facebook facebook
 
 
 
   
 
Смартфон: Nokia N8
22.12.2010 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Мтел
Цена:
28,90 лв. на месец
сайт на продукта »
плюсове
Страхотна камера с 12 мегапиксела
Дълъг живот на батерията за такъв телефон
Ясен образ на екрана
HDMI порт
минуси
Социалните функции не са оптиизирани

Nokia N8 представлява сериозно усилие от страна на финландската компания да затвърди позициите си на водещ производител на смартфони, която бе разклатена в последно време. След като някои от предложенията на Nokia не успяха да грабнат вниманието на потребителите и да ги накарат да посегнат към портфейлите си, финландците сякаш си взеха поука и се върнаха към основните концепции, които правят един смартфон успешен. Резултатът е Nokia N8 – един стабилен и елегантен апарат, който впечатлява със страхотна камера, ярък екран и дълъг живот на батерията.

N8 беше обявен още през април, но широката публика трябваше да изчака половин година, докато види апарата в завършен вид. Без съмнение това чакане си заслужаваше, защото телефонът идва с новата версия на Symbian 3, която е подобрен и разширен вариант на предната операционна система от модели като 5800 XpressMusic и X6.

Още първия досег с телефона прави впечатление - корпусът на N8 е изключително стабилен, защитен от надраскване и с приятното усещане за апарат, в който са вложени доста пари. Разбира се, това няма как да не се отрази на размерите му, особено като имате предвид и 12-мегапикселовата камера с ксеонова светкавица, разположена на гърба. В резултат апаратът е с пропорции 113.5х59х12.9 мм и тегло от 135 грама - с други думи, побира се в разтворената ви ръка, но може да бъде проблем, когато се опитате да го сложите в някой тесен джоб.

Интересно дизайнерско решение е преместването на слота за SIM картата от задната част на телефона отстрани на левия страничен панел. Непосредствено до този вход е мястото за microSD картата. Двата процепа са защитени с гумено покритие, което се отваря доста трудно, но това реално е добре, защото едва ли ще ви се наложи да ги отваряте прекалено често. Освен тях там е и microUSB порта за връзка с компютър. 

На десния страничен панел пък са бутона за камерата и този за контрол на звука. На горния панел откриваме miniHD порт, 3.5 мм аудио изход и бутона за включване и изключване.

Екранът на N8 е следващият елемент, който веднага прави впечатление. Той е 3.5-инчов 16:9 nHD (640x360) AMOLED дисплей, който е чувствителен на допир. Картината е с остри и ярки цветове, при все, че все още не може да стигне качеството на SuperAMOLED моделите на конкурента Samsung.

Както вече споменахме, операционната система на N8 е Symbian 3, което е традиционен избор за финландците. Като се имат предвид проблемите, които някои устройства изпитваха с предните версии на системата, стабилността на софтуера е едно от първите неща, които трябва да се проверят. За щастие Nokia си е взела поука и огромната част от проблемите като забиване и блокиране на апарата нече са отстранени.

Процесорът на телефона е 680MHz ARM 11, което на пръв поглед звучи сякаш не достатъчно мощно, но практическото приложение е повече от достатъчно, за да позволи и мултитаскинг. Вградената памет е 16GB, като може да нарасне двойно до 32GB чрез microSD карта.

Nokia отдавна е синоним на качество при мобилните телефони, затова едва ли е изненада, че N8 се представя много добре при самите телефонни разговори. Качеството на звука и сигнала е добро, при все че отсъства технология за изолиране на шума; тя обаче е налице в режима за записване на HD видео. Възможността за видео разговори също присъства, но при положение, че те се провеждат във VGA резолюция, не бива да се очакват чудеса. Наистина е приятно и забавно да видите събеседника си, но трябва да признаем, че този тип разговори все още не са достатъчно разпространени и нито качеството на предлаганите услуги, нито капацитетът на апаратите за тях е достатъчно добър.

Ако пък си падате по писането на съобщения, Nokia N8 ви дава отлична възможност да упражните пръстите си. Когато завъртите апарата в хоризонтално положение на екрана излиза QWERTY клавиатура за ваше улеснение. Смартфонът разполага и с текстови коректор, който служи едновременно като Т9 и спелчек.

Защо обаче да пишете кратки съобщения до един човек, когато може да влезете във връзка с десетки приятели чрез любимата си социална мрежа? Nokia N8 поддържа двете най-популярни - Facebook и Twitter – където може да променяте статуса си, да маркирате събития в календара си и дори да използвате друг апликации. Социалният аспект на N8 обаче има един сериозен минус – не може да ъплоудвате снимки, направени с камерата на телефона, което е абсолютно светотатство, имайки предвид колко добра е тя.

И така, камерата – 12 мегапиксела и оптика с марка „Карл Цайс” са повече от достатъчни, за да ви гарантират едно малко мобилно съвършенство. За по-големите фото ентусиасти съществуват и различни опции за фина настройка като промяна на яркостта и контраста, засилване на светлнния баланс и др. Апаратът поддържа и технологията за автоматично откриване на лица, която действа добри дори при голям брой обекти във фокус.

Записването на видео клипове действа по подобен начин, макар и без да има толкова разнообразни опции като при снимките. Все пак става въпрос за видео в стандартния  HD формат (720р) с трикратно цифрово увеличение, като качеството на звука е особено добро. Дори когато образът е малко размит, аудио записите са отлични благодарение на двете камери. Всъщност по този показател Nokia N8 със сигурност изпреварва Samsung Galaxy S.

