facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Alan Wake's American Nightmare
Ревю | 23.05.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Remedy Entertainment
Издател:
Microsoft Game Studios
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

изцяло в духа на оригиналната игра

но не е нужно да сте я играли

солиден дигитален пакет

интересен аркаден режим

минуси

не се препоръчва на онези, които не одобряват Alan Wake

на моменти по-аркадна, отколкото може би е добре

Животът на едноименния герой от двете игри на Remedy Entertainment наистина е тежък. Най-напред творческите му умения блокираха напълно, после се наложи да спасява отвлечената си половинка, озова се на злокобно място, където тъмните сили се опитаха да го впримчат в собствената си злокобна игра, а сега мъките му продължават с успоредно пътешествие из нощните пустинни пейзажи на Аризона. За щастие под "мъки" имаме предвид единствено страданията на самия писател, а не на геймърите, които го управляват, защото въпреки че не открива отново топлата вода, Alan Wake's American Nightmare е едно солидно заглавие в духа на оригинала.

Който обаче не ви е нужен

Въпреки че се развива в същата вселена като Alan Wake и има същия главен герой, American Nightmare е независимо приключение, за изиграването на което не ви е необходим предварителен допир със силите на злото от американския Северозапад. Сегашната игра ни заварва в мотел в Аризона, където Алън и верния му приятел и спътник номер 1 в гейм историята Бари Уилър са се приютили. Причината за присъствието на Алън тук се нарича Mr. Scratch - злият двойник на писателя, чиито пъклен план е да отнеме съпругата му. По-нататък в историята се включват още няколко персонажа и като цяло сюжетът се развива в познатия ни стил, за което помага и повторната поява на ТВ шоуто Night Springs.

Действието непрекъснато смесва реалността с измъчените фантазии на Алън и сюрреалистичните епизоди се редуват един след друг. Интересно е, че American Nightmare наистина няма претенции да свърже събитията с оригинала или да хвърли мост към евентуалното пълнокръвно продължение, а просто да разшири вселената, умело създадена от мрачните умове на финландското студио Remedy.

Добре познат геймплей

Признавам си, че имах възможността да се насладя на Alan Wake при нейния дебют за XBOX360 през май 2010 г., но дори след толкова време нямах никакви проблеми с адаптацията към геймплея в American Nightmare. Познатите елементи от оригинала - ограничените муниции, снопът светлина, който омаломощава врага и ловкото измъкване изпод неговия удар - отново са намерили място в играта. Към това трябва да добавим няколко нови оръжия като картечен пистолет Uzi и т.нар. nail gun, които допълват арсенала на Алън. Всъщност на моменти оръжията в играта сякаш идват малко в повече, защото в оригинала определено имаше напрежение, когато останехте само с няколко куршума в пълнителя и трябваше да преценявате максимално изстрелите си. Не че American Nightmare е екшън прочит на сървайвъл хорър жанра, подобно на злополучния Resident Evil: Operation Raccoon City, но по-аркадната атмосфера определено се усеща.

More bang for your buck

В интерес на истината добри думи можем да кажем и за това какво се включва в American Nigthmare като пакет. От времето на RDR: Undead Nightmare дигитално заглавие не изглеждало толкова изпипано. Макар и познат, геймплеят е солиден, а графиката е доста добра за онлайн игра. Визуално American Nightmare изглежда практически идентично с Alan Wake, озвучението също е на ниво, а санудтракът е разширен с още две авторски парчета на познатата ни група Poets of the Fall плюс страхотното парче Club Foot на Kasabian. Към това трябва да се добави и режима “Fight Til Dawn”, който наподобява познатия ни Horde и сблъсква Уейк с вълни от врагове. Там се залага на стрелбата и екшъна, което е добра смяна на скоростта и позволява да поиграете за точки и рекорди. Ако сте критично настроени към оригинала, Alan Wake's American Nightmare лесно може да бъде отхвърлена, защото е доста сходна с него. Ако обаче първата игра ви е харесала, уверено можем да препоръчаме и тази. До момента Remedy се справя отлично с развитието на приключението на Алън Уейк и само можем да се надяваме, че тази тенденция ще продължи и със следващата част. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista. 7; CPU: Intel Core 2 Duo 2 GHz или AMD Athlon X2; 2 GB RAM; видео: GeForce 8600GT AMD или Radeon HD4450 с поддръжка на DX10
напиши коментар
 

