", хората с PS3 ще получат eдин претупан "money-grab" AC. Приятната изненада бе, че Rogue във всяко отношение е Black Flag+ и за мен е от най-добрите AC които съм играл.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 17.11.2014, 14:15 ?. :

Black Flag излезе преди около година. Какво означава "Black Flag ветерани"?

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 17.11.2014, 16:13 ?. :

"Дава надежда за бъдещето на българската гейм индустрия"

=)

Българска "гейм индустрия" щеше да има ако имаше някакъв смислен жизнен стандарт и ако водката и чалгата не бяха толкова "по-интересни".

218 мнения
профил »
TheAlpha534 каза на 17.11.2014, 16:45 ?. :

Eдин простичък въпрос(Без спойлери обаче)-колко секуенса(сесии) има играта?

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 17.11.2014, 19:33 ?. :

ФИФА не е виждала толкова продължения колкото Асасинса.

47 мнения
профил »
Mozez каза на 18.11.2014, 09:28 ?. :

Може да прозвучи глупаво но ,"Nothing is true, everything is permitted", не е ли по-скоро "Нищо не е истина, всичко е относително"

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 18.11.2014, 10:31 ?. :

Не.

291 мнения
профил »
bushido каза на 18.11.2014, 13:21 ?. :

"To say that nothing is true, is to realize that the foundations of society are fragile, and that we must be the shepherds of our own civilization. To say that everything is permitted, is to understand that we are the architects of our actions, and that we must live with their consequences, whether glorious or tragic."

28 мнения
профил »
panzerfaust каза на 13.03.2015, 14:28 ?. :

Ако се абстрахирам от еднаквия за стотен път геймплей,мога спокойно да кажа,че играта е чудесна.За разлика от безобразното ЛА*НО Unity!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Assassin's Creed: Rogue

Ревю:
Дългоочакваният РС порт най-сетне е тук и геймърите действително могат да са доволни от техническите параметри и оптимизацията на играта.

новини:
Assassin's Creed: Rogue най-сетне идва за РС, но това далеч не е единствената игра, която ни предстои да видим тези дни.
Филмовата адаптация на Assassin's Creed с участието на Майкъл Фасбендер ще излезе на голям екран на 21 декември 2016 г.
РС портът на Assassin's Creed Rogue ще бъде първата голяма игра, която идва с поддръжка на технологията Тobii за следене на движението на очите.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
God of War III 67
Beyond: Two Souls 42
Sly Cooper: Thieves in Time 10
Prince of Persia (PS3 и X360) 6
Bully 3
Assassin's Creed Chronicles 3
Death Stranding 3
Mirror’s Edge Catalyst 2
The Legend of Zelda: Phantom Hourglass 2
Folklore