facebook facebook
 
 
 
   
 
Почина Казухиса Хашимото - създател на кода на Konami
26.02.2020

Създателят на популярния „код на Konami“ - Казухиса Хашимото - е починал. Това става ясно от пост в Twitter от официалния акаунт на компанията.

Легендарният код представлява последователност в която трябва да се натиснат бутоните на геймпада на NES и когато тази комбинация е постигната, получавате достъп до различни бонуси в някои игри на компанията. Най-емблематичния пример без съмнение е Contra, където кодът ви дава цели 30 стартови живота. Самият код се състои от: „Нагоре“, „нагоре“, „надолу, „надолу“, „ляво“, „дясно“, „ляво“, „дясно“, „B бутон“, “A бутон“, “Старт“.

Самият Хашимото създава кода през 1985 г., когато тества Gradius за NES. “Не бях играл играта толкова много и очевидно не можех да се справя с нея, така че добавих този код. Тъй като аз бях този, който трябваше да го ползва, го измислих така че да мога да го запомня” - споделя той години по-късно.

Поради някаква причина кодът останал в играта и тя била пусната с него. Когато това станало ясно след излизането ѝ Konami взели решение да оставят нещата така. Скоро след това той се превърнал във феномен: използван е в над дузина игри, в това число и игри като Fortnite и BioShock Infinite, вграден е в сайта на GoG и дори Bank of Canada използваха кода като easter egg, при обявяването на нова 10-доларова банкнота. 


напиши коментар
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Konami

новини:
Не, Sony няма да закупуват правата над игри на Konami и Коджима няма да работи по нов Silent Hill.
Като подарък за нас, геймърите, едно от най-старите гейм студиа обяви не една, не две, а три версии на колекцията по случай рождения си ден!

НАЙ-КОМЕНТИРАНО
Игрите през новата седмица 17.08-23.08 177
Завръщането на една легенда! 163
Grand Theft Auto V идва за PS4, XBO и PC 158
Петото "яйце", награди и регламент 154
Слух за изискванията на АС: Unity 152
The Division за PC няма да е прост порт 145
Assassin's Creed: Syndicate е официална, но закъснява за РС 131
Blizzard също прави разпродажба на игри 122
Най-разочароващо заглавие за 2014 г. 122