facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Anno 1404: Dawn of Discovery
Ревю | 10.07.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Related Designs
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Може би най-добрата игра от поредицата

Изглежда наистина красиво

минуси

Битките са слабо застъпени

Няма мултиплейър

Поредицата Anno е добре позната на феновете на стратегиите в реално време. Залагайки на доказаната комбинация от ново число в заглавието и козметични промени в геймплея, игрите от тази серия са на бял свят от 1998 г. Общото за поредицата е, че в нея битките са относително по-малко, като акцентът пада върху строежа на градове и управлението на ресурси. Новата Anno 1404: Dawn of Discovery не се отклонява от изпитаната геймплей формула, макар че се опитва да създаде впечатление за модерна икономическа стратегия.

Лична драма в Ренесанса

За разлика от някои стратегии, които не ви губят времето със сюжети, а просто ви поставят начело на държавата, в Anno 1404 имате история, която се развива на фона на вашите управленски усилия. Едва ли е трудно да се сетите, че тя започва в годината 1404, когато добрият крал Джордж има сериозни проблеми. Земите му страдат от лоша реколта и за да подобри положението, той изпраща своя син Уилям в богатия Ориент. Там той трябва да спечели благоразположението на султана, но след първоначалния успех отношенията се влошават – замесена е жена, но това не е неочаквано, нали - и двете държави започват да подрънкват оръжие.

В Anno 1404 историческата акуратност никога не излиза от границите на най-основното. Това може и да разочарова някои истински фен на периода, но не е толкова лошо – достоверността в играта е достатъчна, за да може играещият да я почувства, а в същото време липсата на сложни постановки позволява бързо да се потопите във външнополитическите интриги и атмосфера.

Строители на модерната империя

Напоследък стратегическите игри започнаха да залагат на битките и то по начин, който ни кара да ги определяме повече като тактически. Anno 1404 обаче е напълно различна в това отношение – онези от вас, които не са играли на предишно заглавие от поредицата трябва да знаят, че тук ще наблегнете много повече на търговия и дипломация, отколкото на сражения. Фундаменталните елементи на геймплея са свързани със заселване и експлоатиране на нови територии, събиране на ресурси и производството на стоки, които на свой ред да продадете на вашите търговски партньори. Решенията, които ще взимате в Anno 1404, са важни, но рядко изискват бързи реакции. Като минус тук можем да изтъкнем липсата на изчерпателен туториъл, който да ви въведе в играта.

В началото на играта получавате контрол над малък остров, но скоро той ще ви се стори тесен, при положение че схванете основните елементи на играта. Когато това стане, ще трябва да се насочите към нови територии и да установите контакт с други фракции. Търговията е важна част от всяка една държавна политика и в Anno 1404 на нея е отделено особено внимание. В играта имате на разположение над 60 вида стоки. Както вече споменах, изграждането на търговски маршрути е по-важно от въоръжаването на голяма армия и затова трябва да бъдете много прецизни. За щастие, трудността не е висока и веднъж установени, повечето неща работят добре. Когато нещо се случи, играта своевременно ви уведомява, така че спокойно може да концентрирате вниманието си върху цялостната стратегия, без да се тревожите дали складът на някои от островите ви е препълнен и не може да поеме повече стоки.

Битките в играта са малко, идват предимно в края на кампанията и са по-скоро добавка към основния геймплей. Това обаче не оправдава факта, че върху тях можеше да бъдат положени повече усилия. Никоя силна империя не е била изградена само с търговия; военната мощ винаги е била ключова за успеха. Наистина ще имате възможност да изиграете няколко сражения, но не очаквайте много от тях. Въпреки че самата история на кампанията е свързана с битки и завоевания, това е един от най-слабите елементи на Anno 1404. Битки има, но усещането е, че те са твърде изкуствени, а изходът им се решава не от правилни стратегически решения, а от точки и показатели. Може би съм максималист, но наистина не виждам с какво щеше да навреди една подобрена бойна система.

