2014 FIFA World Cup Brazil

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 апр. 2014

Започвайки тази статия трябва да направя едно признание – в последно време значително съм позанемарил футболния гейминг. От многобройните версии на FIFA 14 пробвах само тази за Android (между другото тя е доста читава, свидетелство за което е фактът, че Samsung реши да я предлага предварително заредена с новия си флагман Galaxy S5), но като цяло виртуалният футбол не е високо сред приоритетните ми жанрове. Въпреки това като всеки нормален човек – да ме прощават американците и някои други странно назадничави региони на света, които все още отказват да приемат върховенството на Краля на спортовете – се интересувам живо от наближаващото Световно първенство така, че вече нямаше как да подмина 2014 FIFA World Cup Brazil.

На път към Бразилия

Интересно е, че броени месеци преди старта на надпреварата, домакините на Световното първенство все още имат доста организационни проблеми – ще бъдат ли готови стадионите навреме, ще бъде ли обезпечена сигурността на десетките хиляди гости и  т.н. Е, поне един аспект от футболната лудост вече е напълно завършен и дори достъпен за феновете и това е официалната игра на Световните футболни финали. Тя се разработва от студиото EA Canada, което реализира страхотен хит в лицето на великолепната Fight Night Champion. Подобно на атрактивната боксова симулация 2014 FIFA World Cup Brazil също излиза само за PS3 и XBOX360, което е едновременно малко странно, но и обяснимо предвид доста слабото разпространение на next-gen конзоли в ключови региони, включително и в Бразилия.

„Разполагаме с определени ресурси, които можем да вложим в разработката на играта и в крайна сметка решихме да я направим достъпна за колкото се може повече хора“, обяснява продуцентът Мат Прайър. „В момента това означава версии само за PS3 и XBOX360, които са много по-разпространени от техните наследници, особено в Южна Америка. А да обидиш държавата-домакин никога не е добра идея“.
Все пак EA Canada мисли и за next-gen системите и обещава, че на по-късен етап благодарение на Ultimate Team техните собственици също ще имат някакъв допир с играта. Освен това е интересно, че в известен смисъл 2014 FIFA World Cup Brazil се явява тест за доста нови функции, които ще бъдат заложени във всички версии на FIFA 15.

На световно като на световно

Някои от подобренията като анимациите личат веднага – нападателите видимо извършват автентични и плавни движения с крака ти в опит да посрещнат летящата топка, докато защитниците изпълняват не по-малко ефектни скокове и отигравания в борбата за висока топка. Други новости са свързани с изкуствения интелект, който личи при по-доброто групиране на защитниците. Те вече изглеждат по-компактни и не оставят необясними празни места в опасна близост до наказателното поле. Също така играчите от всички позиции се затичват и спират с повече ентусиазъм, а не само механично по команда на геймъра. Цялостното усещане наистина е за играчи, които реагират много по-експлозивно на управлението ви. Хубавото е, че реферите също са настроени по-снизходително и няма нужда да се опасявате, че по-агресивни изпълнения ще бъдат санкционирани незабавно. Обогатени са възможностите при изпълнение на корнер като може да накарате вашите съотборници да се групират в определена зона в очакване на центриране или пък да се опитат да атакуват по-бурно противниковия вратар, пречейки му да вижда топката.

Има промяна и при дузпите, която ЕА Canada обяснява с факта, че в досегашния си вид те са били прекалено трудни за по-кежуъл играчите. „Тези играчи съставят буквално половината от аудиторията, към която се стремим с 2014 FIFA World Cup Brazil“, признава Прайър. Резултатът е видим с просто око. Единадесетметровите удари вече не са толкова сложни – спрете метъра в зелената част на спектъра на точността и си гарантирате изстрел в целта. Ако ви се наложи да застанете на гол линията, всеки от четирите лицеви бутона на контролера отговаря на действие, което вратарят може да направи. В PS3 версията кръгчето е мятане в ъгъла, хиксчето е залъгващо движение с краката, с триъгълник карате вратаря да размаха ръце, а с квадрат имитирате движение на бикоборец, дразнещ животното. Всеки от тези жестове в крайна сметка няма отношение към самото спасяване, но е забавен и наподобява предизвикателствата в бойните игри.

