facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Система: Acer Predator G3120
30.09.2012 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Асбис България
Цена:
999 лв.
сайт на продукта »
плюсове

солиден процесор

карта с мултимедийни възможности

DirectX 11 поддръжка

HDMI/Displayport с поддръжка на Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio

огромно количество USB портове, вкл. и с 3.0

компактни размери за поставяне навсякъде

минуси

картата не е върха на геймърските мечти

няма VGА порт

На теория сглобяването на система компонент по компонент ви дава по-голям контрол над конфигурацията, но когато някой ви предлага една наистина мощна геймърска система под един капак и не ви остава нищо друго освен да натиснете копчето и да се потопите в света на дигиталните забавления, наистина няма причина да отказвате. Acer Predator G3120 е точно такава система, а както сами ще се убедите, качеството и характеристиките на найните компоненти може да накара и най-запаленият компютърен ентисуаст да ви завиди.

Системата се предлага в един изненадващо компактен кашон, който дори не предполага за мощта, криеща се в него. На предната страна на кашона обаче има доста голяма снимка на самата кутия и един поглед върху нея ви е достатъчен, за да разберете, че тук става въпрос за нещо специално. Predator G3120 е част от елитната G серия модели, а наред с логото на Acer виждаме и това на Международния олимпийски комитет, което ни напомня, че освен един от най-големите РС производители в света, тайванската компания е и спонсор на приключилите едва преди месец Летни олимпийски игри в Лондон. Извън това дизайнът на кашона е доста минималистичен и сякаш подканя гладните за повече подробности потребители бързо да го разтворят, за да видят какво се крие вътре.

Огромната част от вътрешността на кашона е заета от самата кутия, надлежно опакована и застопорена с предпазни панели. Освен това в две отделни кутии откриваме мишка, гаранционна карта, DVD диск с драйвери и книжка с инструкции. Веднъж извадена от опаковката си, самата кутия отново затвърждава впечатлението за компактност.  Тя с лекота може да бъде поставена практически навсякъде около бюрото или работния ви плот без да заема нито един излишен квадратен сантиметър. Със сигурност сред запалените геймъри има такива, които биха предпочели внушителни кутии, извисяващи се на метър над земята, но всеки, който държи на практичността и ергономичността трудно би възразил срещу размерите на  Predator G3120.

С изключение на тънкия червен кант от двете страни на корпуса кутията е изцяло черна на цвят и това заедно с доста острите черти определено й придава по-агресивен външен вид. Предният панел е разделен на две като долната половина представяла платформа с ребра, върху която е поставено логото но серията, придружено от стикер, напомнящ ни, че видео картата, която се намира вътре е производство на nVidia. Горната половина на предния панел има място за три 5.25.инчови твърди диска или оптични устройства, като един от слотовете е зает от вградената DVD записвачка. Веднага над нея е логото на Acer, а след това на много удобно за достигане място между предния и горния панел е разположен контролния панел. Той се състои от самостоятелна секция за четци на карти (miniSD, microSD и Magic Pro), последвани от ефектен правоъгълен бутон за пускане и гасене. При натискане той издава отчетлив цъкащ звук, така че лесно може да разберете кога натискът на пръста ви е произвел желания ефект. Над него идва серия от четири USB порта с 2.0 стандарт и традиционните изходи за микрофон и 3.5-чилиметров аудио жак. Гърбът на кутията има самостоятелен отвор за вентилация, а над него пък е разположена дръжка, която може да хванете за удобство при пренасяне на системата.

На десният страничен панел с доста едър шрифт е гравирано името Predator, а под него е разположен голям стикер, който ви информира за най-важните характеристики на модела. На левия панел логото се повтаря, а под него има и решетъчен прозорец за вентилация.

На задния панел ни посреща поредната доза от разнообразни изходи и портове. За връзка с HD телевизори или монитори, поддържащи HDMI са предвидени цели два HDMI порта. Ако ползвате относително по-малко разпространената алтернатива Display Port трябва да знаете, че е предвиден и такъв изход. За връзка с DVI кабел също съществува порт, така че единственото, което липсва е отделен изход за морално остарелия VGA преходник.  Ако предните четири USB порта не са ви достатъчни (а тенденциите напоследък сочат именно това), от отзад може да откриете още цели – затаете дъх! – осем такива. Шест от тях са отново с USB 2.0 стандарт, а останалите два се отличават с приятния син цвят, обозначаващ новия и по-бърз USB 3.0 стандарт. Конфигурацията се допълва от изход за LAN кабел и PS2 портове за клавиатура и мишка.

Сърцето на Acer Predator G3120 тупти с мощната честота на процесор AMD Athlon II X3 445 на 3.3 GHz, който бе пуснат от производителя точно преди две години. Въпреки това този истински динозавър не е загубил абсолютно нищо от силата си и продължава да бъде отличен избор за игри, мултитаскинг, обработка на видео съдържание и домашна мултимедия. Наличието на три ядра определено е предимство и се отчита не само при различните бенчмаркове (SiSoft, Whetstone и ScienceMark), но и в реална работна среда, например при мултитаскинг под Windows 7. Процесорът е особено приемлив за геймърски нужди, защото на относително ниска цена добавяте едно допълнително ядро. Разбира се, гейминг показателите зависят повече от видео картата, отколкото от процесора, но трябва да знаете, че по отношение на CPU-то AMD Athlon II X3 445 държи здраво фронта.

