facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Лаптоп: Asus G53S
29.11.2011 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Мост Компютърс
Цена:
2999 лв.
сайт на продукта »
плюсове

солидна геймърска система под формата на лаптоп

поддържа 3D филми и игри

истинско хардкор бижу

отличен плътен звук

батерията издържа доста за подобна машина

минуси

както лаптопа, така и адаптера са доста тежки и обемисти

Ти, драги читателю, си РС геймър. Да, точно ти! Ти си човек, разменял в детството си с приятели Doom на дискети. Човек, за когото Angry Birds звучи като мръсна дума, PSP е просто добро намерение, а конзолите – прекалено ограничен и комерсиализиран продукт. Ти си истински рицар на мишката и клавиатурата, винаги поддържащ машината си в оптимално състояние и желаещ само най-доброто за своята геймърска конфигурация. Ти си хардкор РС геймър, който иска да има най-доброто и най-мощното от геймърския хардуер. И да го има навсякъде!

Няма нужда да казваш нито дума повече. Убедени сме, че не си единственият с такова безкомпромисно виждане и знаем какво да ти предложим. Освен че е един от най-големите РС производители в света, компанията Asus поддържа собствена марка, наречена Republic of Gamers, с чието лого се издават онези продукти, които са предназначени за най-сериозните и запалените по игрите. Такъв е и новият геймърски лаптоп Asus G53S, който бе обявен през лятото на тази година по време на изложението Computex Taiwan.

На външен вид G53S е доста различен от повечето модерни лаптопи и това е нормално, тъй като при него ударението пада върху гейминга и всичко друго остава повече или по-малко на заден план. Лаптопът е доста тежък и обемист, което ви подсказва, че за да го ползвате е най-добре да сте на бюро или маса. Дизайнът на модела е вдъхновен от класическия изтребител F-117, откъдето идва изчистеното шаси в студен тъмносив цвят. Вниманието ни веднага е привлечено от двете големи решетки, разположени в задната част на лаптопа. Те не са там само за красота, а като част от нова и комплексна система за охлаждане, която Asus използва. Истината е, че тя до голяма степен работи, тъй като дори при пълно натоварване G53S работи почти безшумно и не се нагрява прекомерно.

Това, че лаптопът е направен преди всичко за твърда повърхност ни показва и наклонът на шасито. То е издигнато в задната си част, така че когато поставите лаптопа на бюро и седнете нормално, както клавиатурата, така и екранът са повдигнати с малко, за да може писането и гледането да е по-удобно. Самата клавиатура е със силна сребърна подсветка, което е приветствано въведение, ползвано от все повече лаптопи. Копчетата не са най-удобните на света, но с тях се свиква. По-важното е, че там са намерили място всички бутони от стандартна конфигурация, включително и самостоятелни клавиши за стрелките. За съжаление последните са прекалено малки и могат да бъдат неудобни, особено ако сте с по-големи ръце. Тъчпадът е разположен вляво от центъра, оставяйки повече място, където да отпуснете дясната си китка. На същия този панел са залепени и поредица от лога, които демонстрират мощността, която се крие в шасито. Една след друга ни гледат лепенки на Intel, nVidia, Windows, DirectX 11, емблемата на самата серия Republic of Gamers и голям стикер, демонстриращ основните характеристики на модела.

При разположението на портовете дизайнерите на лаптопа са приели по-нестандартен подход. Вместо отдясно, оптичният Blu-ray диск е поставен на левия страничен корпус на Asus G53S заедно с два USB порта. На десни страничен корпус пък последователно има изход за 3.5-милиметров аудио жак, микрофон, още два USB порта (единият е с новия USB 3.0 стандарт и се познава по оцветения в синьо елемент), HDMI порт за HD устройства, VGA порт за връзка с по-стар модел монитор, вход за LAN кабел и вход за захранването.

За геймърския характер на модела свидетелства практически всеки един елемент от неговата хардуерна конфигурация. Процесорът е мощен Intel Core i7-2630QM, а инсталираната RAM памет е впечатляващите 8GB. Твърдият SATA диск има общ капацитет от 1ТВ, което на този етап все още е повече от достатъчно за солидна колекция от игри, филми и музика. Качеството и плътността на звука пък е подсигурено от EAX и THX технологиите. Видео картата nVidia GeForce GTX 460M е графичен чип от висок клас, която бе пусната през миналата година.  Базирана е на Fermi архитектурата и поддържа както DirectX 11, така и OpenGL 4.0. За разлика от GT 445M, която има само 144 ядра, GTX 460M предлага всичките 192 шейдър ядра. Както обикновено при такива конфигурации, за тестове и бенчмарк се използват PCMark Vantage и 3DMark Vantage. 

PCMark Vantage дава следните стойности за Asus G53S: 7857 PCMarks, 5258 памет, 5824 филми, 9097 игри и и 7850 производителност. С 3DMark Vantage бяха измерени следните стойности: 7277 3DMarks, 5747 графика и 36154 процесор. За отбелязване е, че с чисто техническа цел опитахме да пуснем популярния Wii емулатор Dolphin и той успя да подкара симпатичния платформър Epic Mickey на сравнително добри настройки, а това определено е постижение.

