facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Ancient Wars Sparta
Ревю | 10.06.2007 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Playlogic International
Издател:
Eidos
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Трофейната система

Спарта и античните войни

Расите са много добре балансирани

минуси

Не е предвидена възможността за самоуправление на селищата

"Ако съм създал благоденствие за всички хора, това ще е моят паметник, ако не съм – няма да помогнат и всички статуи на света" – Агесилай, велик спартански цар.

Античността никога не излиза от мода. Особено сюжетите, посветени на Спарта – градът, в който всеки мъж бил воин, отгледан в казарма и отделен от майка си, след като е навършил седем години, градът, в който мъжете презирали телесните удоволствия и живеели за честа да загинат на бойното поле. Ако искате да се почувствате такъв, можете да отворите прозореца и да извикате с цяло гърло – това е Вивате-е-е-л. :) Но ако сте по-срамежлива натура, просто сложете диска с Ancient Wars: Sparta в устройството и започнете инсталацията.

Гледахте ли филма 300? Подозирам, че малко от вас са предпочели торента пред киносалона. Защото подобни зрелищни продукции не са за 17-инчовия вкъщи. Именно за него обаче е създадена тази игра, вероятно пусната малко след премиерата на холивудската суперпродукция с цел да попривлече от феновете на злощастния цар Леонид. Ancient Wars: Sparta обаче няма нищо общо с

историята за тристата спартанци

дали живота си на Термопилите, за да опазят родния си град от пълчищата на Персия. Но пък явно разработчиците са искали много да направят своя Age of Empires. И в много отношения са успели.
Все по-трудно става да се пише ревю за реалновремева стратегия, защото всички те все повече започват да си приличат. Дали темите се изчерпват или на сценаристите на игрите нещо им куца въображението, ми е трудно да кажа. Но от друга страна, то и екшъните например са с доста сходна фабула, но това не пречи киносалоните да се пълнят при да кажем Спайдърмен 3 и то по същия начин, както при Спайдърмен 1.

Преди да разкажа за самата игра, искам да ви предупредя, че тя е доста гладна за ресурси, така че минималните й изисквания никак не са минимални. Ако сте с 512 RAM, дори и да имате 256 МВ видеокарта, гаранцията че ще ви сече, е стопроцентова.

В Ancient Wars: Sparta можете да се превъплътите във военачалник, който ръководи на армиите на три велики древни народа - Спарта, Персия или Египет. Играта има и някои заемки от RPG-жанра заради възможността да екипирате частите си с различни оръжия. Трябва да изпълнявате различни мисии, за да достигнете до победата, като разполагате и с няколко персонифицирани герои, които обикновено трябва да опазите живи до края.

Трябва да кажа, че заглавието не превъзхожда с нищо други негови побратими от жанра. Няма нововъведения, нито оригинални хрумвания. Изключение са може би способността да пленявате конете на вражеските войници, след като ги убиете, и да качвате на тях избран от вас солдат от армията ви, както и че можете да дадете на стрелците си мечове и да ги пратите в центъра на битката. Предвидено е да разнообразявате войската си с оръжия за далечен бой, за близък бой и с щитове.

Расите са много добре балансирани

Основната сила на спартанците е пехотата, на персийците – бойните слонове, а на египтяните – катапулт, изстрелващ масивно кълбо стрели. Стратегическата част на битките обаче е на светлинни години от тази в Medieval II Total War например. Причина е, че веднъж вкарани в битка, войниците ви не могат да се разполагат адекватно в определени части на бойното поле, а буквално всеки коли всеки. Така, ако имате воини ветерани, не можете да ги предпазите – те се бият с групата, докато убият всички или бъдат убити. По този начин единствената ви стратегия в сражението е да пращате още и още бойни единици в него.

