facebook facebook
 
 
 
   
 
Пандемията Pokemon GO
16.07.2016 | автор: Георги Кацаров


            Едва ли има някой от вас, който да не е наясно какво представлява Pokemon GO. Тази игра се появи буквално от нищото и съчетавайки свръхпопулярен, мейнстрийм франчайз от една страна и експлоатирайки до край възможностите на новите мобилни технологии от друга, тя буквално торпилира геймсцената, превръщайки се в световен феномен още в първите дни на своето съществуване. Или казано по-простичко играта превърна в реалност мечтата на всеки малък или голям фен на покемоните, а именно - насели мирната ни планета с тези същества и сега те са навсякъде около нас, а ние буквално полудяхме по това да ги „ловим”, тренираме и да се дуелираме с други играчи.
            И макар играта да няма още две седмици от своето „раждане”, манията по нея вече придобива размерите на пандемия. И то не в добрия смисъл. Ето някои от най-фрапантните инциденти и случки, породени от невнимателни играчи, до този момент.

 

Фенове на Pokemon GO щурмуват университетски кампус

            На 10-ти юли т.е. само 4 дни след своя дебют в САЩ, огромна тълпа от играчи на Pokemon GO се събира пред кампуса на Florida International University и влиза. Причината – в района се появил трудноуловим Squirtle, и всички играчи в района, който го видели се спуснали да го уловят. „Всички бяха луднали да търсят този Скуиртъл” – твърди студент-очевидец на ордата играчи, връхлетяла кампуса. Накрая покемонът е бил забелязан от млад мъж, който изпаднал в екстаз, но все още му предстояло да улови открития покемон.

 

От натъртвания, през фрактури до автомобилни катастрофи

            И ако горното събитие е по-скоро безобиден, случаен флаш-моб, нарушил покоя на студентите, то следващите случки са с доста по-сериозни последствия. Случката е станала отново в САЩ, този път в Сан Диего. В ранния следобед двама мъже, които са в околностите на града получават сигнал за покемон, който е близо до тях. Между тях и заветния покемон обаче, стояла ограда, с предупредителни знаци, че скалите след оградата са нестабилни. Както може би се досещате това не спряло пишман-треньорите, те прескочили заграждението и... скалите в действителност се оказали нестабилни, сривайки се под краката им. Двамата падат от приблизително 25-27 метра височина. За щастие се отървали само със счупвания. Същински леминги.

            Не са малко и случаите на ПТП заради новата Pokemon мания. Показателен е случая на бивш морски пехотинец, който успял да нацепи колата на по-младия си брат в дърво. Причината – докато шофирал получил известие, че в района се е появил покемон от рядък вид – Lapras и шофьора логично – решил да го улови, докато шофира. Още по-логично – изгубил контрол над превозното средство и то се забило в близко дърво. Злополучният треньор на покемони се отървал само със счупен глезен и няколко прорезни рани. Съдбата обаче не била толкова благосклонна към МПС-то, което си е FUBAR откъдето и да го погледнеш (можете да видите снимка в галерията със скрийншотите, над темата).

            В Toowoomba (Австралия) също не остават по-назад и се разписаха със свое Pokemon GO ПТП, след като жена причини леко произшествие, докато съчетавала шофирането с лова на покемони. И докато сме в Австралия – други двама тийнейджъри в Сидни били глобени, защото ловували докато шофирали, за щастие – без да причинят ПТП.

            Нека отново завъртим глобуса и отидем в прохладната Канада, където покемон страстите са в пълен контраст с климата. С леки наранявания са се отървали двама полицаи при ПТП в Квебек. Причината – Pokemon GO играч успял да нацепи колата си в полицейската патрулка. Това, което е странното в случая, че полицаите наблюдавали известно време шофьора, който обикалял многократно около паркинг в района. Странните маневри привлекли вниманието им, а някои от тях, макар с ниска скорост, били в нарушение на закона. Това накарало униформените, които си нямали и на идея, защо шофьора обикаля така, да предприемат маневра спрямо него и да го накарат да отбие. Той обаче решил в същия момент да направи обратен завой и връхлетял служителите на реда.

            За да е пълен Carmageddon-ът – peds-овете също не са защитени. Така например, 15-годишно момиче, родом от Пенсилвания, бе блъснато в Монреал от кола, докато пресичало, защото в същото време било изцяло погълнато от „ловуването”.

           

Изводът

            Изводът колкото и да е банален, толкова е по-истински от всякога. Игрането на игри безспорно е голямо удоволствие, но все пак нека не позволяваме на това удоволствие да ни обсебва и поглъща, до степен до която да застрашим собствения си или нечий друг живот. Защото в противен случай много лесно може да стане така, че вместо покемони да „Gotta catch ‘em all”-нете някоя друга фрактура или член от НПК. 

напиши коментар
 

37 мнения
профил »
Hristo Lufchev каза на 18.07.2016, 07:06 ?. :

Кога стана тази мания? Човек за седмица да спре да търси мобилни игри и излязъл нов хит...

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 19.07.2016, 12:43 ?. :
Редактиран на 19.07.2016, 12:44 ?.

ще се пробва!
напиши коментар