В последно време 3D технологиите се настаняват все по-трайно в потребителската електроника и гейм индустрията не прави изключение. Пример за това са някои от най-популярните РС игри от тази есен, сред които Batman: Arkham City и Assassin’s creed: Revelations, чиито версии поддържат 3D. За да не остане по-назад в това отношение Asus предлага своя G53S с пълна поддръжка на триизмерни образи, което се отнася не само до игри, но и до филми (това става с качения nVidia 3D Vision Video Player). За целта в комплекта е намерил място и чифт очила nVidia 3D Vision. Те са опаковани в малка кутия, в която откриваме още меко парцалче за почистване, елегантен черен джоб с логото на производителя, където да съхранявате очилата и USB кабел за тяхното захранване. 3D плейбекът на Asus G53S е доста добър, „виновник“ за което е мощната видео карта GeForce GTX 460M. При някои от игрите в 3D като Street Fighter IV се налага обаче да намалите настройките (в този пример жертва на триизмерния образ стана anti-aliasing опцията, докато сенките и текстурите бяха свалени до Medium). Resident Evil V и Call of Duty: Black Ops обаче се представят без проблем.

Тъй като все пак това е лаптоп с идея за мобилност, животът на батерията е от сериозно значение. В това отношение Asus G53S може да се похвали с доста добро постижение – около 2 часа и 45 минути под постоянно напрежение. Преди да възразите, че в епохата на съвременните мобилни джаджи и издръжливи батерии това реално не е чак толкова много, имайте предвид, че тук става въпрос за солидна конфигурация, която е постоянно гладна за ток. Всъщност G53S се представя по-добре от „батко“ си G73JW, но това се дължи както на по-икономичната Sandy Bridge архитектура на процесора, така и на факта, че G73JW има по-голям 17.3-инчов екран. Разбира се, два часа и четиридесет и пет минути не е чак толкова много за РС гейминг, но на този етап техническите ограничения като цяло не позволяват постигането на по-високи стойности. Това, което обаче дизайнерите на лаптопа можеха да подобрят бе свръхобеместия АС адаптер на захранването. Това че G53S е тежък и масивен може да се обясни със събрания в него хардуер, но тази своеобразна тухла придава допълнителна тежест на целия комплект и създава още една пречка пред мобилността.

Изводът е, че G53S е преди всичко геймърски лаптоп, предназначен за строго специфична потребителска аудитория. Ако не познахте себе си в описанието в началото на материала или просто не сте чак толкова запалени по игрите, че да ги играете дори на лаптоп, нямате никаква основателна причина да посегнете към този модел. Ако обаче сте сериозни геймъри, Asus G53S определено е сред вариантите, които бихте искали да обмислите. Имайте предвид, че колкото и да е мощен, той не може да замени една десктоп конфигурация от най-висок клас, а факторите „цена“ и „мобилност“ също не са за подценяване, тъй като въпреки че е лаптоп, Asus G53S не е особено портативен и винаги е за предпочитане да го ползвате на бюро и близо до постоянен източник на електричество. Той е предназначен най-вече за хора, които имат необходимия бюджет и склонност към сериозен гейминг и които поне малко искат да бъдат център на вниманието. А с този лаптоп със сигурност може да привлечете доста погледи. 

напиши коментар
 

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 03.12.2011, 09:45 ?. :

Понякога пишете невероятни глупости за минуси!
Естествено че е тежък, това е геймърски лаптоп а не нещо което да разнасяш по кафенетата и университета, направен е за да го отнесеш от място за живеене А до място за живеене В

8 мнения
профил »
vetrohodec каза на 04.12.2011, 00:22 ?. :

+1

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 06.12.2011, 07:28 ?. :

тази статия ме накара да се сетя пак за вайото за 6К и направо прихвам да се смея...

375 мнения
профил »
grand6master каза на 07.12.2011, 07:37 ?. :

харесва ми с изключение на видео картата
и само allienware

4 мнения
профил »
kokyto каза на 22.12.2011, 22:21 ?. :
Редактиран на 22.12.2011, 22:22 ?.

Идеално, същите модели но 17 инчови, от G73 серията във Ибея са по 700-800 долара за какъв чеп ми е да давам 3 000 лв.за този ??? Но това е БГ разбира се как не се сетих по-рано. Същата работа е и със Алиенуеърите, на сайта на Дел американския си сглобяваш сам доста свестен алиенуеър 17 инчов за 2200-2500 долара а тук същия ти го продават за 5000 лв. - тоя долар кога стана 2 лв. че не разбрах ?????

6 мнения
профил »
fikusa каза на 12.06.2012, 19:45 ?. :

Този боклук не става. За портативна машина най-доброто е Alienware 14x R1 или R2
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 74
PSP Go - началото на една нова ера? 39
Кутия: Dell XPS 420 32
Лаптоп: Getac X500 31
Първи поглед: PlayStation 4 30
Първи поглед: Dell Alienware X51 27
Конзола: Nintendo 3DS 26
Асемблирана система: Brisk 26
Таблет: Lenovo Tab3 10 PLUS 24
Лаптоп: Turbo X Dominus 22
ДРУГО ОТ Asus
Нетбук: Asus EEE PC 1015PN 10
Таблет: ASUS Eee Pad Transformer 6
Нетбук: Asus Eee PC 1018P-PU17-BK 5
Видео карта: ASUS EAH6870 DirectCU 5
Звукова карта: Asus Xonar Xense 7.1 3
4K монитор: Asus ProArt PA329Q 1
Видеокарта: ASUS Geforce 9400GT Silent
Asus представи нови геймърски монитори
Видеокарта: ASUS GeForce GTX280