facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
All Star Tennis 2000
Ревю | 22.08.2000 | автор: Никола Дърпатов


оценка:
Производител:
Aqua Pacific
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Тенисът винаги е минавал за елитарен спорт, който е привилегия на богат ите. В същото време обаче през последните две десетилетия белият спорт успя да се наложи на телевизионните екрани и големите турнири си съперничат по зрителски интерес дори с международни футболни мачове. Съвсем логично геймърските фирми от доста време редовно издават най-различни компютърни игри с тематика събитията по световните кортове. Поредната творба е на Ubisoft и носи гордото наименование All Star Tennis 2000.

Веднага след старта ще се усетите, че освен за тенис тук става реч и за поредната PC версия на игра, която е била разработвана предимно за Playstation. Така например липсва възможност да играете на по-високи разделителни способности от 640х480, което е силно озадачаващо предвид възможностите на модерните 3D-ускорители. Следващата изненада ви чака при контролите. Моят най-искрен съвет към всички, които смятат да се сдобият с All Star Tennis 2000, е направо да си купят и джойпад с поне 8 бутона. В противен случай ви чакат бая нерви и ругатни по адрес на програмистите, защото техният продукт е напълно негоден за консумация при отсъствието на споменатия по-горе контролер. Ако сте сред щастливите притежатели на джойпад обаче, ви чакат и положителни емоции. Явно от Ubisoft не са пестили пари за лицензи и в играта ще намерите почти всички актуални звезди на ATP и WTA. При това моделите са направени с изключителна любов към детайлите и особено
жените са направени

много привлекателни

Като се има предвид, че този спорт се практикува от състезателките предимно в екипи, които включват само тънка блузка и миниполичка, е ясно, че предлаганата гледка е доста приятна и дори само тя е причина да обърнете повече внимание на играта :-) Геймърките пък ще могат да се насладят на атлетичните тела на звездите на съвременния тенис, които също като техните колежки са облечени сравнително скромно.

По отношение на геймплея нещата също са доста добри. Компютърните опоненти разполагат с повече от прилично AI и ако направите грубата грешка още в началото да се пуснете срещу състезател от топ 10 на световните ранглисти, ви чакат разгромяващи резултати.  Същото, разбира се, важи в пълна сила и ако не разполагате със споменатия по-горе джойпад с малката разлика, че тогава няма да имате шанс дори срещу най-големите аутсайдери. Иначе след като посвикнете малко с компютърните опоненти ще забележите, че All Star Tennis не само осигурява трайно предизвикателство, но и доставя огромно удоволствие.
Ще можете да се пробвате в демонстративни мачове (това си е нещо като training mode), отделни турнири или пък цял сезон. Във всяко състезание можете да участвате индивидуално, на двойки или пък на смесени двойки.
Въобще докато спечелите всичко, предвидено от дизайнерите на играта, ще мине доста време. Единственият пропуск в тази насока е, че не можете да се пуснете в истинските турнири за световната ранглиста. Явно бюджетът за лицензи е бил профукан изцяло за осигуряване на истински имена на състезателите и за самите състезания не са останали пари, защото в играта са дадени само местата, където се провеждат съответните надпревари. Това обаче не е чак такава страшна мъка и едва ли ще направи голямо впечатление на повечето геймъри.

За доброто впечатление от играта спомага и добрата перспектива към събитията, която е направена изцяло в духа на телевизионните предавания. В този план е редно да отбележа, че маркетинговите стратези на Ubisoft са успели да си осигурят реклама дори вътре в играта. През цялото време в горния десен ъгъл на екрана ще гледате емблемата на германския спортен канал DSF, който явно е платил здрава сума, за да бъде рекламиран с тази игра. Така събитията съвсем наподобяват на предаване по телевизията, което пък от своя страна е интересно хрумване.

Чувството, че действително се намирате на корта се допълва и от сполучливия motion capturing. След успешен удар, спечелен сет или мач състезателите се радват точно като своите прототипи в реалния живот, а пък при изкарана в аут топка или пък някое некадърно изпълнение от ваша страна ще можете да се наслаждавате на сцени, които преди години бяха типични само за легендарния Джон Макенроу :-) Особено зрелищни са и хвърлянията за спасяване на някоя безнадеждна топка, които освен за футболните вратари доскоро бяха специалитет предимно на Борис Бекер. Въобще екшън има колкото искаш и дори мижавата разделителна способност скоро престава да прави впечатление на фона на динамичните събития на корта.

Весела е и опцията за multiplayer, в който до осем души могат да премерят силите си в кварталния клуб. Състезанията особено по двойки с четирима участници са голям майтап и гарантират скандали за всяка изпусната точка :-)

Като цяло продуктът на Ubisoft заслужава внимание. Ако харесвате тенис, просто си падате по спортни игри или ви е писнало от поредната FIFA и търсите малко разнообразие, тогава All Star Tennis 2000 почти сигурно е вашата игра. В нея има всичко, което може да се изисква от една добра спортна симулация.

Ако програмистите от Aqua Pacific си бяха направили труда да вкарат и малко по-високи разделителни способности и една-две екстри като примерно нощните мачове на US Open, тяхната игра със сигурност щеше да бъде кандидат за най-висока оценка. Дори и така обаче All Star Tennis 2000 прави повече от добро впечатление и няма да разочарова геймърите, които са се сдобили с нея. 

 
системни изисквания
P233, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Need for Speed: Shift 88
FIFA 11 vs. PES 2011 61
DiRT 3 51
FIFA 10 50
Colin McRae: DiRT 2 44
Need for Speed: The Run 44
Pro Evolution Soccer 2013 38
Split/Second 38
FIFA 13 38
Blur 31