Визуално играта е напълно в унисон с геймплея. Първото впечатление от Anno 1404 е, че светът изглежда доста красиво, особено в сравнение с традиционните стратегии. Океанът и 120-те острова в него, живописните селца и добре анимираните герои създават приятна атмосфера, която наистина гали окото. Озвучението също е добро и внимателно изпипано, като например в града може да чуете смесица от най-различни ефекти, които подхождат на мястото. Стига да имате добре машина – играта поддържа и DirectX 10 - ще може да се насладите на света на играта в цялата му прелест.

Когато архипелагът ви стане малък

Освен главната кампания, може да се пробвате в някой от отделните сценарии, които ви поставят за задача да натрупате определено богатство или да завладеете друга територия. За хардкор любителите на стратегиите е предвидена опцията за отворения свят, в който може да играете до безкрай. Мултиплейър режимът обаче практически отсъства, а това е голям недостатък, защото днес той обикновено се явява продължение на сингъл режима. Наистина, в Anno 1404 съществува нещо, наречено „Gateway to the World”, което позволява на феновете да споделят профили, скрийншотове и сейвове помежду си, но едва ли тази ограничена опция може да замести истинската игра с приятели. Подобна опция предложи и последният Hitman, но там имаше повече смисъл, тъй като геймърите можеха да сравняват постиженията си и това кой как е минал играта.

Anno 1404: Dawn of Discovery е игра, за която не може да се каже нищо особено оригинално, както и нищо кой знае колко укорително. Ако мултиплейър режимът беше по-смислен или пък авторите бяха добавили втора кампания, това неминуемо щеше да увеличи стойността на играта. От друга страна обаче, ако пък графиката беше по-лоша, това значително щеше да намали визуалното удоволствие. Това средно положение не означава непременно посредственост - просто поджанрът на икономическите стратегии не е най-популярното нещо, но със сигурност неговите фенове ще оценят играта по достойнство. 

 
системни изисквания
XP/Vista; Intel Core2 Duo E4600 или AMD Athlon64x2 4800+; 1 GB RAM; Video Card with 256 MB RAM и Shader 3.0
напиши коментар
 

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 11.07.2009, 15:47 ?. :

Изтегли си я. :) Игричката е НАИСТИНА адски красива, приятна и си е краста! По принцип не съм фен на икономическите стратегии, но тази ме запали както трябва. Бойна система ако имаше щеше да затрудни играта ненужно. Откровено казано съм чист нууб в тоя жанр игри и както се казва по- горе липсата на обстоен туториъл може на моменти да те накара да отскочиш до add/remove programs и мисля че, нещата са добре балансирани в сегашното си състояние. :) На много хора би им било скучно да гледат къщи, къщи, къщи, катедрала, къщи, къщи, но си струва да се спомене (щото го няма в статията) е, че има много приятни куестове, изпълнението на които води до получаване на точки и "success meter" на края на мисията. :) И така... аз бих посъветвал да опитате игричката. :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 11.07.2009, 15:48 ?. :

Прекрасна игра е, няма да сгрешиш.

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 12.07.2009, 07:28 ?. :

Причината за разминаването в оценките е проста - всеки автор има свое собствено виждане за играта, която представя. Няколко по-сериозни пропуска - като липсата на мулитплеър, слабото внимание, отделено на битките и някои неясноти по куестовете - може би пречат играта да допадне и на по-широк кръг фенове. Вероятно някой би възразил, че сраженията по принцип не са предвидени да заемат важно място в Anno, но дори чисто исторически битките са неизменна част от възхода на всяка империя, а освен това щяха да привнесат и повече динамика в играта. Anno 1404 си има своите плюсове и недостатъци, но почитателите на този специфичен поджанр наистина ще я харесат, каквато е и тезата на статията.

