facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Лаптоп: MSI GX660R-488NL
06.12.2010 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
-
Цена:
3 499 лв.
сайт на продукта »
плюсове

Невероятен геймърски лаптоп

Агресивен външен вид

Екстри за оптимизиране на работата

Отличен звук благодарение на Dynaudio колоните

минуси

Клавиатурата не е много добра

Кой казва, че мобилността и истинският хардкор гейминг не могат да се съчетаят? Доскоро геймърите, които искаха да имат под ръка някаква забавна игра, когато са извън домашния уют, бяха принудени да се ограничават до мобилни решения като GSM, PDA устройства или най-много до iPhone. За щастие напоследък т.нар. „геймърски лаптопи” набират скорост и на пазара вече се предлагат системи, които са способни не само да се изравнят, но дори и да надминат и много от най-сериозните настолни конфигурации. Точно такова предложение е GX660R на тайванската компания MSI – един уникален геймърски лаптоп, който ще допадне и на най-претенциозните почитатели на РС игрите.

Малко изненадващо, първият поглед към въпросния лаптоп предизвиква леко повдигане на веждите. GX660R изглежда доста обемист, струящите от всякъде светлини са някак кичозни, а освен това дизайнът на корпуса наподобява командния пулт на някой космически кораб. Но после нещата веднага си идват на мястото. Това не е лаптопът, който бихте взели със себе си на някоя делова среща, за да очаквате да бъде строг и изчистен. GX660R е един от най-мощните геймърски лаптопи и всяко едно нещо в него – от дизайна до компонентите – е направено с идеята да зарадва окото на запаления геймър, който просто няма да почувства разликата между тази преносима машина и домашната си конфигурация.

Действително този лаптоп е толкова мощен, че направо е трудно да избереш от къде да започнеш в описанието му. Със силните оранжеви светлини, които строят от няколко места на корпуса му, GX660R наистина има космически вид. Кустомизацията на тези светлини не е толкова гъвкава като на конкурентния Alienware M17x, но въпреки това създава атрактивно геймърско усещане. Цялостният дизайн на лаптопа е солиден, а разположението и формата на различните допълнителни бутони го правят да изглежда като свръхтехнологична машина на НАСА.

GX660R разполага с широкоекранен 15.6-инчов монитор, който поддържа Full HD стандарта или с други думи резолюция от 1920x1080. Качеството на образа е безупречно, като особено добре изглежда преливането на цветовете и яркостта на картината. Така освен игри, може да се наслаждавате и на филми, за което пък спомага и наличието на Blu-ray устройство.

Сърцето на лаптопа е повече от впечатляващо – 4-ядрен процесор Intel Core i7-740QM. Този процесор се превръща в предпочитан модел за производителите на геймърски лаптопи, така че изборът на MSI не е случаен. Към него вървят и цели 6 GB DDR3 оперативна памет. Впечятляващо, нали? Но това далеч не е всичко. Какво е геймърският лаптоп без добра видео карта? В случая обаче тя е повече от добра, защото лаптопът има AMD Mobility Radeon HD 5870 с 1 GB RAM памет. Казано на прост език, с нея няма да имате проблем да подкарате нито едно от актуалните в момента заглавия. Да, толкова е просто! 

Като запалени геймъри, вероятно притежавате голяма колекция от игри. За щастие GX660R пък притежава също толкова голямо свободно пространство. В него се намират два твърди диска с общ капацитет 1 ТВ и скорост на въртене 7200 rpm. Това е най-високата скорост, която се предлага при мобилни компютри и при нея времето, от което се нуждае процесора, за да достигне до интересуващото ви съдържание е свалено до минимум.

Освен впечатляващия процесор, видео карта и оперативна памет, лаптопът още предлага цели три уникални характеристики, които затвърждават качествата му на геймърска машина. Първата екстра се нарича Turbo Drive Engine (TDE), което е специфична за MSI технология. TDE се активира с натискането на един бутон и автоматично оувърклоква процесора с почти 5 процента върху максималната му скорост. Това е уникален начин да настъпите газта, точно тогава, когато се нуждаете от всяка една частичка мощност на машината.

Втората екстра е пряко свързана с възможността за оувърклока на процесора. Нормално е при такова натоварване всеки един компонент на машината да се нагрява много, което може да съкрати живота на процесора или да доведе до неприятна повреда. За да неутрализира ефекта от свръхнатоварването, MSI предлага още една технология, наречена Cooler Booster. Отново с едно-единствено натискане на бутон от клавиатурата се активира специално охлаждане, което бързо връща системата в нормални температурни граници. Неприятният момент е, че това естествено води до повишаване на шума, но ако играете със слушалки няма да го усетите.