Неприятно е и че самите нива са доста ограничени като територия. Вместо да можете да бродите из картата, вие просто ще следвате няколко (най-често само един) предначертани пътища до селището или укреплението на врага. Морските битки също не са особено сполучливи. В Rise & Fall абордажите изглеждаха значително по-правдоподобни. Корабите са огромни и тромави и в трите си разновидности – транспортен, разузнавателен и боен.

Голям плюс е

трофейната система

в играта. Можете да събирате и използвате оръжия от убитите врагове, както и да обирате машини и плавателни съдове.

В играта не е предвидена възможността за самоуправление на селищата. През по-голямата част от времето ще трябва да обръщате внимание на организацията на града. Ресурсите – дърво, злато и храна - няма да бъдат събирани от селяните, ако не ги наглеждате и постоянно да указвате кой какво да прави. Иначе работниците просто ще се шляят по картата с една въпросителна над главата си. Друг проблем е създаването на армия и сгради. Строенето е много тромаво и мудно и се осуетява от постоянните набези на врага.

Графиката на играта обаче е доста добра и аниматорите очевидно са се постарали. Тя превъзхожда повечето реалновремеви 3D постижения. Всяка от културите е представена с типичните й черти и особености. Прави впечатление, че вградените видеоелементи са леко грозни, поставени до изпипаната графика. Звуковото оформление също не блести с нищо. Изкуственият интелект нерядко може да ви подразни, затова е препоръчително да играете в мултиплейър, където няма да се срещате толкова често с него. :)

Въпреки многото критики, които изказах, ви препоръчвам това заглавие. Ако искате да се върнете 2500 години назад във времето и сте добронамерени към опита на Eidos да разнообразят RTS жанра, ще се забавлявате от сърце. 


Спарта и античните войни

Войските на персийския владетел Ксеркс, събрани в Северозападна Мала Азия, се отправят към Гърция в началото на месец юни 480 г. пр. н. е. Флотата от 1200 кораба охранява сухопътните операции и подпомага снабдяването на войските, които наброяват към 300 000 редовна войска, 200 000 наемници и роби и около 100 000 от личната гвардия на царя. Спарта, опираща се на древната си слава и на поддръжката на своите съюзници, застава начело на гръцките градове, решили да се борят дружно за свободата си. Първата сухопътна битка става при Термопилите - теснина между морето и планинската верига Калидром, през която армията по необходимост трябвало да премине и която се смятала за непревземаема. В първите дни на август същата година персите разбиват тази защитна позиция, когато една тяхна колона заобикаля по планинска пътека. Известени навреме, гръцките войски се изтеглят на Коринтския провлак, като оставят на мястото само цар Леонид с неговите 300 спартанци, които заедно с неколцина беотийци от Теспия падат в боя до един. Тяхната саможертва въодушевява гърците за борба и бива прославена от поета Симонид в епиграмите, издълбани по-късно върху общия гроб на тези герои: "Пътнико, съобщи на спартанците, че тук лежим, подчинявайки се на техните закони." Персийската експанзия бележи своя край при заветната битка при Платея. Там персийската армия се изправя пред обединената армия на двата най-силни гръцки полиса - Атина и Спарта, предвождана от Милтиад.
 
системни изисквания
Pentium 2.8 Ghz, 1024 MB RAM; 256 MB Video (Radeon x1900Pro/GeForce 7900GTX+)
напиши коментар
 

213 мнения
профил »
Стойчо каза на 09.05.2011, 15:51 ?. :

Много добра и недооценена игра. В пъти по-добра от Age of Empires.

5 мнения
профил »
swat6 каза на 09.07.2011, 10:09 ?. :

Играта наистина е страхотна. Вярно има някой куци работи, но ако имаше продължение щеше да е много добре! Движенията на units-а са направени добре и да изглеждат реалистично! А някой може ли да ми отговори защо официалният сайт не работи???

www.ancientwarssparta.com
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Ancient Wars Sparta

новини:
Холандските издатели обявиха, че са на червено с 9.5 милиона долара за миналата година, а приходите на фирмата са спаднали с цели 30 процента.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28