Nokia N8 прави сериозна заявка за мултимедиен телефон, защото поддържа широк формат от аудио и видео файлове, които може да слушате и гледате в движение. Сред тях са Xvid, DivX, mp4 и avi, както и flash клипове. Поддържа се и 5.1 долби съраунд, което е наистина впечатляващо постижение за мобилен телефон. Ако работите с документи, за вас специално е предвидена поддържка на всички по-важни текстови формати:.doс, .xls, .ppt, .pdf и .zip файлове.

При толкова разнообразни и енергоемки функции би следвало да бъдем скептични към живота на батерията на апарата. N8 обаче ни опровергава по един чудесен начин, защото дори, когато изстисквате максимума от него (непрекъснато включен wi-fi скенер и често браузване в интернет), апаратът издържа по три дни без презареждане. Споменавайки интернет, Nokia N8 предлага безжичен достъп посредством 802.11b/g/n стандарта, а заедно с това вървят и повече или по-малко стандартните вече GPS, Bluetooth 3.0 A2DP, 10.2 Mbps HSDPA и miniHDMI порт.

Всички тези характеристики правят Nokia N8 страхотен и модерен смартфон, който може да бъде от полза както на бизнес ориентираните потребители, желаещи непрекъснат достъп до интернет и своите документи, така и за младежи, които обичат музиката и социалния контакт със своите приятели. Силните страни на апарата включват страхотната камера и запис на HD видео, издръжлива батерия, както и традиционното за Nokia качество на разговорите. Това превръща Nokia N8 в отличен избор за всеки, който търси ново попълнение сред смартфоните в разгара на Коледните празници. Апаратът вече е на разположение в каталога на Мтел. 

напиши коментар
 

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 23.12.2010, 14:31 ?. :

Ако имах възможностите бих си го купил, защото си заслужава на 100%

43 мнения
профил »
BusterFreeman каза на 23.12.2010, 17:07 ?. :

Всеки Андроид телефон на същата цена ще го прати в девета глуха. Симбиан е морално остарял и колкото по-бързо прекратят мъките му, толкова по-добре.

693 мнения
профил »
perro каза на 26.12.2010, 12:53 ?. :

съгласен! :)

9 мнения
профил »
niki_ned каза на 23.12.2010, 19:36 ?. :

В крайна сметка - струва ли си ?

43 мнения
профил »
BusterFreeman каза на 23.12.2010, 20:29 ?. :

Не! По-добре събери малко повече за HTC Desire HD или Samsung Galaxy S, който идва на същата цена като Нокиата, че и по-евтин. Андроид и iOS са светлинни години пред морално остарелия Симбиан.

29 мнения
профил »
flikera каза на 23.12.2010, 20:00 ?. :

Разклатена позиция на водещ производител на смартфони - пишете си за игри.

29 мнения
профил »
tarbuh каза на 23.12.2010, 20:39 ?. :

Не сте го разцъкали, но веднага не, та не.

Както има Apple група, така май сега вече има и Android група, която не може да излезе от релсите, а?

529 мнения
профил »
ildana каза на 23.12.2010, 23:40 ?. :

На братми е същия,моя е Iphone 4,и този определено бие моя по всичко,освен по външен вид но това не е много от значение(поне за мен).

51 мнения
профил »
roxorloops каза на 24.12.2010, 10:54 ?. :

Не го бие по всичко.Има някой работи който няма смисъл да ти ги обяснявам по простата причина че няма да ги разбереш.Пример: Wi-Fi протоколите.

529 мнения
профил »
ildana каза на 24.12.2010, 12:44 ?. :
Редактиран на 24.12.2010, 12:46 ?.

Ок,Аз го имам и ти пак се надпираш.Щото на Iphone,батрияата ми държи 3,4 дена.

238 мнения
профил »
io_bs каза на 29.12.2010, 21:05 ?. :

Нокията бие айфона само по камера.

8 мнения
профил »
kingston123 каза на 27.12.2010, 22:42 ?. :

680 Mhz? Ебати смешния процесор за телефон от такъв клас. Моят телефон, който е 300 лева е със 600 Mhz.

5 мнения
профил »
Zarko каза на 05.01.2011, 14:14 ?. :

Аз чакам E7,това ще е телефона!
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ телефони
Huawei Mate 10 Pro: AI на помощ 40
Huawei Mate 10 Pro покори CES 2018 39
Телефон: Sony Ericsson W350 30
Galaxy S8 и S8+ приордъри във Виваком 25
Xperia XA2 и Xperia XA2 Ultra 24
GSM зарядно устройство за колело 23
iPhone 7 и iPhone 7 Plus вече в Мтел 20
Samsung Galaxy А3 и А5 2017 дебютират у нас 20
Смартфон: ZTE Axon Elite 4G 18
iPhone 4 – струва ли си? 17
ДРУГО ОТ Nokia
Смартфон: Nokia C7 22
Смартфон: Nokia N78 1
GSM зарядно устройство за колело 1
Nokia 6 вече е наличен у нас 1
Смартфон: Nokia N81 0
Nokia 6110 Navigator 0
Nokia 3 с Android е вече тук 0
Nokia 3310 вече се продава у нас 0
Nokia 8 – Голямото завръщане 0
Слушаш музика с Nokia 2 цели 139 часа 0