facebook facebook
 
 
ХАРДУЕР » системи
 
   
 
Конзола: Nintendo 3DS
03.04.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:

Вносител:
Плесио
Цена:
519.00 лв
купи »

сайт на продукта »
плюсове

Елегантен и изчистен дизайн

Изненадващо лека и подходяща за носене навсякъде

Прилични 3D ефекти

Доста допълнителни функции

минуси

Нуждата от определен стабилен ъгъл на гледане прави 3DS не особено практична, когато сте в движение

3D образите могат да предизвикат прекомерно натоварване в очите ви

Батерията можеше да бъде и по-издръжлива

Няма съмнение, че 3D е следващата модна функция в технологиите. „Аватар” на Джеймс Камерън повлече крак при високобюджетните филми на големия екран, а Sony е начело на мащабна гейм кампания за триизмерна графика при игрите със своята PlayStation 3. За това обаче трябва скъпо оборудване и откровено неудобни очила. От друга страна, 3DS на японската компания Nintendo ви обещава същите триизмерни ефекти, на които обаче може да се насладите, без да разполагате с допълнителни аксесоари.

Затова, без да губим време, взимаме нашето тест копие, любезно предоставено от „Плесио”, и потегляме на мисия да установим какво се крие зад гръмките реклами.

Първоначално пакетът, в който стои конзолата, е наистина внушителен


Когато обаче го отваряме, най-отгоре стоят няколко дебели книжки с упътвания и полезна информация. 3DS се спотайва буквално на дъното. Проправяйки си път през опаковката и предпазните клетки, най-сетне достигаме до нашата заветна цел. И тя се оказва изненадващо компактна и лека. На външен вид Nintendo 3DS е изключително елегантна, има по-объл дизайн и приятно матово покритие. Нашата версия е в тъмно черен цвят, определен като „Cosmos black”, но има и разновидност в “Aqua blue”. По размери 3DS е малко по-малка от предшественика си DS, като мерките са 135 мм х 74 мм срещу 137 мм х 75 мм за предната конзола. Дебелината на 3DS обаче е по-голяма – 20 мм срещу 19 мм за DS. Когато заредите портативната конзола с батерия, стилус и SD карта, тя може да попадне в джоба ви, без да ви пречи. Ако я поставите в раницата си например, въобще няма да ви прави впечатление, че е там.

Отваряме конзолата и веднага забелязваме следващата новост

Точно над стандартния D-pad е разположен новия Circle pad, който ще бъде най-добрият ви приятел в повечето 3DS игри. Той е едновременно солиден и гъвкав на пипане и с него се работи с лекота. Бихме казали дори, че е по-удобен от сходния контролер за PSP. 

Долният екран представлява резистивен тъчскрийн LCD дисплей с диагонал от 3.02 инча и резолюция 320х240. Може да работите по него с 4-милиметровия стилус, който влиза в комплекта или просто с пръсти. Под екрана са разположени три функционални бутона – Select, Home и Start.

По-важен обаче е горният екран, който всъщност използва технологията, необходима за 3D изображенията. Без да навлизаме в прекалени технически подробности, процесорът на конзолата генерира два образа, които чрез лещите на камерата се изпращат поотделно към двете ви очи. Когато видите две леко разделени версии на един и същ образ, получавате и триизмерен ефект. Въпросният горен екран е LCD дисплей с диагонал 3.53 инча, резолюция 800х420 (за сравнение DS разполагаше само с 256х192) и 16.77 милиона цветове. На практика това означава, че не само получавате впечатляваща 3D визия, но и двуизмерните образи вече изглеждат по-добре, отколкото на предната конзола.   

Интерфейсът на 3DS е опростен, но удобен

като менютата са оформени като икони, които може да избирате с пръст или стилус. Преминаването от една апликация в друга става бързо и лесно, а загасването на конзолата е възможно само със затваряне на капака. Най-важна, разбира се, е триизмерната графика, която се активира със специален слайдер, разположен в дясната половина на конзолата. Без да губим време зареждаме първата игра, предоставена ни за тест и продължаваме нататък.

