facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Книга-игра „Кръвта на Зомбитата”
Ревю | 13.02.2015 | автор: Дамян Христов


оценка:
Производител:
Иън Ливингстън
Издател:
Сдружение Книги-игри и БГ Книга
Жанр:
Книга-игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

Представям Ви ревю на най-яката книга за зомбита, но не тези в мола, а на лавиците по книжарниците. Става дума за най-новото приключение от поредицата „Битки Безброй” („Fighting Fantasy”! дааа!), която излиза цели 30 години след поставянето на началото на тази великолепна поредица през 80-те. Иън Ливинстън, гейм дизайнерът на старата серия, се хванал на бас с другия голям гранд на игрите Стийв Джаксън, че може да напише нова Книга-Игра по случай юбилея на жанра и спечели! Сега тази нова Книга-игра вече е факт, а отскоро тя също вече е преведена и пусната на български за феновете й у нас!

 Новата Книга-игра на Иън Ливингстън се казва „Кръв на Зомбитата”, или „Blood of the Zombies”. Аналогията с нашенската „Зомбикалипсис” на Ал Торо от сборника „Призвание Герой” не е случайно. Макар сюжетът на чуждестранната книга да се развива в нещо като средновековен замък, самият Ливинстън пише в самото начало (още в предговора) на книгата си: „Ще забележиш, че приключението се развива в замък, макар че по-скоро отчаяно ми се искаше читателят да се почувства като на обиколка в търговски мол по улиците на 21-ви век – всички знаем, че старите навици (не) умират трудно!” :-) Ето защо, съчетано с другите явления в поп културата по света (като филмите със зомбита и вампири, за които масово се гледат напоследък, романите в света на свръх-естественото и т.н.), Иън отново е уловил духа на времето.

 Книгата, за която говорим, НЕ Е джобен формат, както при по-старите издания на FF, а е нормална като нашенска книга, в нея страниците не са упоменати, а в горния ляв и десен ъгъл на всяка страница са указани епизодите, които се четат в момента. В стила на „Асасините на Персия” в долната част на всяка страница има нарисувани зарчета, които се падат на случаен принцип при всяко ново разтваряне на страниците. Всъщност тази идея не е нито на Уейн, нито е нова за FF. Още в поредицата „Магьосничества” на Стийв Джаксън (която е издадена на български от ИК „Хермес”) има такива посочени зарчета.

Корицата на зомбитата е перфектна и нарисувана от Грег Стапъл, а надписът на заглавието е блиндиран (усеща се с напипване), а също така е блиндирано и логото на „Битки Безброй”. Самата корица представлява една врата, която е разбита с трясък и от нея излиза едно... ъъъъ, зомби (какво друго да излезе?!), но забележете – то носи часовник и пионерска връзка (едно време всички добри деца от 80те носихме такива :-) В същия момент не може да се отрече внушителния тираж на книгите-игри, които започват през 1982 с „Магьосникът от Огнената Планина” (в съавторство със Стийв Джаксън) и стигат до висините на продадени от порядъка на 16 000 000 копия и в същия момент преведени на 28 езика, вкл. на Български чрез ИК „Селекта”.

 Самото вътрешно оформление на книгата е перфектно и дело на друг английски художник, Кевин Кросли. Както и да е, следва предговор от Иън, за който вече споменахме, и в който става дума, че Иън и Стийв дори не са предполагали за успеха, който ги е последвал, след написването на първите Книги-игри в началото на 80те. След това книгата започва и ВНИМАНИЕ – книгата НЕ Е Фентъзи и не се развива в миналото!!! Книгата е СЪВРЕМЕННА и макар че действието се развива в замък, обладан от силите на злото, главният герой всъщност е един... беден студент от английски колеж, където следва Митологии и който тръгва на пътешествие из Европа в търсене на чудовища.

 Малко спойл: Героят първо отива до Крит в Гърция, за да търси Минотавъра, но не го намира. После тръгва да търси Циклопа (не става ясно къде го търси...), но там също удря на камък. Тогава заминава за Унгария и се рови из прашасали средновековни подземия в търсене на призраци и духове, но... Най-накрая нюхът му на студент второкурсник го отвежда в... Румъния при „Граф Влад” (или може би на Дунав Мост в близост до Русе :-), както се казва, и тук той е заловен от злите сили и е вкаран в древна крепост, пълна със зомбита, от която той трябва да се измъкне... И всичко това в най-добрите традиции на жанра фентъзи :-) И отново ВНИМАНИЕ – книгата има съвсем нови правила и ТЯ няма нищо общо (като механика най-вече) със старите книги и статистики, елексири на съдбата и др. Но това не е я прави по-малко интересна и заслужаваща да се прочете и изиграе!

 Така, сега за механиката на битките няма да говоря, нито за това, какво се случва като история, след като героят се събужда и решава да избяга от замъка. Няма да направя това по ред причини, но най-вече защото не смятам, че разбирам от игрова механика повече от вас! За сюжета също няма да кажа, защото не смятам да спойля книгата повече и да развалям четенето Ви. Но Вие не ме чакайте, а си вземете и поръчайте книгата на български, ако искате да научите повече! Тази книга ми се струва, че няма да е по-добра от онази със Загор (сещате се за какво говоря), но Ви уверявам, че нови Книги-игри ще последват в тази серия!

 Можете да поръчате книгата от тук: http://www.legacyofkreya.com/bg/books/kryvta-na-zombitata

За Вас ревюира Ян, коментари и забележки пращайте на: info@knigi-igri.bg 

напиши коментар
 

108 мнения
профил »
Turn каза на 14.02.2015, 20:28 ?. :

Радост и щастие! Дано книгите игри се завърнат и се четат така както навремето!

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 15.02.2015, 20:53 ?. :

чиба с тия глупости, мина им времето

117 мнения
профил »
4ovka каза на 16.02.2015, 12:52 ?. :

Да е ! Че чак 6 звазди ае беги.

СТИГАТ МИ БУКВИТЕ В САЙТО !!!

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 17.02.2015, 10:11 ?. :

Аз я четох лятото ама не е за 6 звезди. Става дума първите книги от поредицата са по-добри.javascript:;
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Седемте живота на Мая 2
Тервел. Роденият да побеждава 1