facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Age of Pirates 2: City of Abandoned Ships
Ревю | 29.05.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Akella
Издател:
Playlogic Entertainment
Жанр:
Приключение, Ролева игра, Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Атмосферата и живописните кътчета, които посещавате

Намесени са индиански елементи в историята

Битките са брутални и доста кървави

минуси

Липса на детайли - на моменти празнитe пространства се усещат в повече

Историческата и хронологична несъответственост

Ако темата за пиратството ви се струва архаична и необратимо остаряла, трябва да знаете, че сте в грешка. Преди по-малко от месец шестнайсет българи, част от екипажа на заловения преди повече от месец от пирати товарен кораб "Маласпина касъл", бяха освободени. Плавателният съд беше пуснат от пиратите на 9 май, след като получиха откуп от българското правителство. Още ли мислите, че игри като тази не са актуални днес?

Age of Pirates 2, една нова порция морски забавления, се появи в особено подходящ момент. Именно в началото на лятото, може би за да засили у вас жаждата за морето, което вече – казвам го от собствен опит – става за къпане. Всъщност новата игра от поредицата е нещо повече от пиратско приключение. Тя е многопластова и наситена с приключения и пътувания из най-различни места.

Историята й започва на 1 януари 1665 г. За два от игровите персонажи началото е обичайно, като в това от Age of Pirates: Caribbean Tales. Третият обаче – Питър Блъд (създаден по мотиви от една от книгите на Рафаел Сабатини) е английски лекар, на когото предстоят още много трудности, преди да попадне из обширните територии на Карибско море. С него играта стартира в една английска колония, където той е изпратен, за да изцери много болен пациент. Ще му помагат неговият личен помощник, както и щурманът Джереми Пит.

Сигурно вече се питате с какво се отличава City of Abandoned Ships от предишните игри? На първо място, това са

двете нови пълноценни локации

Градът на изоставените кораби – зловещо пристанище, където попадат корсарите от Карибско море заедно със своята плячка – ценности, оръжия, опиум и роби. В напуснатите баркентини има доста злато, но само гола смелост не стига, за да го оберете от мъртвите... Златната столица на ацтеките Теночтитлан е другото нововъведение, където между пиратите и тяхната спокойна старост стоят зловещи митически същества от вярванията на южноамериканските племена. Интересни хрумвания още са добавянето на аксесоари като метални боксове за бой и котки на краката за проходимост.

Появили са се и доста нови куестове, както и уникални кораби. За всеки човек, свързан с морето, корабите, задвижвани с помощта на вятъра, са едно огромно и незабравимо преживяване. Дори и в България днес отличниците на випуска на Висшето военно-морско училище във Варна се обучават именно на такъв кораб – единственият български платноход „Калиакра“. Аз самият съм плавал на него от Гибралтар до Варна и докато играех на Age of Pirates 2, успях да се върна в спомените си за това красиво приключение, да полежа отново на палубата с чаша ром в ръце, да позяпам аления залез и да усетя резливия морски бриз в косата си. Неописуемо. А изборът на плавателни средства в играта е огромен, включени са

всички видове платноходи

които познавам – шхуна, каравела, баркентина, бригантина, флейт, бриг, галеон, корвет, тежък галеон, пинас, фрегата, военен кораб, боен кораб, баркас, тартан и още много други.

Сред другите новости е добавянето на нови NPC-та, както и герои със собствена куестова линия и биография. Прецизирани са движенията при фехтовката, както и траекториите на сабите и брадвите. Англия присъства по нов начин в сюжета. Всъщност ще можете да си изберете една от четири нации в началото. Ако някой може да притесни испанците в Новия свят, това безспорно е Англия. След като Франция перманентно отслабва британската корона на Стария континент, то именно от Атлантика трябва да дойдат нови ресурси за Кралицата въпреки испанската доминация. И така едно след друго падат под английско владичество хилядите испански поселения в Новия свят.

Каквито и да са плюсовете и минусите на различните нации, трябва да имате предвид и сложността, на която ще настроите играта.

Не се надценявайте –

скалата с трудността е почти невиждана

в игра: от най-лесната Матрос, през Боцман, Шкипер, Лейтенант, Капитан, Корсар, Командир, Адмирал, Господар на морето, до най-трудната, красноречиво наречена Невъзможна. Чрез настройките също така можете да зададете скоростта за набиране на опит на главния герой и неговите офицери – колко бързо да получават точки за умения, спрямо вдигането на ниво и получаването на нови способности. Има и един много култов според мен режим – hardcore game, където можете да правите сейв на играта единствено в църква, а навсякъде извън светите земи рискувате да бъдете убит, без да имате шанса да върнете приключението в момента преди смъртта си. Можете също така да настройвате видовете морски сражения – динамичен или тактически бой. Така бързите маневри, презареждането на оръдията и скоростта ви ще зависят от първоначалния избор. Успоредно с трудността има и опция „Честота на събитията“, която се настройва на „рядко“, „обичайно“ и „често“ и от това зависи например колко вражески кораби компютърът ще разположи на картата.

Ще можете да избирате измежду три типа герои. Пират, който е способен да изпие всякакви течности, да потопи всичко, което плава, и да избие пищящите създания до крак. Подобни деяния не предизвикват любовта на ближните, но понякога учудващо много удължават живота ви. Авантюрист не се става,

можеш само да се родиш такъв

Това е и вторият вид герой. Жаждата за приключения и злато може да завлече представителя на тази почтена професия в страшни беди и ситуации, но той и там се чувства в свои води. Последният персонаж е търговец. Да избереш подходящия товар за продажба е половината от успеха, но трябва и да го пазиш по пътя до клиента и все пак рискът е доста оправдан предвид факта, че цялото правителство те защитава в твоето общественополезно начинание.