Самата видео карта пък е NVidia GeForce GT 545 с впечатляващите 1.5 GB GDDR5 RAM памет. В основата си тя ползва архитектурата на GeForce GTX 550 (има същото GF116 GPU) , но един от четирите Streaming Multiprocessors е премахнат. В резултат GT 545 има 144 шейдър ядра, три полиморфни енджина и 24 текстурни единици. Чипът е клокнат на 900 MHz, а паметта реално на 4 GHz. Както и да я гледате, тази карта е способна на повече от надеждно представяне и е създадена, за да се конкурира успешно с претендентите Radeon HD 5670 и 6670 на AMD. В днешно време поддръжката на DirectX 11 вече е задължителна и картата също я предлага.  Ако сте запалени по 3D технологията при филмите или пък притежавате една от относителното малко игри,които я поддържат, също имате повод да бъдете доволни, защото благодарение на nVidia 3D Vision картата е в състояние да възпроизвежда 3D Blu-ray филми в резолюция 1080р. За допълнителните мултимедийни изживявания помага и наличието на TrueHD и DTS-HD стандарт за висококачествен звук. Добавете към това и поддръжка на 2-Way SLI  технологията и PCI-Express 2.0 и получавате всичко, от което реално може да имате нужда в една видео карта.

При все че не е експлицитно геймърски модел, GeForce GT 545 осигурява относително приемлива производителност в игрите спрямо предходното поколение продукти, като освен това добавя и поддръжка за DirectX 11, който вече се превръща в индустриалния стандарт за разработка на игри. Най-важното обаче е, че GT 454 осигурява отлична съвместимост с последните игри, а получавания брой кадри е достатъчен за комфортна игра във всички актуални заглавия от 2012 г., което е значително предимство при сравнение с всякакви компромисни и интегрирани решения. Справка със системните изисквания за настоящи и скорошни игри като Max Pаyne 3, Serious Sam 3 BFE, Sleeping Dogs, Need for Speed The Run и Bordelands 2 показва, че GT 545 покрива минималната необходима кофигурация по отношение на графичния процесор. Ако се стремите към оптималните конфигурации все пак трябва да знаете, че GT 545 не е достатъчно мощна, за да отговори на тях. Бенчмарковете на FutureMark показват, че картата е в състояние да даде средно между 60 и 70 процента от препоръчителните изисквания.

Конфигурацията в Acer Predator G3120 се завършва от доста голям 1 ТВ твърд диск и внушителните 6 GB DDR3 памет. Наред с приличната видео карта и солидният процесор тези показатели почти автоматично са гаранция за високопроизводителна система – гъвкаво решение за домашните геймърски и мултимедийни нужди. Както винаги перфекционистите ще намерят причина за критика (относително по-стария модел процесор или видео карта, която покрива минималните, но не и препоръчителните изисквания за най-новите игри), но всеки, който просто обича да пусне любимия си шутър или Blu-ray филм няма наложителен повод да търси извън това, което му предлага хардуера под капака на Acer Predator G3120. 

напиши коментар
 

679 мнения
профил »
torrin каза на 01.10.2012, 17:36 ?. :

това да не е някакъв модел от по-миналата година

72 мнения
профил »
max111 каза на 04.10.2012, 07:03 ?. :
Редактиран на 08.10.2012, 11:04 ?.

тъпо толкова слаба в карта и 950 лв

130 мнения
профил »
JaisonNo-2 каза на 04.10.2012, 10:41 ?. :

За 950 лв може да се сглоби доста по-добър компютър

35 мнения
профил »
VladoSkyFox каза на 04.10.2012, 20:05 ?. :

Вие сериозно ли правите реклама на това и му казвате гейм машина. Несериозно е. :) Един Full HD монитор му трябава и е сгънал байряка отвсякъде на някоя по-сериозна игра, примерно CRYSIS.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 05.10.2012, 11:42 ?. :

Грам не ме кефи.Intel FTW!

115 мнения
профил »
Splendid каза на 07.10.2012, 17:13 ?. :

Процесора е по-бавен от има няма половината нови двуядрени... Видео картата е на 2години и тя, готови конфигурации за по малко пари предлагат по-добра производителност.

278 мнения
профил »
fizo каза на 08.10.2012, 11:45 ?. :

Вие подигравате ли ни се ? АМД и ГТ карта ?!?! Само за още 250лв от горе на това ще си вземете I5 и някоя GTX карта...
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 60
PSP Go - началото на една нова ера? 56
Конзола: Nintendo 3DS 32
Лаптоп: Getac X500 32
Първи поглед: PlayStation 4 29
Кутия: Dell XPS 420 29
Storm Annihilator Max Gaming Edition 24
Нови геймърски лаптопи за лятото от Asus 23
ADATA представи XPG INFAREX гейминг сет 22
Асемблирана система: Brisk 19
ДРУГО ОТ Acer
Лаптоп: Aspire 5740G-434G64Mn 12
Лаптоп: Acer Aspire 5935 G 10
Система: Acer Predator G3-605 9
Лаптоп: Acer 5738DG 8
Минидесктоп: Acer Aspire Revo 7
Монитор: Acer S242HL 6
Лаптоп: Acer Aspire 5742G 4
Монитор: Acer P238HL 4
Таблет: Acer Iconia Tab A510 4