facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Таблет: Motorola Xoom 32GB WiFi
13.07.2011 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:

Цена:
ок. 1000 лв.
сайт на продукта »
плюсове

По-добър екран в сравнение с iPad 2

Върви под Android 3.0 Honeycomb

Доста сериозна хардуерна мощност

минуси

Тромави размери и дребни проблеми му пречат да излезе истински победител

Сочен за един от основните конкуренти на новия iPad, Motorola Xoom изглежда наистина достоен кандидат за тази роля. Таблетът е повече от солиден в хардуерно отношение, защото се захранва от Dual Core 1 GHz  процесор, базиран на nVidia Tegra 2 заедно с 1GB DDR2 RAM, а за съхраняване на приложения и данни са предвидени цели 32GB дисково пространство. Що се отнася да възможностите за свързване, тук арсеналът на Xoom е също толкова добър – имате задължителната 802.11b/g/n безжична интернет връзка, Bluetooth 2.1, USB 2.0 портове, HDMI за свързване с HD устройства, както и  MicroSD слот за карти памет. Прибавете към тях разни допълнителни джажди като жироскоп, сензор за близост и барометър и става ясно, че дизайнерите на Motorola са напълно сериозни в намеренията си.

Външният дизайн и конструкцията на Xoom също са страхотни. С размери от 249.1х167.8х12.9 mm таблетът е доста удобен, но има един недостатък – теглото. Xoom тежи „цели” 708 грама, което го прави малко по-тежък, ако решите да го носите в една ръка. За сравнение iPad 2 тежи едва 601 грама и е малко по-тънък (8.8 mm).

Ако погледнем дисплея на таблета обаче че видим, че Motorola се представя по-добре от Apple. Със 160ppi Xoom е способен да възпроизведе по-ясни образи от iPad 2, чийто екран е със 132ppi. Както може да си представите, на предния панел на Xoom няма никакви бутони. Там е разположена 2 МР камера, а отзад има втора, която е 5 МР, светкавица и възможност да снима видео клипове в 720р. Качеството на снимките от задната камера е на средно ниво и нищо повече. Те са по-добри от iPad 2, но това само по себе си не значи нищо. Да не говорим, че по принцип снимането с камера на 10-инчов таблет не е занимание за всеки.

На страничния корпус са разположени бутоните за регулиране на звука, слота за SD картата, изход за слушалки. Отдолу се намират изхода за захранването, един microUSB порт и HDMI изход. Копчето за включване е разположено отзад, което е малко странно, тъй като ако сте поставили таблета на масата например, трябва да специално да го вдигнете, за да напипате бутона. Звукът от колонките не е лош, но когато таблетът е на някаква повърхност, а не във въздуха, те се заглушават. Това отново е лошо дизайнерско хрумване, тъй като много по-добре щеше да бъде колонките да са отстрани, а не отдолу.

Отивайки към софтуера, Xoom работи под най-новата и оптимизирана Android 3.0 Honeycomb. Факт е, че Google се постара доста с тази версия, която изглежда много готино и е доста гъвкава за работа. Един от нейните плюсове е, че поддържа Flash-базирани уебстраници, но ако поработите малко ще видите защо Apple предпочита да стои далеч от този тип съдържание. Въпреки че поддържа Flash, Honeycomb определено изпитва някакви затруднения и лагва, когато отваря някои такива страници. Като цяло Flash поддръжката е доста важна за оптимално интернет сърфиране, така че присъствието й е плюс; в крайна сметка е много по-добре просто да се добави опция за нейното изключването от потребителя, а не пренебрегването й от производителя.

Като цяло Motorola Xoom е доста солиден таблет, който обаче има няколко ясно изразени недостатъка, пречещи му да спечели универсално признание. Те включват както малко по-тромавите му размери, така и дребни дизайнерски неточности. Наличието на Android 3.0 Honeycomb е плюс, особено за хора, които обичат да бърникат по-надълбоко в системните настройки. Xoom без съмнение е сериозен конкурент на iPad 2, но ако имате възможност, най-напред пробвайте модела, за да бъдете сигурни, че той е наистина за вас. 

напиши коментар
 

35 мнения
профил »
pe6o560 каза на 14.07.2011, 20:12 ?. :
Редактиран на 14.07.2011, 20:17 ?.

Това май е за раздела "джааджи", не "хардуер",но има доста як проц. и много рам на втори поглед и не му е лоша цената на трети.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.07.2011, 13:57 ?. :
Редактиран на 15.07.2011, 13:58 ?.

"Тромави размери и дребни проблеми му пречат да излезе истински победител"

Не давам толкова пари за такъв продукт.
iOS е изключителна операционна система(с единственият пропуск, че няма flash... голям при това). iPad, все още е на върха. Факта, че още не могат да оборят такава проста(но стабилна) система като iPad, показва само колко са слаби... всичките. Motorola, Samsung, Dell и т.н.

108 мнения
профил »
Soul_collector каза на 15.07.2011, 15:04 ?. :

при iDevice е така защото са на принципа една ос едно устройство а не като при другите марки.

57 мнения
профил »
The Reaper каза на 16.07.2011, 16:03 ?. :

Точно пък iPhone/Pad/Pod са пълна загуба на пари.По последен спомен найскъпата версия на четворката се продаваше за 2400лв само заради допълнитеелната памет,а тея опашки пред магазините в сащ просто няма да ги коментирам.Андроид е къде къде по-практичен.Дори вече IOS 5 краде функции, които от отдавна ги има в Андроид.
Аз съм с Galaxy S(2за употреба и единицата за резерва ) и Galaxy tab 7инча и смятам, че галаксито(което и да е) без проблем ще сдъвче каквато и да е i джаджа

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 23.07.2011, 01:38 ?. :

Само дето най-чкие игри са за ифон. Каква е файдата от по-якия хардуер, като всичко най-яко е при ифона?

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 31.07.2011, 10:45 ?. :

Съгласен съм с Дани
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 68
Първи поглед: PlayStation 4 33
Кутия: Dell XPS 420 31
Конзола: Nintendo 3DS 28
PSP Go - началото на една нова ера? 25
Таблет: Lenovo Tab3 10 PLUS 25
Лаптоп: Getac X500 23
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 22
Storm Annihilator Max Gaming Edition 21
Таблет: Fujitsu Stylistic M532 18