В играта преднамерено е допусната географска и хронологическа непоследователност. Ако на картата се вижда брега на Мексико, целта ще е да достигнете до столицата на ацтеките Теночтитлан, която обаче в реалността е далеч-далеч на юг, на територията на съвременна Гватемала.

Мисиите са разнообразни и доста интересни, а и се провеждат в изключително романтични и живописни места по света, които ще ви оставят без дъх, въпреки че графиката не е най-великата, която съм виждал. Някои мисии са с различни варианти за развитие. Атмосферата е постигната блестящо – коремът ти се свива на топка, попадайки на нов остров, където не знаеш дали

жителите ще те нагостят или разчленят

Срещата с местните е съпроводена с тревожна мелодия, а в някои моменти ще изпитате дори безпомощност. Уникални са и добре запомнящите се реплики на голяма част от персонажите.

Изкуственият интелект е на доста добро ниво – капитанът на врага ловко маневрира, старае се постоянно да обстрелва целта и не забива носа на кораба в брега. Макар че веднъж пиратите, които ме преследваха, така се увлякоха в намерението си, че потопиха два-три от своите плавателни съдове. В ръкопашния бой противниците се научават да скачат назад, преди да стрелят, а има и NPC-та, въоръжени с мускети, които нанасят немалки поражения.

Играта е доста добра и увлекателна. Тръпна при мисълта, че ей-сега, само да напиша тази статия, и ще почна да я играя отново. Само дето вече е един след полунощ, а утре трябва да ставам рано. Но ако трябва да избирам дали да сънувам непознати земи и да водя епични сражения или да играя едно реалистично преживяване със същите тези неща, избирам второто, без да се замисля. 


Кой е капитан Блъд?

Капитан Блъд е измислен пират, главен герой от серията книги на Рафаел Сабатини. Питър Блъд се е родил в Ирландия (около 1653 г.), син е на лекар. Въпреки своята келтска кръв се отличава със смугла кожа, черна коса и яркосини очи, благодарение на което често е припознаван като испанец, а никой никога не би го оприличил на англичанин. Той завършва медицина в Тринити колидж в Дъблин като бакалавър по медицина. През 1674 г. отива на военна служба, за да защитава холандците, които в този момент воюват с французите. Произведен е в чин офицер. След това обаче две години се подвизава като военнопленник в испански трюм и при освобождението си постъпва на служба при французите и участва в боеве срещу испанците. На 32 г. се оказва въвлечен във въстанието на херцог Монмаут и е арестуван, осъден и продаден в робство в английските колонии на Карибско море. Избягва и от робство, става пират, но не може да забрави племенницата на своя господар Арабела. В нейна чест той кръщава кораба си със същото име...
 
системни изисквания
Pentium 4/Athlon 2 GHz, 1 GB RAM, Видеокарта GeForce 4200 / Radeon 9000
напиши коментар
 

22 мнения
профил »
Дади каза на 01.06.2009, 15:39 ?. :

Самата игра изглежда фън, особено имайки предвид колко малко са пиратските игри :-/

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 01.06.2009, 17:05 ?. :

ЯКО!Толкова много познати неща видях в тази статия!Златни пясъци(на 15 минути път съм от тях),Age Of Pirates и разбирасе КАПИТАН БЛЪД!Книгата е изключително интересна и засяга едно от любимите ми неща-пирати!Препоръчвам я на всички,веднъж дори не влязах в морето, а само четох и тоя ден опапках половината книга.Що се отнася до играта-чаках я с нетърпение и сигурно ще я пробвам.

111 мнения
профил »
trenti каза на 01.06.2009, 17:56 ?. :

очаквам я с нетърпение,ако може да се напише и статия за East India Company ще е супер :)

45 мнения
профил »
SeigarX каза на 01.06.2009, 22:30 ?. :

Offtopic: Yarrrrr... !!! Ahoy me mates !

Ontopic: Съгласен със анимето.Изглежда фън. Прилича ми малко на Готик 3 и непитайте защо , даже аз незнам.... просто гледайки скрийновете ми напомня за Готик 3.

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 11.06.2009, 09:27 ?. :

izkam da popitam predi da trugna da si teglq igrata:
igrata kato RPG li e trenira6 si umeniq kupuva6 si itemi i drugi takiva ne6ta
takava li e igrata ?

111 мнения
профил »
trenti каза на 12.06.2009, 14:43 ?. :

да

48 мнения
профил »
legolas1994 каза на 12.06.2009, 16:28 ?. :

ok ms ;)

261 мнения
профил »
Xelian каза на 20.06.2009, 12:09 ?. :

Играта я пробвах и изобщо не ми хареса. Отвратителна камера, дървена бойна система, така и не можах да намеря копче за инвентар или карта, никакво озвучаване на нито един персонаж, липса на свестен туториал... Абе, отврат.

348 мнения
профил »
dprime каза на 29.12.2010, 14:46 ?. :

Първата като че ли беше по-добра от тази.

1 мнения
профил »
nikibg93491 каза на 24.04.2011, 07:05 ?. :

az q imam igrata obace mi trqbva SAVE ot 2-ri klas korab za6toto izgubih SAve i ne moga da go namerq ako nqkoi ima ne6to pi6ete mi: skyp niki_066 plsss

1 мнения
профил »
aleksv каза на 05.05.2012, 06:10 ?. :

Добре де хора как се стига до куеста който взимаш тоя акваланг и можеш да ходиш под водата?
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48