Това е Super Street Fighter IV 3D Edition, която е порт на конзолната SSF IV, направен специално за 3DS. В следващия момент изпадаме в ситуация, която може да се опише с думите

„не знам какво точно очаквам, но не е това”

Неминуемо хайпът около появата на портативна конзола с 3D графика без никакви допълнителни аксесоари си казва думата. Някой може би очаква невероятно изживяване, друг си мисли, че третото измерение ще отвори перспектива, за която дори не сме подозирали. Първото впечатление обаче е едновременно стряскащо и озадачаващо. SSF IV 3D е интересна игра с добра графика, но очите ни определено се нуждаят от малко време, за да свикнат с новата визия. Освен това конзолата трябва да се държи под относително точно определен ъгъл, за да уловите пълния 3D ефект. Когато обаче се ориентирате в ситуацията, усещането наистина е приятно. Може би тепърва ще станем свидетели на многократно по-добри 3D ефекти, но за първо поколение такава технология, Nintendo 3DS се справя повече от добре.   

Тук идва момента и за едно предупреждение


Зрението на всеки човек е различно и съответно начинът, по който различните потребители възприемат триизмерната графика, е различен. Съвсем възможно е обаче след известно време да получите неприятно усещане в очите, породено от образите и постоянното напрягане. Съветът на Nintendo, който е разположен на видно място в приложената документация, е недвусмислен – ако усетите напрежение или болка, веднага спрете и направете пауза. Важно е да знаете, че 3D образите могат да имат още по-силен ефект върху деца под шестгодишна възраст, затова при тях е задължително да изключите 3D слайдера.

Озвучението става чрез два стерео спийкъра

разположени от двете страни на горния екран. Сега те изглеждат малко по-мощни, отколкото предходните модели на конзолата. Въпреки това не очаквайте невероятни звукови ефекти.

Слотът за SD карта е от лявата страна на корпуса, като в комплекта има карта с капацитет от 2 GB. На пръв поглед е достатъчно, но ако сте сериозни фенове, вероятно ще искате да се сдобиете с по-голяма карта. Самата карта с играта се поставя отзад, а изваждането й става само с едно леко натисване, след което тя сама излиза. 

3DS разполага още с акселерометър и жироскоп, които позволяват игри с т.нар. добавена реалност, както и някои допълнителни глезотии. Проблемът е, че за да видите цялостния ефект трябва да държите конзолата практически неподвижна и в точно определена позиция. Размърдате ли я, ефектът отива по дяволите, което поставя под съмнение практичността на тези опции.

Един от проблемите на 3DS е

изненадващо краткият живот на нейната батерия

Това стана ясно още при японската версия, където конзолата издържаше между три и четири часа под натоварване и с включен безжичен интернет. Ако го изключите, вероятно може да си откраднете още 30 – 45 минути, което прави максималния заряд на батерията достатъчен за един стандартен самолетен полет или занимавка за децата при пътуване до морето. Въпреки това животът на батерията вероятно можеше да е по-дълъг, но това е част от жертвата, която трябва да направим, за да се насладим на 3D гейминг.

Няма съмнение, че Nintendo 3DS е конзола с потенциал. Към момента триизмерната графика сред потребителската електроника все още е на много ранен етап и някои спънки са неизбежни. Въпреки това като функционалност и поддръжка 3DS получава много висока оценка, а е очевидно, че японската компания ще вложи още много усилия в нейното развитие. Ако можем да перифразираме изказването на големия космонавт Нийл Армстронг, макар и малка, Nintendo 3DS наистина е една голяма крачка за цялата гейм индустрия. 

напиши коментар
 

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 04.04.2011, 09:06 ?. :
Редактиран на 04.04.2011, 09:20 ?.

500 лева за нещо, което струва 150лева..
За мене стереоскопичните 3D изображения са лешояди.

-Първо, че действително не са 3D , а само пораждат такава илюзия , защото самият образ е представен само от 2 различни перспективи на един и същи обект-още технологията не е достатъчно развита за да говорим за триизмерни образи.

-Второ тези ефекти никак не са приятни за окото и изморяват доста, и определено пречат на концентрацията върху играта.

