facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
AI Wars: The Awakening
Ревю | 19.06.2000 | автор: Боян Спасов


оценка:
Производител:
Nexus
Издател:
Nexus
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

Имате ли си приятел или познат, който твърди, че е хакер? Почти съм убеден, че истинският хакер никога не би казал подобно нещо, но ентусиастите, самоприсвоили си тази внушителна титла, са колкото бълхите в козината на кварталния помияр. Както вървят нещата в Нета, май скоро ние - ламерите (т.е. не-хакерите), ще останем малцинство и ще се удавим сред толкова много спецове, повечето от които дори не знаят какво означава думата, с която са се титулували. Спомням си една много забавна статия от българската преса, отпечатана преди около година, в която компетентният журналист убедено разправяше, че в милата ни родина има цели два вида хакери. “Добрите” били онези, които се събирали в столичното заведение Майорка, докато “лошите” ходели в Супата. Така че внимавайте и кракът ви да не стъпва в Супата, че току-виж ви излязъл имидж на “лош хакер” или “кракер” (според авторa на онази статия тия двете определения са тъждествено синонимни).

Но без значение дали вие лично сте хакер, кракер, ламер или просто невинен посетител на Супата, по професия счетоводител, спокойно можете да пробвате уменията си по преодоляване на компютърни защити в играта AIWars на Nexus Inc. Кои пък са тия хубавци? Аз също не ги бях чувал досега, но за моя изненада тяхното творение се оказа доста оригинална игра. Тя привлече вниманието ми не със страхотна графика или звук, а с алтернативния си геймплей и умело вплетения в нея компютърен хумор. И, разбира се - с неповторимия чар на жанра “киберпънк”...

Сега ще си проличи кой е чел Уилям Гибсън

В близкото бъдеще виртуалната реалност е мястото, където става най-големият купон. Корпорации-гиганти складират там своята безценна информация, защитавайки я с електронни пазачи, виртуални ключалки и стени от ЛЕД (отново в чест на Уилям Гибсън: ICE = Intrusion Countermeasures Electronics, тоест всички онези лошавинки, които имат грижата да спират неканените гости във виртуалната крепост). Там са и системните администратори, които хич не обичат кибержокеите, дръзващи да припарят в светая светих и се борят срещу тях със собствените си агенти (освен когато си пият бирата и са оставили защитата на автопилот, тоест в 99% от случаите). И Призраците - носят се слухове, че военните са загубили контрола си над няколко могъщи ИИ (Изкуствени интелекта), които сега се крият в тъмните кьошета на Мрежата и я префасонират по свой образ и подобие.

Вашият герой е един от онези кибержокеи или казано другояче - хакери. С помощта на скромния си кибердек, зареден с първичен софтуерен набор, вие пускате в Мрежата своето “алтер его” - Аватара и започвате войната за информация, власт и пари. Целите, които сте си поставили, са доста амбициозни - завладяване на Мрежата, постигане на разум за вашия Аватар и разгадаване на тайната на безсмъртието. Можете да играете за една или няколко от тях или пък просто да се шматкате из виртуалната вселена и да правите каквото ви щукне.

Графиката е стряскащо шарена и ярка, но това си е изцяло в каноните на жанра киберпънк (това се отнася за виртуалния свят, реалният свят в този жанр обикновено е потискаща смесица между мръсотия, метал и неон). За направата на играта е използван shareware-енджинът на Genesis, като резултатите са изненадващо добри. В никакъв случай обаче не говоря за реализъм - това си е виртуален свят все пак.

Арсеналът в тази игра е доста интересен - вместо с пушки и базуки разполагате с вируси и IRC. Последното няма нищо общо с чат, а означава Infinitive Recursive Calculation и вкарва противниците ви в сложен рекурсивен алгоритъм за изчисляване на числото “пи”. Резултатът е временно зацикляне, докато тяхната система усети, че нещо не е наред. Разполагате още със софтуер за кодиране и декодиране, Crack за разбиване на ключалки и “маскарад”, който ви прикрива от враговете на принципа на хамелеона. Друг вид маскировка е Spoof, който заблуждава агентите, че сте част от системата. От вирусни атаки ви предпазва стандартен Firewall (еквивалент на бронята в триизмерните екшъни).

След като проникнете до ядрото на системата вие си оставяте задна вратичка и вече владеете тази част от киберпространството. Откраднатата информация можете да продавате на черната борса и с парите да закупите по-модерен софтуер, който ще ви е нужен на следващите нива. Друга алтернатива е сам да си го разработите, както правят истинските хакери.

Знам, че едва ли съм успял да ви разясня същността на играта и че сигурно се чувствате много объркани, но мястото е силно ограничено, така че единственият съвет, който мога да ви дам, е да си намерите AIWars и да я изпробвате лично. Тя определено не е поредното шаблонно заглавие, а представлява алтернативна смесица между 3D-екшън, приключение и ролева игра. Има си дори и мултиплейър, в който ще можете да проверите

На кого му е по-твърд софтуерът

Така че, ако ви се иска да пробвате нещо ново и имате необходимото търпение и шантаво мислене, можете да се пробвате. Все пак играта определено не е за всеки, така е добре да бъдете подготвени както за нещо великолепно, така и за поредното разочарование... 

 
системни изисквания
350 MHz 32 MB Ram
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58