facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Порция книги игри за Android и iOS
Ревю | 02.10.2014 | автор: Ал Торо


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC

С разрастването на възможностите на мобилните телефони, книгите-игри започнаха все повече да се настаняват на тази платформа. Сваляш си няколко на смартфона и ето ти перфектното занимание за събота следобед в леглото или за пътуването в автобуса София-Варна (пък защо не и в метрото Люлин-Експо центъра). Няма разлистване, няма хвърляне на зарове, водене на дневници - всичко това се извършва автоматично. А за читателя остава да се наслади на историята и да прави своите избори. Или, както Delight Games казват в началото на всяка своя книга-игра , „ако използвате повече от един пръст, за да играете тази игра, значи „работите" твърде усилено".

Първите ми предложения за Вас, като истински патриот и родолюбец, ще са на българския представител на жанра в Google Play, нашият приятел - XSmind. Да, тези апликации са на роден български и благодарение на разработчика ще можете да се насладите на книги-игри на класици като Колин Уолъмбъри, Майкъл Майндкрайм и Тед Грей. Новите автори също имат какво да ви предложат, така че влизайте и сваляйте наред. На ваше разположение има -една дузина книги-игри - всичките безплатни. Ако жанра е непознат за вас, предлагам ви да започнете с фентъзито „Реката, от която никой не се завръща" и ви чакам обратно в тази статия, като приключите.

Продължаваме с Delight games, защото имат високо качество и акцент на литературата, жанрово разнообразие, проста, универсална и достъпна за всички система и готина търговска политика. Предлагат завършено първо приключение от всяка своя поредица безплатно, а следващите части са платени, за тези, които харесат играта и искат да подкрепят създателите й. Ще ви препоръчам трите си любими серии от там:

  • Wizard's choice - Героично фентъзи, което същевременно прави за смях всяко клише в героичното фентъзи и ролевите игри. Скатан магьосник и безразсъден паладин обикалят из прокълнати замъци, спасяват пленени девойки и смазват тълпи от гоблини по най-комичния възможен начин. Същевременно обаче, играта е интересна и изборите са интересни, не са лигави, т.е. хуморът не измества приключението, а е втъкан в него. (вече и за iOS)

 

  • Detective's choice - Неглижиран частен детектив, закъсал за пари. Дългокраки кабаретни танцьорки, нуждаещи се от неговата помощ. Гангстери, цигански катуни, вуду, убийства, разследване, експлозии! Атмосферата, запленяващия сюжет, пълнокръвните персонажи и грабващият стил на автора ще ви накарат да потънете много дълбоко в този размазващо добре изграден „ноар".

 

  • Bionic bikini - Хей, хей, не е това, за което си мислите (или надявате)... Отново имаме детектив, но този път през 2058-ма година, секси секретарка с психически способности и най-култовия поддържащ персонаж, който съм срещал в книга-игра - вграденият ви холо-компютърен асистент HARV, който ще се гаври с несъвършенствата на вашата органична същност на всяка стъпка от приключението по възможно най-забавния начин. Инсталирахте ли я вече? Би трябвало!

Тук е редно да споменем и най-сериозните в този бизнес - Tin Man Games, които имат и iPhone версии. Те залагат основно на класиките от „Битки безброй" (Fighting Fantasy), като обаче имат и все повече нови серии. Приложенията им са професионално изпипани, но почти всичко тяхно е платено (5-10 лева). Тук ми се струва, без да съм чел повечето им неща, че акцентът е предимно на играта, така че ако искате да гърбите чудовища по домовете им за злато, магически предмети и опит, това са вашите игри.

Безспорните господари в интерфейсно отношение са Sorcery! на Стийв Джаксън и Frankenstein на Дейв Морис, които поначало бяха на Inkle. Серията Магьосничества беше издадена през 90-те у нас и има култов статус, а Дейв Морис според мнозина е най-добрият западен автор на книги-игри. Вижте само и положените усилия за изпипването на апликациите - карти, инвентари, битки. Ако търсите къде да похарчите 7 лева, това е един много читав вариант. Тези книги-игри също са достъпни за iPhone.

За потребителите на iPhone мога да препоръчам да видят и нещата на Hosted Games, като по-сериозен разработчик, но за съжаление нямам лични впечатления от тях.

Мисля, че това ви стига за начало. Можете да се разровите и сами, има още доста предложения, но ако ви се играе на сигурно, започнете оттук и когато приключите - свиркайте за още ;) А сега, желая ви приятно четене и тап-тапване! 

напиши коментар
 

155 мнения
профил »
igra4. каза на 03.10.2014, 08:52 ?. :

Да четеш на GSM или да четеш книга на ПеЦе е много тъпо.

Най-добре е човек като иска да чете, взима си книгата сяда на дивана, сипва си кафенце и прелиства страниците.

14 мнения
профил »
Red Pitbull каза на 03.10.2014, 09:13 ?. :

Прав си ,но това е бъдещето моя....няма как...и все пак си е удобство донякъде...особено на Таблет ;)

14 мнения
профил »
Red Pitbull каза на 03.10.2014, 09:28 ?. :

А дали има и на Български....в ios ги има ,а и още много други,но все на англ...

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 03.10.2014, 15:06 ?. :

За съжаление мисля, че няма нищо на български в AppStore-а (за разлика от Google Play), което е обяснимо за безплатни приложения поради по-високите разходи, сложност за качване и по-ниския брой потребители.

