facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Assassin's Creed Chronicles
Ревю | 06.02.2016 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Climax Studios
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Екшън, Приключение
Платформа:
PS4
сайт на играта »
Цена:
53,96
купи играта »

плюсове

Приятна минималистична презентация

Изключително раздвижен дизайн на нивата

Три интересни исторически периода

Задължителна за феновете

минуси

Историите можеха да са развити по-пълноценно

По традиция 2D превъплъщенията на Assassin's Creed са запазени за портативните конзоли, но с новата трилогия Assassin's Creed Chronicles, френската компания Ubisoft залага на подобен геймплей и при домашните конзоли. Всъщност игрите тук не идват от някое от нейните студия, а са дело на англичаните от Climax Studios, които някои от вас могат да познават с последната Shinobi игра за 3DS. За новия си проект, студиото отново запазва екшън платформъра и 2D изглежда, но добавя изключителна дълбочина, която в крайна сметка се превръща и в най-силното качество на заглавията.

Затова въоръжени с копие от PS4 версията на играта, любезно предоставено ни от "Пулсар", тръгваме на поредното историческо пътешествие с марка Assassin's Creed.

Техническият термин за игрите от трилогията е 2.5D, тъй като за разлика от традиционния платформър, при който се придвижвате неизменно отляво надясно, тук има и известна дълбочина, която ви позволява изненадващо гъвкаво придвижване по наглед плоския екран. Няма да преувеличим, ако кажем, че именно дизайнът е най-силната черта на Assassin's Creed Chronicles - съчетавайки умело най-различни възможности за придвижване и общуване със заобикалящата среда, игрите действително предлагат възможност да се движите доста свободно и да градите многопластова стратегия в подхода си към всяка ситуация.

Както повелява традицията на Assassin's Creed, трилогията Chronicles ни пренася в три интересни и малко пресъздавани във видео игрите периода - Китай по време на династията Минг, Индия през 19 век и Русия по време на бурната Октомврийска революция. На този фон се развиват три отделни истории, пресъздадени чрез стилизирани минималистични сцени. Игрите предлагат и доста допълнителна информация за особеностите на периодите, стига да сте склонни доста често да паузирате и да четете новите извадки от кодекса. Въпреки, че историите не са най-силното нещо в трилогията, презентацията е приятна и подхожда на двуизмерния геймплей.

Но да се върнем към него.

Придвижването от едната страна на екрана към другата не е нито линейно, нито толкова лесно. Assassin's Creed Chronicles предлага добра комбинация от стелт, платформинг и екшън, която напомня на Mark of the Ninja. Почти всяка ситуация може да бъде изиграна по няколко начина, стига да изпипате добре ходовете си и да се възползвате максимално от възможностите, които ви предлага заобикалящата ви среда. Със сигурност, макар и примамлив, екшън подходът е най-малко приложим, тъй като героите не са никак силни и трудно могат да понесат повече от няколко удара. Ето защо, игрите постоянно ви стимулират да търсите по-тихото придвижване и да използвате всички похвати в арсенала ви - подсвирване, с което да привлечете вниманието на някой пазач; кука, с която да преминете над главите на враговете ви или пък телефон в помещението, от който може да звъннете на войника в другата стая, за да го накарате да промени местоположението си.

Нещата започват лесно, но много бързо Assassin's Creed Chronicles показва, че е пълна със собствени предизвикателства, независимо дали става въпрос за бдителни пазачи или крайно ограничените муниции. Стелтът е задължителен в огромната част от случаите, но е хубаво, че ако се провалите, чекпойнтовете са доста начесто и няма да губите време, преди отново да започнете да обмисляте следващия си ход. Има и още една причина да го правите - след края на всяка мисия играта сумира вашия резултат на базата на избрания от вас стил и доколко добре сте се справили и ви дава точки. Натрупайте достатъчно и ще може да отключите различни умения и бонуси, които се оказват доста полезни по-нататък.

Въпреки, че шаблонът навсякъде е един, всяка от трите игри има и някои особености - China умело ви въвежда в геймплея, India сякаш е най-красива визуално заради екзотиката на страната, а Russia пък добавя пушка и дори снайпер мисии заради по-съвременния исторически период.

След като веднъж изиграете и трите игри, не ви остават много неща за правене, но винаги може да се върнете към New Game Plus, пренасяйки отключените си умения и екипировка, както и да премерите сили в т.нар. challenge rooms.

Ако сте фенове на Assassin's Creed, задължително трябва да изиграете и Chronicles, но интересният дизайн и дълбочината на геймплея правят трилогията подходяща за доста широк кръг геймъри. Няма съмнение, че Ubisoft е на път да достигне нивото на пренасищане с постоянното изкарване на игри от поредицата, но поне Assassin's Creed Chronicles е солидно предложение, а не просто пълнеж. 

напиши коментар
 

224 мнения
профил »
Играч Велики каза на 08.02.2016, 19:59 ?. :

А, само 5 звезди. Все пак това е АС турете му 6, няма да се излагаме, я ;)

406 мнения
профил »
Freedom or Death каза на 09.02.2016, 12:51 ?. :

http://i.imgur.com/HxqjPBZ.png

Това е. xD

1335 мнения
профил »
sollider каза на 12.02.2016, 22:50 ?. :

Я, има ме на снимката. +1 :D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Assassin's Creed Chronicles

новини:
През следващата седмица ще видим целия пакет Assassin's Creed Chronicles Trilogy Pack, както и мащабния експанжън Dying Light: The Following.
Сайтът PlayStationTrophies.org публикува пълния списък на трофеите, които геймърите ще могат да отключат в предстоящия екшън платформър на Ubisoft.
Играта ще бъде 2.5D платформър, който ще излезе за PC, PS4 и XBOX One в началото на 2015 г.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Grand Theft Auto V 29
Dragon's Crown 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
God of War 8