Това пък ни води до третата екстра, която е свързана с аудио характеристиките на лаптопа. GX660R предлага нещо уникално за ценителите на добрия звук, независимо дали той идва от игрите, филмите или музиката. Лаптопът разполага с вградена аудио система, която е дело на компанията Dynaudio. За онези, които не са запознати с дейността й, трябва да кажем, че Dynaudio произвежда качествени аудио системи за широк кръг клиенти – от производители на компютри до луксозни марки автомобили. Гаранция за качеството на предлаганата в лаптопа аудио система е фактът, че колонките на GX660R не са просто стандартна изработка с надпис „по лиценз на Dynaudio”, което би било евтин трик за използване на марката. Напротив, аудио компанията сама е изработила колонките и те са създадени ексклузивно за възможностите и нуждите на модела. Тези колонки няма да заменят домашната ви стерео уредба, но гарантират изключително високо качество на звука.     

В заключение отново трябва да изтъкнем, че MSI GX660R не е просто преносим компютър; той е мощна геймърска станция, с която спокойно може да играете любимите си игри навсякъде и по всяко време. Теглото на лаптопа е 3.5 кг., което е точно на предела на мобилността, но възможността да сте винаги близо да вашия WoW герой си заслужава усилието. Някои дребни проблеми като дизайна на корпуса и проблематичното качество на клавиатурата (реално единственият по-сериозен недостатък на модела) не могат да помрачат отличните му технически характеристики. Какво, все още не сте убедени? Тогава какво ще кажете за това: освен лаптопа, в комплекта влиза още оригинална чанта, с която да го пренасяте, готина мишка и голямата изненада, Assassin’s Creed 2 за РС. 

напиши коментар
 

116 мнения
профил »
Sidhe каза на 07.12.2010, 12:46 ?. :

Според мен единственият недостатък на тази машинка е, че native резолюцията е прекалено висока. Очаквам да има и проблеми с охлаждането, но то с такъв звяр няма как. Като конфигурация, мога да се сетя само за един или два модела от неспецециализирана марка, които могат да се мерят с него.

12 мнения
профил »
asd каза на 07.12.2010, 13:35 ?. :

МСИ Съкс!!!

24 мнения
профил »
sharkyyy каза на 07.12.2010, 14:12 ?. :

Щеше да е добре да има тестове с игри, за да видим що за машина е това, а не само описание на използвания хардуер. По-точно сравнение с настолна машина от този клас. Все пак AMD mobility radeon hd 5870 не е AMD radeon hd 5870. :)

116 мнения
профил »
Sidhe каза на 07.12.2010, 14:18 ?. :

http://www.notebookcheck.net/Computer-Gam es-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
12то място при лаптопските карти като са включени sli-та и crossfire-и, тоест по две карти. При единичните е на трето място след NVIDIA GeForce GTX 480M и NVIDIA GeForce GTX 470M.

160 мнения
профил »
gamble каза на 07.12.2010, 19:04 ?. :

хмммм... 4 бона за да можеш да играеш където и да си. бррррр... заслужава ли си? не, според мен. за тия пари какво страшно PC може да си купи човек :) но все пак за лаптоп е доста добър :) много даже :)

12 мнения
профил »
Michabo каза на 07.12.2010, 20:11 ?. :

Не, не си заслужава по една единствена причина - този лаптоп ще ти издържи три години и след това ще е стар и ще трябва да си вземеш нов. По-добре е да си вземаш на две години машина за 1200-1300, с която няма всичко да лети на макс сега и ще е отживелица, но ти затова си го взел. Иначе май в момента най-добра е промоцията на Fujitsu с Lifebook-овете, които като ги купиш с три години гаранция след три години можеш да получиш нов Lifebook от същия клас като платиш само гаранцията за следващите три години.

24 мнения
профил »
sharkyyy каза на 08.12.2010, 07:49 ?. :

Sidhe не си ме разбрал-сравнение с настолни карти и машини, а не с други карти мобилни карти.

12 мнения
профил »
Michabo каза на 08.12.2010, 09:19 ?. :

Директно сравнение никъде няма да намериш, тъй като не са директни конкуренти. Единственият ти начин да направиш сравнение е да погледнеш списъка и след това да си намериш тестове на това как се справят настолните карти при същите игри и да сравняваш. На същата страница, на един click разстояние, има и тестови резултати на всичките laptop-ски карти с различни benchmark-ове, които също могат да служат за база на сравнението ти. Принципно лаптопските карти вадят малко по-лоша производителност от настолните и висок клас лаптопска карта ще има горе-долу същите резултати като среден клас настолна карта... може би малко по-добри, зависи от конретния модел.

