facebook facebook
 
 
 
   
 
Разработката на игри става нерентабилна, твърди бивш шеф на PlayStation
23.06.2020

Шон Лейдън, бившият шеф на Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios, сподели вижданията си за бъдещето на гейм индустрията - и те далеч не са розови. Според него, идеята, че цената на разработката на нови игри трябва да се удвоява с всяко технологично поколение не може да продължи.

„Проблемът е, че този модел просто не е устойчив", казва Лейдън по време на конференцията Gamelab Live. Той припомни времето, когато най-големите игри се разработваха с бюджети около 1 млн. долара. Днес, повечето ААА игри струват между 80 и 150 млн., и то преди разходите за маркетинг и реклама.

„Не мисля, че може да има растеж, ако вземете тези цифри при следващото конзолно поколение и ги удвоите", казва Лейдън. Той подчертава също, че въпреки много по-големите разходи за разработка, цените на игрите си остават около 60 долара от години. Това е и една от причините практически всички нови ААА игри да имат някаква форма на микротранзакции.

Лейдън не е единственият ветеран от индустрията, който смята така, като през годините мнозина запознати са се изказвали по този въпрос. Инструментите за разработка на игри постоянно се подобряват, като например Epic обещават, че възможностите на следващия Unreal Engine  ще са много по-достъпни, благодарение на предварително подготвени библиотеки. Предстои да видим. 

напиши коментар
 


178 мнения
профил »
Toadragon каза на 24.06.2020, 18:15 ч. :

ААА игра въобще съществува ли или игра която да си заслужава тези 60 долара .Едно време имаше по качествени игри за много по малко пари . Сега повечето са скъп боклук . Ако едно време са давали за игри 1 милион за разработка то тогава за тези пари трябва да имаме виртуална реалност задминаваща матрицата със хилядолетие. А вместо това имаме лъскави майтапи за игри .
напиши коментар
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Unreal Engine 5

новини:
Още по-впечатляващото бе, че демото бе демонстрирано в реално време на PlayStation 5.

НАЙ-КОМЕНТИРАНО
Игрите през новата седмица 17.08-23.08 177
Завръщането на една легенда! 163
Grand Theft Auto V идва за PS4, XBO и PC 158
Петото "яйце", награди и регламент 154
Слух за изискванията на АС: Unity 152
The Division за PC няма да е прост порт 145
Assassin's Creed: Syndicate е официална, но закъснява за РС 131
Blizzard също прави разпродажба на игри 122
Най-разочароващо заглавие за 2014 г. 122