-Трето Нинтендо са се погрижили конзолата им да потдържа стереоскопични 3D изображения , а не са се погрижили да сложат подходящ хардуер , че да вървят качествени триизмерни игри все пак.
90% от игрите за 3DS са рендърирани на толкова ниска резолюция, че може да изброите отделните пиксели по екрана без никакъв проблем.Моделите са супер груби и ръбести.
Не виждам кефа от гледането на геометрични фигури използвайки 3D eфекти.
Единствената игра , която може да се каже , че изглежда прилично е Street Fightera.
Всичко друго са някакви пълни идиотщини. Дори PSP-то има по-добър хардуер от "новото им поколение" конзола.

-Четвърто всичките игри , които излизат за нинтендо конзоли , са игрите , които всеки от нас е изгирал преди 10-15 години (римейкове на Марио, тетриси щуротий, Покемон, разни кучета, котки, глупости, Зелди).Мога да твърдя , че от NES насам игрите на нинтендо не са мръднали. Все същите глупости(поне тогава бяха оригинални).

585 мнения
профил »
Jaison каза на 04.04.2011, 10:29 ?. :
Редактиран на 04.04.2011, 10:29 ?.

Не знам дали всичко, което каза е правилно, но ако наистина е така, какъв е смисъла? 500 лв - колкото за Xbox360 или сериозни промени на PC-то

352 мнения
профил »
thewhitenigga каза на 04.04.2011, 10:42 ?. :

никога няма ди си купя такова нещо изобщо такива тип джунжурии! и да имам пари няма да го купя понеже няма да го ползвам изобщо!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 05.04.2011, 12:22 ?. :

Седя и чакам да видя, кога ще им дойде акъла на Nintendo!

560 мнения
профил »
dogma каза на 05.04.2011, 14:21 ?. :

Абе, по принцип няма лошо - малко е, леко е, можеш да го вземеш навсякъде с тебе. Че кой би се отказал от една бърза игра в движение - не става въпрос за някакви хитове, но все пак качествени игри. Въпросът е, че май за DS нямаше много такива, а сега няма да има и за 3DS. Виж, PSP-то е друго нещо, винаги мога да разцъкам една FIFA или God of War. Затова май ще чакаме NGP, живот и здраве до края на годината.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 05.04.2011, 19:13 ?. :

Ей тва е истината! NGP ще отнесе портативните конзоли на по високо ниво, както направи PSP преди 6 години.

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 05.04.2011, 15:04 ?. :

Вече и аз съм сред гордите собственици на конзолката и, естествено, хайпът към Нинтендо се забелязва все по-често, включително и тук, в коментарите.

Статията пък, от своя страна, е страхотна, но донякъде и повърхностна, защото е обърнато твърде малко внимание на неща като добавената реалност, а пък за сметка на това е обърнато внимание например на това, как се вади SD-картата.

За съжаление конзолата наистина не стартира много уверено по отношение на гейм заглавията, но лично на мен са ми достатъчни.

И все пак е яко! Дали защото съм дългогодишен фен на Нинтендо, дали заради нещо друго, не ми пука! :) Моля хора, които не са разучили нещата обстойно да не се обаждат.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 05.04.2011, 17:36 ?. :

Глас народен, глас божи ;)

12 мнения
профил »
MYTHIC каза на 05.04.2011, 20:56 ?. :

Аз пък чакам с нетърпение излизането на Metal Gear Solid и Resident Evil за 3DS.
Според мен то ще са игрите ,които ще покажат истинската сила на конзолата.

45 мнения
профил »
Daath каза на 06.04.2011, 09:36 ?. :

NGP = Nintendo Got Pwnd.

191 мнения
профил »
MartoG каза на 07.04.2011, 07:36 ?. :

+1 :D:D То сигурно това са имали в предвид .. :D

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 14.04.2011, 06:48 ?. :

ХАХАААААА!
GENIUS!!!

+ infinite

130 мнения
профил »
RastaMandita каза на 07.04.2011, 07:26 ?. :
Редактиран на 07.04.2011, 07:28 ?.

някой коментари удивляват с hate.Вижте продажбите на Нинтендото и тогава говорете.Аз съм заклет фен на сони но се съмнявам NPG да реализира такива продажби.Просто тендодата са напипали мекото на хляба и геймъра, а именно CASUAL!. Феновете на нинтендо са 2 таргет групи - дъртите които нямат време да цъкат по 4+ часа на ден на ТВ конзола и лапетията дето ще си вземат конзолата за гъзария и да цъкат н задната седалка на вана.