24 мнения
профил »
sharkyyy каза на 08.12.2010, 12:23 ?. :

Просто щеше да е добре да има и тестове, вместо някой от нас да слага линк с тестове, за да бъде по-изчерпателно представянето.
п.с. Целта ми не е заяждане.Сайтове много, но сме избрали да влизаме тука и да четеме тука.

122 мнения
профил »
diantonio каза на 08.12.2010, 23:52 ?. :
Редактиран на 08.12.2010, 23:52 ?.

Да бяхме английски , германаски , датски , американски , гръцки , руски сайт примерно разбирам ... НО ТОВА Е БЪЛГАРСКИ САЙТ ... За какъв дявол поствате лап топ - 4,000 лева ? :D

Дори да ми дадат 15 заплати наведнъж като коледна премия , пак няма да си взема подобно нещо на фона на немотията в държавата ...

Все пак има хора , работят в чужбина , ходят на бригади месеци наред ... Дано да имате възможност и да се изкефите максималко :)

73 мнения
профил »
Reaver каза на 09.12.2010, 01:26 ?. :

Какъв точно ти е проблема - предлага се на българския пазар, пишат статия. Това е процедурата. Ти няма да си го вземеш, но някой друг би си взел подобно нещо, все пак не е като да няма хора, които да не могат да си го позволят.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 07.01.2011, 06:29 ?. :

"За какъв дявол поствате лап топ - 4,000 лева ?"

Отговор: Плащат им за реклама!

12 мнения
профил »
enemy каза на 11.12.2010, 11:03 ?. :

1во това е лаптоп, не бива да бъде сравняван с настолно пц по никакъв начин
2ро цената е овъркил, при това МСИ, ... за 2 пъти по малко пара можеш да си вземеш alienware пак 15 инча... и няма да е мси

1868 мнения
профил »
Sentry каза на 11.12.2010, 22:45 ?. :

Пфф... и ще е Dell и цената ще е същата... най-добрият избор е Toshiba Qosmio или някоя кустомизация на Satelite или Satelite Pro ако 18.3 ти се вижда голям.

51 мнения
профил »
roxorloops каза на 03.01.2011, 14:22 ?. :

Драги ми io6kooo ти въобще запознат ли си с цената на тези лаптопченца Alienware на българския пазар?Не нали?Само да ти кажа че Alienware 11x, който е повече нетбук отколкото геймърски е над 4500 лева при най-добрата оферта.15х е около 6000 и то по-слабият вариянт.17х е около 7500 лева така че на Sentry варианта е най-добър.А моят вариант е да не се изсилвате толкова много да се правите на хард-кор геймъри и да си вземете някое лаптопче за 1600 лева, което също няма да се представя толкова зле.А третият вариант е да си вземете едно настолно компютърче за 2000 лева и всичко да ви хвърчи в следващите 3 или 4 години.

5 мнения
профил »
Johnny_PLB каза на 06.01.2011, 20:40 ?. :
Редактиран на 06.01.2011, 20:40 ?.

Аз пък си взех Alienware,от който пиша и сега,за 2700 лв точно когато излезе m15x серията.Не надут на макс,но определено много над средното ниво.Странно,нали?

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 17.05.2013, 12:54 ?. :

и то сама за 3 499 лв. :D

233 мнения
профил »
dareas каза на 19.05.2013, 19:43 ?. :

Виж, че ревюто е от 2010г... и млъкни вовеки!

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 20.05.2013, 17:57 ?. :

тъпанар!

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 20.05.2013, 17:57 ?. :

и какво като са минали 3 години, цената още е ненормално висока
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 64
Лаптоп: Getac X500 19
Конзола: Nintendo 3DS 19
Таблет: Fujitsu Stylistic M532 19
PSP Go - началото на една нова ера? 18
Лаптоп: Turbo-X Prime 15
Лаптоп: Fujitsu Amilo Pi 3560 14
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 14
Хибрид – Fujitsu Lifebook T904 12
ADATA представи XPG INFAREX гейминг сет 11
ДРУГО ОТ MSI
Дънна платка: MSI P67A-GD65 14
Лаптоп: MSI GT627X-298EU 11
Видеокарта: MSI N580GTX Twin Frozr II / OC 10
All-in-one система: Wind Top AE2420 3D 10
MSI R6850 Cyclone GD5 Power Edition 10
MSI N550GTX-Ti Cyclone II OC 9
Видео карта: MSI N460GTX Hawk 9
Нетбук: MSI Wind U160 8
Нетбук: MSI Wind U123 8