Автентичност и атмосфера

От самото начало става ясно, че момчетата от EA Canada са положили сериозни усилия за адекватно пресъздаване на целия футболен процес, кулминиращ в Световните финали. В играта са пресъздадени всичките 203 отбора, участвали в квалификациите, заедно с техните 7469 играча. Освен това неостаряващият Клайв Тилдсли персонално е записал произношението на името на всеки един играч така, че винаги може да ви уведоми у кого е топката. Мачовете се играят на 12-те лицензирани стадиона в Бразилия, както и на още няколко добре познати арени – Сантиаго Бернабеу, Стадио Олимпико, Уембли, Амстердам Арена и др. Любопитно е, че когато започне даден мач играта ви предоставя както няколко панорамни кадъра на привържениците по трибуните, така и репортаж на живо от съответните страни, където феновете също празнуват и окуражават любимците си. Тези сцени са особено колоритни при по-големите отбори, защото техните привърженици са показани на фона на известни забележителности като Колизеума в Рим, Бранденбургската врата в Берлин и площад Трафалгар в Лондон. При французите отсъства Айфеловата кула, която е защитена от архитектурен лиценз, но така или иначе в последно време Петлите не дават особени поводи за радост на своите почитатели.

Включването на две радио шоу програми, които съпътстват вашите футболни приключения е толкова находчиво, че заслужава специално внимание. Това са EA Sports Talk Radio, където ще слушате Йън Дрейк и Анди Голдстийн и Men is Blazers, където зад микрофона застават двама обикновени футболни фенове от Острова. Включването им има двойна цел – да ви предоставя актуална информация за играчи, мачове и статистически данни, които съпровождат турнира, но също така и да създаде усещането, че наистина сте част от една глобална кампания за покоряване на футболния Олимп. За разлика от коментарите в самите срещи, където и до момента се срещат повторения и несериозни изказвания, радио предаванията работят много добре. Тук в равни дози се среща задълбочен анализ, автентичност и така нужната доза хумор.

Какво липсва?

До тук говорихме за 2014 FIFA World Cup Brazil предимно със суперлативи, но всъщност има ли нещо, което ще попречи на футболното удоволствие? Ами всъщност доводите в това отношение хич не са много. По-закоравелите геймъри вероятно ще се намръщят на отсъствието на Ultimate Team, но EA Canada обяснява решението си да не включи опцията отново с по-кежуъл характера на играта. Голяма част от онези, които ще посегнат към 2014 FIFA World Cup Brazil ще направят това заради моментното изживяване в навечерието на шампионата, докато Ultimate Team е запазена територия за по-хардкор настроените. Освен това влагането на допълнителни ресурси и привнасянето на Ultimate Team интерфейса навярно щеше да стане за сметка на някои от останалите съществуващи режими.

А говорейки за тях, те наистина са черешката на тортата, която представлява основната кампания. Освен квалификациите или финалите може да премерите сили в Online World Cup, където ви чакат до 32 опоненти, или пък да се забавлявате в другия силен сингъл режим Captain Your Country, където поемате контрол върху отделен играч по пътя му към славата. Там стартирате в Б отбор и трябва последователно да стигнете до стартовата единадесеторка, да получите капитанската лента и да спечелите Световното първенство. За съжаление по обясними причини тук Story of Qualifying пък е забавен режим, където на ваше разположение са 60 сценария от реалната футболна история. От вашите желания и умения зависи дали ще може да ги повторите или промените хода на случващото се.

Последен съдийски сигнал

Подобно на гейм адаптацията на летен холивудски филм, 2014 FIFA World Cup Brazil е игра, посветена на едно-единствено събитие – Световното първенство по футбол в Бразилия. На пръв поглед това е гаранция за моментно и повърхностно забавление, от което трудно можем да изискваме допълнителна поддръжка като DLC, ъпдейти и т.н. И докато наистина е вярно, че догодина по това време едва ли мнозина ще се сещат за тази игра, това по никакъв начин не намалява нейната стойност. Подобренията в геймплея са налице и подгряват обстановката за FIFA 15 през есента, докато разнообразните режими и неподправената атмосфера превръщат виртуалните финали в същия празник за феновете, каквито са и реалните. До финала в Бразилия все още има повече от достатъчно време така, че ако заложите на 2014 FIFA World Cup Brazil със сигурност ще си гарантирате няколко месеца футболни емоции както самостоятелно, така и в компанията на други фенове онлайн.

Автор: Иво Цеков