*БТВ 500 лв за такова нещо е кожодерство , самата конзола е твърде надута от производителя.Ако беше 350-380 лв. по се ядва но пак бих се замислил.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 07.04.2011, 08:17 ?. :

То имаше някаква новина по всички геймърски сайтове, че за производството на самата конзола , заедно с всички части и глупости струва точно 100долара.
А те са я надули 500лева.
Точно заради кежуал играчите се продава толкова , най-вече в Америка.
Там 90% са такива.За съжаление NGP ще се забави и може и цената да му се дигне заради щетите от природните бедствия в Япония.

130 мнения
профил »
RastaMandita каза на 07.04.2011, 09:21 ?. :

Мисля че цената на NPG ще вдигне, все пак сони макар да правят доста качествени продукти са и най големите наглеци що се отнася за цена.Преди години някакъв журналист попитал някой от шефовете в Сони защо да го ... цените на сони са толкова големи?Шефчето му отговорило че Сони не само правят най добрата техника/в някой отношения е така/ но и са имиджова марка която не все може да си позволи , ако някой няма пари да си купи техен продукт то нека се хване на 2-ра работа!?!@.Доста остро изказване но това е пазарната икономика , който не му харесва да ходи в Ботсвана там е екстра.

А за нинтендото , наистина навсякъде бяха гръмнали производствената цена е 100$ , но да не забравяме че това се води иновативен продукт / +20% върху цената на която са мислели да я пуснат/ като сложиш печалба , ДДС , транспорт ,отстъпки за търговците и нови гащи за секретарките ето ти ги 500 лв.
Аз за това все още си пазя тетриса до тоалетната чиния щото не ми се дават 500 за NES emulator с 3D :)

56 мнения
профил »
pilcho каза на 08.04.2011, 10:49 ?. :

В Щатите са към 250 долара + 7% някакъв данък, но наистина не си струва и пет долара да даде човек за такъв боклук. Е, играх, цъках - много неудобно нещо, от което болят очите. Да не говорим, че изображението е меко казано грозно.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 10.04.2011, 10:43 ?. :

Меко казано грозно? Графиката на игрите е толкова добра, колкото и на PSP-то. А и това, че ти си един от хората които не могат да гледат 3D си е твой проблем. Никой не ти е казвал "Купи си го или ще те заколя".

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 10.04.2011, 12:27 ?. :

Дерони не се обаждай където не разбираш. Графиката на игрите е много под нивото на PSP, a то е на 6 години.Виж клипчета на NGP в ютуб да видиш какво се нарича графика.
За нинтендо 3DS излизат само бебешки помий , които изглеждат по-зле от игрите правени през 90-те години.Пълна боза е тая конзола. Не бих си я купил за 100 лева.

1124 мнения
профил »
vanmx каза на 08.04.2011, 20:43 ?. :

Това нещо трябва да струва 120-150лв максимум. Ама нали пише Nintendo на него...

90 мнения
профил »
Roskouhunt каза на 10.04.2011, 01:38 ?. :

Е как не за 500 такава карта за компа ше си зема че дълго време нема да ме ебе кво се цъка по секви видове конзоли.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 11.04.2011, 10:04 ?. :

500 Лева - не мерси.

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 14.04.2011, 06:49 ?. :

И аз тва викам - по-добре за 700 си зимам ПС3.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 14.04.2011, 09:59 ?. :

Може за 600лв PS3 без игри към него.

428 мнения
профил »
kamengtaiv каза на 08.11.2011, 20:21 ?. :

Genesis DOES, but Nintendon`t xD
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ системи
PlayStation Classic крайно лесен за хакване ? 60
Конзола: Nintendo 3DS 32
PSP Go - началото на една нова ера? 27
Лаптоп: Getac X500 24
Таблет: Fujitsu Stylistic M532 19
Лаптоп: Acer Aspire 5742G 16
Асемблирана система: Brisk 16
Лаптоп: Acer Aspire 8930G 15
Нетбук: Asus Eee PC 1018P-PU17-BK 13
Лаптоп: Fujitsu Amilo Pi 3560 11