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 24.05.2012, 10:36 ?. :

Абе на мен единственото нещо дето не ми хареса в 1 беше че от началото до края противниците са все едни и същи! Дано тук да има малко повече разнообразие!

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 24.05.2012, 10:51 ?. :

Одобрявам статията! Играта също ми харесва....остава да изиграя и тази част! :)
Приятелят на главния герой е смешен и атрактивен...в кавички - "Лек..."

203 мнения
профил »
Stunkata8 каза на 24.05.2012, 11:39 ?. :

Дам, така е! Хубаво е така в игра да наблягат около атмосферата на историята - това беше любимото ми от 1цата и тук също присъства, но както е дадено на минусите на места става много аркадна - и всъщност е точно такава - което не е лошо просто не може да се сравнява с развитието на историйката в първата! И Mr.Scratch е готин!

95 мнения
профил »
motherfucker каза на 24.05.2012, 12:02 ?. :

От Бари Уилър по-голям няма.

560 мнения
профил »
dogma каза на 24.05.2012, 12:13 ?. :

Amen to that! И на мен ми хареса играта, беше минало известно време, откакто играх оригинала и почувствах лека носталгия даже :)

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 24.05.2012, 12:40 ?. :

Да, има нови врагове... и по добра визия.....което е very good....

1335 мнения
профил »
sollider каза на 24.05.2012, 19:32 ?. :

Съгласен съм с всичко изписано в статията, с изключение на едно - този път, за разлика от оригинала мунициите идваха много повече и реално вероятността да се озовеш с празен пълнител срещу цял рояк обладани хора и/или предмети беше сведена до нула. Тази сякаш го избива повече на екшън, колкото на хорър, въпреки че и оригинала сам по себе си не беше сървайвъл хорър по жанр.

95 мнения
профил »
motherfucker каза на 25.05.2012, 07:50 ?. :

Така е, защото в тази пък ефективността на някои оръжия е намалена и трябват повече патрони, за да убиеш гадовете. Флаш гранатите тук например не означават instant kill както в оригинала.

335 мнения
профил »
GreeN каза на 25.05.2012, 11:03 ?. :

Играта е добра.Повече екшън отколкото хорър, но е добра. Единственото което ме издразни, че историята може да е просто измислица :/

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 27.05.2012, 12:26 ?. :

Добре са се справили, и ми хареса общо взето. Ще се изиграе до края :)

7 мнения
профил »
DaveWarfare каза на 27.05.2012, 13:39 ?. :

Играта е епична !!!

99 мнения
профил »
d3s7roy3r каза на 06.06.2012, 15:52 ?. :

Знам, че играта е нещо като ДЛЦ, но въпреки това ме разочарова в сравнение с оригинала. Хорър елемента го няма, историята може и да се развива по "оригинален" начин, но е плоска, диалозите скучни, муниции има колкото си искаш, а макар да има нови противници, битките са мудни и незапомнящи се (докато в първата имаше моменти, които винаги ще помня!). А най-големия минус - не чуваме лафовете на Бари! 3/6 оценка от мен :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Alan Wake's American Nightmare

новини:
Чудесна възможност за всички, които са пропуснали тези две хорър заглавия.
Това прави възможни както римейк или пускане за нови платформи, така и евентуално продължение.
Спин-оф версията на хорър приключението Alan Wake ще се предлага онлайн, а Remedy не очаква от геймърите, които ще посегнат към нея, до познават предисторията.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
The Walking Dead 22