Алтернативата са книгите-игри в pdf/ipdf формат с хиперлинкове в тях, но не знам дали вървят читаво. Тук могат да се намерят някои от новите:
http://pcmania.bg/%D0%A3%D0%B4%D0%B0%D1%8 0%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D 0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%B8%D0%B3 %D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D1 %82%D0%BE%D1%82%D0%BE/?go=games&p=detail& articleId=7656

А тук повечето от старите:
http://forum.knigi-igri.bg/viewtopic.php? f=80&t=3685

1153 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 03.10.2014, 09:39 ?. :

Аз си чета Пътеводителя и гледам да не бутвам книги в електронен вариант

166 мнения
профил »
waaaagh каза на 03.10.2014, 11:12 ?. :

Lone Wolf е по-добро от тея

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 03.10.2014, 21:44 ?. :

Lone Wolf Saga е нещо, което вероятно също много си струва, наистина :)

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 03.10.2014, 12:35 ?. :

Ал Торо, благодаря, човеко. Точно за това молех в онази тема и точно това е, което ми трябва.

За тези, които свързват четенето на книги в електронен вариант с кьорене пред екрана на монитора, да кажа, че бъркат генерално. Всеки, които обича да чете книги, е намерил начин да го прави И електронно и това няма нищо общо с прегърбената стойка и изцъкленият поглед пред монитора. Имам NOOK, пълен със стотици книги, имам таблет, пълен с десетки книги (защото е на сина и там книгите са по-скоро за резервен вариант, ако няма други опции), имам и доста книги на телефона. Така че вечер като легна и жената е взела Нука, аз нямам никакъв проблем да си чета от телефона, да си слушам музика и да си водя бележки, ако книгата го налага.

Просто представата, че четенето в електронен вариант е зяпане прегърбен пред монитора е архаична и неточна. Всеки (включително и аз) би предпочел хартиен вариант, но предимствата да имам огромна библиотека в джоба всеки един момент си е предимство откъдето и да го погледнеш.

Игра4, съвсем искрено и без никакво желание за заяждане, но да те питам: кога за последно си си сипал кафенце, седнал си на дивана и си прочел някоя книга. изобщо, тази година колко и кои книги прочете, бро?

155 мнения
профил »
igra4. каза на 03.10.2014, 17:59 ?. :

Не си ми интересен.

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 03.10.2014, 14:55 ?. :

Аз също предпочитам да хвана хартиената книга (kindle-а ми прашасва, а шансът да чета на iPhone или Android-а е малък), но в някои ситуации просто не е удобно за четене - кофти светлина, невъзможност за носене на самата книга / записване в дневници / хвърляне на зарове и т.н. (пътуването в междуградски автобус е само един от многото примери). Или просто ситуацията е непредвидена и вадите телефона от джоба, едва ли ще го направите с книга.
Повечето от тези книжки си имат разни готини визуализации, автоматизации, музика и т.н., не е нещо свръх, но е приятно. Запас от няколко свалени за подобни ситуации книги-игри често заменят скуката със забавление, стига да обичате да четете.

И последно, сред тези книги-игри за iOS/Android има доста добри, които просто няма да си намерите на хартия. Така че ако имате интерес към заглавията, това е единственият начин. Тези на Delight Games например просто не са за изпускане, ако сте ок с английския.

14 мнения
профил »
Red Pitbull каза на 03.10.2014, 20:15 ?. :

Ал Торо...голям си ! Благодаря за линковете :)Има явно и нормални хора в тоя сайт..

958 мнения
профил »
Serious Sam каза на 04.10.2014, 08:20 ?. :

Е то какво излиза:
-Книга игра;
-в електронен вариант;
-в която калкулациите се извършват автоматично;
-в която решенията са хиперлинкове;

всичко това не превръща ли играта в текстово РПГ приключение от края на 80-те/началото на 90-те?

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 04.10.2014, 09:13 ?. :

Да, границите все повече се размиват.
Есенцията на книгите-игри е литературата, горе долу по съотношението между нея и останалите неща се прави разграничение.

1082 мнения
профил »
Deroni76 каза на 04.10.2014, 10:04 ?. :

Една дума - Sorcery. Просто начинът по-който оригиналната книга е пренесена на мобилни устройства е невероятен.

11 мнения
профил »
Efix каза на 04.10.2014, 16:50 ?. :

Хубаво е когато човек помирише книгата, страниците и така се потопи в атмосферата й, но има случаи когато не можем да вземеш 2 куфара книги в джоба и да си ги носиш насам-натам.

В тези случаи PDF-те с хиперлинкове са много удобни, за приложенията на iOS и Android да не говорим. Да не говорим, че намирането на книги-игри от "Първата вълна" в момента е трудно и единствения начин да се изиграе някоя книга-игра е в електронен вариант.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 04.10.2014, 18:52 ?. :

Между другото, Ал Торо, линкът на Sorcery води към страницата на Франкенщайн.

15 мнения
профил »
Ал Торо каза на 04.10.2014, 20:02 ?. :

Вероятно е моя грешка, ще драсна на редакторите да сложат верния. Междувременно, линковете за Магьосничествата:
https://play.google.com/store/apps/detail s?id=com.inkle.sorcery1
https://play.google.com/store/apps/detail s?id=com.inkle.sorcery2

192 мнения
профил »
Freedom каза на 05.10.2014, 15:12 ?. :

Благодаря ПЦ Мания, книгите са супер. Не се сещам за по-интересна игра за смартфон от Книга-игра!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Порция книги игри за Android и iOS

Ревю:
Книга-игра от ново поколение която се чете и играе по електронната поща.

Интервю:
Интервю с Колийн Ливингстън – младата надежда на Новата вълна в Книгите-игри, автор на почти апокрифната „Мъдростта на Царя" и на новата „Самсон”.

новини:
Припомнете си какво беше този позабравен жанр, или ако никога не сте ги виждали, запознайте се с тях!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48