facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Хибрид – Fujitsu Lifebook T904
29.10.2014 | автор: Ивайло Йошков


оценка:

Вносител:

сайт на продукта »
плюсове

- елегантен дизайн

- много удобна клавиатура

- "студен" и безшумен

- лек и удобен за различни условия на работа

минуси

- капакът е податлив на огъване

- не е подходящ дори за сравнително непретенциозни игри

- непредсказуем живот на батерията

Много години минаха, откакто обикновеният лаптоп беше чудото на мобилността. Наистина, след ерата на огромните и тежки настолни компютри, да пренесеш 3-4 килограма в обемиста чанта изглеждаше като божия благодат. Но оттогава насам животът и работата се промениха много. Необходимостта от постоянна връзка с интернет и възможност за работа от всякъде направиха тези 3-4 килограма да изглеждат като истински воденичен камък, окачен на врата на постоянно бързащия за някъде човек. Това доведе до широкото разпространение на смартфоните, таблетите и други компактни устройства, които, макар и на цената на по-малки възможности, са много по-удобни за мобилна употреба.

И все пак едва ли някога ще можем да забравим удобствата на лаптопа. Работата с истински мощен процесор не може по никакъв начин да се сравни с какъвто и да е таблет или телефон. А и писането на тъчскрийн - за кратък текст или e-mail е поносимо, но дългите текстове са истинско мъчение.

В стремежа си да отговорят на нуждите на потребителите от Fujitsu предлагат Lifebook T904 - хибридно устройство в себе си мобилността на таблет и мощта и комфорта на ултрабук. Идеята е съвсем проста - когато се нуждаете от лаптоп за писане на огромни текстове или друга продължителна работа просто отваряте устройството и започвате работа. Когато обаче имате нужда от мобилна машина за бърза проверка на пощата или друга комуникация, завъртате дисплея и го „захлупвате" с гръб към клавиатурата, получавайки удобен и мощен таблет.

T904 e наследник на добре познатия вече Т902. В дизайна има някои важни разлики - например тъч-падът е доста по-голям, но в разултат на това пък липсват специалните бутони, които в по-старото устройство се намират точно под дисплея. Компютърът се предлага с различни процесори, като най-мощният вариант е Intel Core i7-4600U. Вариантът, който тествахме е с Intel Core i5-4200U (2x 1,6 Ghz - 2,30 Ghz). RAM паметта е 4Gb, а за още повече скорост хибридът е оборудван със 128Gb SSD памет.

Дизайн

Кутията на Т904 съчетава елегантност и надеждност. Използваните материали са предимно алуминий и магнезий, издържани в неутрални сребристи цветове. Дисплеят има две рамки - вътрешна, гланцово черна, която се допълва чудесно с лъскавия екран на устройството. Втората, външна, рамка е издържана в елегантно матово черно. Това дава и приятен контраст с основата на клавиатурата, която е в метално сив цвят.

Под дисплея се намира въртящият механизъм, който служи за конвертиране на лаптопа в таблет и обратно. Макар да изглежда малък и крехък, той не създава проблеми и при нормална употреба би трябвало да издържи дълги години.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, когато говорим за здравината на частите на Т904, е дисплеят. Докато основата е изключително здрава и не дава никакви признаци на огъване, то съвсем умерен натиск на гърба на дисплея довежда до кривене на картината. Разбира се, трябва да се постараете много повече, за да счупите дисплея, но все пак е добре да имате едно на ум, особено като ползвате устройството като лаптоп.

Едно от възможните обяснения за тънкия, податлив на кривене капак, е стремежът устройството да бъде колкото се може по-леко. В края на краищата един таблет не може да бъде безкрайно тежък. Т904 тежи 1,6 кг, а зарядното добавя още 190 грама. Това на пръв поглед изглежда много в сравнение с обикновените таблети, но не трябва да забравяме за всички останали хардуерни преимущества на хибрида. Ако имаме това предвид, теглото е съвсем поносимо.

Т904 идва в комплект с докинг станция, която разполага с полезни неща като 4 допълнителни USB порта (което е много добре ако имам предвид факта, че Т904 има само два), HDMI порт, бутони за контрол на звука и Windows бутон. 

Батерия

Животът на батерията на Т904 е доста непредсказуем. Без натоварване при стандартни настройки индикаторът за батерията показва стойности между 5 и 17 часа (не бяхме достатъчно търпеливи, за да чакаме толкова време пред празен екран с цел да разберем реалната стойност). Проблемът идва при натоварване. И да подчертаем - става дума за малко натоварване - 2-3 отворени прозореца на браузъра или пък инсталиране на ъпдейти. В тази ситуация, животът на батерията пада до около 2 часа и 15 минути (при максимална яркост на дисплея). Ако изключите WiFi адаптора и намалите яркостта батерията може да издържи на натоварване до около 5 часа. Ако мислите да товарите машината повече, би било добре да имате зарядно под ръка.

Гейминг

Разбира се, дори най-влюбения в работата си човек се нуждае от малко почивка и забавление. Затова, колкото и добре да съзнаваме, че моделът е ориентиран към бизнеса, не можахме да се сдържим да пробваме някоя любима стара игра... например застарялата вече Star Craft 2. Дори тази непретенциозна игра върви с едва 24 кадъра в секунда на средни настройки, а за игра на по-тежки съвременни игри трудно може да става дума. Все пак графичната карта Intel HD4400 едва ли може да се причисли по някакъв начин към устройствата, насочени към геймърите.

Трябва обаче да подчертаем нещо - игрите изглеждат наистина красиво. Т904 е оборудван с 13,3-инчов QHD дисплей с разделителна способност 2560x1440 пиксела. Със средна яркост от 255 cd/m²  той не е нещо изключително, но осигурява детайлност на изображението. Така че ако не можете да играете пълноценно игрите, то поне можете да се насладите на детайлно и качествено избражение. Ако използвате Т904 като таблет ще можете да работите по тъч скрийна с 10 пръста или с включената в комплекта "химикалка".

 

Шум и температура на системата

Без съществено натоварване Т904 е съвсем малко по-топъл от нормалната стайна температура. При значително графично натоварване, повърхността на машината се загря до 39 градуса. Това обаче стана в доближената до дисплея част, а не там където са ръцете. Загряването в долната част е още по-малко, така че съвсем спокойно можете да ползвате Т904 на коленете си. Единствено трябва да внимавате да не запушите неволно въздушните отвори за дълго време.

От всичко това можем да направим извода, че охлаждането на машината е завидно мощно. Въпреки това, то не издава съществен шум. Нивата на шума варират между 30 и 40 dB в зависимост от натоварването. 

Lifebook Т904 още от пръв поглед говори за бизнес. Това е истинската сила на хибрида, който може да осигури часове безпроблемна работа във всякакви мобилни условия. И макар че геймингът с него е почти невъзможен, понякога е важно да поставим полезното пред приятното. 

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 56
Конзола: Nintendo 3DS 32
PSP Go - началото на една нова ера? 27
Лаптоп: Getac X500 24
Таблет: Fujitsu Stylistic M532 19
Лаптоп: Acer Aspire 5742G 16
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 16
Асемблирана система: Brisk 15
Лаптоп: Fujitsu Amilo Pi 3560 13
ADATA представи XPG INFAREX гейминг сет 12