facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Anachronox
Ревю | 07.08.2001 | автор: Борис Цветков


оценка:
Производител:
Ionstorm
Издател:
Eidos
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

Слай Бутс се бе отпуснал в креслото си. Погледът му шареше безцелно по тавана. В началото всичко беше толкова перспективно. Идеята изглеждаше наистина добра. Anachronox - центърът на вселената. Планета-град, носеща се в средата на Sender One. Централният възел, началото и краят на всички космически пътища. Останка от изчезнала цивилизация. Имаше много теории за произхода на града, но никоя не даваше пълно обяснение на всичките му особености. Например защо го бяха проектирали разделен на четири подвижни зони, всяка с множество постоянно пренареждащи се подрайони...

Една от теориите бе дала и името на града. Според нея той е бил дом на милиони поставени под карантина същества, бавно измиращи от някаква ужасна зараза. Anachronox - отрова от отминало време. Но това не бе попречило на бегълци от всички краища на вселената да се заселят в руините му и бързо да го превърнат в център на престъпността и нечестивите сделки. Това бе идеално място за един частен детектив. Всичко обаче се обърква след смъртта на Фатима, неговата секретарка. Той е принуден да вземе крайно неизгоден заем, за да си купи Life Cursor. Лихвите се трупат, а напоследък няма никаква свястна работа...

Някой почуква на входната врата и това изтръгва Слай от самосъжалителните размисли. Да си без секретарка определено си има и недостатъци. Става, за да види кой е, като тайно се надява, че късметът му най-после е проработил и пред вратата ще го чака клиент. Вратата шумно се отваря и пред погледа му изниква нисък мъж, облечен в черен костюм. Човекът дарява Слай със зъбата усмивка и го засипва с канонада от удари.

И приключението започва...

От този момент нататък, вие трябва да се грижите за нараненото самочувствие на детектива. Първата ви задача е да намерите някаква работа и да припечелите пари. Същото съвсем недвусмислено ви казва и Фатима, мъртвата ви секретарка. Нейното съзнание и личността и са прехвърлени и съхранени в най-ценното притежание на Слай - Life Cursor-а. Въпреки че не пропуска да подметне колко е недоволна от новия си начин на "живот", Фатима безпогрешно си изпълнява задълженията. Тя винаги може да ви покаже информация за настоящите задачи, инвентара и характеристиките на героя и аверите му.

Напредвайки в играта, ще ръководите изключително шантава група от седем персонажи. Ще можете да действате едновременно с не повече от трима, а останалите ще ви чакат (най-често в някой бар), готови да заменят някой от придружаващите ви. В по-късните етапи на Anachronox ще действате с повече от една оперативна група.

Комплексност? Определено не...

Всеки член на групата притежава уникално умение (работа с ключалки, компютри и т.н.), което го прави необходим за дадена ситуация. За успешното ползване такова умение е необходимо първо да покажете бързи рефлекси. Персонажите имат и множество показатели, на които няма да се спирам, защото така или иначе нямате почти никакво влияние върху тях. Когато някой мине на по-високо ниво, характеристиките му автоматично се подобряват.

Инвентарът е доста опростен. Можете да екипирате два помощни предмета, които влияят на показателите или осигуряват допълнителна защита. Всеки герой ползва характерен за него тип арсенал, а всяко оръжие, което намирате, е по-мощно от предишното. Другите две неща в персоналния инвентар са щит (енергиен) и артефакт (MysTech).

Боят в Anachrox се провежда походово, подобно на Final Fantasy. Основната разлика е, че на бойното поле ви е позволено да местите персонажите си. Освен да се движите, можете да атакувате, да ползвате предмет от инвентара, да си послужите с някое от четирите специални бойни умения на съответния герой, да активирате артефакт или някое устройство, което се намира на арената. 

Дотук положението може би ви изглежда прекалено опростено. Нещата леко се усложняват, когато ползването на артефактите навлезе в геймплея с пълна сила. Някъде след петнайсетия час геймплей ще откриете как да ползвате пълната мощ на въпросните специални предмети и това ще поразнообрази нещата.

Присъстват и множество чисто аркадни елементи и мини игри, като управляване на моторница по река с плуващи по течението експлозиви и пилотиране на изтребител в стил Rebel Assault. Можете да се пробвате и на аркадните автомати, които се намират в повечето заведения.

Това, с което наистина ще запомните Anachronox, е невероятният свят, който са създали дизайнерите на Ion Storm. Ще обиколите планети, описани и изградени с достатъчно детайли, за да ги възприемете като нещо много повече от поредния терен. Множеството куестове, които ще изпълнявате са логични, макар и често доста шантави (което никак не е лошо. :-) С няколко изключения сюжетната линия в играта е праволинейна, но същевременно е много силна и адски увлекателна. Към действието е примесен и убийствен хумор, който никога не изглежда пресилен и не на място.

За ушите: A3D и EAX поддръжка, страхотно озвучени реплики, много добри звукови ефекти и прекрасна музика, различна за всяка област, която посещавате.

За очите:

Quake II енджин

След множество модификации крайният резултат на места ще ви накара да онемеете, но малко ръбатите персонажи гарантирано ще ви дразнят поне в началото. Ръбатостта май е единственият недостатък. Със стила на графиката се свиква, а лекото анимационно усещане може би дори ще ви хареса.

Архитектурата на кипящите от живот градове е страхотна. Вземайки предвид графичната платформа, авторите са постигнали чудеса, особено с визуалните ефекти по време на битките. Всички филмчета в играта са реализирани с енджина и въпреки че не са невероятно красиви, те са изключително добре режисирани.

Съзнавайки, че колкото и да е добър, праволинейният сюжет едва ли ще задържи интереса ви към играта след като веднъж я свършите, авторите са се погрижили да осигурят добра основа за създаване на самоделни mod-ове. При достатъчно желание можете да направите какво ли не - от филмчета до цели нови планети.

Anachronox ще се понрави на всеки любител на фантастиката, дори да не е закоравял RPG-фен. Ако смятате, че силната история е истински важна предпоставка за увлекателна игра, то не губете време, а се потопете в неповторимата атмосфера на Anachronox. 

 
системни изисквания
PII 266 MHz , 64 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78
Path of Exile 77