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 12.07.2009, 13:09 ?. :

... Азз имам нещо като въпрос... Пробвах играта... НО в момента в който ме накара да строя пътища излезнах и я изтрих, защото каквото и да правя, както и да ги строя тези пътища пътеки пътечки и т.н. град няма да се получи... като гледам коментарите... всички я харесват... и авторът на статията е впечатлен (за което говори самата статия)... еето го и въпроса - Сгреших ли като я изтрих? :D а ето и един по-смислен и същевременно по-безсмислен въпрос - През цялата игра ли трябва да ги строя тези пътища?! Иначе точно аз имам нужда точно от такива игри - Политика, драма и :))

1565 мнения
профил »
n00b каза на 12.07.2009, 16:08 ?. :

Как да разбираме проблема ти? Имаш пътофобия и мразиш всичко, което е свързано с пътища и строене на пътища? Ах, тези гадни, чудовищни пътища! Аз също си имам хеликоптер и не ме интересуват дупките по софийските пътища, добре че прадядо ми през 1680 година го е построил този хеликоптер от дъски и желязо, та сега да не се разправям с пътища.

Ако излезеш от бомбоубежището, в което очевидно живееш от раждането си (нещо като Fallout3 character си явно :D), ще забележиш че е доста по-лесно да се придвижиш от точка А до точка Б по хубав път, вместо да вървиш през гората. От самото си съществуване, човечеството е правело най-големите си и проспериращи селища на ключови сухоземни и морски пътища, тъй като те свързват хората.

Но като се замисля, стой си в бомбоубежището и цъкай CS.

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 12.07.2009, 16:35 ?. :

:D:D КЪЪВ CS кви 5 леа... :D да беше казал няква друга игра... cs hater съм батка... тхкхм... както и да е... значиии да разбирам че София има разбити пътища, а ти си имаш хеликоптер, така ли а? :D... кааакто и да е... ами все пак мерси че отговори на въпроса ми (макар и по този начин). :)

1565 мнения
профил »
n00b каза на 13.07.2009, 18:37 ?. :

Ба мааму, тая игрица си иска сериозен комп. На моя q9550(клокнат с 15%) с HD4870 върви добре, но на готовата сглобка за 750 лева на един приятел върви с 15 кадъра на High ...

24 мнения
профил »
Firzen каза на 13.07.2009, 20:31 ?. :

Суууупер красива е на високи детайли. Пълня си душата със screenshot-и, а играта ме движи напред само от удоволствието да го гледам всичко колко е красиво като е развито...

261 мнения
профил »
Xelian каза на 14.07.2009, 07:07 ?. :

Засега изглежда доста прилична игрицата. Първия АННО 1602 изобщо не можах да го изиграя както тряя. Хич не ме изкефи. Този тук си е доста добре. Само ми се вижда икономическата система малко мудничка. Можеше скороста на играта да е малко по бърза. Ще пиша повече като я изиграя.

177 мнения
профил »
Vladety каза на 19.08.2009, 20:18 ?. :

Ще се сваля.

1 мнения
профил »
terol каза на 06.01.2010, 06:40 ?. :

моля за помощ играта я имам от доста време играхя преди и небях я пускал отдавна и реших да поиграя малко но нещо нестава появявасе само че зарежда и едно пиясячно чесовниче за момент и нищо преинсталирах играта и пак нищо някои ако знае как да ми помогне моля благодаря дано се появи някои

18 мнения
профил »
destroyer-x каза на 12.03.2010, 16:14 ?. :

мен лично играта много ме кефи готина графика интересен геимплей теглете няма да съжалявате
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Anno 1404: Dawn of Discovery

Чийт:
Дори за най-добрата игра от поредицата - Dawn of Discovery - макар впечатляваща с ефективна икономическа система и красива графика, е добре да има малко помощ.

новини:
Ако не сте доволни от футуристичната посока в последните Anno игри, ето една добра новина.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28